Volgende week is het moederdag en daarom zet ik vandaag de favoriete taart van mijn moeder online: de hazelnoot schuimtaart. Als we vroeger gebakjes bij de bakker om de hoek haalden koos mijn moeder altijd voor een klein mokka-hazelnoot gebakje. Dat doet ze vandaag de dag overigens nog steeds. Dit recept is overigens afkomstig uit Het Laura’s Bakery Bakboek, het is dus ook gelijk een klein cadeautje van mij aan jullie 😉 . Maak jij voor moederdag ook deze hazelnoot-schuimtaart, of heeft jouw moeder een andere favoriete taart?
BAKTIP: Nog geen cadeautje voor moederdag in huis? Dan is Het Laura’s Bakery Bakboek natuurlijk dé perfecte verrassing, zeker als je er dan ook gelijk iets lekkers uit bakt 😉 .
Ha Laura,
Ziet er weer erg lekker uit.
Ik volg jouw moeder Joke ook.
Als zij zo van hazelnoot schuimgebak houdt, en je mocht ooit eens in Dordrecht komen,
dan moet je echt naar banketbakkerij Brokking. Echt de allerlekkerste hazelnoot schuimgebak !
Een super aanrader!
Groetjes,
Yvonne
Inderdaad. Brokking is echt de állerlekkerste. Maar deze ziet er ook heerlijk uit.
De link naar het recept voor de mokkacrème doet het niet. Komt deze later nog online of staat hij ergens al op het blog?
Liefs
Ik ben zo vrij geweest om het op te zoeken.
Hier de link https://www.laurasbakery.nl/mokkacreme/
Ik zie dat ik die in mijn enthousiasme helemaal ben vergeten toe te voegen, hij staat nu wel goed 😉
Bedankt!
Hoi Laura
Vraagje: als je de schuimplakken in het voren wil maken, doe je er dan direct een laagje chocolade over om ze knapperig te houden? Of doe je het laagje chocolade pas op de platen als je de taart gaat opbouwen/afmaken?
Hoor het graag!
Beide kan, je kunt het gelijk doen, maar ook op een later moment.
heel herkenbaar! mijn moeder houd ook van hazelnoot schuimtaart en kiest ook elke keer dit gebak haha
Hoi Laura,
Deze taart ziet er prachtig uit. Ik wil hem komend weekend maken voor de verjaardag van een collega. 2 vragen over de nougatine: 1) heb je daar ook een recept voor? 2) hoe heb jij zo’n strak randje met nougatine gekregen, dat ziet er namelijk perfect uit voor iets met van die kleine stukjes!
Nee, daar heb ik op dit moment nog geen recept voor online staan. Randje heb ik gemaakt zoals hierboven beschreven 🙂
gebruikte je voor de schuimtaart meerdere bakplaten tegelijk in de oven? en zo ja, slaat dan geen condens va de bovenste bakplaat op de onderste? Gebruikte je boven- en onverwarmde of de heteluchtoven?
Ik deed inderdaad twee platen boven elkaar, dat gaat prima. En de temperaturen zijn voor een oven met boven- en onderwarmte.
Hoi Laura,
Ik heb de eerste keer ook op 2 platen boven elkaar gebakken met convectiewarmte, maar met 45 min waren ze aangebrand. De 2e poging heb ik ze plaat voor plaat gedaan, maar nu was ik er net op tijd bij… Na 30 min begonnen ze wel erg bruin te worden. Ik heb de temp toen verlaagd en nog 10 min laten staan maar moest ze er toen echt uithalen. Is deze baktemperatuur niet te hoog? Uiteindelijk was hij wel erg lekker.
de genoemde temperaturen zijn voor boven- en onderwarmte (is standaard). Hetelucht/convectie zet je dus lager, zo’n 10-20%
Hoi Laura, ik heb de taart nu 2x gemaakt en beide keren ging mijn mokkacrème een soort van schiften. Het werd niet mooi egaal, maar er bleven klontjes zichtbaar. De 2e x geprobeerd om heel kort te verwarmen, maar toen bleef de crème te zacht. Heb je nog tips?
Hier tips om schiften te verhelpen: https://handigebaktips.nl/help-mijn-botercreme-is-geschift/ (waarschijnlijk heb je het te lang/heet verwarmd)
Hoe kan ik het beste de schuimlagen een chocoladesmaak geven ipv hazelnoot? En waar kan ik nog meer aan denken qua vulling
Ik zou dan cacaopoeder toevoegen. En kijk voor lekkere vullingen eens onder het kopje recepten-vullingen & toppings 🙂
Bedankt
Kan hier ook een fotoprint op? Hoeveel tijd kost de taart maken ongeveer?
Dat kan, zou hem dan wel op het laatste moment aanbrengen. Hoeveel tijd het kost verschilt per persoon, ik zou gewoon het recept even goed lezen en dan inschatten hoeveel tijd dit jou kost.
Net de mokkacreme gemaakt en helaas niet helemaal gelukt! Banketbakkersroom en botercreme waren perfect, maar toen de afgekoelde koffie erdoor ging, ging het alsnog schiften. Enig idee hoe ik dit kan voorkomen de volgende keer? De smaak is gelukkig top!
Belangrijkste is dat beide mengsels dezelfde temperatuur hebben en dat je het in delen toevoegt. Hier lees je er meer over: https://handigebaktips.nl/help-mijn-botercreme-is-geschift/
Nooit weggooien, maar kom met mengsel even opwarmen (in pan heet water zetten bv) en weer blijven mixen. Dan komt het vanzelf weer goed
Hi Laura, is de taart glutenvrij?
De crème bevat gluten, maar zou je glutenvrij kunnen maken.
Bedankt voor de reactie. Komt dat door de banketbakkersroom waar bloem in zit? Dan zou ik dat door amandelmeel kunnen vervangen?
Dat klopt inderdaad. Amandelmeel werkt niet, dan moet je een glutenvrije meelmix gebruiken.
ook ik was benieuwd of er ook een glutenvrij variant te maken. is het denk je een goed idee om de bloem te vervangen door maizena? alvast bedankt
Nee dat zou ik niet doen. Je kunt proberen een glutenvrije meelmix te gebruiken.
Maizena werkt perfect! Wordt haast standaard gebruikt voor banketbakkersroom (meestal zie ik maizena, af en toe bloem). Meteen ook veel minder klontjes. Met bloem is het bij mij nooit gelukt, met maizena kan het haast niet misgaan.
Daar heb ik andere ervaring mee, maar fijn dat het bij jou altijd lukt zo.
Hoi Laura,
De taart ziet er heerlijk uit.
Alleen ik lus absoluut geen koffie, mokka of waar iets koffie inzit.
Heb je ook een alternatief hier voor?
Dan zou ik even kijken tussen de vullingen bij de recepten, daar vind je genoeg zonder koffie.
Hallo Laura,
Ik probeer op basis van dit recept schuim gebakjes te maken. Daarvoor bak ik eerst een flink aantal schuim rondjes (diameter 6 cm, dikte 1 cm). Daar doe ik de mokka creme op/tussen.
Het probleem waar ik tegenaan loop is dat (na het opbouwen van de gebakjes) het schuim vrij snel zacht wordt (na een uur al).
Komt dit misschien doordat het vocht uit de creme in het schuim trekt?
Wat voor oplossing is hier voor?
groeten, Peter
Na een uur is wel heel snel, waren ze schuimplakken dan wel goed droog nadat ze uit de oven kwamen? Verder heeft vocht altijd invloed op schuim.
Hoi Laura,
Ik ga de taart dit weekend maken en zoals met elk recept van jou zal dit weer een succes worden!
Is het mogelijk om geblancheerde hazelnoten te gebruiken?
Groetjes, Thomas
Volgens mij moet dat prima lukken, veel bakplezier!
Ik heb deze taart al eerder gemaakt, echt lekker!
Ik wil nu graag 4 kleine – eenpersoons- gebakjes maken.
Als ik de ingrediënten halveer, zou ik dan genoeg hebben?
En hoe lang moeten de kleinere schuimplaten denk je in de oven?
Dat moet wel lukken. Zou 1,5-2 uur aanhouden (maar gewoon in de gaten houden hoor)
Hoi Laura,
Ik had een klein vraagje, watvoor oven gebruik je bij het maken van de meringue laag? Dan weet ik namelijk welke temperaturen ik kan gebruiken.
temperaturen zijn altijd voor boven- en onderwarmte
Vandaag de taart gemaakt. Hij is heerlijk alleen verdiend absoluut niet de schoonheidsprijs haha. Ik krijg nooit zulke mooie ronde schuimplaten dat ik hem goed kan afsmeren aan de zijkanten. Heb je daar misschien nog een tip voor?
Het kan helpen om een cirkel te tekenen op het bakpapier.
Dat had ik inderdaad al gedaan. Ben er al achter gekomen dat je beter een spuitzak kan gebruiken dan gewoon een simpele spatel 🙂
De taart vandaag gemaakt voor de verjaardag van mijn vader. De taart was heerlijk. Heb verschillende recepten gemaakt maar deze is favoriet.
Jammer dat je geen foto kan toevoegen aan je reactie.
Je kan me altijd een foto via de Facebookpagina toesturen! https://www.facebook.com/laurasbakery
Hoi Laura,
Ik wil deze taart voor mijn verjaardag maken maar heb daar de dag zelf en de dag ervoor geen tijd voor. Zou ik deze al eerder kunnen maken en dan invriezen?
Alvast bedankt voor je antwoord
Ik durf het eerlijk gezegd niet met zekerheid te zeggen.
Dag Laura,
Ziet er goed uit!
Ik gebruik veel van je recepten en tips, dankjewel!
Je schrijft dat de schuimlagen eventueel een week ervoor kunnen worden gemaakt.
Kan ik deze dan – goed afgedekt – in de vriezer bewaren? Of is een koele, droge plaats werkelijk afdoende?
Hartelijke groet!
Een droge, koele plaats is afdoende. Het invriezen van enkel de lagen zou ik niet zo snel doen.
Kan ik ook gewoon okkernoten gebruiken, ik heb een hazelnoot allergie
Dat heb ik niet geprobeerd, dus durf het niet te zeggen.
Heerlijk! De hazelnoten uit hun velletje krijgen viel nog niet mee en de crème ging volledig schiften (vergeten dat de banketbakkersroom nog koud was!). Gelukkig was dat op te lossen met een föhn 🙂 bedankt voor het recept!
Beste Laura,
Hoe krijg je de eiwitten zo netjes plat dat de taart een mooie vorm krijgt? (Ik probeer deze taart voor het eerst :-))
En ten tweede mijn mokka crème is niet zo stevig als ik had verwacht (heeft hele nacht in de koelkast gestaan). De banketbakkers room heb ik zelf gemaakt. Kan het zijn dat het komt omdat die nog niet helemaal koud was?
Verder is het met soja melk gemaakt maar dat maakt meestal niks uit?
Er zit gewoon 250 gram roomboter door.
Het smaakt allemaal heerlijk hoor trouwens! Maar het ziet er lang niet O mooi uit 🙂
Ik gebruik een spuitzak waarbij ik de vorm spuit. En als je room nog niet helemaal afgekoeld was kan dat de oorzaak zijn, of misschien was het niet lang genoeg doorgekookt.
Aha hoe Lang moet je het doorkoken dan?
En bedankt voor je tip! Het is wel heel dik hoor trouwens
Ik kan niet exact zeggen hoelang (dit hangt van je pan en de hoogte van het vuur af), maar de room moet minimaal vladikte hebben zoals in het recept beschreven. Ik ben benieuwd naar het resultaat van je taart!
Ik heb je getagd op Instagram! De tweede keer was hij best mooi al zeg ik het zelf 🙂
Wat tof! Ik ga eens spieken 🙂
Kun je ook gewone koffie gebruiken ipv espresso?
Ja, maar dan is de mokkasmaak zachter.
Hallo Laura,
Ik heb deze taart nu een paar keer gemaakt en hij is elke keer weer heerlijk! Ik loop er alleen tegenaan dat zodra ik de poedersuiker toevoeg, ik echt geen pieken meer kan maken. Wat doe ik verkeerd? De eiwitten zijn eerst wel stijf genoeg geklopt – ik kan de kom makkelijk op de kop houden.
He wat gek, heb je het er misschien te fanatiek doorheen gemixt? Blijft het schuim wel mooi stevig?
Nee, het zakt dan helemaal weer in en wordt weer heel vloeibaar.
Oei, en je voegt op dat moment niks anders toe? Ik kan het eigenlijk niet verklaren dan
Helaas zakte het eiwit helemaal in elkaar toen ik de stukjes hazelnoot erbij deed 🙁 Daarvoor was het eiwit wel helemaal stijf.
Helaas heb je de hazeloten dan waarschijnlijk te fijn gemalen, dan komt er vet vrij en dat ‘verpest’ het stijfgeslagen eiwit.
Ik had ze inderdaad heel fijn gemalen met de hakmolen. De volgende keer minder klein. Dankjewel!
Hoi Laura,
Ik zou dit recept graag willen proberen maar dan voor kleine gebakjes. Weet jij hoeveel 1 persoonsgebakjes ik hier ongeveer uit zou kunnen halen?
Groetjes Yvonne
Nee helaas, staat nog op mijn lijstje om uit te proberen 😉 . Zou in ieder geval wel van iets minder uitgaan dan voor hoeveel personen de taart is.
Hoi Laura,
Ik heb het gedaan! 13 gebakjes van +/- 7cm doorsnede en ong. 5mm dik. Per gebakje 3 schuimplakjes gebruikt. Had wel 11 schuimplakjes over, maar had niet genoeg mokkacreme. Maar zeker ook geslaagd want de grote versie snijden vond ik geen succes!?
Wat goed zeg! En als je het zo stelt is het begrijpelijk dat je niet genoeg mokka crème had, hopelijk had je genoeg voor het bezoek. En lekker extra schuimpjes toe dus 😉
Ja idd. Had ik zelf ook wel kunnen bedenken. Maar fijn dat het lukte en ik had er gelukkig genoeg….??
Bedankt voor dit super recept Laura! Deze taart was bij mij echt perfect gelukt. Niet zo zoet en minder vettige crème dan de exemplaren uit de winkel. Ik heb over elke schuimklap een swirl van witte cappuccino chocolade (te koop bij ah) gedaan en de koffie gemengd met bruine basterdsuiker. Persoonlijk vond ik dit een lekkere toevoeging.
Ik heb de taart gemaakt en iedereen was enthousiast. Super lekker!
Hoi Laura,
Ik vond bij het checken wat ik wel en niet aan ingrediënten in huis heb een zakje hazelnootmeel. Heb jij enig idee of ik dat kan gebruiken i.p.v. de fijngehakte hazelnoten of zou dit te fijn zijn?
Dank in ieder geval voor het leuke recept. Ik heb zin om dit te gaan proberen 😀
Dat moet zeker kunnen, dit zal alleen nog niet gebrand zijn dan? Dat geeft juist de lekkere smaak namelijk.
Dankjewel voor je snelle reactie. Dan ga ik toch gewoon met hele hazelnoten aan de slag, ik wil natuurlijk wel de full experience 🙂
Hi Laura!
Ik heb helaas nog maar 50 gram poedersuiker in huis, en ik heb niet de tijd om nog even naar de winkel te gaan. Zou dat een heel groot probleem zijn?
Dat zou ik afraden ja, suiker is een ontzettend belangrijke structuurbouwer in schuim.
Hoi, de mokka creme is best vloeibaar, hoe kan ik dit steviger maken?
Hoe is deze vloeibaar geworden dan? In principe stijft de boter sowieso weer op als het afkoelt.
De taart is heerlijk geworden. (Mijn lievelingstaart!!) Echt alsof hij van de bakker vandaan kwam. De laatste stap ging de crème schiften (omdat ik de koffie uit de koelkast haalde..) maar dat werd prima opgelost door de kom inderdaad in warm water te zetten en door te mixen. Dankjewel Laura voor het geweldige recept en de bijpassende tips. Het is even werk, maar dubbel en dwars waard. Ga ‘m zeker vaker maken.
Hoi Laura!
Ik wil deze taart graag gaan uitproberen. Ik zie in de ingrediëntenlijst staan dat je de suiker verdeeld in kristalsuiker en poedersuiker. Wat is de reden dat je deels poedersuiker gebruikt? In onze familie gaat namelijk een heel oud recept rond voor een schuimtaart en hierbij gebruiken we alleen kristalsuiker. Ik ben dus benieuwd welk effect de poedersuiker heeft op de schuimlagen.
Alvast bedankt ?
Ik gebruik in mijn meringue altijd een combinatie van kristalsuiker en poedersuiker, vind ik zelf het beste resultaat geven. Maar alleen kristalsuiker kan ook hoor.
Lijkt mij lekker ..maar ik vraag mij af wat voor diameter deze taart nou is.Je hebt het over schuimplaten van 20 cm die nog iets uitlopen in de oven.Ik neem aan dat als je een strakke taart wil je de platen nog met een ring strak uit steekt..hou je misschien 21 cm over.Dan staat er dat de taart voor 12 personen is..dat lijkt me met 21 cm wel hèèl strak bemeten..zal ik er dan 2 bakken ? Want ik wil geen Haagse stukkies uitdelen..
Ik durf niet te zeggen wat de diameter is wanneer de taart eenmaal is opgemaakt, maar zoals al in het recept staat is het voldoende voor 12 personen. Zijn Haagse stukjes klein? 😉 Ik ben niet bekend met de uitspraak
Gouden tip!!! Wenst ge dat ge Uw biscuit mooi wenst op te rollen gebruik dan in plaats van puur bloem:
1/3 bloem+1/3 maïzena+1/3 aardappelzetmeel ofwel 1/2 bloem+1/2 maïzena ofwel 1/2 bloem+1/2 aardappelzetmeel. Zo kunt ge uw biscuit mooi oprollen.
Ik heb de taart nu twee keer gemaakt, de smaak is heerlijk, maar namen uurtje ofzo is de crème helemaal uitgezakte. Op het moment dat ik de taart heb opgebouwd ziet hij er prachtig uit maar als ik hem later tevoorschijn haal om te presenteren is hij helemaal uitgezakte. Beetje jammer. Wat kan ik daar aan doen?
Bewaar je de taart in of buiten de koelkast?
Buiten de koelkast, maar na een uurtje zakt hij al in.
Je kan hem het beste bewaren in de koelkast!
hoi laura, ik ben bezig met deze top taart, opzich komt het schuim van d bodem af, maar de binnenkant lijkt nog heel zacht klopt dit ik twijfel 🙂
gr
Heb je alle stappen 1 op 1 opgevolgd?
hoe lang kan ik de schuimplakken ongeveer bewaren voor ik de taart echt maak.
Groetjes
Vrij van vocht zou het zeker een week te bewaren moeten zijn. Maar met een hazelnootschuimtaart is het ook erg lekker om deze al een dag eerder op te bouwen, dan trekt het lekker in en wordt het schuim ook wat smeuïg.
Hoi Laura, Kan ik dit recept ook maken voor hazelschuim gebakjes? Zo ja moet ik dan nog ingrediënten aanpassen of temperatuur en baktijd?
Bedankt,
Saskia
Ja hoor dat kan! Je kunt het beste deze artikelen even bekijken: https://www.laurasbakery.nl/temperatuur-baktijd-aanpassen-bij-ander-formaat-bakvorm/ en https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/
Deze wil ik keer maken, mijn man is dol op mokka maar waar haal je schuimplakken?
Groetjes
Hoi Laura,
Kan ik deze ook met walnoten maken ipv met hazelnoten?
Ik heb het zelf niet getest, maar lijkt me dat het wel moet kunnen! 🙂
Ben ik ook benieuwd naar , hazelnoten vind je ook amper in supermarkten
Heyy Laura, welke vorm gebruik jij? Groetjes!
Ik bedoel hoeveel cm:)
Ah, 20 cm (je hebt geen vorm nodig voor dit recept).
Schuimplakken waar.koop je die
Die maak je aan de hand van het recept 🙂
Het recept gaat er van uit dat je die zelf maakt Hannie😉
Hey Laura, dit recept lijkt me super lekker en daarom wil ik hem deze week maken! Echter is de oven die wij in huis hebben niet al te groot en passen er dus maar twee schuimplaten per keer in. Hoe kan ik dit dan het beste aanpakken? Optie 1: Recept volgen, met de helft van het mengsel twee platen afbakken, wanneer deze klaar zijn met de overige helft de andere twee platen afbakken. Optie 2: Helft van het platen recept maken, afbakken en wanneer deze klaar zijn, weer de helft van het schuimplaatrecept maken en deze ook weer apart afbakken.
Beide opties kunnen, maar omdat er best veel baktijd tussenzit zou ik zelf op ‘safe’ spelen en twee keer de helft maken, dus optie 2.
Hoi Laura!
Ik heb zojuist de schuimplaten gemaakt, 3 stuks. Buitenkant lijken goed, mooi droog van de platen af.
1) Echter brak er eentje een stukje, en leek het nog erg vochtig van binnen. Hoort dit? 105 minuten op 120 graden.
2) En horen ze zo broos, of heb ik toch iets verkeerd gedaan?
3) Laat ik ze op de bakplaat buiten de oven afkoelen, of haal ik ze van de bakplaat af en dan op een koud rooster?
Alvast dank!!
Heb je stap 5 van het recept uitgevoerd? Als dat lukt dan zijn ze gaar, anders mogen ze nog wat langer. Ze horen stevig te zijn, maar uiteraard wel broos genoeg om te eten. Je kunt ze op de bakplaat af laten koelen en na ca. 10 minuten eraf halen.
Hallo Laura,
Ik heb dit recept inmiddels al een paar keer gemaakt en hij is echt heeeerlijk..! Nu heb ik wel iedere keer dat ik er geen mooie stukken uit kan snijden. Telkens krijgt iemand dan een hoopje brokken op zijn bordje. Ook heerlijk, maar ik zou toch graag een net stuk geven. Heb jij hier tips voor?
Dat is inderdaad wat lastiger met deze taart. Je zou kunnen proberen een groot scherp mes warm te maken (met warm water en dan afdrogen), wellicht dat het dan beter gaat.
Ik snijd trouwens met een elektrisch mes!
Aha ik zie je reactie nu, dat zou ook nog uit kunnen maken want dat beweegt natuurlijk een stuk meer dan een gewoon mes.
Hallo Laura,
Ik ga binnenkort deze taart maken (ben een fan van uw recepten :)). Vraagje: gebruikt u voor dit recept ongebrande (blanke) hazelnoten? Is het mogelijk om supermarkt hazelnoten (gebrand) te gebruiken?
Dat kan! Zolang ze maar niet gezouten zijn.
Hallo Laura
ik lees in het recept dat er 150 gram poedersuiker nodig is en 150 gram fijne kristalsuiker. Maar vervolgens kan ik die kristalsuiker niet meer in het recept terugvinden. Zie ik iets over het hoofd? Waar en wanneer moet ik die toevoegen?
Alvast bedankt!
In stap 2 mix je eerst de suiker en daarna de poedersuiker. Met de eerste “suiker” wordt verwezen naar de fijne kristalsuiker.
Oh sorry, helemaal over het hoofd gezien.
Dank je wel!!
Hoi Laura,
Ik heb een van de schuimplaten na 1,5 uur uit de oven gehaald, en na voorzichtig omdraaien kwam het bakpapier netjes los. Door het omdraaien is alleen de bovenkant helemaal kapot gegaan en zag ik dat de binnenkant nog vochtig is. Hoort dat?
Ik heb ze van te voren gemaakt en vraag me af of ik ze nu nog wel kan gebruiken over 2 dagen
Is het na het afkoelen nog steeds vochtig? Dan zijn ze vermoedelijk wat te kort gebakken.