gingerbread appel cobbler

Dol op appelcrumble? Dan ga je deze gingerbread appel cobbler ook fantastisch vinden. Het verschil tussen en crumble en een cobbler zit hem in de topping. Een crumble is kruimelig en krokant, terwijl een cobbler een krokant laagje heeft, maar verder heerlijk smeuïg is. Ik bracht het deeg voor deze kerst cobbler op smaak met mijn favoriet: gingerbread kruiden. Die combineren ook heerlijk met appeltjes. Je kunt het zowel warm als koud eten, maar nog een beetje warm met een bolletje kerstkransjes roomijs is bij mij toch wel echt favoriet.

BAKTIP: Deze souffléschaaltjes (ramekins) zijn geschikt voor alle soorten recepten: ze kunnen in de oven, magnetron, vriezer en vaatwasser.

Cobbler met gingerbread en appel

Recept afdrukken

5 van 4 stemmen

Gingerbread appel cobbler

Met deze gingerbread appel cobbler ga je heel veel mensen blij maken. Je hebt het zo gemaakt en hebt dan het perfecte dessert voor de kerst.
Porties: personen

Ingrediënten

  • 4-5 appels
  • 2 el custardpoeder
  • 2 el fijne kristalsuiker
  • 1 tl kaneel naar smaak

Voor het deeg

Instructies

  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes. Doe appelblokjes, custard poeder, suiker en kaneel in een kom. Hussel door elkaar en verdeel over de ovenschaaltjes.
  • Klop de boter met de suiker luchtig en voeg het ei en de vanille toe. Mix tot een geheel. Voeg het zelfrijzend bakmeel en gingerbread kruiden toe en mix kort tot dit is opgenomen.
  • Verdeel het beslag over het appelmengsel en strijk glad.
  • Bak in een voorverwarmde oven van 200 °C (boven- en onderwarmte) in 18 minuten gaar en goudbruin.
  • Serveer met een lekkere toef slagroom of met een bolletje ijs.
basisrecept kerststol (kerstbrood)

Hoe leuk is het om voor het kerstontbijt zelf al het lekkers te bakken? Daarom heb ik de 10 beste recepten voor een kerstontbijt verzameld.

De lekkerste kerstontbijt recepten

Tijdens kerst staat bij mij in de familie gezelligheid en eten centraal. Van een mooie gedekte tafel voor het kerstdiner tot aan een volledig kerstontbijt inclusief cadeautjes voor iedereen. En hoe leuk is het om voor het kerstontbijt zelf al het lekkers te bakken? Daarom heb ik de 10 beste recepten van de afgelopen jaren voor jullie verzameld, die samen een compleet ontbijt vormen. Hier zijn mijn tips voor een kerstontbijt!

Wat heb je nodig voor een kerstontbijt?

Natuurlijk heb je de ingrediënten nodig van één van onderstaande recepten als je besluit om deze te maken voor je kerstontbijt. Als je een zoet gerecht hebt gekozen, dan is het lekker om er wat afbakbroodjes met hartig beleg bij te serveren. Koos je juist voor een hartig gerecht? Denk dan aan croissants met chocoladepasta of jam en een kerststol voor erbij.

Verder zou ik zelf aanvullend altijd kiezen voor wat vers fruit, jus d’orange en gekookte eitjes. Natuurlijk mogen ook de koffie en thee, een mooi tafelkleed en gezellige servetten niet ontbreken.

Wafels en pancakes voor het kerstontbijt

Maak er een Amerikaans kerstontbijt van en serveer wafels en pancakes bij het kerstontbijt!

Wafels zijn stiekem het lekkerst als ze net uit het wafelijzer komen, nog lekker vers en warm. Je kunt ze zelf ook versieren met allerlei lekkers wat je op tafel hebt staan. Of maak speciaal voor het kerstontbijt een variatie op het basisrecept, zoals gingerbread wafels of volkoren kaneelwafels.

American pancakes horen wat mij betreft wel in het rijtje thuis tussen deze lekkere wafels. Zeker voor de zoetekauw een aanrader als ontbijt. Je kunt met pancakes namelijk ook weer eindeloos variëren, zoals chocolade-hazelnoot pancakes of volkoren appel-kaneel pancakes.

Hartige kerstontbijt recepten

Heb je toch meer zin in hartig voor het kerstontbijt? Dan moet je dit succesvolle recept echt een keer proberen: broodjes gevuld met spek en ei. Dit is zoveel leuker om te maken en eten dan een kaiserbroodje ‘gewoon’ belegd met gebakken ei en spek.

Misschien trek je een wenkbrauw omhoog bij het zien van de Brabantse worstenbroodjes in dit lijstje, maar in Brabant is het een traditie om deze op kerstavond te eten. Ik kan me zo voorstellen dat er dan misschien ook nog wel wat exemplaren over zijn op de ochtend erna. En daar zullen alle hartige ontbijtliefhebbers heel blij mee zijn. Zeker wanneer de avond ervoor de kerstborrel wel érg gezellig was. 😉

Nog zo’n baksel wat niet mag ontbreken tijdens het kerstontbijt: cinnamon rolls. Met het recept voor snelle cinnamon rolls zijn je broodjes binnen no-time klaar. Of kies speciaal voor kerst voor de variaties cinnamon rolls met pecannoten en karamelsaus of kerst cinnamon rolls met roomkaas.

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Zoete broodjes bij het kerstontbijt

Ik kan het me bijna niet voorstellen, maar ben jij geen fan van cinnamon rolls? Dan raad ik dit recept voor scones aan. Helemaal in combinatie met mijn recept voor snelle clotted cream. Heb je trouwens meer tijd om in de keuken te staan voor het kerstontbijt? Dan kun je ook deze échte clotted cream uit de oven maken.

Scones zijn heerlijk zachte, zoete broodjes uit de Engelse keuken waar je eindeloos mee kan variëren. Ik maakte al veel lekkere smaakcombinaties ermee. In dit artikel tip ik je vijf verschillende soorten scones en bijpassende toppings, voor als je het aandurft om eens lekker te experimenteren met gegarandeerd een smaakvol resultaat.

Naast de Engelse scones is er ook nog een zalig zoet broodje komen overwaaien uit Amerika: de cruffin. Dat is croissantdeeg dat is afgebakken in de vorm van een muffin, vaak met een lekker beleg ertussen. Bij het kerstontbijt zullen deze cruffins met amandelspijs of speculoos cruffins de show stelen.

We sluiten deze 10 tips voor een kerstontbijt af met twee klassiekers, net zoals de scones en cruffins vallen ook deze recepten in de zoete broodjeshoek.

Allereerst natuurlijk een kerststol! Die mag simpelweg niet ontbreken tijdens het kerstontbijt. En mocht je na kerst of op tweede kerstdag nog wat sneetjes over hebben, dan kun je daar ook heerlijke kerststol wentelteefjes van bakken of een kerststol broodpudding mee maken.

En tot slot deel ik een recept voor een brioche met jullie. Ik bakte dit zoete brood in een tulband bakvorm, omdat ik de tulband de ultieme bakvorm vind voor de feestdagen. Elke cake of brood die je hierin bakt ziet er direct ontzettend feestelijk uit.

BAKTIP: Mijn favoriete tulband bakvormen zijn die van Nordic Ware. Met deze bakvormen maak je van een relatief eenvoudige cake een heus spektakelstuk. Perfect voor bij het kerstontbijt!

Wat bak jij voor het kerstontbijt?

Ik ben erg benieuwd welke ontbijtrecepten jij het liefst met de kerstdagen op tafel zet. Met deze inspiratie belooft het in ieder geval een heerlijk ontbijt te worden!

Panna cotta van geitenzuivel en cranberry compote (4)

Een feestelijke panna cotta met geitenyoghurt en geitenmelk, afgetopt met een lekkere cranberry compote, dat is nog eens een bijzonder kerstdessert. Dat ik gek ben op geitenkaas is jullie vast niet ontgaan dankzij de vele borrelhapjes, pizza’s en ovenschotels op Laura’s Bakery waar ik geitenkaas in heb verwerkt. Maar dit najaar werd ik door het platform Ontdek de Geit gevraagd om een zoet kerstdessert te bedenken met vloeibare geitenzuivel. Denk hierbij aan geitenmelk, geitenkarnemelk, geitenyoghurt of geitenkwark. Ik had in alle eerlijkheid geen idee dat er zoveel soorten vloeibare zuivel afkomstig van de geit in de supermarkt te vinden zijn, maar je kunt er dus veel kanten mee op.

Uiteindelijk besloot ik een panna cotta met vanille en cranberry compote te maken van volle geitenmelk en –yoghurt. Deze producten zijn echt in elke supermarkt te vinden en een vormen een mooi alternatief voor de room die normaliter in een panna cotta verwerkt wordt. De smaak van de geitenzuivel is subtiel, ontdekte ik tijdens een kleine smaaktest. Vooral de ‘geitensmaak’ van de yoghurt is veel zachter dan in het geval van geitenkaas. Ideaal voor een panna cotta met vanille! Ik maakte de panna cotta verder op smaak met honing, dat past heerlijk bij geitenmelk en -yoghurt, en daarnaast met een cranberry compote want dat hoort nu eenmaal echt bij kerst.

Panna cotta van geitenzuivel en cranberry compote

Panna cotta van geitenzuivel en cranberry compote

Met deze panna cotta met geitenyoghurt, -melk en cranberry compote zul je je gasten echt verrassen en daarnaast is het een ideaal toetje omdat het erg makkelijk voor te bereiden is. Een panna cotta kun je namelijk perfect één tot twee dagen voor het diner bereiden en hetzelfde geldt voor de compote. Dan hoef je na het hoofdgerecht alleen nog maar de dessertborden op te maken.

Ontdek de geit: Is het je wel eens opgevallen dat geitenkaas een andere kleur heeft dan koemelkkaas? Dit komt doordat geiten de stof beta-caroteen al hebben omgezet in een kleurloze vitamine A, waardoor de kaas wit wordt in tegenstelling tot de gele kleur van koemelkkaas.

Panna cotta van geitenzuivel en cranberry compote (1)

 

Panna cotta van geitenzuivel en cranberry compote

Recept afdrukken

5 van 3 stemmen

Panna cotta met geitenmelk en geitenyoghurt

Hier zul je de meeste tafelgasten mee verrassen tijdens het kerstdiner: een panna cotta van geitenzuivel met cranberry compôte
Porties: personen

Ingrediënten

  • 4 blaadjes gelatine
  • 250 ml volle geitenmelk
  • 250 ml volle geitenyoghurt
  • 1 vanillepeul
  • 50 gram honing
  • cranberry compote

Instructies

  • Bereid de cranberry compote voor volgens het recept.
  • Week de blaadjes gelatine in koud water voor ongeveer 5 minuten.
  • Halveer de vanillepeul en schraap het merg eruit. Doe het merg samen met de geitenmelk en de honing in een steelpan en roer door tot deze is opgelost. Zodra het begint te koken haal je het pannetje van het vuur.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg toe aan het geitenmelkmengsel, roer door tot deze zijn opgelost. Laat even afkoelen en spatel daarna ook de geitenyoghurt er doorheen. Verdeel over de schaaltjes en zet ze een nacht in de koelkast.
  • Maak de randen van de panna cotta voorzichtig los en keer elk schaaltje om op een dessertbord (tik op de bodem totdat de panna cotta loslaat). Serveer de panna cotta met de zelfgemaakte cranberry compote.

Dit is een samenwerking met Ontdek de geit.

Makkelijke chocolademousse-1a

Nu kerst in een rap tempo nadert, wil ik jullie graag nog een lekker en ontzettend makkelijk dessert laten zien. De snelle chocolademousse is jullie vast niet onbekend. Ik heb er al eerder recepten mee gemaakt. Maar soms maakt de presentatie het net weer even specialer. Ik maakte een slagroom quenelle voor op de chocolademousse en maakte het af met kerstchocolaatjes en sprinkles. Resultaat: een heerlijke en prachtige snelle kerst chocolademousse. Ook dit kerstdessert is weer prima voor te bereiden. Ideaal voor de drukke kerstagenda’s.

BAKTIP: Op zoek naar dessertglaasjes? Dille & Kamille verkoopt glazen potjes die hier geschikt voor zijn. Of hergebruik de glaasjes van de kant-en-klare desserts in de supermarkt voor je zelfgemaakte desserts.

Het Feestdagen Bakboek 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding
Makkelijke chocolademousse-2a

 

Recept afdrukken

4.25 van 12 stemmen

Snelle kerst chocolademousse

Deze chocolademousse heb je in een handomdraai gemaakt. Decoreer met een mooie slagroom quenelle en een een kerstchocolaatje voor het ideale kerstdessert.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 350 ml slagroom
  • 2 el fijne kristalsuiker
  • 170 gram chocolade melk of puur
  • Gouden kerstsprinkles
  • Kerstchocolaatjes

Instructies

  • Klop slagroom en suiker stijf. Doe 4 volle eetlepels slagroom in een apart schaaltje.
  • Smelt ondertussen de chocolade au bain-marie. Eenmaal gesmolten giet je het bij de slagroom en spatel je het goed door om de chocolademousse te maken
  • Verdeel de makkelijke chocolademousse over 4 schaaltjes.
  • Maak quenelles van de slagroom door twee eetlepels te pakken. Pak een eetlepel slagroom uit het schaaltje en schep deze steeds over naar de lege lepel. Het is misschien even oefenen, maar als je het onder de knie hebt ontstaan er prachtige quenelles (een mooie toef kan natuurlijk ook).
  • Voorzie ieder schaaltje mousse van een slagroom quenelle. Zet het dessert minimaal een uur in de koelkast.
  • Als de mousse is opgesteven decoreer je ieder dessert met een chocolaatje en gouden sprinkles.
tiramisu slof recept

Soms heb je een idee in je hoofd en weet je nog niet exact hoe dat uit zal pakken. Natuurlijk, ik wist wel dat deze tiramisu slof lekker zou worden, maar hij werd vele malen lekkerder dan ik had verwacht. Voor mijn eigen veiligheid heb ik na een klein stukje dan ook snel de rest weggegeven aan mijn testpanel, die daar erg blij mee waren. Het oordeel was unaniem: superlekker! Perfect voor de feestdagen als je het mij vraagt.

Nog meer sloffen maken? Deze recepten zijn ook heerlijk:

BAKTIP: Voor het maken van een slof gebruik je een sloffenring. Geen zin om een extra vorm in huis te halen? Je kunt de slof ook in een springvorm of zelfs cakevorm bakken, maar dan heb je niet de originele vorm.

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

Afbeelding
tiramisu slof

 

Sloffentaart tiramisu

Recept afdrukken

5 van 5 stemmen

Tiramisu slof

Het alom bekende dessert tiramisu hebben we omgetoverd tot een heuse taart: de tiramisu slof. Met dit recept maak je hem zelf.
Porties: personen

Ingrediënten

SLOFFEN BODEM

TIRAMISU TOPPING

  • 250 gram mascarpone
  • 2 el poedersuiker
  • 125 ml slagroom
  • 12-14 lange vingers
  • 1 kopje espresso
  • Cacaopoeder

Instructies

  • Maak de sloffenbodem volgens recept. Laat de bodem helemaal afkoelen voordat je verder gaat met het recept.
  • Mix de mascarpone los in een kom met de poedersuiker. Voeg de slagroom er in een dunne straal aan toe terwijl je blijft mixen. Blijf enkele minuten mixen tot er een stevige room is ontstaan.
  • Doe de room in een spuitzak met een gladde spuitmond. Spuit een dunne laag room in een zigzaggende beweging op de sloffenbodems. Let op dat je voldoende room overhoudt voor de tweede laag.
  • Giet het kopje espresso in een diep bord en laat de lange vingers hier kort in weken. Leg ze daarna één voor één op de laag room. Neem opnieuw de spuitzak en breng een tweede laag room aan in een zigzaggend patroon. Bestrooi de sloffen met cacaopoeder.
hartige kerstkransjes-1a

Wie zegt dat kerstkransjes altijd zoet moeten zijn? Ik besloot er dit jaar verandering in te brengen door hartige kerstkransjes te maken. Het zijn in principe gewoon kaaskoekjes, maar dan in de vorm van kerstkransjes. Ik heb ze nog verder op smaak gebracht met rozemarijn en chilivlokken, ik kan het nu eenmaal nooit laten om te variëren met recepten. Deze variatie is een succes kan ik je vertellen! Benieuwd bij wie er allemaal hartige kerstkransjes op tafel staan dit jaar!

BAKTIP: Om kerstkransjes te maken heb je een grotere kartelvormige uitsteker van ongeveer 7 cm doorsnee nodig en een kleine ronde, gladde koekuitsteker. Voor die laatste gebruik ik altijd een kleine uitsteker uit deze set. Maar je zou ook de onderkant van een spuitmondje kunnen gebruiken.

Het Borrelhapjes Bakboek 

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan kerstborrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. Veel recepten zijn eenvoudig aan te passen, zodat ze helemaal bij de kerstdagen passen.

Bestel hier!

Afbeelding

 

Kerstkransjes hartig

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Hartige kerstkransjes

Wie zegt dat kerstkransjes altijd zoet moeten zijn? Deze hartige kerstkransjes zijn ook heerlijk, met dit recept maak je de kaaskoekjes voor kerst zelf.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram geraspte pittige kaas
  • 100 gram bloem
  • 1 tl rozemarijn
  • ½ tl chilivlokken
  • peper en zout

Instructies

  • Klop de boter romig. Voeg kaas, bloem, rozemarijn, chilivlokken, peper en zout toe en meng tot een samenhangend deeg.
  • Rol het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter dikte. Strooi eventueel wat bloem op je werkblad en deeg als het teveel plakt. Steek met een kartelvormige uitsteker vormen uit het deeg totdat al het deeg op is. Uit het midden steek je nog een klein rondje. Leg de kransjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de kaaskoekjes in ongeveer 14 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin. Als je hele grote uitstekers hebt gebruikt is de baktijd misschien een paar minuten langer.
red velvet koekjes (crinkle cookies) recept

Deze red velvet crinkles cookies ademen kerst als je het mij vraagt. Al jaren stond dit kerstkoekje op mijn baklijst, maar tijdens de 10e Laura’s Bakery advent is het recept dan eindelijk aan de beurt. En wat zijn ze leuk geworden!

Red velvet koekjes maken

Ik ben drie keer opnieuw de keuken ingedoken voordat ik dit recept voor red velvet koekjes voor jullie kon uitschrijven. Tja, zo gaat dat soms. De eerste en de tweede poging waren niet per se ‘mislukt’, maar ze waren niet zoals ik in gedachten had. De koekjes moesten een mooie bolling behouden tijdens het bakken en ik wilde dat zowel het vleugje cacao (dat typerend is voor red velvet) als de witte chocolade goed terug te proeven was.

Eind goed al goed, drie pogingen later is dat volledig gelukt. Daarom kan ik jullie in het recept vandaag haarfijn uitleggen hoe je deze red velvet koekjes met stukjes witte chocolade maakt. Een echt kerstkoekje vind ik deze red velvet crinkle cookies.

Red velvet crinkle cookies recept

Wat zijn red velvet crinkle cookies?

Deze red velvet koekjes worden officieel eigenlijk ‘crinkle cookies’ genoemd, letterlijk vertaald: kreukel koekjes. Ze hebben deze naam te danken aan het kreukelige patroon dat ontstaan doordat de red velvet koekdeegballetjes door de poedersuiker worden gerold voordat ze de oven in gaan en vervolgens openbarsten tijdens het bakken doordat ze rijzen.

Ik vind het een prachtig gezicht, dat ‘crinkle cookie’-effect. Ik maakte als eens eerder chocolade crinkle cookies, maar deze red velvet crinkle cookies zijn voor mij toch wel echte kerstkoekjes.

Bekijk via dit overzicht álle kerstrecepten op Laura’s Bakery!

Kerstkoekjes recepten

Als jij net zo gek bent op kerstkoekjes als ik, dan vind je het vast leuk als ik je nog wat lekkere tips geef om kerstkoekjes te bakken. Het is een leuke activiteit voor als het buiten koud en guur is, of voor tijdens de kerstvakantie!

red velvet koekjes (crinkle cookies) met witte chocolade

Red velvet madeleines bakken?

Dat kan! Als je mijn Feestdagen Bakboek in huis hebt tenminste. Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Red velvet koekjes bakken

Mijn red velvet koekjes zijn uitgelopen / plat geworden, hoe kan dat?

Dan is het deeg niet lang genoeg gekoeld, of je hebt na het koelen te lang gewacht om de koekjes in de oven te schuiven. Ook een mogelijkheid is dat je teveel vloeibare kleurstof hebt toegevoegd, wat de textuur van het deeg heeft beïnvloed.

Mijn koekjes worden niet zo rood. Welke kleurstof heb jij gebruikt?

Ik gebruik graag een kleurpasta van Wilton, dit heeft een hele geconcentreerde kleur en daarom heb je er relatief weinig van nodig. Voor een zo rood mogelijk koekje kun je ook nog proberen om de hoeveelheid cacaopoeder te verminderen, maar dat gaat dan weer ten koste van de smaak.

Kan ik de koekjes ook op natuurlijke wijze kleuren?

In principe moet je deze red velvet crinkle cookies ook met een natuurlijke kleurstof kunnen kleuren, maar ik heb het in dit recept niet voor je getest dus ik heb geen specifieke tips voor handen. Wel heb ik een uitgebreid artikel over natuurlijke kleurstoffen geschreven dat je hopelijk op weg kan helpen.

Moet ik de balletjes koekdeeg platdrukken als ik ze op de bakplaat leg?

Nee, dit is niet nodig en mijn voorkeur heeft ook dat je ze niet platdrukt. De koekjes vormen vanzelf tijdens het bakken, met een mooie crinkle cookie als resultaat.

 

Red velvet crinkle cookies recept

Recept afdrukken

4.91 van 10 stemmen

Red velvet crinkle cookies recept

Een enig kerstkoekje en één van de leukste red velvet koekjesrecepten: red velvet crinkle cookies met stukjes witte chocolade. Heerlijk!
Porties: koekjes

Ingrediënten

  • 120 gram ongezouten roomboter
  • 175 gram suiker
  • 2 eieren
  • 275 gram bloem
  • mespunt zout
  • 2 tl bakpoeder
  • 20 gram cacaopoeder
  • rode kleurstof ik gebruik een gel kleurstof
  • 100 gram witte chocolade chips of in stukjes gehakt
  • 100 gram poedersuiker

Instructies

  • Neem een kom en mix hierin de boter en de suiker tot een romig mengsel. Mix de eieren er één voor één doorheen tot ze zijn opgenomen.
  • Meng in een andere kom bloem, zout, bakpoeder en cacaopoeder door elkaar. Meng dit vervolgens door het botermengsel tot het één geheel wordt.
  • Voeg de rode kleurstof toe totdat je de juiste volle, rode kleur hebt bereikt. Mix dan op lage snelheid de witte chocolade door het deeg en rol het deeg in vershoudfolie. Laat het deeg minimaal 2 uur in de koelkast rusten.
  • Rol balletjes van het deeg ter grootte van een twee euromunt. Rol de balletjes deeg door een schaaltje poedersuiker en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Voor een extra mooi crinkle effect kun je ze twee keer rollen.
  • Bak de koekjes in 12 – 14 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
wentelteefjes muffins uit de oven

Vandaag besloot ik om wentelteefjes uit de oven te maken, met een lekkere crumble als topping. Dit leek me al een ontzettend lekker idee, maar toen ik ze eenmaal proefde was ik echt verkocht. Ik kan niet wachten om deze ook nog in andere smaken te maken, zoals met appel en rozijnen bijvoorbeeld. Dit recept voor wentelteefjes uit de oven is extra handig wanneer je geen zin hebt om achter het fornuis te moeten staan. Je bakt de wentelteefjes namelijk af in een muffinvorm in de oven.

Doordat je wentelteefjes op zoveel verschillende manieren kunt maken, raak ik er eigenlijk nooit op uitgekeken. Als jij je wentelteefjes ook graag op een andere manier maakt, dan vind je deze recepten vast ook inspirerend:

BAKTIP: Op zoek naar nog meer inspiratie voor wentelteefjes? Kijk dan ook eens in Het Feestdagen Bakboek bij de categorieën Moederdag en Vaderdag!  

Wentelteefjes muffins met crumble
Wentelteefjes muffins met crumble (1)

 

Wentelteefjes muffins uit de oven

Recept afdrukken

5 van 7 stemmen

Wentelteefjes muffins uit de oven

Hier krijgen je tafelgasten nooit genoeg van: overheerlijke wentelteefjes muffins uit de oven met een lekkere crumble als topping.
Porties: personen

Ingrediënten

  • 5 sneetjes witbrood
  • 1 ei
  • 125 ml melk
  • 2 el suiker
  • 1 tl kaneel

Crumble

  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 40 gram fijne kristalsuiker
  • 40 gram bloem
  • snufje zout

Instructies

  • Vet de muffinvorm in.
  • Snijd het witbrood in kleine vierkantjes en verdeel over de muffinvorm (voor zes muffins). Druk stevig aan.
  • Meng ei, melk, suiker en kaneel door elkaar en verdeel gelijkmatig over de met brood gevulde muffinvormpjes.
  • In een aparte kom kneed je de boter, suiker, bloem en zout tot een kruimeldeeg. Verdeel de kruimels over de muffinvormpjes.
  • Bak de wentelteefjes kruimelmuffins in ongeveer 30 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Mokka tartelettes

Deze mokka tartelettes stonden al een eeuwigheid op mijn baklijst, omdat jullie mij vaak vragen naar recepten met mokka. Tel daar bij op dat ik het altijd ontzettend leuk vind om tartelettes te maken, dan zijn deze mokka tartelettes dus het resultaat. Extra lekker vanwege de knapperige nougatine die ik erin verwerkt heb en natuurlijk afgetopt met een mokka boontje. Speciaal voor alle koffieliefhebbers die naast hun kopje koffie ook nog wel een lekker mokka gebakje lusten.

BAKTIP: Om tartelettes te maken heb je bakringen nodig. De bakringen van Dille en Kamille zijn ideaal hiervoor.

Ben of ken jij meer mokka fans? Dan vind je deze recepten waarschijnlijk ook geweldig:

Mokka tartelettes

 

Mokka tartelettes

Recept afdrukken

5 van 4 stemmen

Mokka tartelettes

Voor de echte mokka liefhebbers die aan hun bakkie koffie nog niet genoeg hebben!
Porties: tartelettes

Ingrediënten

Instructies

  • Bak de tartelettes volgens het recept; ik gebruikte 6 cm bakringen, maar 8 cm kan ook (dan krijg je 10 taartjes). Laat de tartelette bodems volledig afkoelen voordat je verder gaat.
  • Zet een kopje espresso (dit mag ook met oploskoffie) en laat afkoelen.
  • In een kom mix je de boter en poedersuiker romig. Roer de banketbakkersroom los, voeg dit toe en klop door het mengsel. Als laatst voeg je de afgekoelde espresso toe, mix tot deze volledig is opgenomen. Je mokka crème is nu klaar! Doe het in een spuitzak met een grote, gladde spuitmond.
  • Verdeel een theelepel nougatine over elk van de tartelette bodems. Spuit een flinke toef mokka crème in elk van de tartelette bodems.
  • Decoreer de tartelettes met wat nougatine en mokkaboontjes.
Blokker - Pannenkoeken gourmet (uitklapbaar) 1a

Na de bruschetta van de gourmet en pizza’s en flammkuchen van de Pizzarette, is het tijd voor een zoete gourmet! Een pannenkoeken gourmet om precies te zijn. En voor die gelegenheid hebben we de tafel ook prachtig gedekt met bijpassende roze servetten en candy canes. Vond ik een erg goede match om het zoete te benadrukken. Het gourmet apparaat dat je op tafel ziet staan is de uitklapbare gourmet van Blokker. Ideaal als je het mij vraagt, want zo kun je de lengte van de tafel gebruiken en kunnen ook de mensen op de hoek of kop zijn kant van de tafel er goed bij. Ontzettend handig! Ik zal je wat meer vertellen over deze mooie gourmet set en ik deel een lijst met jullie voor wat je op tafel wilt hebben staan bij de pannenkoeken gourmet.

Blokker - Pannenkoeken gourmet (uitklapbaar)-4a

Hoe werkt de uitklapbare gourmet?

Je ziet het verschil al in de twee foto’s hierboven. Je kunt de gourmet op twee manieren gebruiken: ingeklapt en uitgeklapt. Zo kun je zelf bepalen per situatie wat het handigst is. Ik heb zelf niet een hele grote tafel, maar toch vind ik hem uitgeklapt erg fijn werken. Ook met het dekken van de tafel.

Er worden 8 pannetjes meegeleverd die je op de gourmet kunt zetten. Of eronder als je iets wilt grillen. Zonder pannetjes kun je de grillplaat gebruiken (en als je de plaat omdraait is het een bakplaat). Dat deden wij bijvoorbeeld voor het karamelliseren van de appeltjes met kaneel en suiker. Soms is het toch prettig om meer ruimte te hebben dan dat het pannetje biedt.

Kom ik ook gelijk weer terug op het schoonmaken van de uitklapbare gourmet van Blokker: de pannetjes zijn uiteraard goed schoon te maken. De platen haal je ook eenvoudig los en de gekaramelliseerde restjes waren er zo afgepoetst.

Pannenkoeken gourmet ingrediënten

Ik heb zelf járen geleden wel eens een pannenkoeken gourmet gedaan en toen hadden we ook heel veel hartige dingen op tafel staan. Nu ben ik gegaan voor een volledig zoete gourmet. Ik zal met jullie delen wat wij op tafel hadden staan en deel gelijk wat tips voor verschillende soorten pannenkoeken.

Pannenkoekenbeslag

Ik maakte mijn favoriete pannenkoekenbeslag, namelijk dat van mijn basisrecept voor pannenkoeken, en zette dat in kleine flesjes op tafel. Hiermee kun je gelijk al variëren. Voeg er bijvoorbeeld wat cacaopoeder of kaneel aan toe. Je kunt ook beslag voor American pancakes maken en dit op tafel zetten als extra keuze.

Pannenkoeken gourmet ingrediënten

Qua toppings is er heel veel mogelijk. Ik deel met je wat hier op tafel stond, maar breid dat gerust nog verder uit.

  • Poedersuiker
  • Opgeklopte slagroom
  • Hazelnootpasta
  • Aardbeien
  • Rode bessen
  • Appel (met kaneel en een beetje suiker)
  • Banaan
  • Rozijnen
  • Verschillende soorten jam
  • Cranberry compote
  • Stroop/siroop
  • Chocolade (wit/melk/puur, in stukjes)
  • Karamelblokjes
  • Verschillende soorten noten
  • Stukjes speculaas (of andere koekstukjes)
  • IJs

En niet te vergeten: boter! Smelt een beetje in je pannetje en bak je pannenkoek aan beide kanten gaar en goudbruin. Daarna kun je hem beleggen met wat je maar wilt. Een paar ideetjes die hier erg goed in de smaak vielen:

  • Slagroom met warme appeltjes en karamelblokjes
  • Hazelnootpasta met aardbei en chocolate chips
  • IJs en slagroom (perfecte afsluiter)
  • Slagroom, banaan en karamelblokjes
  • Warme appeltjes en noten

Een klassieker met alleen poedersuiker mag bij mij ook nooit ontbreken, dus die werden hier ook gemaakt. Ik ben benieuwd naar jullie pannenkoekentaartjes!

Dit is een samenwerking met Blokker.

Kerstboom M&M koekjes-1a

Wat is er nu leuker dan een cadeau geven en om te zien hoe blij die persoon er mee is?! Mijn tip voor dit jaar: geef je familie en vrienden een zelfgemaakt kerstcadeautje, met als geheim ingrediënt natuurlijk een vleugje liefde. Wat mij betreft zijn zelfgemaakte kerstcadeautjes soms een kleine moeite, maar altijd een groot gebaar naar degene die het ontvangt. Dus laat je inspireren door al deze heerlijke recepten en laat mij weten wat jij gaat bakken als cadeau dit jaar.

Koekjes zijn altijd leuk om zelf te bakken en dus om als zelfgemaakt kerstcadeautje weg te geven. Als ik aan traditionele kerstkoekjes denk, dan denk ik meteen aan roomboter kerstkransjes. Of natuurlijk deze heerlijke kaneelsterren koekjes.

Ook een van mijn favoriete kerstkoekjes zijn gingerbread koekjes. Dit recept staat al sinds 2012 op het blog, maar vorig jaar maakte ik er een recept printable van. Een makkelijk geïllustreerde stap-voor-stap recept van de gingerbread koekjes, zodat ook de kleinste kids aan de slag kunnen met bakken. Vind je de printable leuk? Dan is Het Kinderbakboek ook echt een goede cadeautip voor jou.

Zelf vind ik deze kerstboom M&M koekjes echt onwijs leuk om te maken. Zeker als je op zoek bent naar iets wat snel en makkelijk te decoreren is. Is jouw familie meer fan van witte chocolade? Dan kun je ze verrassen met deze witte chocolade blondies met frambozen.

Wil je iets maken voor iemand die gek is op pecan? Dan zijn dit echt twee hele leuke recepten. Deze pecan snowball koekjes zijn typisch Amerikaans, dus wellicht ken je ze nog niet. Maar ze zijn echt een aanrader! Of wat dacht je van decaan, chocola én gingerbread in één koekje? Kies dan voor deze chocolade-pecan gingerbread koekjes.

We sluiten deze feestelijke lijst af met nog meer chocola! Deze kerst notenrotsjes vulde ik met cranberry’s en heel veel noten. Allemaal smaken die goed bij kerst passen wat mij betreft. Of ga voor slagroomtruffels, daar maak je iedereen blij mee.

Laat je me weten wat jij gaat geven als zelfgemaakte kerstcadeautjes? Of ben je toch nog op zoek naar een ander cadeau voor een fanatieke thuisbakker? Dan is Het Feestdagen Bakboek een echte aanrader.

Kerstkransjes roomijs

Het perfecte kerstdessert: kerstkransjes roomijs. Voor dit recept heb je maar 4 ingrediënten en 10 minuten in de keuken nodig.

Kersttoetje maken

Ik heb altijd kerstkoekjes en -chocolaatjes op voorraad. Het hele jaar door. En dat geldt ook voor kruidnoten, paaseitjes, etc.. Ik werk altijd flink vooruit en dat betekent dat ik hoogzomer kerstrecepten maak. Dan zijn de kerstkransjes maar moeilijk te vinden kan ik je vertellen.

Toen ik een paar maanden geleden mijn voorraad met lekkers stond te bekijken, viel mijn oog op een pak met kerstkransjes. En het maken van ijs stond al op mijn lijstje. Je begrijpt, ik besloot die twee te combineren en maakte kerstkransjes roomijs. Verrukkelijk! Ik heb veel mensen mee laten proeven en iedereen heeft zitten smullen. En ze waren ook verbaasd dat ik slechts 4 ingrediënten en 10 minuten nodig had om dit ijsrecept te maken.

BAKTIP: Dit recept is zowel met als zonder ijsmaker te maken. Met een ijsmaker kan je sneller van je zelfgemaakte ijs genieten. Deze ijsmaker is een goede en betaalbare optie.

kersttoetje maken: Kerstkransjes roomijs

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Makkelijk kerstdessert

Dit kerstkransjes roomijs is een ontzettend snel en makkelijk recept, maar daarnaast een echte hartenwinner. Jong en oud zullen dit lekkere toetje goed kunnen waarderen. Op zoek naar meer makkelijke recepten om het kerstdiner mee af te sluiten? Kijk dan eens in mijn verzameling met 10 makkelijke kerstdesserts.

 

Kerstkransjes roomijs recept

Recept afdrukken

4.80 van 10 stemmen

Kerstkransjes roomijs

Het perfecte kerstdessert: kerstkransjes roomijs. Voor dit recept heb je maar 4 ingrediënten en 10 minuten in de keuken nodig.
Porties: bak vol

Equipment

Ingrediënten

  • 500 ml slagroom
  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
  • 3 tl vanillepasta (of vanille-extract)
  • 200 gram kerstkransjes
  • extra kerstkransjes ter decoratie

Instructies

  • Klop de slagroom stijf, voeg hier de gecondenseerde melk en vanillepasta aan toe. Spatel rustig door tot het een bijna egaal mengsel is.
  • Breek de kerstkransjes in stukjes en spatel deze door het ijsmengsel heen.
  • Pak er dan een bak bij voor het ijs, ik gebruikte zelf een cakevorm. Bekleed deze met folie of bakpapier en stort het mengsel erin. Verdeel wat stukjes kerstkransjes over het ijsmengsel.
  • De de vorm af met folie en zet het ijs minimaal 6 uur in de vriezer.
  • Haal het ijs ongeveer 10 minuten voor serveren vast uit de vriezer, dan kun je er makkelijker bolletjes van scheppen.