Nougatine is heel makkelijk om te maken en vooral ontzettend lekker. Je kunt er het beste meteen een flinke voorraad van maken, want het blijft lang goed. Zo kun je regelmatig een toetje opleuken met een lekkere schep zelfgemaakte nougatine. 

Zelf nougatine maken

Het voordeel van zelfgemaakte nougatine is dat je de verhouding suiker-hazelnoot in de hand hebt. De nougatine uit de supermarkt vind ik vaak te veel suiker bevatten, terwijl je juist de hazelnoot echt wilt proeven. Nog een bijkomend voordeel als je zelf aan de slag gaat met het maken van nougatine: je kunt er elke soort noot voor gebruiken! De klassieke nougatine met hazelnoten smaakt natuurlijk het lekkerst bij een slagroomtaart, hazelnoot-schuimtaart of mokkataart, maar er zijn genoeg andere taarten of toetjes te bedenken waarbij een variant met pistachenoten of pecannoten bijvoorbeeld heerlijk zou smaken. 

TIP: kun je geen blanke hazelnoten vinden? Lees hier hoe je snel je hazelnoten pelt.

Nougatine

 

nougatine recept

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 12 stemmen

Nougatine

Zelf nougatine maken is ontzettend lekker! En cruciaal als je aan de slag wilt met een zelfgemaakte hazelnoot-schuimtaart bijvoorbeeld.
Porties: 200 gram

Ingrediënten

  • 100 gram blanke hazelnoten zonder schil en ongeroosterd
  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • 30 ml water

Instructies

  • Rooster de hazelnoten in ongeveer 8 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  • Doe suiker en water in een steelpan en verhit op een laag tot medium vuur. De suiker moet volledig door het water bedekt zijn. Laat het mengsel verhitten tot het geleidelijk van kleur verandert. Roer niet tijdens dit proces!
  • Als de karamel een volle bruine kleur heeft bereikt, zet je het vuur uit en voeg je zo snel mogelijk de gebrande hazelnoten toe. Roer deze door de karamel en stort het op een met bakpapier bedekte bakplaat. Laat afkoelen.
  • Hak de nougatine hierna fijn in de keukenmachine.

Tips

  • Kun je geen blanke hazelnoten vinden? Lees hier hoe je ze kunt pellen (dan zijn ze ook gelijk gebrand).
  • Je kunt nougatine maken met elke soort noot. Het is ook zalig met pecannoten bijvoorbeeld. 

  • Voeg eventueel een tl water toe aan de nougatine om het wat meer aan elkaar te laten plakken. 

Bewaren

Bewaar in een luchtdicht doosje of potje, op een donkere plek. Op deze manier is de nougatine maanden houdbaar. 

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

20 reacties

  1. Nancy Kers schreef:

    Hoi laura,
    Wat een superidee! Vast veel lekkerder. Heb jij misschien ook een tip hoe is het makkelijkst de bruine velletjes van de hazelnoten afkrijg, ik zie maar zelden blanke in de winkel te koop. Succes!

  2. Ri schreef:

    Uhmm hoe kun je met 30 ml water nu 80 gram suiker bedekken? Dat lukt toch niet?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je hebt echt maar weinig water nodig, het helpt vooral bij het maken van de karamel, er hoeft geen echte laag op te staan, de suiker smelt toch wel door de warmte.

  3. Ri schreef:

    En is het mogelijk om wat foto’s aan je recept toe te voegen? Ik denk/dacht dat de suikerlaag bedekt was maar nu krijg ik een hele kristallaag. Ik heb niet geroerd oid. (Recept aangehouden)

    1. Laura Kieft schreef:

      Misschien te lang/heet verwarmd? Zo zonder verdere info is het moeilijk te zeggen.

      1. Ri schreef:

        Het stond erg laag en duurde lang voor er iets gebeurde. Kan dat het eventueel ook zijn? Te zacht? Tevens koken wij op inductie en op schaal 1 tm 9 stond het op 3,5. En anders blijf ik het maar proberen

        1. Laura Kieft schreef:

          Ik kook ook op inductie en zet hem voor karamel eerder op 6-7 om te beginnen en als het goed kookt zet ik hem soms nog wel wat lager.

  4. Hulya schreef:

    Hi Laura,

    Ik heb 4 weken geleden nougatine gemaakt volgens jouw recept en de helft hiervan gebruikt voor de hazelnoot schuimtaart. Resterende nougatine in een luchtdicht doos in de kast gedaan. Nu wilde ik weer taart maken met nougatine, maar het is 1 heel brok geworden. Hoort dat of heb ik iets niet goed gedaan? En weet je of ik het weer losjes kan krijgen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      In principe zou je het gewoon weer moeten kunnen verkruimelen, of even met de deegrollen eroverheen als je het in een zakje doet.

  5. ine Beenker schreef:

    Zojuist de nougatine gemaakt volgens jouw recept met de hazelnoten.(lidl)
    Super goed gelukt.
    Dank voor het recept!

  6. Ellen schreef:

    Hee Laura, bij het verkruimelen in de keukenmachine was het zó hard dat de mesjes van de keukenmachine beschadigd raakten. Dit lijkt me niet de bedoeling, of hoort het zo hard te zijn? Ik hoor het graag! Groetjes Ellen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het klopt dat het wat harder is, maar zo hard zou niet de bedoeling moeten zijn. Misschien was het erg koud/hard geworden?

  7. Wil schreef:

    Kan het met de hazelnoten van dokter oetker

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker!

  8. Wil schreef:

    Heb het vrijdag geprobeerd en was geluk

  9. Nancy schreef:

    Zou je ook je hete gebrande suiker over de hazelnoten kunnen gooien?
    Iedere keer als ik het in de pan erbij doe gaat het “greinen” klonteren?

    Alvast bedankt voor je antwoord

    Nancy

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou je kunnen proberen. Een andere pan zou wellicht ook kunnen helpen.

  10. Tania schreef:

    Hoi Laura
    Kan ik ook walnoten gebruiken op plaats van hazelnoten ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me van wel, al zal het uiteraard wel anders smaken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept