Kaneelsterren koekjes

5 december 2019
Kaneelsterren koekjes
315

Jaaaa, een recept voor een van mijn favoriete kerstkoekjes! Ieder jaar koop ik verschillende pakken met kaneelsterren, heerlijk vind ik ze. Ik vind het nog steeds stom dat sinterklaaslekkers al in augustus verkrijgbaar is terwijl ik op alle kerst lekkernijen moet wachten in december. Al heb ik toevallig vorige week de eerste kerstkoekjes gespot in de winkel. Voor het eerst zo ‘vroeg’, drie keer raden wat er gelijk in mijn mandje lag. In het geval van de kaneelsterren koekjes ben ik nu niet meer op slechts 1 maand per jaar aangewezen, want ik heb ze gewoon zelf gemaakt! Zo zat ik een paar maanden geleden al van deze fantastisch lekkere (en mooie!) koekjes te smullen. Bij wie wordt de koektrommel nog meer gevuld met deze eetbare sterren?

Kaneelsterren koekjes

De bekende kaneelsterren die met Kerst altijd in de winkel liggen, kun je nu het hele jaar door eten. Ik deel het recept met jullie.
30-35 middelgrote koekjes

Ingrediënten

Koekdeeg

  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 1 ei
  • 1 tl vanille-extract
  • 350 gram bloem
  • 1 tl kaneel

Decoratie

  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 1-2 tl kaneel
  • 200 gram witte chocolade

Instructies

  • Maak het koekdeeg door de suiker en boter romig te kloppen. Voeg het ei en vanille-extract toe en mix tot deze zijn opgenomen. Als laatst kun je bloem en kaneel toevoegen, kneed tot een stevig deeg. Verpak het deeg in folie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.
  • Maak ondertussen vast kaneelsuiker door de fijne kristalsuiker en kaneel door elkaar te roeren.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dikte van 4-5 mm. Steek dan de sterren uit. Die van mij waren ongeveer 8 cm in doorsnede.
  • Dip ieder stukje deeg in de kaneelsuiker en leg dan met de suikerkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Als ze eenmaal op de bakplaat liggen strooi je er nog een extra dun laagje kaneelsuiker overheen voor het beste en mooiste resultaat.
  • Bak de koekjes in 10-12 minuten op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Laat alle koekjes eerst een paar minuten op de plaat afkoelen, verplaats ze daarna naar een rooster. Laat ze hier helemaal afkoelen.
  • Smelt tweederde van de chocolade au-bain Marie. Eenmaal gesmolten haal je de kom van de pan en voeg je de rest van de chocolade toe, roer door tot deze is gesmolten.
  • Bekleed je bakplaten weer met bakpapier. Dip de onderkant (kant zonder suiker) van een koekjes voorzichtig in de chocolade. Strijk eventueel (voorzichtig) af aan de rand van de kom als het een hele dikke laag chocolade is. Leg de koekjes daarna op een bakplaat (chocoladekant naar beneden).
  • Wacht tot de chocolade goed is uitgehard, daarna kun je ze in de koektrommel doen.
Bewaren

Goed verpakt in een trommel minstens 2 weken houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

59 reacties

  1. Lisa schreef:

    Heel leuk, ik vind die ook zó lekker! Ik ga ze gewoon volgend jaar maken, en dan als ronde koekjes.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oe, dat is nog wel lang wachten 😉

  2. Do schreef:

    Chocolade kant naar beneden op de bakplaat? 🤔

    1. Josipa schreef:

      Dat vroeg ik me ook af..

    2. Laura Kieft schreef:

      Klopt inderdaad, kan prima bij deze koekjes.

      1. Do schreef:

        Recept klinkt heerlijk en ik ga het zeker een keer maken!

  3. Marjolein schreef:

    Oh wat fijn dit recept! Ik vind ze zo lekker en zo stom dat ze altijd maar heel even te koop zijn! Thnxxx

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha ja heel stom, maar misschien maar goed ook 😉

  4. Audrey schreef:

    Ik ben dol op alles met kaneel, dus deze komen zeker op mijn baklijstje!

  5. Rachel Kromdijk schreef:

    oh kaneel is echt heerlijk in deze periode, ze zien er goed uit!

  6. Wendy schreef:

    Geweldig! Heb de koekjes toevallig gisteren nog gekocht 😉 Het recept is opgeslagen, die gaan we zeker een keer maken!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik ben benieuwd hoe je ze vindt in vergelijking tot de winkelvariant 😀

  7. Aniek schreef:

    Oh, ze zijn zo lekker geworden! Ik merk wel dat mijn uitstekers veel kleiner waren, heb toch wel meer dan 35 koekjes… nou ja, zo erg is dat niet 😉 recept was goed te volgen en ze smaken precies als de kerststerren die je in de winkel koopt, heel geslaagd dus. Bedankt voor het recept!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoe meer koekjes hoe beter 😉

  8. Nadia schreef:

    Zijn dit malse of harde koekjes?
    (sorry, ik heb geen ervaring met deze Nederlandse kaneelsterren, ik woon in België)
    😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het zijn knapperige koekjes met een lekker zacht element door de witte chocolade.

  9. Linda schreef:

    Ik heb ze vandaag gemaakt en ze zijn goed gelukt 😃 Morgen uitdelen aan mn collega’s 🤗

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! Geniet ervan!

  10. ManonBoers schreef:

    Vraagje,
    Is het mogelijk om de bloem ook te vervangen door een glutenvrije variant? Ben nog op zoek naar iets lekkers voor de kerst met iemand die glutenvrij eet.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat denk ik wel, dat hangt een beetje af van wat het soort glutenvrije bloem vermeldt. Er staan ook glutenvrije recepten op Laura’s Bakery! https://www.laurasbakery.nl/category/zoet-bakken/allergieen/glutenvrij/

  11. Claudia schreef:

    Kun je de chocolade ook met een kwastje aanbrengen en dan de chocolade aan de bovenkant van de plaat laten drogen zodat de chocolade mooi egaal is?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou je kunnen proberen.

  12. Loes schreef:

    Hoe dip je het deeg in de kaneelsuiker en later in de chocolade zonder vingerafdrukken of uitlopers te krijgen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Gewoon doen, je krijgt er vanzelf handigheid in. Op de foto zie je dat ze bij mij ook niet 100% perfect zijn.

  13. Danielle schreef:

    Bij mij blijft de kaneelsuiker niet goed plakken, dus strooi ik het er maar overheen, tips?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh dat is gek, je hebt het er wel voor het bakken opgedaan?

    2. J.E. schreef:

      Dat had ik ook! Heb met een vinger een beetje water er overheen gestreken. En toen in de suiker!

  14. Ilona schreef:

    Ik heb ze net gemaakt (Alleen dan in de vorm van een kerstbal) en ze smaken heerlijk! Bedankt voor het recept

  15. Gerry schreef:

    Al 3 keer gebakken en als kerstgroet in een leuk zakje cadeau gegeven. Natuurlijk ook zelf van gesmuld! Leuk en lekker recept weer!👍🏻

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ah wat leuk! Geweldig om cadeau te geven ook.

  16. Ien schreef:

    Helaas zijn ze bij mij niet gelukt. Het deeg was heel brokkelig en daarom heb ik er iets meer ei in gedaan zodat het enigszins hanteerbaar werd, maar nog steeds niet genoeg om uit te rollen en vormpjes uit te steken. Ik heb er een rol van gemaakt en plakjes van gesneden. Na het bakken waren ze erg hard en de bovenkant met de kaneelsuiker was vlekkerig en heel donker. Een teleurstelling want ze zien er zo heerlijk uit!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend dat ze niet gelukt zijn bij jou! Dat is de eerste keer dat ik dat hoor. Hopelijk durf je het nog een keer aan. Was je boter wel op kamertemperatuur?

  17. BM schreef:

    Onderaan staat ‘tot drie maanden in de vriezer bewaren’; worden ze dan niet zacht als je ze weer ontdooit?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat hoeft niet als ze goed luchtdicht verpakt zijn geweest!

  18. Martine schreef:

    Hoi hoi,
    De koekjes zijn gelukt hier hoor! Alleen vroeg ik me af laat je de chocolade gewoon op het aanrecht opstijven of zet je de koekjes in de koelkast?

    Groetjes Martine

  19. Carla schreef:

    Kan ik deze koekjes ook met amandelmeel bakken ipv bloem?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet geprobeerd, maar dat lijkt me niet.

  20. Kim schreef:

    Hoe lang duurt het voordat de chocolade hard is? Ze staan bij mij nu al een tijdje, maar de chocolade blijft best zacht. Of heb ik dan iets verkeerd gedaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien is het heel erg warm in je keuken? Het zou geen uren moeten duren.

  21. Esra schreef:

    Kan ik i.p.v. witte basterdsuiker ook gewone kristalsuiker gebruiken in dezelfde verhouding?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat zou ik niet doen.

  22. Claudia schreef:

    Hi, is er een reden waarom je geen zout in het deeg doet? Meestal voegt ik een snuf aan deeg toe…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik vond het niet nodig in dit recept, maar het kan gewoon hoor.

  23. Isabel Taprak schreef:

    Help! Ik moet morgen trakteren en had niet gerekend op t uur opstijven! Is het ook mogelijk zonder opstijven te bakken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan worden de koekjes net wat minder lekker en heb je kans dat ze uit gaan lopen in de oven. Ik hoop dat het goedgekomen is bij je!

  24. Sylvia schreef:

    Hai, kan ik ipv witte basterdsuiker ook bruine basterdsuiker gebruiken? Waar wij wonen kan je geen witte basterdsuiker krijgen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat dat geen groot probleem moet zijn 🙂

  25. Joëlle schreef:

    Ik ben wel een beetje teleurgesteld. Ik kreeg geen knapperige koekjes maar zachte brokken (12 min). Dus heb ik de tweede batch er 15 minuten in geduwd, die zijn oké (de randjes hard maar het midden nog steeds soft). Beetje jammer 🙁 ze liggen nu in de chocolade (geen idee hoe dat afloopt)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer zeg. Heb je iets aan het recept veranderd of stond je oven misschien niet goed?

  26. Joëlle schreef:

    Nee helemaal niets veranderd!
    Misschien heeft mijn oven gewoon wat meer graden nodig? Kan zijn toch!

    Ze waren overigens met de chocolade en al nog erg lekker. Ik heb nu de laatste in mijn tas voor mee naar werk gestopt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn om te lezen!

  27. Anne schreef:

    Vandaag gebakken. Zijn heerlijk geworden!

    Had alleen niet zo’n grote stekker dus zijn 45 kleine sterren geworden.

  28. Margreet schreef:

    Kan ik de vanille extract ook vervangen door vanille suiker?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan, wel de hoeveelheid vanillesuiker van de hoeveelheid benodigde suiker in het recept aftrekken.

  29. Tieneke schreef:

    Heel erg lekkere koekjes! Ik vind vooral de brosheid super lekker. Ik heb er wel wat zout in gedaan, maar dat doe ik in alle koekjes die ik maak. Ik heb de chocolade met een kwast aangebracht, dat ging echt prima.

  30. Linda schreef:

    Oeps ik dacht dat witte basterdsuiker gewone kristalsuiker was… Tja nu lees ik van niet maar de koekjes zitten al in de oven. Ook bleef de suiker en kaneel niet plakken aan h koekje…

  31. Alyssa schreef:

    Hey I am from the United States! I recently had some of these cookies and they were SO good and I was so sad that I can’t buy them anywhere here. I searched all over and came across your recipe and I have translated it to English! I am so excited to try it, thank you so much for this! 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *