Roomboter kerstkransjes

21 december 2016
125

roomboter-kerstkransjes-1a

En weer kan ik een recept van mijn lijstje afstrepen. Roomboter kerstkransjes dit keer. Jaren geleden maakte ik ze al eens, alleen toen gebruikte ik een mix. Niets mis mee, maar ik wilde ze heel graag zelf een keer maken. Na jaren van koekkransjes kopen, was het moment dan eindelijk daar. Ik heb ze zelf gemaakt! Als ‘topping’ gebruikte ik amandelschaafsel en suikerparels. Je zou trouwens ook gewoon grove (riet)suiker kunnen gebruiken. Ik heb ze niet in de boom gehangen, maar er liggen er nog wel een paar in mijn koektrommel. Het idee is dat ze er met de kerstdagen ook nog zijn, maar ik betwijfel of dat gaat lukken.

roomboter-kerstkransjes-2a

Roomboter kerstkransjes

Ken je die lekkere roomboter kerstkransjes uit de winkel? Die kun je met dit recept hartstikke makkelijk zelf maken en ze zijn stukken lekkerder.
Porties: 25 stuks

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 300 gram bloem
  • snufje zout
  • 1 geklutst ei (om in te smeren)
  • geschaafde amandelen en suikerparels ter decoratie

Instructies

  • Maak eerst het deeg. Voeg boter, basterdsuiker en vanillesuiker samen en klop dit tot een romig mengsel. Voeg de eidooier toe en mix tot deze volledig is opgenomen. Schep het bloem en zout erbij in de kom en kneed tot een stevig koekdeeg. Leg het minstens een uur in de koelkast voordat je verder gaat.
  • Als het deeg gekoeld is, rol je het uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 5 mm dikte. Neem een (gekartelde) uitsteker van ongeveer 7 cm doorsnede en steek de koekjes uit. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Steek dan met een kleinere uitsteker (een spuitmondje werkt ook prima) een kleine cirkel uit het midden. Door dit pas te doen wanneer ze op de bakplaat liggen, zorg je ervoor dat ze hun vorm zo goed mogelijk behouden.
  • Kluts het ei en smeer de koekjes hier mee in. Strooi de geschaafde amandelen en suikerparels over de koekjes heen.
  • Bak de kerstkransjes in 14-16 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte)
Tips

Voor de oplettende lezer; dit is inderdaad mijn basisrecept voor koekjes met een kleine aanpassing zodat ze minder uitlopen in de oven. Voor de stap voor stap foto’s van de bereiding van het deeg kun je hier terecht.

Bewaren

Wil je de koekjes bewaren? Ik geef je hier mijn bewaartips!

roomboter-kerstkransjes-3a

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

31 reacties

  1. Bea schreef:

    Kan er mij iemand zeggen wat het verschil is tussen basterdsuiker en kristalsuiker ?

    1. Laura schreef:

      basterdsuiker is (fijne) kristalsuiker waar suikersiroop aan toe is gevoegd. Daardoor is de basterdsuiker veel zachter en krijg je er een iets ander resultaat mee. Je kunt het eventueel ook vervangen voor kristalsuiker.

  2. Femke schreef:

    Toeval of niet?
    Vanochtend in de auto was ik aan het bedenken wat voor lekkers ik wilde maken voor Kerst. Aangezien ik 2e kerstdag pas in de middag weer thuis ben gaat een taart het niet worden….maar ja wat dan?! Kerstkransjes had ik mij bedacht…..op kantoor aangekomen jouw site geopend, want misschien heb jij er wel een recept van…en wat zie ik als eerste…juist ja de kerstkransjes!

    Bedankt voor het recept, ik kan aan de slag!!!

    1. Laura schreef:

      Haha, dat is wel heel toevallig! Leuk dat je ze gaat maken 🙂

    2. Henk schreef:

      Het is een zetdeeg dus alles met de hand op de aanrecht doen en niet mixen…. Gr oude banketbakker hier…. ?

  3. Noor Nusmeijer schreef:

    Laura, krijg altijd je nieuwsbrief, erg leuk en mijn dank voor al de lekkere recepten.
    Maar daar gaat het dit keer niet om.
    Ik wil je namelijk zeggen dat ik door de advertentie van Bosch, met hun aktie van geld terug, op jouw blog.
    ik nu in het bezit ben van een prachtige handige keukenmachine.
    Waar ik erg blij mee ben.
    Vriendelijke groeten, Noor Nusmeijer

    1. Laura schreef:

      Wat leuk om te horen, heel erg veel bakplezier met je nieuwe mixer!

  4. Alessandra schreef:

    Hallo Laura, ziet er heel lekker uit! Wil ik zeker eens maken! Een vraagje, gebruik jij koude of zachte boter?

    1. Laura schreef:

      Voor het bakken gebruik je altijd boter op kamertemperatuur.

  5. Krista schreef:

    Ha Laura, ziet er heerlijk uit ! Ik maak elk jaar grote hoeveelheden kerstkransjes om weg te geven, maar altijd met amandelschaafsel. Ik zie dat mijn Appie de suikerparels niet heeft, heb jij een adresje waar ik die kan kopen?

    1. Vera schreef:

      Krista, de Jumbo verkoopt doosjes parelsuiker…

      1. Krista schreef:

        Dank voor de tip Vera!

    2. Laura schreef:

      De mijne zijn van Baktotaal (webshop), maar bij de molen of op de markt kan ik ze soms ook kopen.

  6. Natascha schreef:

    Hoi Laura.

    Eerst maar fijne kerstdagen. Ik heb net je hoek gekregen voor mijn verjaardag. Helemaal blij mee. Alleen een vraagje omtrent de kerstkransjes. Ik heb ze het liefst met suiker erop ipv de parelsuiker. Heb je daarvoor ook een recept.

    Groetjes Natascha ??

    1. Laura schreef:

      dan vervang je de parelsuiker gewoon door de suiker die jij wilt 😉

  7. Hoi Laura, ik woon in Amerika en heb begin December een ”cookie exchange”. Harstikke leuk samen met vriendinnen van de kerk ruilen we dan onze eigen koekjes. Een dozijn per keer. Dus je komt met een aantal dozijn en je gaat naar huis met dezelfde hoeveelheid, maar dan van je vriendinnen.
    Ik wil deze graag maken, maar aan vanille suiker kom ik niet zo makkelijk hier. Kan ik ook de vloeibare vanille gebruiken?
    Liefs, Joyce.

    1. Laura Kieft schreef:

      vanille extract kan ook prima hoor. Leuk dat de koekjes zelfs in Amerika worden gebakken 🙂

  8. hoihoi schreef:

    Alles wat ik van jou maak lukt! super goeie recpenten heb je <3

  9. Sylvia schreef:

    Ik ga ze morgen met mijn kinderen maken. We wonen in Mongolie 🙂

  10. Denise schreef:

    wat een leuk recept. Kun je mij vertellen hoeveel koekjes je ongeveer kunt bakken met bovenstaand recept

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat staat bij de ingrediënten 😉

  11. Denise schreef:

    Hoi Laura,

    Kan ik het deeg ook 24 uur van te voren maken? En dan pas bakken of is dat te lang?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, je kunt het tot wel een week van tevoren maken en in de koelkast bewaren.

  12. Lindinha schreef:

    Dag Laura,

    Ik heb deze vorig jaar met veel succes gemaakt, maar dit jaar zijn ze uitgelopen. Wat heb ik verkeerd gedaan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zonder verdere info is dat lastig te zeggen, heb je iets anders gedaan qua ingrediënten?

      1. Lindinha schreef:

        Niet dat ik weet!🤔

  13. Karin schreef:

    Het mag weer!
    Net weer een grote trommel kerstkransjes gebakken.
    Fijn recept.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heerlijk! En nu genieten 🙂

  14. Kyra schreef:

    Ik heb alleen een heteluchtoven, is de temperatuur dan hetzelfde? En de baktijd?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Baktijd is hetzelfde, temperatuur 10-20% lager.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *