Volkoren kaneelwafels

Volkoren kaneelwafels
78

Maak jij wel eens wafels thuis? Ik toch wel geregeld. Dan vries ik ze allemaal per stuk in zodat ik op ieder gewenst moment eentje kan opwarmen voor een lekker ontbijtje. De laatste tijd bestonden veel van mijn ontbijtjes uit deze heerlijke volkoren kaneelwafels. Om er helemaal een feest van te maken serveer ik ze met wat Griekse yoghurt, blauwe bessen en noten. Heerlijk! En waar ik van mijn basisrecept voor wafels meestal twee at, zit ik bij deze volkoren variant na eentje al vol. De wafels heb ik gezoet met honing, proef even van het beslag of je het zoet genoeg vindt. Je kunt gerust wat meer toevoegen als je dat lekker vindt, maar houd er rekening mee dat je vaak met toppings ook nog meer smaak toevoegt. Ik ga zelf deze volkoren wafels snel weer maken, want ik ben door mijn voorraad heen. Tijd om de vriezer weer aan te vullen 😉 .

Volkoren

Mijn ontbijt bestaat regelmatig uit een zelfgemaakt volkoren kaneelwafel met Griekse yoghurt, bessen en wat nootjes. Heerlijk!
Porties: 10 stuks

Ingrediënten

  • 380 gram volkoren meel
  • 1 el bakpoeder
  • snuf zout
  • 1 el kaneel
  • 3 el honing
  • 2 eieren (M)
  • 380 ml (halfvolle) melk
  • 6 el olie

Topping

  • Griekse yoghurt
  • Blauwe bessen
  • Noten

Instructies

  • Doe de droge ingrediënten -meel, bakpoeder, zout en kaneel- in een kom en roer met een garde door elkaar.
  • Voeg dan de honing, eieren, melk en olie toe. Klop met de garde tot een egaal beslag.
  • Verhit je wafelijzer en vet deze in. Ik gebruik hier zelf een bakspray voor.
  • Afhankelijk van de grootte van je ijzer, vul je de platen met 1,5-2 ijslepels beslag. Sluit het wafelijzer en bak tot ze goudbruin beginnen te kleuren. Hoe lang dat duurt verschilt per ijzer. Bij mij hadden ze ongeveer 5-7 minuten nodig.
  • Verplaats je wafels naar een rooster om af te koelen. Eenmaal klaar met bakken kun je je ontbijt of lunch verder afmaken.
  • Leg een wafel op een bord. Schep hier wat Griekse yoghurt bovenop en maak het af met bessen en nootjes.
  • Serveer gelijk.
Tips

Ook zonder topping zijn ze heerlijk 🙂

Bewaren

De wafels zelf kun je 1-2 dagen verpakt bewaren, daarna worden ze minder lekker. Bewaren in de vriezer kan ook, dan zijn ze tot 3 maanden houdbaar. Je kunt ze trouwens ook prima even opwarmen in de oven of magnetron!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

23 reacties

  1. J. E. schreef:

    Maakt het verschil of je die kleine hartenwafels of deze grote hebt als wafelijzer? Ik wil er binnenkort 1 aanschaffen namelijk

    1. Laura's Bakery schreef:

      In principe maakt dat met name uit voor de dikte. Hou er wel rekening mee dat als de wafels kleiner en dunner zijn, ze ook korter in het ijzer moeten.

  2. martine schreef:

    zou dit recept ook gaan met roggemeel ipv volkoren meel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb dit niet geprobeerd, maar hoor het graag als jij het wel doet!

  3. Kirsten schreef:

    Zou je deze ook in de oven kunnen maken? #durftevragen

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit heb ik zelf nog nooit geprobeerd, maar je kunt het proberen met een kleinere hoeveelheid beslag? Ik hoor het resultaat graag 😉

  4. Rianne schreef:

    Heerlijke wafels! Vanmorgen gegeten met kwark en frambozen, een lekker en goed vullend ontbijt!
    Had het recept gehalveerd en kreeg er ongeveer 7 wafels uit. Maar de volgende keer
    gaat de vriezer vol! Bedankt voor het recept.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te lezen! Het verschilt een beetje per wafelijzer hoeveel wafels je eruit krijgt inderdaad.

  5. Ida schreef:

    Ik ben ze voor het eerst aan het maken -met een nieuw aangeschaft wafelijzer- en heb er net eentje geprobeerd met Griekse yoghurt, bessen en nootjes; zoals jouw voorbeeld – lekker!
    Nu vraag ik me wel af of de wafels van binnen nog wat zacht horen te zijn en of de buitenkant knapperig zou moeten zijn..ze zijn bij mij nl nog wel zacht van binnen en ook van buiten

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bij mij zijn ze niet echt knapperig van buiten. Ze zijn lekker zacht! Maar ze moeten wel gaar zijn natuurlijk. Als je ze knapperiger wilt dan heb je meer suiker nodig.

  6. Anouk Maassen schreef:

    Stomme vraag misschien maar hoe vries je deze dan in? In een diepvries zakje?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt, goed luchtdicht verpakken.

  7. Carla schreef:

    Heerlijke wafels.
    Ik heb bij het laatste beetje beslag chocolade chunks (soort hagelslag) toegevoegd. Dan heb je echt geen beleg meer nodig

  8. Chantal schreef:

    Kun je de wafels ook bakken met tarwemeel? Deze is natuurlijk fijner dan volkoremmeel. Of moet het recept dan aangepast worden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Gewoon tarwebloem bedoel je?

      1. Chantal schreef:

        Nee, echte volkoren tarwemeel. Gebruik je ook als basis voor brood

        1. Laura's Bakery schreef:

          Als het volkorenmeel is dan kun je het gewoon gebruiken zoals in bovenstaand recept qua hoeveelheid staat aangegeven.

          1. Chantal schreef:

            We hebben ze vanmorgen als ontbijt gehad, ze waren heerlijk! Bedankt voor je recept, ze zijn zeker voor herhaling vatbaar!

  9. Anke schreef:

    Hallo. Zou ik de honing ook weg kunnen laten? Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat maakt ze alleen wat minder lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *