Vandaag een recept dat echt niet mocht ontbreken op Laura’s Bakery: het basisrecept voor kerststol! Dit is natuurlijk het ultieme kerstbrood en staat met de feestdagen bij bijna iedereen op de ontbijttafel, gok ik.
Mijn vader is gek op dit lichtzoete kerstbrood met spijs en krenten, ikzelf ben er nooit heel erg weg van geweest. Tot ik een hap nam van mijn zelfgemaakte kerststol, die vind ik dus wel lekker! Ik ben dan wel weer zo’n muts die het liefst bij elk hapje wat spijs heeft en de spijs over de rest van het plakje uitsmeert voor ik het opeet.
Ben ik de enige die dat doet? Of smeer jij juist een dikke laag roomboter op een plak kerstbrood?
Zelf kerststol maken
Het is echt niet moeilijk om zelf een kerststol te maken. Toch schrikken broodrecepten veel thuisbakkers af, heb ik gemerkt. Ik deel daarom niet alleen dit basisrecept voor kerststol met je, maar ook een portie veel gestelde bakvragen en meerdere stap-voor-stap foto’s van hoe je het brood moet vormen en vullen met de amandelspijs.
Alle eer voor dit recept gaat overigens naar Levine, ik heb alleen de vulling naar mijn smaak aangepast. Als het op brood aankomt raadpleeg ik altijd haar site of boeken, zeker wanneer ik iets nieuws probeer. Dit recept komt uit het boek Brood uit eigen oven (lees de review hier).
Hoi Laura,
Je bent niet de enige die een snee kerstbrood verbouwt zodat er overal een beetje spijs zit 😉
Hoe lang kun je dit brood bewaren?
Groetjes Patricia
Ik heb het ingevroren en dan is het nog maanden houdbaar. Heb wel kleine stolletjes gemaakt i.p.v. 1 grote.
Met 3-4 dagen is het het lekkerst, maar je kunt het ook prima invriezen 🙂
Hia Laura
Zou je dit kerstbroodje met
Glutenvrije en melkvrije ingrediënten kunnen maken ?
Heb ik zelf geen ervaring mee, dus dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Glutenvrij brood is toch een stuk lastiger.
Ik heb dit jaar een versie gemaakt met 200 gram cranberries, 100 gram rozijnen en 100 gram gedroogde abrikozen. Verder wel bovenstaande hoeveelheden aangehouden. Het is net een gebakje!
En nog 100 gram walnoten trouwens. En er kleine stolletjes van gemaakt
klinkt ook goed!
Hoi Laura
ook ik verbouw mijn sneetje om overal spijs te hebben . Toch heel normaal,anders heb je ineens een klomp spijs te pakken blehhhhh.
Ik rol de spijs tussen twee velletjes frisfolie uit zodat het dezelfde vorm heeft als het uitgerolde deeg. Bovenste frisfolie velletje verwijderen, op het deeg leggen, waarbij het onderste velletje boven komt en deze dan verwijderen. Oprollen, bakken. Bij iedere hap spijs zonder te verbouwen, zodat je er lekker roomboter op kunt smeren.
Ha Laura, zo herkenbaar met die spijsvulling . . .
Direct ga ik de boodschappen halen om zelf zo’n stol te bouwen en ik vind het recept er goed uit zien want in de meeste stollen die je kunt kopen zitten noten en helaas, ik ben allergisch voor noten met uitzondering van amandelen!
Hoewel die geloof ik eigenlijk ook niet onder ‘noten’ vallen!
Nog even zeggen dat ik niet alleen geniet van je recepten, alleen al om te lezen maar ook van de ‘persoonlijke touch’ hoe je je recepten vertelt!
groetjes Yvonne
Ook ík lepel het spijs uit het gat, om het vervolgens over het hele broodje uit te smeren….
Klinkt goed dit recept! Wel weer een boel werk. Even kijken of ik daar deze kerst zin in heb….;-)
Normaal ben ik niet zo van de reacties, maar dit keer moest het echt even. Deze stol vandaag gemaakt en begon erg sceptisch. Paar jaar eerder een stol geprobeerd te maken en dat was een baksteen geworden. Na de eerste rijs had ik al door dat ik met heel ander deeg te maken had. En wat duurde dat lang! Het rijzen en bakken en afkoelen! Nog iets warm toch een plakje afgesneden en echt nooit meer koop ik zo een vieze 2 maanden oude stol uit de supermarkt! Wat is dit lekker! Lekker morgenochtend bij de zelfgebakken duivekater ? heel erg bedankt voor het plaatsen van de vele recepten, heb al veel van hier (en uit de boeken) gebakken en er is nog niets mislukt. Fijne feestdagen! Dikke knuffel Melissa
Wat leuk om te horen! Fijne feestdagen!
Hallo Laura, ik heb de stol met veel plezier gemaakt. Leuk om te doen. Je moet er wel flink tijd voor uittrekken maar dat geeft niet. Hij is erg lekker van smaak. Ik vind hem alleen wat droog. Enig idee wat ik fout gedaan kan hebben?
Ik maak meteen van de gelegenheid gebruik om je te bedanken voor alle prachtige en heerlijke recepten. En wens je heel fijne kerstdagen toe en alvast een bakgraag 2018.
Als hij te droog is, heeft hij waarschijnlijk iets te lang (of heet) in de oven gestaan. Of bij het kneden van het deeg is het mis gegaan, maar dan zal het ook niet goed gerezen hebben.
En dank je wel! Jij ook hele fijne dagen 🙂
Hoi Laura, wat heb ik fout gedaan?? Mijn deeg plakt aan alle kanten, kan het niet uitrollen alleen als een plakrol neerleggen 🙁 ga hem straks wel in de oven doen…. hoop dat het nog lukt…..veel tijd ingestoken….
I.p.v volle melk, magere melk gebruikt kan dat het zijn?
Ik volg je al een lange tijd, superrecepten en tot nu toe is alles gelukt! Nu hopen dat met kerst toch nog een stol op tafel…..
bedankt voor alle heerlijke recepten en fijne dagen en een heel gezond 2018!
De melk kan zeker verschil geven, maar dat het dan zo plakt lijkt me stug. Heb je alles wel goed afgewogen? En roomboter gebruikt?
Ja alles afgewogen en roomboter gebruikt en hij is alsnog gelukt en was echt heeeerlijk!
Bedankt!
Gr. Sonja
Mijn man heeft deze gisteren gemaakt, alleen omdat ik niet van rozijnen houd de vulling vervangen door 350 gram gemengde noten. Het ziet er alvast fantastisch uit en ik heb een klein stukje geproeft, echt heerlijk! De amandelspijs heeft hij zelf gemaakt naar aanleiding van het recept op je blog. Wij zijn fan! (maar wat een werk dat wachten 😉 )
Hoi Laura,
Als je zelfs je spijs hebt gemaakt een dag van te voren moet je er dan ook nog een ei door doen als je het gaat bewerken voor in het brood?
Hoi Laura, diezelfde vraag heb ik ook! Heb ook jouw recept voor zelfmaak spijs gevolgd en vroeg mij nu af of ik nu weer ei en citroenrasp moet toevoegen?
Fijne feestdagen!
Ja, dat zou ik wel doen!
Hoi Laura,
Wat is dit lekker! Toen ik jouw foto’s zag en mijn deeg, had ik wel het idee teveel vulling te hebben. Maar ik vind dat eigenlijk niet zo erg. Kan het kloppen dat de spijs best compact is?
Fijne feestdagen verder!
Spijs is altijd compact inderdaad.
Hoi Laura, ik heb deze stol met Kerst gemaakt en gister voor de 2e keer. Waarom zou je zoiets lekkers tenslotte alleen maar met Kerst eten ?.
Ik heb gister alleen in plaats van de citroenrasp een eetlepel lemoncurd gebruikt bij de amandelspijsvulling. Was ook heerlijk. Dank voor je recept, en de plaatjes bij het vouwen van de stol. Ik ben niet zo handig en was er zonder die afbeeldingen niet uitgekomen.
Groetjes Micky
Hallo Laura, je eerste zin weerhoudt me al om dit recept te maken.
Wel de rozijnen enkele uren van te voren. laat ze 15 minuten staan.
Wat bedoel je nu, moet ik de rozijnen maar 15 minuten laten wellen, of juiste enkele uren?
en als het maar 15 minuten hoeft, waarom dit dan uren van te voren doen?
Als een recept zo onduidelijk begint, dan ben ik al bang voor de rest.
Dus wellicht als tip: maak je instructies duidelijker.
Het staat er gewoon correct hoor. Je moet die handeling van het wellen enkele uren van tevoren uitvoeren en dan laat je ze daarna een paar uur zo staan 😉
Hoi laura,
Ik snap de reactie wel. Jij schrijft:
Wel enkele uren van tevoren de rozijnen in lauw water. Laat 15 minuten staan en giet ze dan af. Laat uitlekken en dep ze goed droog.
Ik dacht ook laat uren wellen en laat 15 min staan en giet ze dan af? Ik neem aan dat je bedoelde wel ze enkele uren, giet af en laat dat 15 min staan. Voor het uitdruppen van het vocht. Zo bedoelde je het denk ik?
Hij was overigens heerlijk!
Een paar uur voordat je de stol echt gaat maken wel je de rozijnen. Dat wellen in water doe je 15 minuten, dan giet je het af. Daarna laten staan tot je de stol gaat maken.
Goed te weten dat het brood 3 tot 4 dagen lekker blijft.
Ondertussen weet ik niet hoe ik hem moeten bewaren.
Afdekken of inpakken in folie?
Ik wens je in ieder geval mooie feestdagen.
In een luchtdichte plastic zak of goed in vershoudfolie verpakken.
Dank je wel!
hallo ik laat even weten dat ik die swirl koekjes heb gemaakt ze zijn heel lekker.
en ik heb een vraag ik wil een krenten brood van speltbloem maken moet ik dan minder
meel gebruiken of kan ik dan de zelfde aantal gebruiken van het zelfrijzend meel.
al vast bedankt voor de medewerking .
Dat durf ik eigenlijk niet met zekerheid te zeggen, je moet sowieso nog bakpoeder toevoegen want dat maakt het ‘zelfrijzend’ meel.
Laura, je wist het nog niet maar elke keer als er iets typisch nederlands gemaakt moet worden dan kijk ik af bij jou voor een recept. Kerststollen maak ik al jaren maar ik doe behalve rozijnen er ook geconfituurde vruchtjes en *vooral* geconfituurde sinaasappelschil in, en natuurlijk bovenop poedersuiker en rode en groene halve kersen, want wit, rood en groen – dat is Kerst.
Ik heb de melk vervangen met Amandelmelk, heb je meteen een heerlijk lactose-vrij kerstbrood. Hij smaakt super!
Kan ik dit recept ook zonder spijs maken? Ik heb hier een paar van die rare mensen in huis die geen spijs lusten.
Haha, ja hoor dat kan.
Hoi Laura, kan je het deeg ook de dag van te voren al maken? En het de dag daarna bakken
Ik heb het niet getest, maar je zou dit eens kunnen lezen: https://www.laurasbakery.nl/brooddeeg-laten-rijzen-in-de-koelkast/
Hallo. Mijn kerststol is heel erg droog geworden. Waar zou dit aan kunnen liggen?
Groetjes Annie
Te lang gebakken?
hallo laura.
kan ik ook een gewone mixer gebruiken.
want ik ben niet in bezit van een keuken mixer.
Je zou het kunnen proberen (wel een mixer met deeghaken), maar misschien is het dan ook handig om tussendoor met de hand te kneden.
Heb de tijd aangehouden volgens recept.
Bedankt Laura voor dit heerlijke recept. Leuk om te maken en de smaak is goddelijk.
Super lekker!
Tijdens het bakken zonk de moed me wel een paar keer in de schoenen. Toen ik de rozijnen erdoor mengde, leek het zoveel. Lastig te mengen. Gelukkig rees het deeg vrij aardig, duurde wel wat langer. Wellicht toch net wat te weinig gist.
Maar het eindresultaat was geweldig! Bedankt voor dit recept.
hallo laura je recepten zijn heerlijk en het krenten brood .
is ook heel lekker.
Bij het recept voor speculaaskruiden schrijfje: Al zal je mij nooit over ‘koekkruiden’ horen praten. ???
Wat bedoel je hier dan met koekkruiden?
Ik bedoel er gewoon speculaaskruiden mee (dat staat ook in dat artikel uitgelegd, met koekkruiden en speculaaskruiden wordt hetzelfde bedoeld), ik heb het aangepast in dit recept voor de duidelijkheid. Dit recept is gebaseerd op een recept van ‘Uit de keuken van Levine’ en zij noemt het koekkruiden, vandaar.
Hi Laura, ik heb dit recept al een aantal keer gemaakt en het is heerlijk! Als ik het deeg in 2en splits om 2 wat kleinere stolletjes te maken hoeland moet het dan in de oven? Iets korter lijkt mij?
Lastig te zeggen hoe kort precies. Je kunt het eens vergelijken met deze mini stolletjes: https://www.laurasbakery.nl/mini-stolletjes/
Hallo Laura. Hoeveel moet ik de rijstijd verlagen als ik de kerstol laat rijzen in een stoomoven ik gebruik het rijsprogramma is 35 graden?
Dat durf ik niet te zeggen, daar heb ik geen ervaring mee!
Hallo, gisteren heb ik een overheerlijk kerstbrood gemaakt met bovenstaand recept. Vanwege diverse allergieën heb ik havermelk en plantaardige boter (zonder soja) gebruikt. Het ei heb ik vervangen door geraspte banaan wat goed past in dit gezoete brood. Het resultaat was fantastisch.
dank je wel voor de mail.
groetjes riet
eerste keer, ik was huiverig. maar het is super goed gelukt.
dankjewel!
Weer een top recept! Ik dacht eerst dat het niks werd, het deeg leek zo ontzettend droog en veel te stevig, maar ik heb echt het meest lekkere kerstbrood ooit gemaakt! Ik woon in het buitenland en hier niet te krijgen, dus echt een top oplossing zo!
Dit recept combineer ik met dit recept, https://www.laurasbakery.nl/volkoren-no-knead-bread-brood-zonder-kneden/ Lekker lui een krentenbrood met spijs maken 😉
De roomboter vervang ik door vegan ‘room’boter en de melk door havermelk, ivm lactose intolerantie.
Amandelspijs staat al ruim een week in de koelkast.
Nu al zin in, morgen weet ik meer.