Natuurlijke kleurstoffen

Gepost: 14 april 2015 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022

natuurlijke kleurstoffen

Zelf gebruik ik gel kleurstoffen, maar deze zijn niet natuurlijk. Voor mijzelf vind ik dit niet erg, maar tegenwoordig is er wel steeds meer vraag naar natuurlijke kleurstoffen. Die zijn er gelukkig genoeg, verschillende soorten zelfs. Er bestaan speciale poeders, maar ook fruitpuree werkt heel goed. al die natuurlijke kleurstoffen hebben verschillende eigenschappen en zijn daardoor niet voor elk soort recept geschikt. Hier laat ik de meest voorkomende soorten natuurlijke kleurstoffen zien, maar er zijn er uiteraard veel meer. Vooral op het gebied van groenten en fruit.

Natuurlijke kleurstoffen

Er bestaan dus verschillende soorten natuurlijke kleurstoffen. Wat deze gemeen hebben, is dat ze gemaakt zijn van natuurlijke ingrediënten. Een plantje dat tot poeder is vermalen bijvoorbeeld, of gewoon gepureerd fruit. Sommige van deze kleurstoffen geven dus ook een smaak af. In de meeste gevallen geen probleem en juist heel lekker, maar je wilt niet altijd ook direct een smaak toevoegen.

Het nadeel van natuurlijke kleurstoffen is dat je nooit zulke intense kleuren krijgt als met niet natuurlijke kleurstoffen op gel- of waterbasis. Verwacht dus geen regenboogtaart met mooie heldere kleuren, dat krijg je met deze natuurlijke varianten niet voor elkaar.

PME Natural Food Colors

PME heeft een serie met natuurlijke kleurstoffen in het assortiment, in totaal 13 kleuren. Deze kleurstoffen zijn te koop bij taartdecoratie winkels. Deze kleurstoffen zijn ook prima te gebruiken voor het kleuren van fondant of marsepein.

Deze PME kleurstoffen zijn overigens een uitzondering op de regel dat je geen intense kleuren krijgt. Met deze kleurstoffen krijg je namelijk wel mooie kleuren.

Fruit en groenten

Veel soorten fruit en groenten zijn geschikt om als kleurstof te gebruiken. Pureer het en voeg het dan toe aan bijvoorbeeld een beslag of ander deeg. Soms is het beter om het sap wat in te koken zodat het dikker wordt. Deze zijn overigens niet geschikt om fondant en marsepein mee te kleuren.

Dit zijn een paar voorbeelden van groenten en fruit die je als kleurstof kunt gebruiken:

 • wortelsap
 • bietensap
 • citroen
 • bosbessen
 • aardbeien
 • frambozen

Gevriesdroogd fruit

Wanneer je gevriesdroogd fruit vermaalt tot poeder, kun je dit heel goed gebruiken als kleurstof. Naast de kleur, geeft het ook smaak af. Extra lekker! Zo maak je bijvoorbeeld prachtige roze meringues met aardbeien of frambozensmaak. Vermaalde bosbessen geven een meer blauwe/paarse kleur. Op de foto in dit artikel zie je dat ik de poeder gebruikte voor het kleuren van de meringue.

Gevriesdroogd fruit kun je bij verschillende webshops kopen.

Gedroogde groenten en algen

Gevriesdroogd fruit had ik al genoemd, maar er bestaan ook gevriesdroogde groenten en algen die tot poeder worden vermalen. Maak roze mengsels van bietenpoeder, blauwe mengsel van het wier spirulina, groen van spinaziepoeder en geel saffloer poeder.

Deze poeders zijn bij verschillende webshops te koop.

Cacaopoeder

Heel simpel, maar o zo effectief. Met cacaopoeder maak je elk deeg en beslag mooi bruin. Naast die kleur geeft het natuurlijk ook nog eens een lekkere chocoladesmaak af. Met cacaopoeder kun je trouwens ook heel goed fondant en marsepein kleuren.

Maak jij wel eens gebruik van natuurlijke kleurstoffen? Welk vind jij het prettigst werken?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

12 reacties

 1. Marja schreef:

  Dat gevriesdroogde fruit vind ik een heel goede tip! Zeker voor b.v. meringue te kleuren + je hebt gelijk een lekkere smaak aan je meringue. Deze ga ik zeker uitproberen! Maar normaal gesproken gebruik ik altijd gel kleuren van Americolor. Die werken erg prettig vind ik.
  Bedankt in ieder geval voor de tip en geniet van het mooie weer vandaag als je de gelegenheid hebt!
  Groetjes, Marja. 🙂

 2. Esther Kommer schreef:

  Haha, ik heb voor morgen ook een artikel ingepland over natuurlijke kleurstoffen… Toevallig!
  Deze tips zijn echt handig, superleuke site!
  Groetjes Esther

 3. Robin schreef:

  Kan ik het gevroren fruit ook mengen met gesmolten chocolade (wit)? Ik heb namelijk roze gesmolten chocolade nodig meer bestellen heb ik helaas niet voldoende tijd meer voor.
  En wat is dan de beste manier om dit door elkaar te mengen? Hoop dat jij me verder kan helpen. 😉

 4. Marianne Ohello schreef:

  Voor diepgeel kleuren werkt kurkuma en safraan heel goed.

 5. Yvon schreef:

  Hoi Laura, laatst heb ik kleurstoffen gebruikt in een botercrime. Gevolg was dat iedereen blauwe lippen en tong had. Niet echt geslaagd. Kun jij aangeven wat ik het beste kan gebruiken om dit te voorkomen?

 6. Helena schreef:

  Beste Laura, binnenkort wil ik een cake bakken (3 kleuren, wit vanille, bruin chocolade en rood met fruit) de rode wil ik een fruitsmaak mee geven en eventueel verder kleuren met kleur stof. Kan dat en hoeveel fruit beveel je aan? Dank je wrl!!

 7. Ellen schreef:

  Welk merk gelkleurstof gebruik je Laura?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *