Ik ben gek op ontbijten. Het is samen met de lunch mijn favoriete maaltijd van de dag. In het weekend besteed ik meer tijd aan mijn ontbijt en zo rond de feestdagen vind ik het al helemaal leuk om iets moois en lekkers op tafel te zetten. Zo maakte ik laatst deze gingerbread wafels met kwark en stoofpeertjes. Verrassend lekker kan ik je vertellen! De wafels zijn op zich al heerlijk, maar samen met de frisse kwark en zelfgemaakte stoofpeertjes heb je pas echt een superlekker kerstontbijt. En als je de kwark vervangt door een lekker bolletje ijs, kun je deze gingerbread wafels wat mij betreft zelfs serveren als dessert.
Ik heb mijn basisrecept voor wafels genomen en heb daarmee een beetje gevarieerd. Zo heb ik meer suiker toegevoegd omdat ik merk dat veel mensen houden van zoete wafels. Ik houd juist van neutrale wafels zodat ik ze ook hartig kan beleggen, maar omdat deze wafels sowieso met kwark en stoofpeertjes gecombineerd zouden worden heb ik meer suiker aan het beslag toegevoegd. Niet te overheersend, maar precies zoet genoeg en in combinatie met de kruiden echt overheerlijk.
Wafels met kwark en stoofpeertjes
Ingrediënten
- 380 gram bloem
- 1 el bakpoeder
- snuf zout
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 3 tl gingerbread kruiden (volgens recept)
- 2 eieren (M)
- 380 ml melk
- 6 el olie
Topping
- kwark
- stoofpeertjes (volgens recept)
Instructies
- Doe de droge ingrediënten -bloem, bakpoeder, zout, suiker en gingerbread kruiden- in een kom en roer met een garde door elkaar.
- Voeg dan de eieren, melk en olie toe. Klop met de garde tot een egaal beslag.
- Verhit je wafelijzer en vet deze in. Ik gebruik hier zelf een bakspray voor.
- Afhankelijk van de grootte van je ijzer, vul je de platen met 1,5-2 ijslepels beslag. Sluit het wafelijzer en bak tot ze goudbruin beginnen te kleuren. Hoe lang dat duurt verschilt per ijzer. Bij mij hadden ze ongeveer 5-7 minuten nodig.
- Verplaats je wafels naar een rooster om af te koelen. Eenmaal klaar met bakken kun je je ontbijt of lunch verder afmaken.
- Leg een of twee wafels op een bord. Schep hier wat kwark bovenop. Snijd de stoofperen in partjes en leg deze in een waaieren bovenop de kwark.
- Serveer gelijk.
Tips
- Bewaren: De wafels zelf kun je 1-2 dagen verpakt bewaren, daarna worden ze minder lekker. Bewaren in de vriezer kan ook, dan zijn ze tot 3 maanden houdbaar. Je kunt ze trouwens ook prima even opwarmen in de oven of magnetron!
Leuk recept! Welk wafelijzer raad je aan?
Ik heb er inmiddels meerdere gehad en allen bevielen mij prima, als de platen maar goed zijn qua anti-aanbak.
Wij vonden ze heel lekker. Bedankt voor het recept. Ik wil ze weer maken en de stoofperen vervangen door ander fruit. Door welk fruit zou ik hem vervangen? Of maakt dat niet uit?
Alvast bedankt.
Dat maakt niet uit, gewoon kiezen wat jij lekker vindt. Al lijkt het me ook erg lekker met gebakken appeltjes 🙂
Lijkt me heerlijk, heb alleen nog een vraag ik lees dat je de wafels ook weleens met minder suiker bereid. Voor mij is t beter suikervrij te eten. Soms verwen ik mezelf door bv een wafel. Weet jij een recept met liefst zo min mogelijk suiker? Alvast bedankt!
Dan zou ik mijn basisrecept voor wafels gebruiken, daar zit bijna niets in 🙂
Hoi Laura,
Wat raad u aan als temperatuur en tijd om ze nog een keer op te warmen? En is geldt dit voor wafels in het algemeen?
Alvast bedankt!
Ik serveer ze eigenlijk het liefst meteen. Ik heb wel eens gelezen dat een paar minuten in een voorverwarmde oven (220 graden) goed werkt. Datzelfde lijkt me te moeten gelden voor het wafelijzer, maar dan wat korter.