Koekjes met een craquelé uiterlijk, hoe leuk is dat! Of gewoon chocolate crinkle cookies, onder die naam zijn deze koekjes beter bekend. Jaren geleden kwam ik deze koekjes voor het eerst tegen op een Amerikaans blog en ik was er gelijk weg van. Ik weet ook nog hoe apart ik het vond dat de poedersuiker niet gewoon wegsmolt door vocht uit het koekje en de hitte van de oven. Juist die poedersuiker maakt deze koekjes zo leuk met het gescheurde effect. Jaren geleden werden deze koekjes dus al op mijn baklijst gezet en heel eerlijk gezegd staan ze daar nog steeds op. Mijn moeder maakte deze namelijk, ze besloot uit het boek Rudolph’s Bakery te gaan bakken en koos de chocolate crinkle cookies uit. Alle eer voor mijn mama dus! Oh en mam: ze waren zaaaaaaalig!!
Chocolate crinkle cookies
Chocolate crinkle cookies
Een heerlijk eenvoudig recept om zelf chocolate crinkle cookies te maken. Uit dit recept haal je wel 30 chocoladekoekjes, maar ze zijn waarschijnlijk zó op!
Porties: 30 koekjes
Ingrediënten
- 200 gram pure chocola
- 30 gram ongezouten roomboter
- 250 gram suiker
- 2 eieren
- 120 gram bloem
- mespunt zout
- 7 gram bakpoeder
- 25 gram cacaopoeder
- 100 gram poedersuiker
Instructies
-
Smelt 50 gram chocolade met de boter au bain marie en roer tot het een egale massa is. Hak de rest van de chocola ook alvast fijn.
-
Voeg dan de suiker en eieren toe aan het chocolade-boter mengsel. Meng dan de bloem, het zout, bakpoeder en cacaopoeder door het mengsel. Als laatst voeg je de rest van de gehakte chocolade toe. Laat het deeg minimaal 2 uur in de koelkast rusten.
-
Rol balletjes van het deeg ter grootte van een pingpongbal. Rol de balletjes deeg door een schaaltje poedersuiker en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
-
Bak de koekjes in 17 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
Bewaren
Alles over het bewaren van de koekjes lees je hier!
De koekjes zijn knapperig aan de randen, maar het midden is van binnen nog heerlijk zacht. Het is ook zo’n koekje waarbij het erg lastig is om het er bij slechts één te laten. Ik spreek uit ervaring 😉
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Ja, zo lekker zijn deze! Ik maak ze altijd met wat extra specerijen. Waarschijnlijk omdat ik ze altijd in december maak… 🙂
Klinkt goed! Welke specerijen voeg je toe? Wil ik ook wel eens proberen 😉
Ziet er heerlijk uit. Moet je de balletjes ook platdrukken? of gebeurd dit vanzelf door het bakproces?
Dat gebeurt vanzelf, je hoeft alleen de balletjes op de bakplaat te leggen.
dank je voor je antwoord
Dat ziet er leuk en lekker uit!
Heb er nu al zin in!! Welke temperatuur kan ik het beste aanhouden qua heteluchtoven?
Voor een heteluchtoven moet je altijd de temperatuur 20% lager zetten dan bij een ‘gewone’ oven.
Ziet er erg goed uit!! Ga ze morgenavond maken 😀
Wat een geweldige koekjes !!
Maat pingpongbal vind ik wel erg groot werd 1 grote koek, vind maat kinkerbonk beter dan is de maat van het koekje perfect.
Heb ze per 9 in de over gedaan.
Ziet er super leuk uit! En oehh, als koekjes knapperig aan de randen zijn, maar van binnen nog zacht is het altijd goed. Yum!
Ik heb ze ook gemaakt maar helaas niet echt mijn ding…
Vind de smaak niet lekker 🙁
Heb net het ‘deeg’ gemaakt maar dit lijkt meer op chocolade vla. Het is totaal geen deeg geworden zoals ik had gedacht. Is dat normaal? Ik hoop dat over 2 uur het er beter uitziet.
Het ziet er na 2 uur gelukkig al beter uit dus denk dat het goed gaat komen 🙂
fijn dat het er al beter uit zag! 🙂
Het is geen echt stevig deeg als je het net hebt gemixt, dat klopt. na het koelen is het een stuk steviger maar kun je het ook nog niet echt deeg noemen. Zorg dat je koude handen hebt als je de balletjes rolt, dat werkt het makkelijkst.
ik heb ze vandaag voor de 3e keer al gemaakt. na de 1e keer pure chocolade te hebben gebruikt ben ik over gestapt op melk chocolade. is super lekker en minder heftig ook niet zo bitter.
weer zo’n heerlijk recept op deze site
Wat leuk dat je zelf ook varieert met het recept! Ik ga ze ook eens melkchocolade proberen 🙂
Heerlijke koekjes, voor herhaling vatbaar! Ik heb ze ook met melkchocolade gemaakt. En zoals hierboven vond ik formaat pingpongbal ook wel groot, dus iets kleinere balletjes gemaakt waar toch grote koekjes uitkwamen. Toen het “deeg” uit de koelkast kwam was het behoorlijk hard, toen heb ik er maar stukken met een ijsschep uit gehaald. 😉
Deze cookies zien er leuk uit!
Heb een vraagje…Ik wil merenque gaan maken, maar dan heb je zoveel eigeel over. Behalve tiramisu weet ik eigenlijk wat je er nog meer mee kan doen. Weet jij iets??
banketbakkersroom! 🙂
Afgelopen weekend voor het eerst gemaakt en ze smaakten heerlijk! Zo lekker zelfs dat ze nu al weer op zijn. Ik ga ze zeker vaker maken! Maar dan wel een beetje kleiner; met pingpongbalformaat werden het vrij grote koeken en was de verhouding bruin-wit een beetje zoek. Maar ze waren super lekker!
Nou, ik heb ze gemaakt en het was een grote ramp.
Ik heb me aan de verhoudingen van dit recept gehouden en had net genoeg voor 15 koekjes. Mijn deeg was veeeeeel te slap waardoor er geen stevige bolletjes gerold konden worden. Heb daarna alles weg kunnen gooien.
Ik begin steeds meer te denken dat ik de bloem ben vergeten ofzo.. 😛 blond
haha, dan wordt het lastig inderdaad 😉
Joepie! Nu is het gelukt, Met bloem dit keer, haha want ben ik toch blond :-D. Ze waren heel erg lekker, ondanks dat ik niet echt een zoetekauw ben heb ik er van genoten.
Super dat het nu goed is gegaan 😉 lekker zijn ze hè! 🙂
Je maakt vaak dingen wat in de oven moet maar kan je er ook bij zetten welke stand oven je doet want je hebt verschillende soorten standen
Ik gebruik altijd boven en onder warmte in een ‘normale’ oven. Dus als je hete lucht hebt moet de temperatuur zo’n 20% lager staan. Dat is eigenlijk wel standaard voor alles, als het anders is dan normaal staat het er uiteraard bij!
Hey Laura,
Ik wil graag de chocolate crinkle cookies gaan proberen! Die ogen heer-lijk!!!
Echter mijn vraag is of de gehakte chocolade welke je als laatste toegevoegd, deze ook mee gesmolten dienen te worden of nadat het mengsel ietwat is afgekoeld en dan eraan toe voegen…
Gr. liefs Amy
Die hoef je niet te smelten, op het moment dat je ze toevoegt heb je al meer een deeg.
Mijn koekjes komer er niet zo mooi uit 🙁 zo plat als een dubbeltje, t zakt alleen maar uit in de oven.. 2 keer het recept gemaakt.. Hoe kan dir??
Heb je je aan de receptuur gehouden? Het is zo zonder verdere info lastig te oordelen waar het mis is gegaan 😉
Ze waren super lekker! Had alleen geen tijd om het deeg in de koelkast te zetten, dus ik heb er gewoon iets van 100 gram bloem bij gedaan. Het deeg was toen nog wel plakkerig, maar niet de textuur meer van vla. Toen ik ze proefde, waren ze droog en niet zacht in de binnenkant. Dit was ook heel lekker.
Ik heb het deeg gemaakt zoals beschreven. In de oven gingen de balletjes helemaal plat. Het leek of er een brownie op mijn bakpapier aan het drijven was. Serieuze ramp!
Heb je ze misschien te dicht op elkaar gelegd? Ze hebben wel echt wat ruimte nodig op de bakplaat.
Hallo Laura,
Ik heb vandaag deze koekjes gemaakt. Heerlijk zijn ze. Ik maak ze de volgende keer wel wat kleiner. Heb ook meteen de vanille variant van deze koekjes gemaakt met het recept van Donna Hay. Ook een aanrader! Ga zo door met je blog, want ik heb al vaak recepten hiervan gemaakt en ze zijn nog nooit tegengevallen.
Gisteren gemaakt. Prima gelukt en erg lekker. De boterkoek van vorige week was net zo’n succes. Bedankt voor de recepten!
Hey Laura! Ik heb deze van het weekend gemaakt en ze waren heeeerlijk! Ik had nog wel een klein probleempje met ze. Nadat ze uit de oven zijn gekomen waren ze heel erg dun. Niet kletskop dun maar wel goed bros aan de zijkantjes. Jouw koekjes zijn op de foto ietwat dikker en misschien meer te vergelijken met een kleine american chocolate chip cookie in mijn ogen. Mijn koekjes waren daar in tegen heel erg plat. Wel lekker bros aan de zijkanten en ietwat chewy in het midden. Niet persee mijn favoriet bij deze koekjes, dat ze chewy zijn, maar daar kan ik nog mee experimenteren. Maar misschien weet jij waarom ze zo dun zijn geworden? Ik heb het recept gevolgd zoals het er stond en mijn heteluchtoven op 160 C gezet.
Heb je ook niets in de ingrediënten veranderd? Misschien margarine ipv roomboter? En misschien heb ik het langer laten rusten in de koelkast, dat zou ook nog kunnen.
Ik heb alle ingrediënten gebruikt zoals het is aangegeven. Kan het aan de bakpoeder liggen? In een zakje zit 16 gram dus ik heb wel 7 gram afgewogen maar dat kan ook net iets meer of iets minder zijn geweest. Ik weet namelijk niet wat de werking van bakpoeder is in het beslag.
Bakpoeder is een rijsmiddel, dus dat zal de oorzaak niet zijn. Het kan wel zo zijn dat jouw koekjes misschien groter zijn en daardoor in verhouding dunner lijken.
Hoe bewaar je deze koekjes het beste en hoe lang blijven ze goed/lekker?
Groetjes gemma
Zoals alle koekjes 🙂 http://www.handigebaktips.nl/koekjes-bewaren/
Dit is een topper geworden hier! Bak ze vaak, mijn hulp wilde het recept maar komt er niet aan toe: ze is altijd nieuwsgierig welk koekje ze bij de koffie krijgt van mij en als ik deze heb dan gaat ze helemaal smilen en glimmen 🙂
Soms maak ik eind van de middag het deeg en laat het in balletjes een nacht in de koelkast staan. De volgende ochtend bakken, dan lauwwarm bij de koffie….ook zo lekker!
Vandaag gemaakt in de citroen variant (dit recept kwam voorbij op pinterest). Ook erg lekker!
Hi,
Heb dit recept uitgeprobeerd, maar ze zijn helaas te hard geworden.
Na 17 minuten waren koekjes echt vloeibaar, dus had ze er wat langer ingelaten.
Ik ga het opnieuw proberen. Hoelang blijven deze koekjes zacht?
Koekjes komen altijd zacht uit de oven, tijdens het afkoelen harden ze pas uit. Deze koekjes blijven ook na het bakken wat zachter (en komen in verhouding dus ook nog zachter uit de oven).
hallo
ik heb de balletjes iets kleiner gemaakt. vind ze ook erg dun geworden. heb ze op 170 graden 13 min gebakken.zijn niet echt smeuiig in het midden (maar heel klein beetje)
wat kan ik doen? als ik ze kleiner wil hebben en toch bol en smeuiig?
nog een vraagje
als je in het recept spreekt over de suiker bij doen? bedoel je dan ook de poedersuiker? of is deze poedersuiker bij ingrediënten enkel bedoelt om ze in te rollen? (zo heb ik het gedaan en zeker zoet genoeg)
Heb je het deeg wel voldoende laten rusten in de koelkast? En de poedersuiker is inderdaad enkel bedoeld om doorheen te rollen.
In het recept staat: 50 gram gesmolten chocolade en 150 gram gehakte chocolade. Klopt dit wel? Lijkt me zo’n vreemde verhouding? Of moet dit andersom?
Nee hoor klopt helemaal.
Mijn deeg was na kort mengen/mixen van alle ingrediënten al flink stevig. Heb toen de overige chocola ook maar gesmolten omdat het al zo dik en zwaar was ondanks dat we verder alles precies hadden opgevolgd en dacht ja anders zit er straks helemaal geen beweging meer in… De koekjes waren wel heel lekker(! ?) maar wel voornamelijk hard (smelte wel in de mond) dan chewy. Kan het zijn dat dat komt door het smelten van de extra chocola? Na het koelen was het ook echt extreem hard… net ijs en onze koelkast staat toch op normale temperatuur haha ?
Sorry als dit een domme vraag is of een domme acties was ;w;
Hoi Laura,
Vanmiddag de koekjes gebakken, ze zien er prachtig uit en zijn precies zoals je omschrijft. 🙂
Ik heb deze koekjes al meerdere keren gemaakt want ze zijn zo lekker (en heel snel op) Heb ze voor mijn schoonzusje met amandelmeel gemaakt in plaats van bloem zodat ze glutenvrij werden en op die manier waren ze ook erg lekker, zit dan een wat nootachtige smaak aan wat goed past bij de pure chocolade.
Wat leuk! Heb je 1:1 het bloem door amandelmeel vervangen? En werden het nog steeds crinkle cookies?
Ja 1:1 vervangen en ze kwamen er precies hetzelfde uit
Wat goed zeg! Dank voor het delen!
Beste Laura, kan ik het deeg van deze koekjes invriezen? Hoe lang moeten ze dan bakken?
Alvast bedankt!
Dat kan zeker! Waarschijnlijk een paar minuten langer.
Heerlijk top recept en mooi resultaat ….vraagje kun je dit deeg invriezen ? En ja dan zeker zonder poedersuiker en dit dan voor het in de oven doen rollen
Ja dat kan zeker, hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/koekjesdeeg-bewaren/. Ik heb het zelf niet met deze specifieke koekjes getest wat het handigste is qua de poedersuiker. Ik zou er een aantal testen zonder en met.
Bij mij zijn ze helemaal knapperig geworden 🙁
Wat jammer, dan zijn ze mogelijk te hard gebakken of is er iets anders mis gegaan.