Kaneelsterren (kaneelkoekjes)

Gepost: 5 december 2019 Laatst bewerkt: 20 november 2024
Kaneelsterren (kaneelkoekjes)

De bekende kaneelsterren (kaneelkoekjes) die met Kerst altijd in de winkel liggen, kun je nu het hele jaar door eten. Ik deel het recept voor deze kaneelkoekjes graag met jullie!

Kaneelsterren (kaneelkoekjes) recept

Jaaaa, een recept voor een van mijn favoriete kerstkoekjes! Ieder jaar koop ik verschillende pakken met kaneelsterren, ik kan er geen genoeg van krijgen. Toch vind ik het eigenlijk maar stom dat sinterklaassnoepgoed al in augustus verkrijgbaar is, terwijl ik op alle kerst lekkernijen moet wachten tot december.

In het geval van de kaneelsterren koekjes ben ik nu niet meer op de decembermaand aangewezen, want ik heb ze gewoon zelf gemaakt. Zo zat ik van de zomer al van deze fantastisch lekkere (en mooie!) kaneelkoeken te smullen. Heerlijke knapperige koekjes met suiker, kaneel en witte chocolade in de vorm van een ster.

Bij wie wordt de koektrommel nog meer gevuld met deze eetbare sterren? Of misschien maak jij ze gewoon lekker in een andere vorm dan een ster, ook leuk!

BAKTIP: Ik gebruikte voor dit recept een ster uitsteker van 8 cm, zoals de grootste uitsteker in deze set uitstekers.

Het Feestdagen Bakboek

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van de lekkerste koekjes en desserts en de mooiste taarten!

Bestel hier!

Afbeelding
kaneelsterren (kaneelkoekjes) maken

Kaneelkoekjes als kerstcadeau

Kerstkoekjes zijn een ontzettend leuk zelfgemaakt cadeau. Leuk om aan de juffen of meesters van school te geven of aan een familielid of vriend(in) die wel een verzetje kan gebruiken. Er gaat weinig boven een zelfgemaakt cadeau, want wat voelt er nu specialer dan dat iemand hoogstpersoonlijk voor jou de keuken in is gedoken en met veel liefde heerlijke koeken heeft gebakken? Ik bedoel maar.

Deze kaneelsterren (kaneelkoekjes) zijn een favoriet kerstkoekje van vele Nederlanders en daarom ideaal om als kerstcadeautje uit te delen. Het enige dat je nodig hebt zijn zakjes met blokbodem om de koekjes in te verpakken en wat decoratiemateriaal. Ik heb alvast de benodigdheden voor je bij elkaar gezocht:

Nu hoef je alleen nog maar te bedenken aan wie je de kaneelsterren cadeau zou willen geven en de keuken in te duiken.

Meer kerstkoekjes recepten

Deze kaneelsterren koekjes zijn niet de enige kerstkoekjes die leuk zijn om cadeau te geven. Het is wel handig dat de koekjes die je hiervoor kiest goed te bewaren zijn en makkelijk te verpakken. Er schoten me direct nog een paar lekkere koekjesrecepten te binnen toen ik dit artikel schreef, dus ik deel de tips direct met je:

Gingerbread koekjes maken - kerstkoekjes

kerstboom m&M koekjes

Kaneelsterren maken

Kan ik het deeg een dag van tevoren maken?

Dat kan. Alles over koekdeeg bewaren lees je hier.

Waarom moet het koekdeeg een uur rusten in de koelkast?

Dit heeft verschillende redenen. Praktisch gezien werkt het prettiger met koekdeeg dat wat steviger is en niet meer plakkerig. Daarnaast komt het ook de smaak ten goede. Door het rusten zal de structuur van de koekjes lekkerder zijn (knapperiger), maar in het geval van deze kaneelsterren zal de kaneelsmaak ook beter in het deeg getrokken zijn. Wil je meer weten hierover? In dit artikel licht ik het uitgebreider toe.

De kaneelsuiker blijft niet aan de koekjes plakken, help!

Ik had hier geen last van, maar een andere lezer gaf een goede tip: met een beetje water strijk je voorzichtig over de koekjes (bijvoorbeeld met een bakkwast) en hierna dip je ze in de suiker. Hierdoor blijft de suiker beter plakken.

Kan ik de kaneelsterren ook in een andere soort chocolade dippen?

Ja hoor, je kunt elke soort chocolade gebruiken. Zo lang jij het maar lekker vindt. Zelf gebruik ik het liefst chocolade van Callebaut, omdat de kwaliteit heel goed is en het aanbod in verschillende soorten chocolade breed.

Mijn koekjes kwamen te zacht uit de oven, maar nu zijn ze (bijna) verbrand.

Koekjes komen altijd zacht uit de oven. Door het afkoelen harden koekjes uit, dus je kunt bij koekjes niet op de tast beoordelen of ze gaar zijn. Vertrouw dus op het recept en zet ze niet opnieuw terug in de oven, want dan zullen ze inderdaad te donker worden of zelfs verbranden. Lees meer over wanneer koekjes goed zijn.

kaneelsterren (kaneelkoekjes) maken

 

Kaneelsterren koekjes in schaal

Opslaan
Recept afdrukken

4.79 van 32 stemmen

Kaneelsterren (kaneelkoekjes) recept

De bekende kaneelsterren (kaneelkoekjes) die met Kerst altijd in de winkel liggen, kun je nu het hele jaar door eten. Ik deel het recept met jullie.
Porties: 30 middelgrote koekjes

Ingrediënten

Koekdeeg

  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 1 ei
  • 1 tl vanille-extract
  • 350 gram bloem
  • 1 tl kaneel

Decoratie

  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 1-2 tl kaneel
  • 200 gram witte chocolade

Instructies

  • Maak het koekdeeg door de suiker en boter romig te kloppen. Voeg het ei en vanille-extract toe en mix tot deze zijn opgenomen. Als laatst kun je bloem en kaneel toevoegen. Kneed tot een stevig deeg. Verpak het deeg in folie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.
  • Maak ondertussen de kaneelsuiker door de fijne kristalsuiker en kaneel door elkaar te roeren.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dikte van 4-5 mm. Steek dan de sterren uit. Die van mij waren ongeveer 8 cm in doorsnede.
  • Dip ieder stukje deeg in de kaneelsuiker en leg dan met de suikerkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Als ze eenmaal op de bakplaat liggen strooi je er nog een extra dun laagje kaneelsuiker overheen voor het beste en mooiste resultaat.
  • Bak de koekjes in 10-12 minuten op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Laat alle koekjes eerst een paar minuten op de plaat afkoelen, verplaats ze daarna naar een rooster. Laat ze hier helemaal afkoelen.
  • Smelt tweederde van de chocolade au bain-Marie. Eenmaal gesmolten haal je de kom van de pan en voeg je de rest van de chocolade toe, roer door tot deze is gesmolten.
  • Bekleed je bakplaten weer met bakpapier. Dip de onderkant (kant zonder suiker) van de koekjes voorzichtig in de chocolade. Strijk eventueel (voorzichtig) af aan de rand van de kom als het een hele dikke laag chocolade is. Leg de koekjes daarna op een bakplaat (chocoladekant naar beneden).
  • Wacht tot de chocolade goed is uitgehard, daarna kun je ze in de koektrommel doen.
Bewaren

Goed verpakt in een trommel minstens 2 weken houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

78 reacties

  1. Lisa schreef:

    Heel leuk, ik vind die ook zó lekker! Ik ga ze gewoon volgend jaar maken, en dan als ronde koekjes.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oe, dat is nog wel lang wachten 😉

  2. Do schreef:

    Chocolade kant naar beneden op de bakplaat? ?

    1. Josipa schreef:

      Dat vroeg ik me ook af..

    2. Laura Kieft schreef:

      Klopt inderdaad, kan prima bij deze koekjes.

      1. Do schreef:

        Recept klinkt heerlijk en ik ga het zeker een keer maken!

  3. Marjolein schreef:

    Oh wat fijn dit recept! Ik vind ze zo lekker en zo stom dat ze altijd maar heel even te koop zijn! Thnxxx

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha ja heel stom, maar misschien maar goed ook 😉

  4. Audrey schreef:

    Ik ben dol op alles met kaneel, dus deze komen zeker op mijn baklijstje!

  5. Rachel Kromdijk schreef:

    oh kaneel is echt heerlijk in deze periode, ze zien er goed uit!

  6. Wendy schreef:

    Geweldig! Heb de koekjes toevallig gisteren nog gekocht 😉 Het recept is opgeslagen, die gaan we zeker een keer maken!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik ben benieuwd hoe je ze vindt in vergelijking tot de winkelvariant 😀

  7. Aniek schreef:

    Oh, ze zijn zo lekker geworden! Ik merk wel dat mijn uitstekers veel kleiner waren, heb toch wel meer dan 35 koekjes… nou ja, zo erg is dat niet 😉 recept was goed te volgen en ze smaken precies als de kerststerren die je in de winkel koopt, heel geslaagd dus. Bedankt voor het recept!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoe meer koekjes hoe beter 😉

  8. Nadia schreef:

    Zijn dit malse of harde koekjes?
    (sorry, ik heb geen ervaring met deze Nederlandse kaneelsterren, ik woon in België)
    😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het zijn knapperige koekjes met een lekker zacht element door de witte chocolade.

  9. Linda schreef:

    Ik heb ze vandaag gemaakt en ze zijn goed gelukt ? Morgen uitdelen aan mn collega’s ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! Geniet ervan!

  10. ManonBoers schreef:

    Vraagje,
    Is het mogelijk om de bloem ook te vervangen door een glutenvrije variant? Ben nog op zoek naar iets lekkers voor de kerst met iemand die glutenvrij eet.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat denk ik wel, dat hangt een beetje af van wat het soort glutenvrije bloem vermeldt. Er staan ook glutenvrije recepten op Laura’s Bakery! https://www.laurasbakery.nl/category/zoet-bakken/allergieen/glutenvrij/

  11. Claudia schreef:

    Kun je de chocolade ook met een kwastje aanbrengen en dan de chocolade aan de bovenkant van de plaat laten drogen zodat de chocolade mooi egaal is?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou je kunnen proberen.

  12. Loes schreef:

    Hoe dip je het deeg in de kaneelsuiker en later in de chocolade zonder vingerafdrukken of uitlopers te krijgen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Gewoon doen, je krijgt er vanzelf handigheid in. Op de foto zie je dat ze bij mij ook niet 100% perfect zijn.

  13. Danielle schreef:

    Bij mij blijft de kaneelsuiker niet goed plakken, dus strooi ik het er maar overheen, tips?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh dat is gek, je hebt het er wel voor het bakken opgedaan?

    2. J.E. schreef:

      Dat had ik ook! Heb met een vinger een beetje water er overheen gestreken. En toen in de suiker!

  14. Ilona schreef:

    Ik heb ze net gemaakt (Alleen dan in de vorm van een kerstbal) en ze smaken heerlijk! Bedankt voor het recept

  15. Gerry schreef:

    Al 3 keer gebakken en als kerstgroet in een leuk zakje cadeau gegeven. Natuurlijk ook zelf van gesmuld! Leuk en lekker recept weer!??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ah wat leuk! Geweldig om cadeau te geven ook.

  16. Ien schreef:

    Helaas zijn ze bij mij niet gelukt. Het deeg was heel brokkelig en daarom heb ik er iets meer ei in gedaan zodat het enigszins hanteerbaar werd, maar nog steeds niet genoeg om uit te rollen en vormpjes uit te steken. Ik heb er een rol van gemaakt en plakjes van gesneden. Na het bakken waren ze erg hard en de bovenkant met de kaneelsuiker was vlekkerig en heel donker. Een teleurstelling want ze zien er zo heerlijk uit!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend dat ze niet gelukt zijn bij jou! Dat is de eerste keer dat ik dat hoor. Hopelijk durf je het nog een keer aan. Was je boter wel op kamertemperatuur?

  17. BM schreef:

    Onderaan staat ’tot drie maanden in de vriezer bewaren’; worden ze dan niet zacht als je ze weer ontdooit?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat hoeft niet als ze goed luchtdicht verpakt zijn geweest!

  18. Martine schreef:

    Hoi hoi,
    De koekjes zijn gelukt hier hoor! Alleen vroeg ik me af laat je de chocolade gewoon op het aanrecht opstijven of zet je de koekjes in de koelkast?

    Groetjes Martine

  19. Carla schreef:

    Kan ik deze koekjes ook met amandelmeel bakken ipv bloem?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet geprobeerd, maar dat lijkt me niet.

  20. Kim schreef:

    Hoe lang duurt het voordat de chocolade hard is? Ze staan bij mij nu al een tijdje, maar de chocolade blijft best zacht. Of heb ik dan iets verkeerd gedaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien is het heel erg warm in je keuken? Het zou geen uren moeten duren.

  21. Esra schreef:

    Kan ik i.p.v. witte basterdsuiker ook gewone kristalsuiker gebruiken in dezelfde verhouding?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat zou ik niet doen.

  22. Claudia schreef:

    Hi, is er een reden waarom je geen zout in het deeg doet? Meestal voegt ik een snuf aan deeg toe…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik vond het niet nodig in dit recept, maar het kan gewoon hoor.

  23. Isabel Taprak schreef:

    Help! Ik moet morgen trakteren en had niet gerekend op t uur opstijven! Is het ook mogelijk zonder opstijven te bakken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan worden de koekjes net wat minder lekker en heb je kans dat ze uit gaan lopen in de oven. Ik hoop dat het goedgekomen is bij je!

  24. Sylvia schreef:

    Hai, kan ik ipv witte basterdsuiker ook bruine basterdsuiker gebruiken? Waar wij wonen kan je geen witte basterdsuiker krijgen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat dat geen groot probleem moet zijn 🙂

  25. Joëlle schreef:

    Ik ben wel een beetje teleurgesteld. Ik kreeg geen knapperige koekjes maar zachte brokken (12 min). Dus heb ik de tweede batch er 15 minuten in geduwd, die zijn oké (de randjes hard maar het midden nog steeds soft). Beetje jammer 🙁 ze liggen nu in de chocolade (geen idee hoe dat afloopt)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer zeg. Heb je iets aan het recept veranderd of stond je oven misschien niet goed?

  26. Joëlle schreef:

    Nee helemaal niets veranderd!
    Misschien heeft mijn oven gewoon wat meer graden nodig? Kan zijn toch!

    Ze waren overigens met de chocolade en al nog erg lekker. Ik heb nu de laatste in mijn tas voor mee naar werk gestopt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn om te lezen!

  27. Anne schreef:

    Vandaag gebakken. Zijn heerlijk geworden!

    Had alleen niet zo’n grote stekker dus zijn 45 kleine sterren geworden.

  28. Margreet schreef:

    Kan ik de vanille extract ook vervangen door vanille suiker?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan, wel de hoeveelheid vanillesuiker van de hoeveelheid benodigde suiker in het recept aftrekken.

  29. Tieneke schreef:

    Heel erg lekkere koekjes! Ik vind vooral de brosheid super lekker. Ik heb er wel wat zout in gedaan, maar dat doe ik in alle koekjes die ik maak. Ik heb de chocolade met een kwast aangebracht, dat ging echt prima.

  30. Linda schreef:

    Oeps ik dacht dat witte basterdsuiker gewone kristalsuiker was… Tja nu lees ik van niet maar de koekjes zitten al in de oven. Ook bleef de suiker en kaneel niet plakken aan h koekje…

  31. Alyssa schreef:

    Hey I am from the United States! I recently had some of these cookies and they were SO good and I was so sad that I can’t buy them anywhere here. I searched all over and came across your recipe and I have translated it to English! I am so excited to try it, thank you so much for this! ?

  32. Bianca schreef:

    Zijn bij mij prima gelukt. Heb ook pure chocolade erop gedaan, daar hou ik en mijn gezin gewoon van. Allerlei kerstvormen gebruikt. Ziet er heel leuk uit en smaken jammie!

  33. Rieta schreef:

    Ik heb de sterren gisteren gebakken, ze zijn verrukkelijk, ik zal dit recept heel vaak gebruiken. Ze zijn zelfs lekkerder dan die ik in winkel kocht. Bedankt voor dit geweldige recept, volgende keer bak ik ze samen met mijn kleindochter.

  34. Jessica schreef:

    Kun je de chocolade ook vervangen voor een laagje oghutt? Soms zie je wel eens koekjes met een yoghurt laagje. Geen idee hoe dat werkt, maar chocolade is niet zo mijn ding. Jij een idee?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Phoe, zelf helaas nog niet geprobeerd. Ik zou je niet durven zeggen hoe dat zou werken.

  35. Rianne schreef:

    Deze koekjes…echt vurrukuluk! Verslavend lekker! Ik heb ze uiteraard gebakken met het feestdagen bakboek in mn hand;-)

  36. Danique schreef:

    Eindelijk koekjes gevonden die goed in vorm blijven en heel lekker zijn. Met mijn zoontje allerlei figuurtjes gemaakt. Vind normaal de koekjes waarmee je goed vormpjes kan maken zo saai!
    20min gedaan in onze combi oven en ze zijn perfect

  37. Gabriella schreef:

    Hoi Laura,
    Kan ik het deeg een dag van tevoren maken ?

    groetjes gabriella

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is geen probleem! Alles over koekdeeg bewaren lees je hier: https://www.laurasbakery.nl/koekjesdeeg-bewaren/

  38. Annemiek schreef:

    Heerlijk recept. Ik heb nog een raag. De vorige keer werd de chocolade niet goed hard en bleef deze pikkerig. Ik zit me te bedenken dat ik toen alle chocolade heb laten smelten. Als je het op jou manier doet Laura wordt de chocolade dan hard en smelt het minder snel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt, op mijn manier tempereer je het en dan hard de chocolade beter uit (met glans!). Daar lees je hier meer over: https://www.laurasbakery.nl/chocolade-tempereren-zonder-thermometer/

  39. Tieneke Oskam schreef:

    Super lekkere koekjes, ik heb ze al vaak gemaakt. Ik gebruik trouwens gewone kristalsuiker, gaat prima! Dank voor het recept!

  40. M.H. schreef:

    Super lekkere koekjes! Maar bij mij blijft de kaneelsuiker niet plakken, dus strooi ik dit erop, maar ze zien er echt nooit zo mooi uit. Donker op sommige plekjes door de kaneel. Hoe kan dit?

  41. Claudia Tjan schreef:

    Zijn deze koekjes ook goed om te decoreren met glazuur

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar lijkt me van wel!

  42. Maria schreef:

    5 sterren
    Beste Laura,

    Wat een geweldige website heb je! Ik was op zoek naar een recept voor kerstkoekjes en kwam deze kaneelsterren tegen. Zo goed en eenvoudig hoe je het uitlegt, en de verwijzingen naar andere baktips en het chocolade temperen zijn een enorme hulp geweest, dankjewel!

    Ik heb de koekjes gebakken en ze zijn heerlijk geworden! Het stukje met de chocolade was even spannend maar is prima gelukt.
    Verder valt het me op hoe mooi egaal en gelijkmatig de suiker op jouw koekjes er uit ziet. Die van mij hebben wat donkere plekjes van de kaneel hier en daar. Kan dat komen omdat ik geen fijne kristalsuiker had en daarom gewone kristalsuiker heb gebruikt (dat het wat minder goed verdeeld met grovere suiker)? Ze zagen er verder nog steeds mooi uit alleen wat minder egaal dus. Ik ga dit recept zeker nog vaker proberen en ook de Speculaas swirl koekjes staan nog op mijn verlanglijstje. Ik heb het bakvirus aardig te pakken!

    Heel fijn dat je je tips en trucks en heerlijke recepten met ons wilt delen! Veel succes en ga zo door! 😀

    1. Laura's Bakery schreef:

      Leuk om te lezen! Het kan inderdaad komen door de suiker.

  43. Mariska schreef:

    Super lekkere koekjes! Maar bij mij blijft de kaneelsuiker niet plakken, dus strooi ik dit erop, maar ze zien er echt nooit zo mooi uit. Donker op sommige plekjes door de kaneel. Hoe kan dit?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik had hier geen last van, maar een andere lezer gaf een goede tip: met een beetje water strijk je voorzichtig over de koekjes (bijvoorbeeld met een bakkwast) en hierna dip je ze in de suiker. Hierdoor blijft de suiker beter plakken. En gebruik zeker fijne suiker.

  44. Silke schreef:

    Echt heel erg bedankt! Echt een goed recept! Ik heb het recept al geprobeerd en ik vond het heel erg lekker! Ik ga dit voor mijn hele gezin maken!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept