Vet de springvorm in en bekleed deze met bakpapier. Maal de koekjes fijn. Smelt de boter en roer de koekkruimels door de gesmolten boter tot een kruimelig en plakkerig mengsel. Stort het mengsel in een met bakpapier beklede springvorm en druk stevig aan op de bodem en deels tegen de randen (ongeveer 2-3 cm hoog).
Bak de bodem 10 minuten op 160 °C in een voorverwarmde oven (boven- en onderwarmte). Hierna verlaag je de temperatuur naar 140 °C.
NEW YORK CHEESECAKE BESLAG
Mix de roomkaas los, samen met de suiker, bloem (of maïzena), vanille-extract en citroenrasp. Daarna voeg je vier eieren er één voor één aan toe, waarbij je op lage snelheid mixt tot elk ei is opgenomen, maar mix niet te lang! Van de overige twee eieren voeg je alleen de dooiers al mixend toe. Het eiwit heb je niet nodig. Tot slot mix je de zure room er kort doorheen.
Giet het beslag voorzichtig op de gebakken koekbodem en strijk glad met een spatel. Bak de cheesecake in 90 minuten gaar op 140 °C in een voorverwarmde oven (boven- en onderwarmte).
Zet na het bakken de oven uit en laat de cheesecake in de oven afkoelen met de ovendeur op een kier. Zodra de cheesecake op kamertemperatuur is, zet je deze in de koelkast en laat je deze minstens 4 uur opstijven.
Een New York cheesecake wordt vaak geserveerd met een topping van zure room, gemengd met poedersuiker. Dat combineert erg lekker met verse aardbeien en aardbeiensaus.
Tips
Kan jouw ovendeur niet op een kier blijven staan? Steek er dan een houten pollepel tussen.Tips voor het bakken van de perfecte cheesecake vind je hier.