Ken je die lekkere roomboter kerstkransjes uit de winkel? Vast wel. Die koekjes kun je met dit recept hartstikke makkelijk zelf maken en ze zijn stukken lekkerder. Echt waar!
Kerstkransjes maken
Oh wat stond het al lang op mijn baklijst om voor Laura’s Bakery een recept voor roomboter kerstkransjes te ontwikkelen. Jaren geleden maakte ik ze al eens, alleen toen gebruikte ik een mix. Niets mis mee, maar ik wil alles nu eenmaal ook graag helemaal zelf maken.
Na jaren van kerstkransjes koekjes kopen, was het moment eindelijk daar. Je kunt de kerstkoekjes decoreren met amandelschaafsel en parelsuiker. Je zou trouwens ook grove (riet)suiker kunnen gebruiken in plaats van de parelsuiker. Parelsuiker is in de meeste supermarkten niet verkrijgbaar, maar online is het goed te vinden (zoals hier).
Roomboter kerstkransjes in de boom
Ik heb mijn kerstkransjes niet in de boom gehangen, maar er liggen er nog wel een paar in mijn koektrommel. Het idee is dat ze er met de kerstdagen ook nog zijn, maar ik betwijfel of dat gaat lukken. Gelukkig zijn deze kerstkoekjes zo gemaakt, dus wie weet bak ik ze gewoon nog een keer.
Je kunt ze uiteraard prima in de kerstboom hangen. Je kunt ze direct aan een tak ragen, maar nog beter en mooier is het om er een lintje aan vast te knopen en ze hieraan op te hangen. Hou er wel rekening mee dat de koekjes na enkele dagen in de boom zacht en oud worden en niet zo lekker meer zullen smaken.
Kan er mij iemand zeggen wat het verschil is tussen basterdsuiker en kristalsuiker ?
basterdsuiker is (fijne) kristalsuiker waar suikersiroop aan toe is gevoegd. Daardoor is de basterdsuiker veel zachter en krijg je er een iets ander resultaat mee. Je kunt het eventueel ook vervangen voor kristalsuiker.
Toeval of niet?
Vanochtend in de auto was ik aan het bedenken wat voor lekkers ik wilde maken voor Kerst. Aangezien ik 2e kerstdag pas in de middag weer thuis ben gaat een taart het niet worden….maar ja wat dan?! Kerstkransjes had ik mij bedacht…..op kantoor aangekomen jouw site geopend, want misschien heb jij er wel een recept van…en wat zie ik als eerste…juist ja de kerstkransjes!
Bedankt voor het recept, ik kan aan de slag!!!
Haha, dat is wel heel toevallig! Leuk dat je ze gaat maken 🙂
Het is een zetdeeg dus alles met de hand op de aanrecht doen en niet mixen…. Gr oude banketbakker hier…. ?
Laura, krijg altijd je nieuwsbrief, erg leuk en mijn dank voor al de lekkere recepten.
Maar daar gaat het dit keer niet om.
Ik wil je namelijk zeggen dat ik door de advertentie van Bosch, met hun aktie van geld terug, op jouw blog.
ik nu in het bezit ben van een prachtige handige keukenmachine.
Waar ik erg blij mee ben.
Vriendelijke groeten, Noor Nusmeijer
Wat leuk om te horen, heel erg veel bakplezier met je nieuwe mixer!
Hallo Laura, ziet er heel lekker uit! Wil ik zeker eens maken! Een vraagje, gebruik jij koude of zachte boter?
Voor het bakken gebruik je altijd boter op kamertemperatuur.
Ha Laura, ziet er heerlijk uit ! Ik maak elk jaar grote hoeveelheden kerstkransjes om weg te geven, maar altijd met amandelschaafsel. Ik zie dat mijn Appie de suikerparels niet heeft, heb jij een adresje waar ik die kan kopen?
Krista, de Jumbo verkoopt doosjes parelsuiker…
Dank voor de tip Vera!
De mijne zijn van Baktotaal (webshop), maar bij de molen of op de markt kan ik ze soms ook kopen.
Hoi Laura.
Eerst maar fijne kerstdagen. Ik heb net je hoek gekregen voor mijn verjaardag. Helemaal blij mee. Alleen een vraagje omtrent de kerstkransjes. Ik heb ze het liefst met suiker erop ipv de parelsuiker. Heb je daarvoor ook een recept.
Groetjes Natascha ??
dan vervang je de parelsuiker gewoon door de suiker die jij wilt 😉
Hoi Laura, ik woon in Amerika en heb begin December een ”cookie exchange”. Harstikke leuk samen met vriendinnen van de kerk ruilen we dan onze eigen koekjes. Een dozijn per keer. Dus je komt met een aantal dozijn en je gaat naar huis met dezelfde hoeveelheid, maar dan van je vriendinnen.
Ik wil deze graag maken, maar aan vanille suiker kom ik niet zo makkelijk hier. Kan ik ook de vloeibare vanille gebruiken?
Liefs, Joyce.
vanille extract kan ook prima hoor. Leuk dat de koekjes zelfs in Amerika worden gebakken 🙂
Alles wat ik van jou maak lukt! super goeie recpenten heb je <3
Ik ga ze morgen met mijn kinderen maken. We wonen in Mongolie 🙂
wat een leuk recept. Kun je mij vertellen hoeveel koekjes je ongeveer kunt bakken met bovenstaand recept
Dat staat bij de ingrediënten 😉
Hoi Laura,
Kan ik het deeg ook 24 uur van te voren maken? En dan pas bakken of is dat te lang?
Dag Laura,
Ik heb deze vorig jaar met veel succes gemaakt, maar dit jaar zijn ze uitgelopen. Wat heb ik verkeerd gedaan?
Zonder verdere info is dat lastig te zeggen, heb je iets anders gedaan qua ingrediënten?
Niet dat ik weet!?
Het mag weer!
Net weer een grote trommel kerstkransjes gebakken.
Fijn recept.
Heerlijk! En nu genieten 🙂
Ik heb alleen een heteluchtoven, is de temperatuur dan hetzelfde? En de baktijd?
Baktijd is hetzelfde, temperatuur 10-20% lager.
Kan je ook licht bruine basterd suiker gebruiken?
Ik heb het niet eerder getest, maar ik vermoed dat het geen probleem is.
Deze dame van 66 gaat deze week voor het eerst kerstkransjes maken. Oh had ik maar naar mijn moeder geluisterd en geholpen… dankjewel voor het recept.
Ik wil dit recept graag gaan proberen. Als ik zeeuwse bloem gebruik ipv gewone bloem worden ze dan brosser of minder knapperig. Of kan het gewoon
Dat kan voor koekjes zeker. Ik vermoed niet echt een groot verschil.
Vraagje. Waarom doe jij er alleen een eidooier in, en niet het hele ei?
Omdat eiwit en eidooier een andere functie hebben tijdens het bakken. Eiwit zet bijvoorbeeld uit tijdens het bakken, eigeel zorgt juist voor smeuïgheid en helpt voor het vochtgehalte in het recept.