Met Kerst en Pasen zie ik heel vaak dat er een tulband cake op de ontbijttafel staat. Dat ziet er natuurlijk prachtig uit, maar het principe van een cake bij het ontbijt heb ik geloof ik nooit helemaal begrepen. Omdat ik het wel heel mooi vind, besloot ik een brioche tulband op tafel te zetten. Toch zo’n prachtige vorm (op taartstandaard!) op tafel, maar dan een brioche die net iets beter bij het ontbijt past. En al helemaal bij de wat luxere en uitgebreide paas- en kerstontbijtjes. Nog iets wat ik zo fijn vind aan een brioche; het deeg moet een aantal uren rijzen in de koelkast, daarom bereid ik het ’s avonds altijd voor. Dan hoef ik ’s ochtends amper meer wat te doen voor een vers en warm brood bij het ontbijt.
BAKTIP: Mijn voor dit recept gebruik ik een tulbandvorm van 24 cm. Hiermee maak je van een relatief eenvoudige brioche een spektakelstuk!
Laura,
Ik kijk iedere keer naar je heerlijke recepten! Probeer er ook veel uit…….of denk dan, ja die of dat ga ik ook snel eens maken.
Met deze brioche (die ik dit weekend uit wil proberen) ga ik met kerst mijn gezin verrassen!
Een klein dingetje. In ons nieuwe appartement zit een oven met volgens mij gewoon boven en onder warmte, gewoon hete lucht en hete lucht met onder warmte………
Het blijft uitproberen, mijn cake lukte niet als anders. Mijn gevulde speculaas was in eerste instantie niet goed gaar…….
Ik heb ondervonden dat het bij mij het beste lukt op de hete lucht met onderverwarming!
Maar dan zet ik de temperatuur iets lager dan bij de conventionele oven.
Jij bakte de brioche op 180 graden. Wat denk je, zal ik hem proberen op 165 hete lucht plus onderverwarming???
Bedankt voor al jouw heerlijke, gezellige recepten!
Fijne feestdagen!
Als voor jouw oven hetelucht met onderwarmte het best werkt zou ik inderdaad op 160 of 165 graden bakken, hij zal hooguit iets meer tijd nodig hebben 🙂
Hallo Laura, lekker, wil hem proberen te maken, hoe groot is je tulband? Gr. Jutta
24cm, staat bij de ingrediënten 🙂
Zo dat ziet er heerlijk uit. Kan deze ook ingevroren worden na het bakken???
Zeker weten, er ligt bij mij momenteel ook een deel in de vriezer 😉
Ziet er lekker uit! Laat je het deeg eerst nog even op kamertemperatuur komen, als je het uit de koelkast haalt of ga je het meteen kneden?
Ik kneed het meteen door, anders gaat het al sneller rijzen
Hoi Laura, een brioche is mijn favoriet!
Heb je tips hoe ik hier een chinois brioche van kan maken?
Volgens mij is die receptuur heel anders, daar zou ik gewoon een ander recept voor gebruiken.
Tip : als je na een 2de keer kneden een bol maakt en de opening uitduwt heb je een mooiere vorm dan een worst maken. Je hebt dan geen aanhechtingspunt waar de worst samenkomt.
Heb een notenbrood met veenbessen gebakken. Mooi om deze in een tulband te presenteren bij een kaastafel
Goede tip! Ik had de uiteindes zelf goed aan elkaar gemaakt en dat werkte (bij mij) ook wel goed, maar met zo’n bol kan het niet misgaan volgens mij 🙂
Lekker zeg! Ook deze gaat op het lijstje.
Oeh, heerlijk. De boter moet neem ik aan op kamertemperatuur zijn? Of moet-ie gesmolten? Ontzettend goed plan voor het kerstontbijt (al heb ik de dag voor Kerst nooit tijd hiervoor omdat we dan traditiegetrouw de hele dag kerstbroden staan te bakken voor en met de hele familie 🙂 Dus het zal tot Pasen moeten wachten).
Op kamertemperatuur, alle ingrediënten moeten bij bakken altijd op kamertemperatuur zijn (tenzij anders vermeld)
Top, bedankt! Misschien al iets om dit weekend even uit te proberen, hmmm…
Laura, dit ziet er zo lekker uit dat het water mij in de mond loopt! Ik maak altijd tulband met kerst en ga dit jaar zeker een brioche maken, dank voor het recept!
Ziet er heerlijk uit, ga hem zeker maken. Is de 2e rijs buiten de koelkast?
Ja die is buiten de koelkast 🙂
De eerste heb ik gemaakt, helaas niet helemaal gaar maar wel geproefd. Smaakte goed, alleen voor de 2e heb ik er 2 zakjes vanillesuiker in gedaan. Staat nu in de koelkast te rijzen, morgen bakken. Ben benieuwd hoe dat smaakt 🙂
Ik vond hem volgens het recept inderdaad ook net niet zoet genoeg. Volgende keer doe ik er ook wat vanillesuiker in denk ik!
Ik heb deze gisteren gemaakt: superlekker
Hij was na het bakken een klein beetje ingezakt. Hoe kan ik dit voorkomen?
Het is normaal dat een baksel een klein beetje inzakt bij het afkoelen, daar is niet echt iets aan te doen.
Wauw!! Ik heb gewoon brioche gemaakt!! Echt super goed beschreven…. Dank voor dit fijne recept!
Hoi Laura
Die 180°, is dat gewoon met boven- en onderwarmte?
Groetjes
Stefanie
Ja, alle aangegeven oventijden en -temperaturen zijn voor een oven met boven- en onderwarmte.
Bedankt Laura voor het recept van de brioche, heb hem gemaakt , super goed gelukt en zoooo lekker. Is niet mijn eerste receptje hoor maar wel mijn eerste reactie die ik schrijf. Morgen ga ik de krans van gevulde broodjes maken, ben benieuwd. Ik wens je alvast een goed eindjaar en een super begin en gezond 2017. Groetjes Paula
Hoi Laura,
Ik weet dat dit een oud recept is maar wil hem deze kerst gaan maken. Je tulband is 24 cm maar wat is de inhoud? is het een 10 cup of een 6 cups tulband? (Bij nordic ware staan de cups altijd vermeld, ik heb een fullsize tulband vorm van 10 cups).
groetjes Ingrid
Goede vraag, de tulband die ik hiervoor gebruikte is van KitchenAid. Heb even op internet gezocht maar kan het product nergens vinden voor de inhoud helaas (en mijn exemplaar is momenteel uitgeleend). Denk eerder dat hij zo’n 8 cups is.
Is het mogelijk om de eerste keer rijzen bijvoorbeeld 24 uur te doen? en de 2e keer rijzen 9 uur? Dus mijn vraag is eigenlijk. Maakt het uit als ik de tijd van het rijzen aanpas?
Ja, dit verandert de structuur van je brioche wel echt.
Ik heb hem vorig jaar kerst gemaakt, hij was super lekker!…dit jaar wil ik hem weer maken, maar dan wil ik hem een dag van te voren maken…vorig jaar had ik hem vers en was hij de dag erna best wel droog, zijn daar nog tips voor?? en kan je hem ook nog een klein beetje warm maken de dan erna?
Misschien heb je hier wat aan: https://www.laurasbakery.nl/zelfgebakken-brood-bewaren/
Voor de Kerst dit jaar de brioche in tulband gemaakt. Hij was heerlijk, net als het hartig breekbrood. Dat recept had ik al eerder van Laura gemaakt en bevalt super goed. Dankjewel
Hoi Laura, waarom nog afmeren met eidooier als dat uiteindelijk de onderkant wordt? Heeft dat nog een andere functie dan alleen een mooie kleur?
Je zou het vast zonder kunnen doen, maar ik vind dit het lekkerste en mooiste resultaat geven. Ook als het de onderkant wordt.
Ziet er heel lekker uit! Ik heb nog een vraagje: hoe weet je of je je deeg genoeg gekneed hebt?
Na 8 tot 10 minuten zou het deeg goed gekneed moeten zijn. Het belangrijkste is dat het een egaal deeg is geworden.
hoi Laura,
kan ik hier ook verse ipv gedroogde gist voor gebruiken? alvast bedankt en een fijn oud op nieuw gewenst
ik zou dit recept graag willen maken en dan geen tulband maar kleine broodjes in de mini broodjes vorm van jou, hoe lang zou ik ze dan moeten bakken?
Dat specifieke recept heb ik zelf niet in die vorm getest, maar ik vermoed ongeveer 15 minuten.