Kerstmis cinnamon rolls met cream cheese

Gepost: 10 december 2017 Laatst bewerkt: 15 december 2023
Kerstmis cinnamon rolls met cream cheese

Wat is Kerstmis zonder zijn eigen variant op de cinnamon roll? Nu ik weet van hun bestaan zou ik zeggen niets. Op een zomerse middag hebben wij verschillende soorten cinnamon rolls gemaakt, waaronder deze Kerstmis cinnamon rolls met cream cheese en allerlei ander lekkers. We bakten de broodjes in een ronde bakpan, waardoor je echt zo’n kerstbrood idee krijgt en de broodjes eraf kunt plukken. Het middelste broodje is natuurlijk het lekkerste.

Het brood staat zo feestelijk en ik kan jullie dan ook alleen maar aanraden om deze zoete lekkernij met kerstochtend op tafel te zetten. Voor nog meer inspiratie voor op de kerstontbijttafel raad ik aan om mijn verzameling kerstontbijtrecepten te bekijken.

BAKTIP: Voor deze cinnamon rolls kan je verschillende soorten bakvormen gebruiken. Ik gebruikte zelf mijn springvorm van Le Creuset. Deze vorm is misschien relatief iets duurder, maar ziet er na jaren intensief gebruik nog steeds goed uit.

Het Feestdagen Bakboek 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding
kerstmis-cinnamon-creamcheese-roll2
Cinnamon rolls 3a

 

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Kerstmis cinnamon rolls met cream cheese

Op kerstochtend wil je natuurlijk ook iets lekkers op tafel zetten. Deze kerstmis cinnamon rolls met cream cheese zijn lekker smeuïg en niet moeilijk.
Porties: 9 stuks of springvorm van 24-26 cm

Ingrediënten

  • 7 gram droge gist
  • 60 ml warm water
  • 125 gram suiker
  • 120 ml melk
  • 115 gram ongezouten roomboter
  • snuf zout
  • 1 ei
  • 400 gram bloem + extra

Voor de vulling

  • 200 gram roomkaas
  • 75 gram suiker
  • 2 tl kaneel
  • 50 gram gedroogde cranberries + extra
  • 75 gram witte chocoladedruppels + extra

Voor de topping

  • 1 el melk
  • 35 gram poedersuiker

Instructies

  • Begin met het maken van het deeg. Los het gist en een snufje suiker op in 60 ml warm water. Laat dit even staan, je zult zien dat er na een paar minuten allemaal belletjes ontstaan. Verwarm de melk en boter in een pannetje op een laag vuur tot de boter gesmolten is. Verwijder dan direct van het vuur.
  • In een kom voeg je het gistmengsel, de rest van de suiker, zout, ei, botermengsel, en de helft van het bloem samen. Mix tot een egaal mengsel. Voeg dan de rest van het bloem toe, mix tot een mooi deeg begint te vormen.
  • Kneed het deeg ongeveer 5 minuten. Mocht het deeg nu nog heel plakkerig zijn, kun je een beetje extra bloem toevoegen. Leg het deeg daarna in een met olie ingevette kom en zet 1 tot 1,5 uur op een warme plaats tot het in omvang is verdubbeld.
  • Doe de roomkaas met de suiker en het kaneel in een kom en mix door elkaar.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 1 centimeter dik. Smeer de roomkaas vulling gelijkmatig over de lap deeg. Verdeel de cranberry’s en witte chocolade over de roomkaas en rol de lap deeg op over de lange zijde.
  • Snijd de rol in 9 gelijke stukken. Verwijder eventueel een klein stukje van de zijkanten van de rol voor rechte plakken. Plaats de Kerstmis cinnamon rolls in een ingevette bakvorm en bak in 25-30 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Maak van de poedersuiker en de melk een glazuur en giet dit over de nog warme rolls. Verdeel de extra gedroogde cranberry’s en chocolade druppels hier overheen.
  • Smelt de witte chocolade en giet deze over de nog warme Kerstmis cinnamon rolls in plaats van het glazuur.

kerstmis-cinnamon-creamcheese-roll3

Deze Kerstmis cinnamon rolls zijn dus wit van binnen, maar eigenlijk net zo lekker. De cream cheese wordt helemaal opgezogen door het deeg waardoor het, net zoals bij gewone cinnamon rolls, lekker smeuïg wordt. De rolls zijn echt niet moeilijk om te maken, dus probeer het zeker eens uit!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

19 reacties

  1. Soraya schreef:

    Mmmm… dat ziet er heerlijk uit! Ga dit recept zeker maken! Het weer buiten roept erom… 🙂

  2. Sandra schreef:

    Wat voor bakblik kun je hiervoor gebruiken? Een springvorm bijvoorbeeld van 28 cm?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor kan prima, al gebruikten wij een iets grotere (zoals in recept staat).

  3. Shay schreef:

    Hoe krijg ik cinnabon zacht…want als t uit de oven komt dan is het zacht maar als het is afgekoeld dan wordt het een beetje hard.

    1. Laura Kieft schreef:

      Bij het afkoelen worden ze wat harder/steviger (aan de bovenkant), dat is normaal. Als ze bijna zijn afgekoeld verpak je ze luchtdicht, dan worden ze vanzelf ook weer zachter.

    2. Melek schreef:

      Heel erg lekker,! Vandaag een variant met oreos erdoorheen aan t maken!

  4. Angelique schreef:

    hoi Laura, als ik de cinnamon rolls (kersteditie) glutenvrij wil maken, wat moet ik dan vervangen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het bloem, maar ik heb zelf geen ervaring met dit recept als glutenvrije versie.

  5. Irene schreef:

    Kan ik dit ook een dag of 2 dagen van te voren maken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan zeker! Je kunt ze zelfs weer even opwarmen voor je ze serveert.

  6. Nele schreef:

    Heerlijk! Juist zoals ik het wou en super als het nog wat warm is. Love it <3

  7. Gerry schreef:

    ik ben een grote fan van jou en natuurlijk van je recepten!
    Het eerste wat ik ‘s ochtends doe is in mijn mailbox kijken voor weer een heerlijk recept.
    (Bijna) alle recepten probeer ik uit en allemaal worden ze precies zoals jij het beschrijft. Niks dan lof dus.
    Ik hoop nog lang van jouw recepten te kunnen en mogen genieten!!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat ontzettend leuk om te lezen Gerry. Daar doe ik het voor 🙂 bedankt!

  8. Bettie schreef:

    Hoi! Mijn deeg staat nu te rijzen! Het bleef wel behoorlijk plakkerig, ondanks extra bloem.. Ik hoop maar dat ’t straks goed uit te rollen is…!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Is het allemaal goedgekomen? Het deeg is inderdaad wat plakkerig.

      1. Bettie schreef:

        Het was even een klusje! En het is dan lastig in te schatten hoe dik het moet zijn. Maar het is gelukt en de smaak was heerlijk! ?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Mooizo! Zolang het resultaat het waard is, is de rest weer snel vergeten 😉

  9. Anja schreef:

    Zou het mogelijk zijn om de cinnamon rolls de avond van tevoren voor te bereiden, ze in de koelkast te bewaren en dan de volgende ochtend af te bakken? Ik weet dat er recepten bestaan waarbij je dat kan doen, maar zou dat bij dit recept ook lukken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan inderdaad! Dan kun je het laten rijzen in de koelkast: https://www.laurasbakery.nl/brooddeeg-laten-rijzen-in-de-koelkast/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept