Mokkacrème

235

Recepten voor vullingen en toppings kun je nooit genoeg hebben. Combineer ze met een basisrecepten voor cake of biscuit en je mogelijkheden zijn eindeloos. Deze mokkacrème staat ook in mijn boek als onderdeel van een zalige hazelnoot-schuimtaart, ik begin alweer te watertanden als ik eraan denk. Omdat de mokkacrème zo vreselijk lekker is besloot ik dat ik het losse recept ook met jullie wil delen. Dat kun je namelijk ook prima gebruiken om een mokka schnitt mee te maken, om maar iets te noemen. Ik zit bomvol inspiratie en ga maar eens een grote portie mokkacrème maken, daar kan ik vast heel veel lekkere gebakjes mee maken.

Mokkacrème

Deze mokkacrème is heerlijk als vulling of als topping op gebak en taarten. Eenvoudig te maken, erg lekker én makkelijk te bewaren.
Porties: 1 kom vol (genoeg om een 20 cm taart 2 x te vullen en af te smeren)

Ingrediënten

  • 50 ml espresso
  • 25 gram fijne kristalsuiker
  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 60 gram poedersuiker
  • 300 gram banketbakkersroom (volgens recept)

Instructies

  • Zet een kopje espresso (dit mag ook met oploskoffie zijen voeg de suiker eraan toe. Roer tot deze is opgelost en laat het dan afkoelen.
  • In een kom mix je de boter en poedersuiker romig. Roer de banketbakkersroom los, voeg dit toe en klop door het mengsel. Als laatst voeg je de afgekoelde espresso toe, mix tot deze volledig is opgenomen.
  • Zo simpel is het om de mokkacrème te maken.
Bewaren

4-5 dagen afgedekt in de koelkast, hier zal hij ook nog wat steviger worden. Invriezen kan ook, luchtdicht verpakt blijft hij 3 maanden goed.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

78 reacties

  1. Eveline schreef:

    Hi Laura,
    Misschien een hele domme vraag, maar in veel recepten geef je aan dat ‘luchtdicht verpakt’ je dingen lang kan bewaren in de vriezer. Hoe verpak jij het luchtdicht? Bijv. in een vershouddoos of in diepvrieszakken? Even benieuwd naar 🙂 ik heb namelijk het idee dat er bij mij vaak toch ijs vormt in een zak of doos. Dankjewel!

    1. Laura Kieft schreef:

      In een doos of in een zak inderdaad. Er zit altijd vocht/condens in de verpakking waardoor je ijsvorming krijgt. Dat voorkom je alleen door het vacuüm te verpakken. Dat beetje ijsvorming is te overzien, maar zou je het niet luchtdicht verpakken droogt je baksel ook nog uit.

    2. betty schreef:

      hoi hoi evelien
      ik gebruik altijd van die bewaarzakjes met hersluitbarestrip sluit hem bijna doe een rietje door de opening en zuig dan de lucht eruit snel rietje verwijderen en strip verder sluiten. werkt prima
      vr grt Betty

      1. Eveline schreef:

        Hoi Betty,

        Dat is wel een goeie, dankjewel!

  2. Heleen schreef:

    Hoi Laura,
    Kan je met dit recept dus 2 taarten van 20 cm afsmeren en vullen met 2 lagen?
    Kan dit recept ook goed zijn voor 1 taart van 26 cm doorsnede te vullen met 2 lagen en af te smeren?
    Bedankt alvast!
    Groetjes Heleen

    1. Mo schreef:

      Weet niet maar hoeveelheid delen door 20 x 26 misschien???

    2. Laura Kieft schreef:

      Nee, om 1 20cm taart met 2 lagen te vullen en af te smeren. Voor een 26 cm taart zou ik het recept x1,5 doen.

      1. Heleen schreef:

        Oke, bedankt voor de verheldering!

  3. Arja schreef:

    Hazelnootschuimtaart heb ik nog nooit aan gewaagd, als ik deze kom zie wil ik er gewoon een lepel insteken en aflikken *oeps* en voor toeven op cupcake’s lijkt me ook hemels.

  4. Annelies schreef:

    Hoi Laura,

    Volgende week wil ik voor mijn verjaardag de hazelnootschuimtaart maken.
    In het recept noem je bij de ingrediënten iets van schuimplaten (de precieze benaming weet ik niet zeker). Is het de bedoeling dat ik deze zelf maak, of kan ik deze ergens kopen? als ik ze google kom ik namelijk alleen op recepten ervoor uit. Alvast bedankt

    1. Laura Kieft schreef:

      Deze maak je zelf, in het recept staat omschreven hoe je deze maakt van de gemaakte meringue. Er staat een puntje voor, die had weggemoeten (de ingrediënten die eronder staan heb je nodig om ze te maken)

      1. Annelies schreef:

        Top, dank je wel!

  5. Angie schreef:

    Hoi Laura
    Waar zou je deze crème mee kunnen combineren ik een taart?
    Groetjes angie

    1. Laura Kieft schreef:

      Met chocolade, (hazel)noten, karamel, etc. Zou voor dit soort smaken kiezen.

  6. Inez schreef:

    Hoi Laura, vraagje zou ik de 50 ml espresso ook kunnen vervangen door iets van Frambozenpuree ik had deze crème al eens gemaakt voor de hazelnoot-schuimtaart en is werkelijk fantastische nu wou ik graag deze gebruiken maar dan met een frambozen smaak zou dat kunnen? of de kan je altijd de basis aanhouden en ook variëren met andere smaken vind hem zo vreselijk lekker. Groetjes, Inez

    1. Laura Kieft schreef:

      Nog nooit geprobeerd, maar ik denk dat het wel lukt. Lijkt me in ieder geval erg lekker, je breng me op ideetjes 😉

  7. Bas van Ingen schreef:

    Hoi Laura,
    Een tip om te vermelden is dat alle ingredienten op dezelfde temperatuur moeten zijn omdat je anders kans krijgt op schiften. Ik had boter op kamertemperatuur en banketbakkersroom uit de koeling en dacht op het laatste moment, dit kan wel eens gaan schiften 🙂
    Heb alles even op temperatuur laten komen en moet zeggen perfect recept.

    Gr
    Bas

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat geldt voor ieder recept. Een van de ongeschreven bakregels noem ik het altijd waar ik al veel over heb geschreven. Vandaar dat het niet in ieder los recept vermeld staat 🙂

  8. Debbie schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb twee keer geprobeerd deze mokka crème te maken, en beide keren vloog de crème in de schift. Het begint te schiften als ik de bakkersroom met de boter meng. De ingrediënten waren naar mijn weet op kamer temperatuur, ik snap niet wat ik fout heb gedaan.. heb je nog tips voor mij?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het is belangrijk dat ze beiden dezelfde temperatuur hebben. Verder kan het helpen om eerst een beetje toe te voegen en daarna pas de rest. Soms wordt het ook vaak alweer een mooie gladde crème als je gewoon even doorklopt.

  9. Rosa schreef:

    Het is voor mij nog niet helemaal duidelijk hoeveel taart je nou kan maken met dit recept. Ik maak de hazelnootschuimtaart met 4 lagen van 20 cm en heb een half recept gemaakt maar dat is dus veel te weinig?

    1. Laura Kieft schreef:

      Er staat bij dat je met dit recept een taart van 20cm 2x kunt vullen en afsmeren. Als jij meer lagen maakt heb je dus ook iets meer nodig (of dunnere lagen vulling). Wanneer je dan een half recept maakt heb je inderdaad te weinig.

  10. Hester schreef:

    heb de mokkacreme vandaag gemaakt. En ook gelukt en is zeker lekker 😋

  11. Margie schreef:

    Hallo Laura,

    Zou dit recept lekker zijn met hazelnoot praliné?
    Alvast bedankt 😁
    Je recepten zijn top!

    1. Laura Kieft schreef:

      Zal ook vast lekker zijn 🙂

      1. Margie schreef:

        Oké! Thnx 😀

  12. Jolanda schreef:

    Hallo Laura,

    Ik heb twee dagen geleden de mocca creme volgens ’t recept gemaakt, hoewel deze wel wat ingedikt is is deze nog redelijk vloeibaar. Ik ben dan ook bang dat als ik deze over twee dagen ga gebruiken ik er zeker geen toefjes op de taart van kan maken. Kan je me aangeven hoe ik deze wat dikker kan maken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Na afloop dikker maken is lastig. Je zou nog wat extra boter (op kamertemperatuur) kunnen toevoegen en erdoor mixen. Het hoort geen vloeibare crème te zijn, dus het klinkt alsof er misschien iets mis is gegaan.

  13. Erieka schreef:

    Hallo Laura

    Het recept is echt heerlijk. Als ik hem maak krijg ik alleen klontjes door de boter. Heb je hiervoor een tip? Zou het helpen als ik de boter ME’er gelijkelijk toevoeg?

    1. Laura Kieft schreef:

      Is je boter wel op kamertemperatuur?

  14. Inge schreef:

    Yes! In de schift uit de schift door te blijven mixen en warme handen om de kom. Hij is fluweelzacht nu. Alle onderdelen zijn gelukt! Morgen bouw ik de hazelnootschuimtaart in elkaar. Dikke dankjewel voor het recept!

  15. Nienke schreef:

    Kan je dit recept ook gewoon maken met banketbakkersroom uit een pakje? Heb namelijk niet zo veel tijd hahah

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, moet lukken 😉

  16. Marieke schreef:

    Kan je de mokkacreme ook maken op basis van de basis botercreme uit je boek?of krijg je met banket bakkersroom echt andere smaak?

    1. Laura Kieft schreef:

      Deze crème is wel echt anders en niet te vergelijken vind ik zelf.

  17. Ilse schreef:

    Kan je ook gewone koffie gebruiken i.p.v. espresso?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan kan, maar de smaak is dan veel minder aanwezig. Ik zou dan een extra sterke kop koffie zetten.

  18. Gerda schreef:

    Hoi Laura, heb de taart voor dit weekend gemaakt. Had wat moeite met de schuimplaten. De eerste lichting zakte, na 1 1/2 uur op 100gr. bakken toch in dus een tweede keer gemaakt. 2uur op 95gr. Alles prima gelukt verder. Alleen…de creme was gisteren heel smoothie, zalig, maar na een nachtje in de koelkast, taart ermee afgemaakt en alles nog nèt niet op kamertemperatuur, vond ik ‘m toch wel een stuk compacter. Had een vorm van 24cm en kwam daardoor tekort om er toefjes op te doen dus helemaal met nogatines bestrooid, zalig.

  19. Gerda schreef:

    Hoi Laura, heb de taart voor dit weekend gemaakt. Had wat moeite met de schuimplaten. De eerste lichting zakte , na 1 1/2 uur op 100gr. bakken, toch in, dus een tweede keer gemaakt. 2uur op 95gr. Alles prima gelukt verder. Alleen…de creme was gisteren heel smoothie, zalig, maar na een nachtje in de koelkast, taart ermee afgemaakt en alles nog nèt niet op kamertemperatuur, vond ik ‘m toch wel een stuk compacter.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is niet zo gek, in de koelkast worden dit soort vullingen nu eenmaal steviger. Over de schuimplaten is het lastig iets te zeggen zonder verdere info.

  20. H schreef:

    Hoi Laura,

    Als de crème klaar is, raad je aan om de taart er dan meteen met te bewerken of eerst in de koelkast? Ik heb de crème namelijk eerder gemaakt en toe was die perfect en heel mooi glad. Toen heb ik hem even in de koelkast gezet, klein half uurtje… En toen zou ik hem even wat losroeren, maar ging die alsnog in de schift, dat wil ik nu graag voorkomen..
    Graag jou advies!

    1. Laura Kieft schreef:

      Beide is mogelijk. Wat apart dat hij na een half uurtje koelkast al in de schift raakte zeg. In dat geval kun je natuurlijk het zekere voor het onzekere nemen en de crème gelijk verwerken.

  21. H schreef:

    Dankje voor de snelle reactie!!

  22. Tessa schreef:

    Hi Laura,

    Kun je deze mokkacreme ook als toef gebruiken op een cupcake?
    Zo niet, heb jij toevallig een lekkere mokkabotercreme recept of iets? 🤗

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan prima als toef hoor!

  23. Gerrinda schreef:

    Hoi .

    Ik heb een vraag.
    Als ik deze mokka creme gebruik voor een taart, zou ik deze met fondant rozen kunnen versieren ? Of zou dat niet goed gaan samen ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Als je ze er niet te lang van tevoren op doet kan dat wel hoor.

    2. Ellen schreef:

      Hoi Laura,

      Als ik de taart met deze mokkacreme afsmeer, kan ik er dan gewoon fondant overheen doen net zoals bij gewone botercreme?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Dat zou ik niet doen. Bij het afwerken van fondant raad ik altijd een 1:1 botercrème aan.

        1. Ellen schreef:

          Oké! De crème net gemaakt (in dat geval dan alleen voor vulling) en lékker dat ‘ie is! Bedankt voor het recept!

  24. Sandra schreef:

    Help! m’n laatste beetje mokka crѐme had ik apart gezet (in de koelkast) om er toeven van te spuiten.. Helaas veel te hard om meteen te gebruiken, dus ik nog even loskloppen.. Helaas, het begon meteen te schiften! Hoe kan ik het redden?

    1. Sandra schreef:

      dankjewel Debbie! Het begint er weer op te lijken. Ik was bang dat die tip enkel voor botercrѐme zou werken, maar hierbij gelukkig ook. 😀

  25. Debbie schreef:

    De kom in een laag goed warm water zetten en blijven kloppen tot de schift eruit is! Werkte bij mij perfect ! Succes 😄

    1. Lisette schreef:

      Deze tip heeft mn creme gered, werkte echt top! Gewoon door blijven mixen, het komt goed!

  26. M schreef:

    Kan ik voor dit recept ook de makkelijkere custard variant van de banketbakkersroom gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan ook.

  27. Yvette schreef:

    Hoi Laura, kan ik deze crème ook verwerken in een bonbon? En hoe lang zouden de bonbons dan goedblijven?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat zou wel moeten lukken, zijn dan enkele dagen houdbaar.

  28. M schreef:

    Geachte Mevrouw,

    Ik wil graag weten hoe je hazelnoot botercréme vulling maakt.

    Mvg,

    M

    1. Laura's Bakery schreef:

      Gaat op mijn baklijst 🙂

      1. M schreef:

        Beste,

        Ik wil graag een stapeltaart maken, maar wat is het beste om te gebruiken cake of biscuit?

        Mvg,

        M

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat kan zowel met cake als met biscuit! Werkt allebei goed.

  29. M schreef:

    Beste,

    Ik zie dat er toch nog wel vaak biscuit gebruikt wordt, vandaar mijn vraag. Wat is beter om mee te werken?

    Mvg,

    M

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het is een kwestie van smaak! Biscuit is lichter, sponziger. Ik vind cake vaak toch lekkerder, maar dat is persoonlijk.

  30. Kyra schreef:

    Die banket bakkersroom moet die alleen de poeder erbij of echt helemaal banketbakkersroom

    1. Laura's Bakery schreef:

      Echte banketbakkersroom.

      1. Boukje schreef:

        Hi Laura,
        Het is me slechts een paar keer in m’n leven gelukt om de crème NIET te laten schiften.
        Zojuist heb ik alle onderdelen gemeten botercreme, espresso en banketbakkersroom allemaal 19 graden. Botercreme en banketbakkersroom mengen ging prima. En toen de espresso en alles ging schiften 😞
        Nu vraag ik me af: kan het liggen aan de temperatuur (moet die boven de 20 graden of zo?) de volgorde of aan het merk espresso dat ik gebruik?
        Heb je hier tips voor?
        Groetjes Boukje

        1. Laura's Bakery schreef:

          Hi Boukje, wat intens balen! Soms is er simpelweg ook geen verklaring voor dat dit gebeurt, zeker als je alles zo secuur hebt gedaan zoals jij. Heb je mijn tips wel gelezen hoe je het gemakkelijk uit de schift kunt halen? Even de föhn op de kom en dan doormixen vind ik het meest prettig werken (want ja, ook bij mij gebeurt het af en toe ;)). https://www.laurasbakery.nl/help-mijn-botercreme-is-geschift/

  31. eva schreef:

    hallo Laura,

    ik wil een boter crème maken met kaneel alleen vind ik een gewone boter crème niet zo lekker en toen kwam ik dit recept tegen wat veel lekkerder is. alleen kun je de koffie ook weg laten en dan kaneel toevoegen of hoe kan ik dit het beste doen? hoor graag een reactie.

    groetjes,
    eva

  32. Klassen lilian schreef:

    Vraag ik maak mijn gateau creme altijd ( woon in belgie) helft goede boter zonder zout helft planta boter en twee eitjes en extract kan ik de mokka creme ook in deze botercreme verwerken( koffie) zonder extract erbij? Word hij niet te lopend dan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat durf ik niet te zeggen, ik heb geen ervaring met zo’n soort crème.

  33. Denise schreef:

    Hoi Laura,

    Van het weekend deze creme gemaakt. Heerlijk vonden we hem! Ik wil nu een taart van 25cm hiermee vullen (alleen vullen, niet afsmeren). Heb ik dan aan deze hoeveelheid genoeg, aangezien ik hem niet wil afsmeren. Of adviseer je toch iets meer te maken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik denk dat je lagen vulling iets dunner zouden worden met deze hoeveelheid.

  34. Jolien schreef:

    Ik heb deze gemaakt en hij is super lekker! Lekker zacht.
    Omdat ik de citroen-botercrème zo zwaar vind, heb ik dit recept ook eens geprobeerd met lemon curd ipv espresso met suiker. Ook echt een aanrader.

    1. Laura Kieft schreef:

      Goede tip!

  35. Jorien schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb net deze taart proberen te maken. De hazelnootplakken zijn heel goed gelukt. De mokkacreme ging in de schift, maar met je tip is het een mooie gladde creme geworden. Alleen veel te dun…

    Ik heb de ingredienten maal 2 gedaan. Dus 500 gram boter, 600 gram banketroom en 100 ml
    Koffie. Hoe kan ik de creme nog redden? Smaak is perfect.

    1. Laura Kieft schreef:

      Als hij te dun is wordt het lastig vrees ik. Je zou gelatine kunnen proberen om hem steviger te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *