Doe de jampotten in een grote pan met water. Breng dit aan de kook en laat het een paar minuten doorkoken. Haal ze daarna met een tang uit het water en zet ze op een schone theedoek. Afdrogen is niet nodig; ze zijn zo heet dat het vocht vanzelf verdampt.
Blauwe bessen jam maken
Pureer de blauwe bessen fijn met de staafmixer, of stamp ze grof met een aardappelstamper - afhankelijk van de structuur die je lekker vindt in jam.
Neem een grote, hoge pan en doe hierin blauwe bessen, geleisuiker en citroensap. Breng het mengsel op middelhoog vuur aan de kook, terwijl je blijft roeren in de pan. Laat het enkele minuten zachtjes koken en blijf roeren.
Schep de jam met een soeplepel in de potten en draai de deksel er direct op. Zet de potten dan op hun kop. Daardoor wordt de lucht uit de pot gedrukt en kun je de jam beter en langer bewaren.
Laat de potten ongeveer 5 minuten op hun kop staan voordat je ze weer omdraait. Laat de jam nu goed afkoelen.
Tips
Eenmaal afgekoeld maak je de potten schoon en plak je er een etiket op met de bereidingsdatum.
Bewaren
Bewaar gesloten potten tot een jaar op een donkere en koele plek. Eenmaal geopend bewaar je de jam in de koelkast.