Roomboter kerstkransjes

Gepost: 21 december 2016 Laatst bewerkt: 19 november 2023
Roomboter kerstkransjes

Ken je die lekkere roomboter kerstkransjes uit de winkel? Vast wel. Die koekjes kun je met dit recept hartstikke makkelijk zelf maken en ze zijn stukken lekkerder. Echt waar!

Kerstkransjes maken

Oh wat stond het al lang op mijn baklijst om voor Laura’s Bakery een recept voor roomboter kerstkransjes te ontwikkelen. Jaren geleden maakte ik ze al eens, alleen toen gebruikte ik een mix. Niets mis mee, maar ik wil alles nu eenmaal ook graag helemaal zelf maken.

Na jaren van kerstkransjes koekjes kopen, was het moment eindelijk daar. Je kunt de kerstkoekjes decoreren met amandelschaafsel en parelsuiker. Je zou trouwens ook grove (riet)suiker kunnen gebruiken in plaats van de parelsuiker. Parelsuiker is in de meeste supermarkten niet verkrijgbaar, maar online is het goed te vinden (zoals hier).

Roomboter kerstkransjes in de boom

Ik heb mijn kerstkransjes niet in de boom gehangen, maar er liggen er nog wel een paar in mijn koektrommel. Het idee is dat ze er met de kerstdagen ook nog zijn, maar ik betwijfel of dat gaat lukken. Gelukkig zijn deze kerstkoekjes zo gemaakt, dus wie weet bak ik ze gewoon nog een keer.

Je kunt ze uiteraard prima in de kerstboom hangen. Je kunt ze direct aan een tak ragen, maar nog beter en mooier is het om er een lintje aan vast te knopen en ze hieraan op te hangen. Hou er wel rekening mee dat de koekjes na enkele dagen in de boom zacht en oud worden en niet zo lekker meer zullen smaken.

kerstkransjes maken

Kerstkransjes recepten

Roomboter kerstkransjes zijn ontzettend lekker van zichzelf. Meer dan een kop thee of koffie ernaast hebben ze eigenlijk niet nodig. Toch heb ik meer lekkere combinaties met deze kerstkoekjes bedacht. De topper is toch wel deze kerstkransjes roomijs. Heerlijk als kerstdessert of onderdeel ervan.

Ook zou je kerstkransjes bijvoorbeeld door een arretjescake kunnen verwerken. Ik zou het dan combineren met de groen-rood-witte kerst M&M’s die je in december altijd in de supermarkt ziet liggen. Met dit recept kun je dus eigenlijk alle kanten op.

Ik heb zelfs een keer hartige kerstkransjes gebakken! Een soort kaaskoekjes met rozemarijn en chilipoeder, maar dan in de vorm van zo’n gezellig kransje. Ik word er vrolijk van. En zo kan ik dus nog wel even doorgaan met inspiratie delen, zodra mijn hoofd eenmaal enthousiast is over een bepaald recept. 😉

hartige kerstkransjes

Kerstkransjes roomijs

Roomboter kerstkransjes bakken: tips

Plakkerig of droog deeg

Zelfs als je een recept exact volgt kan dit voorkomen. Bij plakkerig deeg voeg je in kleine hoeveelheden (per eetlepel) bloem toe tot het resultaat werkbaar is. Te droog deeg moet vaak gewoon even goed doorgekneed worden. Als het daarna alsnog te droog blijft en scheurt kun je een eetlepel melk of een klein klontje boter door het deeg kneden.

Koekdeeg koelen

Dit is een belangrijke stap die sommige ongeduldige thuisbakkers stiekem wel eens overslaan. Zonde, want door het koekdeeg te laten rusten ontspannen de gluten en worden de koekjes lekker knapperig. Het koelen van het deeg komt zowel de smaak als de structuur ten goede. Lees hier mijn tips over hoe je het koekdeeg het beste kunt koelen.

Koekdeeg bewaren

Ook dit kan. In de koelkast kun je het deeg (goed verpakt) tot twee dagen bewaren. In de vriezer wel drie maanden.

Koekdeeg uitrollen

Stap 1 bij het uitrollen van koekdeeg is ervoor zorgen dat het niet aan je deegroller en werkblad vastplakt; daarvoor bestuif je je werkblad met bloem. Je wil niet teveel bloem gebruiken, want dit zul je terug proeven in de koekjes. Een slimme oplossing is om het koekdeeg tussen twee vellen bakpapier uit te rollen. Stap 2 is om ervoor te zorgen dat je het deeg gelijkmatig uitrolt. Gelukkig heb je daar verstelbare deegrollers voor met elastieken aan de zijkant die voorkomen dat het deeg op sommige plekken te dun of te dik is.

Koekuitstekers

Na het uitrollen van het deeg kun je de koekjes gaan uitsteken. Om kerstkransjes te maken heb je een grotere kartelvormige uitsteker van ongeveer 7 cm doorsnee nodig en een kleine ronde, gladde koekuitsteker. Voor die laatste gebruik ik altijd een kleine uitsteker uit deze set. Maar je zou ook de onderkant van een spuitmondje kunnen gebruiken.

Wanneer zijn de roomboter kerstkransjes gaar?

Bij koekjes kun je niet voelen of ze gaar zijn, ze komen namelijk altijd zacht uit de oven. Pas als ze afkoelen harden ze uit. Bij deze kerstkransjes koekjes zul je zien dat ze goudbruin kleuren tijdens het bakken, dan zijn ze perfect. Meer tips lezen over het bakken van de allerbeste koekjes? Bekijk dan al mijn handige baktips voor koekjes.

Roomboter kerstkransjes recept

Het Feestdagen Bakboek

In het Feestdagen Bakboek vind je de recepten voor o.a. drie soorten kerstkransjes en nog veel meer kerstrecepten. Zijn ze niet leuk? Ben jij nou ook zo dol op alle lekkere baksels rondom de feestdagen? Dan is dit boek écht wat voor jou. Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

 

kerstkransjes recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.64 van 11 stemmen

Kerstkransjes recept

Ken je die lekkere roomboter kerstkransjes uit de winkel? Die koekjes kun je met dit recept hartstikke makkelijk zelf maken en ze zijn stukken lekkerder.
Porties: 25 stuks

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 300 gram bloem
  • snufje zout
  • 1 geklutst ei (om in te smeren)
  • geschaafde amandelen en suikerparels ter decoratie

Instructies

Kerstkransjes maken

  • Voeg boter, basterdsuiker en vanillesuiker samen en klop dit tot een romig mengsel. Voeg de eidooier toe en mix tot deze volledig is opgenomen. Voeg bloem en zout toe en kneed tot een stevig koekdeeg. Wikkel in folie en leg het deeg minstens een uur in de koelkast.
  • Als het deeg gekoeld is, rol je het uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 5 mm dikte. Neem een (gekartelde) uitsteker van ongeveer 7 cm doorsnede en steek de koekjes uit.
  • Leg de kerstkransjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Steek dan met een kleine, gladde uitsteker een kleine cirkel uit het midden. Door dit pas te doen wanneer ze op de bakplaat liggen, zorg je ervoor dat ze hun vorm zo goed mogelijk behouden.
  • Kluts het ei en smeer de koekjes hier mee in. Strooi de geschaafde amandelen en/of suikerparels over de koekjes heen.

Kerstkransjes bakken

  • Bak de kerstkransjes in 14-16 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Tips

Voor de oplettende lezer; dit is inderdaad mijn basisrecept voor koekjes met een kleine aanpassing zodat ze minder uitlopen in de oven. Voor de stap voor stap foto’s van de bereiding van het deeg kun je hier terecht.
Bewaren

Wil je de kerstkransjes bewaren? Ik geef je hier mijn bewaartips!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

37 reacties

  1. Bea schreef:

    Kan er mij iemand zeggen wat het verschil is tussen basterdsuiker en kristalsuiker ?

    1. Laura schreef:

      basterdsuiker is (fijne) kristalsuiker waar suikersiroop aan toe is gevoegd. Daardoor is de basterdsuiker veel zachter en krijg je er een iets ander resultaat mee. Je kunt het eventueel ook vervangen voor kristalsuiker.

  2. Femke schreef:

    Toeval of niet?
    Vanochtend in de auto was ik aan het bedenken wat voor lekkers ik wilde maken voor Kerst. Aangezien ik 2e kerstdag pas in de middag weer thuis ben gaat een taart het niet worden….maar ja wat dan?! Kerstkransjes had ik mij bedacht…..op kantoor aangekomen jouw site geopend, want misschien heb jij er wel een recept van…en wat zie ik als eerste…juist ja de kerstkransjes!

    Bedankt voor het recept, ik kan aan de slag!!!

    1. Laura schreef:

      Haha, dat is wel heel toevallig! Leuk dat je ze gaat maken 🙂

    2. Henk schreef:

      Het is een zetdeeg dus alles met de hand op de aanrecht doen en niet mixen…. Gr oude banketbakker hier…. ?

  3. Noor Nusmeijer schreef:

    Laura, krijg altijd je nieuwsbrief, erg leuk en mijn dank voor al de lekkere recepten.
    Maar daar gaat het dit keer niet om.
    Ik wil je namelijk zeggen dat ik door de advertentie van Bosch, met hun aktie van geld terug, op jouw blog.
    ik nu in het bezit ben van een prachtige handige keukenmachine.
    Waar ik erg blij mee ben.
    Vriendelijke groeten, Noor Nusmeijer

    1. Laura schreef:

      Wat leuk om te horen, heel erg veel bakplezier met je nieuwe mixer!

  4. Alessandra schreef:

    Hallo Laura, ziet er heel lekker uit! Wil ik zeker eens maken! Een vraagje, gebruik jij koude of zachte boter?

    1. Laura schreef:

      Voor het bakken gebruik je altijd boter op kamertemperatuur.

  5. Krista schreef:

    Ha Laura, ziet er heerlijk uit ! Ik maak elk jaar grote hoeveelheden kerstkransjes om weg te geven, maar altijd met amandelschaafsel. Ik zie dat mijn Appie de suikerparels niet heeft, heb jij een adresje waar ik die kan kopen?

    1. Vera schreef:

      Krista, de Jumbo verkoopt doosjes parelsuiker…

      1. Krista schreef:

        Dank voor de tip Vera!

    2. Laura schreef:

      De mijne zijn van Baktotaal (webshop), maar bij de molen of op de markt kan ik ze soms ook kopen.

  6. Natascha schreef:

    Hoi Laura.

    Eerst maar fijne kerstdagen. Ik heb net je hoek gekregen voor mijn verjaardag. Helemaal blij mee. Alleen een vraagje omtrent de kerstkransjes. Ik heb ze het liefst met suiker erop ipv de parelsuiker. Heb je daarvoor ook een recept.

    Groetjes Natascha ??

    1. Laura schreef:

      dan vervang je de parelsuiker gewoon door de suiker die jij wilt 😉

  7. Hoi Laura, ik woon in Amerika en heb begin December een ”cookie exchange”. Harstikke leuk samen met vriendinnen van de kerk ruilen we dan onze eigen koekjes. Een dozijn per keer. Dus je komt met een aantal dozijn en je gaat naar huis met dezelfde hoeveelheid, maar dan van je vriendinnen.
    Ik wil deze graag maken, maar aan vanille suiker kom ik niet zo makkelijk hier. Kan ik ook de vloeibare vanille gebruiken?
    Liefs, Joyce.

    1. Laura Kieft schreef:

      vanille extract kan ook prima hoor. Leuk dat de koekjes zelfs in Amerika worden gebakken 🙂

  8. hoihoi schreef:

    Alles wat ik van jou maak lukt! super goeie recpenten heb je <3

  9. Sylvia schreef:

    Ik ga ze morgen met mijn kinderen maken. We wonen in Mongolie 🙂

  10. Denise schreef:

    wat een leuk recept. Kun je mij vertellen hoeveel koekjes je ongeveer kunt bakken met bovenstaand recept

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat staat bij de ingrediënten 😉

  11. Denise schreef:

    Hoi Laura,

    Kan ik het deeg ook 24 uur van te voren maken? En dan pas bakken of is dat te lang?

  12. Lindinha schreef:

    Dag Laura,

    Ik heb deze vorig jaar met veel succes gemaakt, maar dit jaar zijn ze uitgelopen. Wat heb ik verkeerd gedaan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zonder verdere info is dat lastig te zeggen, heb je iets anders gedaan qua ingrediënten?

      1. Lindinha schreef:

        Niet dat ik weet!?

  13. Karin schreef:

    Het mag weer!
    Net weer een grote trommel kerstkransjes gebakken.
    Fijn recept.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heerlijk! En nu genieten 🙂

  14. Kyra schreef:

    Ik heb alleen een heteluchtoven, is de temperatuur dan hetzelfde? En de baktijd?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Baktijd is hetzelfde, temperatuur 10-20% lager.

  15. Annemiek schreef:

    Kan je ook licht bruine basterd suiker gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het niet eerder getest, maar ik vermoed dat het geen probleem is.

  16. Henriëtte Haenen schreef:

    Deze dame van 66 gaat deze week voor het eerst kerstkransjes maken. Oh had ik maar naar mijn moeder geluisterd en geholpen… dankjewel voor het recept.

  17. Lisette schreef:

    Ik wil dit recept graag gaan proberen. Als ik zeeuwse bloem gebruik ipv gewone bloem worden ze dan brosser of minder knapperig. Of kan het gewoon

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan voor koekjes zeker. Ik vermoed niet echt een groot verschil.

  18. Alexander schreef:

    Vraagje. Waarom doe jij er alleen een eidooier in, en niet het hele ei?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Omdat eiwit en eidooier een andere functie hebben tijdens het bakken. Eiwit zet bijvoorbeeld uit tijdens het bakken, eigeel zorgt juist voor smeuïgheid en helpt voor het vochtgehalte in het recept.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept