Mokka ladies

Gepost: 10 november 2021 Laatst bewerkt: 10 september 2024
Mokka ladies

Dit recept voor mokka ladies ligt al veel te lang op mijn stapel met nog uit te werken recepten. Op bakdagen werken we soms flink vooruit, wat uiteraard heel erg fijn is, maar ik ben blij dat jullie vanaf vandaag ook met deze mokka koeken aan de slag kunnen. Het is geen ingewikkeld recept, maar je kunt er wel een heerlijk middagje in de keuken mee vullen. Je maakt eerst de koeken en de vulling voordat je deze samenvoegt en in de chocolade dipt. Daarna nog even geduld hebben tot de chocolade is gestold (of niet, wij konden ons hier moeilijk inhouden) en smullen maar!

Mokka ladies-2a

 

Opslaan
Recept afdrukken

4.80 van 5 stemmen

Mokka ladies

Ken jij de heerlijke mokka ladies al? Vanaf nu maak je deze mokka koeken gewoon helemaal zelf.
Porties: 16 -18 stuks

Ingrediënten

Koekjes

  • 120 gram ongezouten roomboter
  • 70 gram fijne kristalsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 150 gram bloem
  • snuf zout

Vulling

  • 50 ml espresso (afgekoeld)
  • 25 gram fijne kristalsuiker
  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 60 gram poedersuiker
  • 300 gram banketbakkersroom

Topping

  • 350 gram pure chocolade
  • mokkaboontjes

Instructies

Koekjes

  • Maak eerst de koekjes. Klop boter, suiker en vanillesuiker romig. Voeg hieraan bloem en zout toe en kneed tot een stevig deeg. Laat minimaal een uur rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg hierna uit tot ongeveer 3 mm dikte en steek ronde koeken van ongeveer 8 cm in doorsnede uit. Zoals je op de foto ziet maakte ik de koekjes voor dit recept behoorlijk dun, je kunt ze ook iets dikker maken (5mm bijvoorbeeld), dan haal je wel minder koekjes uit het recept. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de koeken in ongeveer 10 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin. Laat even afkoelen op de plaat voordat je ze naar een rooster verplaatst om helemaal af te koelen.

Vulling en topping

  • Roer de suiker door de espresso tot deze is opgelost. In een kom mix je boter en poedersuiker in enkele minuten romig. Roer de banketbakkersroom los, voeg dit toe en klop door het mengsel. Als laatste voeg je de afgekoelde espresso toe, mix tot dit volledig is opgenomen.
  • Doe de vulling in een spuitzak met de gladde spuitmond. Spuit op ieder koekje een flinke dot (niet te hoog maken) mokkacrème.
  • Smelt twee derde van de chocolade au bain marie. Eenmaal gesmolten haal je de kom van de pan af. Voeg de rest van de chocolade toe en roer regelmatig door tot alles is gesmolten.
  • Dip de mokka ladies voorzichtig in de chocolade, zet ze daarna op een vel bakpapier of snijplank opzij. Plaats mokkaboontjes bovenop en herhaal dit voor alle koeken.
  • Laat de chocolade volledig uitharden.
Tips

De koekjes worden uiteindelijk door vocht uit de vulling en koelkast wat zachter. Maak ze dus niet te lang van tevoren voor het lekkerste resultaat.
Bewaren

3-4 dagen afgedekt in de koelkast houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

21 reacties

  1. joke willink schreef:

    Deze ga ik zeker een keer maken binnenkort.

    De vulling lijkt zo wit op de foto. Is dit in werkelijkheid ook zo.
    En toen ik het recept las dacht ik: Kun je de suiker niet beter oplossen in de koffie als die nog heet is en dan samen laten afkoelen of is er een reden om dit niet te doen?

    Groeten en ik kijk uit naar mog meer lekkere recepten,
    Joke

    1. Laura's Bakery schreef:

      De vulling is licht creme kleurig. Zelf heb ik het oplossen van de suiker in de koffie niet uitgetest, dus ik zou niet met zekerheid durven zeggen of dit hetzelfde resultaat zou hebben.

  2. iDeb schreef:

    Ik heb de coffee lady’s gemaakt en wat een succes.
    Ik kreeg alleen niet de volledige 20 koekjes uit het deeg en werkt met de exacte afmetingen maar dit mocht de pret niet drukken.
    Jammie wat lekker en voor herhaling vatbaar.

  3. iDeb schreef:

    Joke ik heb de suiker gelijk in de expresso gedaan en toen laten afkoelen en is perfect gelukt .
    Ik vindt juist doen wat je ingeving is zo leuk. Zo is Laura denk ik ook begonnen. ?

  4. joke schreef:

    Ik denk dat als ik ze gisteren gemaakt zou hebben, ik het ook wel gedaan zou hebben. Nu dacht ik maar eerst vragen. Misschien is er een reden om het niet te doen. En dan had ik later gedacht: wees dan ook niet eigenwijs.
    Was bij jou de vulling ook net zo wit als op de foto? Ik had gedacht dat de koffie het geheel wel iets bruiner gemaakt zou hebben.
    Heb jij een espresso apparaat? Of poederkoffie aangelengd.

  5. iDeb schreef:

    Mijn crème is best wit gebleven en ik heb een verse bonen machine en daar de expresso mee gemaakt .
    En ik heb met de chocolade wel problemen gehad want die bleef niet aan de crème zitten dus toen mooi erop gespoten en is mooi geworden.
    En ipv een koffieboon een hazelnootje erop.
    En toen nog zigzag streepjes met de overgebleven chocolade gemaakt.
    Succes met al je bak creaties Joke .

  6. joke schreef:

    dank je.
    morgen maar eens lekker wat voor in het weekend maken.

  7. Carla schreef:

    Ik heb ze ook gemaakt vandaag maar kreeg maar 15 koeken van 8 cm uit het deeg! Maar de koeken waren wel super lekker!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goed om te horen dat ze smaakte!

  8. Marian schreef:

    Hi!
    Hoelang van te voren kan ik de koekjes al maken? En de crème?
    Ik heb namelijk niet veel tijd die dag, dus ik wil de onderdelen vast in het voren maken als dat kan. Ik hoor het graag 😉
    Groetjes Marian.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Onderaan het artikel kun je terug lezen hoelang ze goed blijven.

  9. joke schreef:

    weet je dat je een schrijffout hebt in de zin bij de tips.

    anders ben ik niet zo pietluttig maar elke keer krijg ik vieze associaties bij deze fout.

    de koeken waren heerlijk.

  10. Britt schreef:

    Hi!

    Ik heb vandaag de mokka ladies gemaakt!
    Ik kreeg helaas, net als meerdere mensen, geen 20 koekjes eruit.. dit maakt niet zoveel uit. Waar ik tegenaan loop is dat ik de crème aan het maken was, alles volgens plan liep, de espresso toevoegde (die ik al 2 uur geleden heb gezet, dus zeker afgekoeld) en toen kreeg ik klontjes in de crème.. lijkt net alsof iets is gaan schiften?

    Heb je tips?
    Hoor het graag 😃

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh wat gek. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Was het mengsel voor het toevoegen van de espresso al glad?

  11. Britt schreef:

    Ja! Zou het kunnen komen doordat de boter met banketbakkersroom veel kouder was dan de espresso?

  12. Femke schreef:

    Dag Laura,
    Mijn mokka crème gaat schiften zodra ik hem met de spuitzak ga verwerken. Wanneer ik hem maak is hij mooi glad. Hem in de spuitzak gedaan en opgespoten, en dan.. allemaal klontjes. Ik denk dat het heeft te maken met de warmte door mijn handen. Enig idee hoe je dit kunt verhelpen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Phoe, misschien een theedoek ertussen?

  13. Miranda schreef:

    Deze ga ik zeker maken, wel met een laagje dulce de leche en russische moccabotercreme. Helaas kan ik niet tegen cacao en cacaoboter. Wat voor een knapperig laagje zou ik er op kunnen maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hmm dat vind ik een lastige omdat dit de chocolade wel heel erg bij dit recept past/hoort. Dan zou ik het misschien gewoon weglaten.

  14. Nadia schreef:

    Dag Laura! Dit zie er weer heerlijk uit!
    Ik wil eraan beginnen maar vraag me af of ik kan minderen met de boter? Ik hou namelijk echt niet van een boterige smaak. Of kan het vervangen worden door iets? Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ze horen wel echt zo gemaakt te worden, dus ik vind het lastig om te zeggen of je zomaar kunt minderen of het kunt vervangen (ik moet dan meteen aan roomkaas denken).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept