Vandaag, op de tweede dag van december deel ik een gingerbread koekjes recept om de lekkerste kerstkoekjes te kunnen maken. Dit recept zal tijdens de advent nog meerdere malen gebruikt gaan worden om mooie versierde koekjes te maken.
Zo maak je gingerbread koekjes
Na vele recepten te hebben gelezen was ik er niet uit welke ik nu wilde gebruiken. Sommige vond ik teveel richting speculaas gaan, anderen hadden ingrediënten die je niet in elke supermarkt vindt. Daarom besloot ik mijn eigen recept samen te stellen. Dat heeft goed uitgepakt, ik vond ze namelijk erg lekker en ze behouden tijdens het bakken goed hun vorm, ideaal om daarna te versieren!
Waar smaakt gingerbread naar?
De reden dat ik deze koekjes zo lekker vind geworden? Omdat de kruidige smaak van de gingerbread kruiden niet te overheersend is. Dat heeft te maken met de hoeveelheid kruiden die ik in het recept heb verwerkt, maar ook omdat ik graag mijn eigen gingerbread kruidenmix maak.
Die kruidenmix is precies op mijn smaak afgestemd en je hebt er maar vier soorten kruiden voor nodig: gember, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. In verhouding heb je de meeste gember en kaneel nodig, waarbij je de gember er duidelijk bovenuit proeft. Het smaakt dus wel echt anders dan speculaaskruiden.
Hee,
Ik vind je site echt erg leuk! Ik gebruik veel van je recepten en tips. Hoelang kan je het deeg in de koelkast bewaren voor dat je er koekjes van maakt? bijvoorbeeld je hebt iet veel tijd en je maakt 2 dagen van te voren het deeg. Blijft dat dan goed? gr Merel
Hoi Merel, je kunt het deeg best 2 dagen van te voren maken hoor! Hou er wel rekening mee dat je het deeg dan wel iets eerder uit de koelkast moet halen omdat het anders te hard is om gelijk uit te kunnen rollen. Groetjes Laura
En hoelang blijven de koekjes goed als ze klaar zijn? gr Merel
Luchtdicht in de koektrommel kun je ze zeker een week bewaren
Heel mooi gemaakt Laura, ik zal de mijne ook snel posten 😉
Liefs, Mam ♥
Och ik rook het lekkers, jummie……..en weer zo mooi verpakt, hoezo enig bedacht ;o)
Bedankt voor je leuke complimentje hoor….ik geniet ook bij jou…en…je dochter!
Warme groetjes,
Anita
Wat leuk zeg, je advent ideetjes elke dag. Ik was op zoek naar een gingerbread recept en kwam op je site terecht. Wat heb je een leuke site! Ik ga het recept zeker proberen, dank je wel.
Groetjes,
Marleen
hej laura, kan ik de nootmuskaat ook eruit laten?
heb je ook een recept wat zeker tot na de kerstdagen goed blijft als we ze nu gaan maken?
groetjes, flora
Je zou de nootmuskaat er best uit kunnen laten hoor. Als je ze heel goed luchtdicht bewaart (of invriest) kun je ze best al voor Kerst maken, ik zou het echter niet aanraden. (of je moet ze alleen ter decoratie gebruiken)
Het web afgespeurd naar een goed recept voor gingerbread koekjes en zo kwam ik op je site terecht! Wat maak je mooie dingen en wat zijn je tips duidelijk!
dit recept ga ik zeker proberen deze week!
Thanx!
gemberpoeder? vind je dit gewoon in de supermarkt? of moet je echt naar een bakwinkel?
gemberpoeder kun je in de supermarkt kopen, ligt bij de kruiden.
Ik heb deze een paar dagen geleden gebakken en ze zijn zoooooo geweldig lekker! Zelfs lekkerder dan het recept van Martha Steward!
Kun je dit deeg gewoon in vriezen en bijvoorbeeld volgende maand gebruiken??
Koekjesdeeg kun je prima invriezen, het blijft maximaal 4-6 weken goed. Ik zou het dan in plakken invriezen, dat is met ontdooien makkelijker 🙂
Hoi Laura!
Super leuk recept! ik ga het zeker proberen!
Maar ik had 1 vraag: Kun je ook lichtbruine baterdsuiker gebruiken?
Anders moet ik even donkerbruine kopen 🙂 haha
liefs Demi
of witte basterdstuiker 😉
Hoi Demi,
Lichtbruine suiker zou eventueel nog kunnen maar donkerbruine maakt het veel lekkerder. Omdat de suiker langer gebrand is geeft het veel meer smaak aan de koekjes. Als ik jou was zou ik even langs de supermarkt gaan 😉
Liefs, Laura
Dankjewel 🙂 mijn vader had witte meegenomen laatst 🙁 haha maar zo’n pak kost ook niet veel en als ze er lekkerder van worden maakt dat niet uit! bedankt!
liefs Demi
Hoi Laura,
Bij de ingredienten heb je het over 1 ei en 1 eidooier. In je omschrijving zie ik dat je spreekt over meerdere eieren en dat zie ik ook op de foto’s. Wat moet het zijn? Stond net klaar om aan het mengen te beginnen…. 😉
Groetjes, Jerney
Je hebt één heel ei en één eidooier nodig. De foto toont ingrediënten voor de dubbele hoeveelheid.
Oeps, heb nu de dubbele hoeveelheid erdoor gedaan…. Hopelijk levert dit straks bij uitrollen, uitsteken en bakken geen problemen op.
hey laura,
ik wil die huisjes proberen te maken voor kerst,
alleen kan het ook met keukenstroop ipv van suikerstroop???
(mijn vader had namelijk al keukenstroop meegenomen…)
Hoi Carlijn,
Volgens mij lijken keukenstroop en suikerstroop heel veel op elkaar en kun je dat prima gebruiken. Ikzelf gebruikte pannenkoekenstroop (van Gilse), misschien dat je zo de textuur iets beter kunt vergelijken?
Liefs, Laura
Weet je wat ook bijzonder lekker is? Golden syrup. Heerlijk boterige smaak. Engelsen gebruiken dit voor in hun gingerbreadmen. Volgens mij kun je het tegenwoordig ook bij de goedgesorteerde supermarkt kopen.
Oke! Bedankt voor de tip (uitleg)!
Ik zal het eens proberen, als het niet lukt koop ik gewoon de pannenkoeken stroop ;).
Liefs, carlijn
Leuke site en erg mooie creaties en goed overzichtelijk kom graag bij je website kijken.
ga zo door.
groetjes
Sylvia
Hoi Laura, ik ben heel blij dat ik (toevallig) op je site ben gekomen! Wat een leuke en mooie dingen maak je! Even een vraagje, hoe weeg ik de stroop? Er staat: 160 gram suikerstroop, als ik dit eerst in een schaaltje doe blijft toch alles aan de randen plakken? Groetjes, Judith
Ik gebruik altijd een spatel om het kommetje goed leeg te schrapen zodat alles in het koekjesdeeg komt te zitten.
Ik heb mijn kom (waarin ik alles meng) met suiker en boter op de weegschaal gezet, totaal optellen, of je weegschaal weer op 0 zetten, dan kan je zo de stroop erbij gieten tot 160 gram.
Hee laura!
Jaa, daar ben ik weer… Maar ik ben een beetje aan het twijfelen over hoeveel ik van het deeg moet maken. Ik wil namelijk voor kerst die leuke huisjes maken maar dan moet ik wel 3 van die huisjes maken(vader,moeder,broer) kan dit allemaal met één portiedeeg ,of moet ik hiervoor een dubbele portie maken???
Liefs,Carlijn.
Hoi Carlijn,
Je kunt veel koekjes maken met dit recept, maar ik twijfel of het genoeg is voor 3 koekhuisjes. Zou voor de zekerheid een dubbele portie maken. Kun je van het overgebleven deeg altijd nog wat koekjes maken.
Liefs, Laura
Oke!,dankjewel!
Hi Laura,
Heb ze vanmiddag gemaakt en ze waren HEEEERLIJK! heb de helft van het deeg ingevroren zodat ik ze met kerst vers op tafel kan zetten.
Dank voor je recept en je superleuke blog!
Groetjes Sé
Hallo laura,
Hoe groot is jouw uitsteker? Ik twijfel of ik wel genoeg heb aan de deeg (heb best een grote gingerbreadman uitsteker).
Dankjewel!
Mijn uitsteker is ongeveer 10cm hoog.
dankjewel!! nog één vraagm, hoe dik rol je de deeg uit om de koekjes uit te steken? 🙂
ongeveer een halve centimeter dik.
Hallo, wil morgen de koekjes bakken. Maar twijfel nog over het recept. Wil of dit recept, of die met vanillesuiker en speculaaskruiden. Heb namelijk geen gember in huis dus als ik jou recept kies moet ik nog even bij me buren aankloppen haha. Wat zou het verschil zijn tussen de speculaaskruiden en vanillesuiker of jou gember, kaneel en nootmuskaat. Ben bang dat het met die vanillesuiker super zoet wordt, dus die haal ik er dan misschien uit. Zijn het de verhoudingen die het kruidiger maken dan met speculaaskruiden?
Gingerbread en speculaaskruiden hebben een andere samenstelling en daardoor een andere smaak. Gingerbread heeft echt gember nodig, daar draait het om (ginger=gember).
Vanillesuiker niet weglaten uit het recept, dat geeft juist smaak en maakt het niet veel zoeter.
Hallo Laura,
Allereerst mijn complimenten voor je blog..!! Het ziet er zo leuk en lekker uit allemaal..!! 🙂
Maar even een vraagje.. Waar heb jij de Gingerbreadman, koekjesvorm vandaan..?? Ik ben namelijk al stad en land af geweest; heb alle bakwinkels hier in de buurt bezocht, maar ze zijn of te klein; of te hoekig.. :S
Hoi Evelien,
Dankjewel, wat leuk om te horen 🙂
Ik heb mijn gingerbread vormpje bij deleukstetaartenshop.nl gekocht. Hier ben ik heel tevreden over, er zijn veel verschillende soorten inderdaad (en niet allemaal even mooi)
Liefs, Laura
Excellent post. I used to be checking continuously this weblog and I am inspired!
Extremely helpful information specifically the last section :
) I maintain such information much. I used to be seeking
this certain info for a long time. Thanks and good luck.
Greetings from Colorado! I’m bored to tears at work so I
decided to check out your website on my iphon during lunch break.
I enjoy thee knowledge you present here and can’t
wait to take a look when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded on mmy phone
..I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, aweseome blog!
Thank you for another fantastic post. Whefe elsee could anyone get that type of ihformation in such
an ideal method of writing? I have a presentation subsequent week, and
I am at the look for such information.
Ik heb ze vandaag gemaakt, maar is het niet meer uitgesproken van smaak als je verse gember gebruikt? gemberpasta ofzo?
Ik denk het wel maar spreek niet uit ervaring. Je kunt het wel proberen 🙂 Al vond ik persoonlijk de smaak juist precies goed zo.
Hoi,
ik wilde je recept gaan maken, maar de benodigdheden komen niet overeen met de foto die er boven is geplaatst.
Hoeveel eieren moeten er in precies in en niets van bakpoeder?
Je kan exact de hoeveelheden in het recept aanhouden. Ik had het er al bijgezet, maar de hoeveelheden op de foto is voor een dubbel recept.
Meng je het deeg met de hand of met een mixer? Ik heb het nu eerst met de mixer gedaan en vanaf het toevoegen van de bloem met de hand gekneed.
Het ruikt heerlijk dus ik wacht vol verwachting…… 🙂
Met de mixer, maar het laatste stukje kneed ik ook met de hand inderdaad 🙂
Hoi,
wat een leuk recept! Ik ben van plan om dit te maken en wil het deeg een dag van tevoren in de koelkast zetten. Hoe lang moet ik wachten voordat ik de volgende dag koekjes uit het deeg kan steken?
Groetjes, Angel
hou rekening met een kwartiertje, zou ook iets langer kunnen zijn. Dat hangt af van de temperatuur in de keuken.
Ik geloof nooit in recepten op blogs (na een paar avontuurtjes)
Maar ik wou met mijn zusje iets maken. Dit is het geworden. Perfect deeg, heb er een huisje van gemaakt. Super leuk en super lekker. Handige uitleg. 10 punten.
Goed om te horen dat het zo goed gelukt is David!! 🙂
Super goed recept! Ik heb ze als kerstcadeautje gemaakt om mee te nemen naar een (vervroegd) kerstdiner en ze waren een succes. Er werd zelfs gevraagd of ik ze zo had gekocht!
Ik zou graag willen weten hoe veel groter de koekjes worden nadat je ze gebakken hebt
ze worden nauwelijks groter tijdens het bakken.
Hi Laura jaaa wat vroeg in het jaar maar ik denk ik probeer het alvast een zeker omdat ik ze met ri wil bewerken; )heb het deeg gemaakt 1.5 dag in de koelkast gehad. Plakt niet veel maar op het moment dat ik het uitrol alleen maar kleine stukjes het deeg valt uit elkaar. Moet wel zeggen het is hier zo 40 graden zou dat het zijn of iets anders ze staan nu in de oven mar de scheuren zie je zitten :(enig idee
Pfoe, 40 graden is best een flinke temperatuur om met koekjesdeeg te werken! Heb je het deeg helemaal goed gekneed tot een mooi egaal en samenhangend geheel? Rol het deeg ook uit op voldoende bloem, ook bovenop waar je met de roller over gaat. Dat is sowieso belangrijk, maar al helemaal als het zo warm is. Hopelijk heb je iets aan deze tips!
Dank je wel heb het goed gekneed enz ik ga het nog eens proberen als het minder warm is; ) misschien helpt dat ..het is ook alleen maar met uitrollen. Fijne dag verder
hee ik ben Nigel ik heb een vraag: zijn ze ook lekker:)
Uiteraard, ik zou geen recepten delen als ze niet lekker zijn 😉
Op de foto staan 2 eieren en 2 eidooiers maar in de beschrijving staat van dat je van elk maar 1tje nodig hebt. welke verhouding moet ik pakken?
Die van de beschrijving 🙂 (ik maakte zelf een dubbele portie)
Hoi Laura, een super leuk recept! Ik wil de koekjes voor kerst gaan maken, maar soms zie je ook dat de gingerbreadmannetjes iets ”vasthouden”. Weet jij toevallig wat je daarvoor kunt gebruiken? (soms zie je zo’n candy cane). Weet jij wat nog meer gebruikt kan worden daarvoor? En kan ik deze dan gewoon mee laten bakken?
Ik ken ze alleen met candy canes, die kun je inderdaad meebakken.
Heej Laura!
Is het gewone bloem dat je moet gebruiken? of moet het zelfrijzende bloem zijn?
Ik ga deze koekjes maken met kerst 🙂
groetjes
Gewone bloem (anders noem ik het zelfrijzend bakmeel 😉 )
Hooi! Ik ga ze zaterdag bakken, kan nu al niet wachten haha! Je vorige koekjesrecept dat ik heb geprobeerd was ook een groot succes dus deze zullen vast ook fantastisch smaken! ? Een vraagje! Gebruik je middelgrote eieren of grotere eieren voor het recept?
Bij het bakken kun je altijd uitgaan van M eieren 🙂
Okee, dankjewel! ?
Waar kan ik suikerstroop kopen? Is dat zoiets als pannekoekenstroop?
Inderdaad gewoon pannenkoekenstroop, staat ook in het recept 🙂
Hi Laura!
Ik bedacht me net dat ik nu al 3 jaar aan een stuk je recept gebruik om uit te delen met kerst, maar nog nooit gereageerd heb op deze post. Eerst deelde ik ze altijd uit aan de mensen in het woonzorgcentrum waar ik werkte, dit jaar aan een van mijn brugklassen bij het kerstontbijt. Ik krijg ieder jaar weer super leuke reacties en complimentjes. Hartstikke bedankt dus namens alle mensen die ik blij heb kunnen maken met deze vrolijke mannetjes 🙂
Groetjes,
Demi
Wat ontzettend leuk om te horen!
Hallo Laura,
Ik wil dit recept graag maken voor kerst, maar ik vraag me af…
Zijn deze koekjes zacht (en chewy) of hard en knapperig? Als ze had zijn, zou je ze dan korter kunnen bakken om ze toch zacht te krijgen?
Alvast bedankt voor je reactie!! 🙂
Een beetje een combi. Knapperige randjes en in het midden iets zachter. Korter bakken maakt ze zachter.
Hoi!
Wat voor oven gebruik je? Ik heb een hetelucht en vaak kun je dan een lagere temperatuur aanhouden dan die voorgeschreven is voor een normale oven. Heb jij ook een hetelucht of moet ik de temperatuur verlagen?
Alvast bedankt voor het antwoord!
Groetjes Lisa
Alle temperaturen zijn voor een oven met boven- en onderwarmte. Een heteluchtoven kun je 10-20% lager zetten
Dit is mijn favoriete zoete kerstrecept. Ik vind het zulke vrolijke mannetjes! En de smaak is toch net weer anders dan speculaas. Ik gebruik wel golden syrup; mijn favoriete siroop! Snel weer een flesje kopen. Voor je het weet, is het Kerst!!
Hi Laura,
Ik heb geen gember in huis maar wel laos, zou ik dat kunnen gebruiken?
Mvg,
Mariska
Zou ik zelf niet doen, gember is naar mijn mening wel echt een must in deze koekjes (vandaar ook gingerbread 😉 )
Hoi laura,
In je recept heb je het over suikerstroop, maar op de foto’s zie ik volgens mij donkere stroop. Ik ben benieuwd hoe jij die suikerstroop zo donker maakt? Maak je suikerstroop met bruine basterdsuiker i. p.v gewone suiker?
suikerstroop is altijd donker, ik denk dat je het verwart met siroop? Ik gebruik trouwens vaak gewoon een fles pannenkoekenstroop.
Hoi Laura,
Een super recept weer! Met veel plezier hebben mijn twee kinderen en ik gisteren Koekemannetjes gemaakt. Ik heb mijn Blogje met vermelding naar jouw pagina hierbij toegevoegd. En wat rook het huis HEERLIJK! Bedankt!
Hoi Laura,
Wat een heerlijk recept! Hoe lang is het deeg in de koelkast houdbaar?
Groetjes Maartje
Moet je het deeg persé 4 uur in de koelkast doen? Of kan het ook iets korter…☺️
Iets korter kan ook, maar het deeg is beter werkbaar als het langer gekoeld heeft. Ook wordt de smaak lekkerder (een dag van tevoren maken kan trouwens ook).
Ik hou ban gingerbread. dit ga ik proberen. echt goede fotos en duidelijk uitleg 🙂 bedankt!
van*
Wat een super recept. De koekjes blijven mooi van vorm. De helft van de koekjes heb ik niet kunnen decoreren. Die hebben ze hier al opgegeten voor ik er aan kon beginnen. Zo lekker vonden ze de koekjes 🙂
Kan je dit deeg ook invriezen? Ik heb het eens gemaakt maar het deeg is 3x teveel voor mij (heb een kleine oven), en ik kan moeilijk een ei in 3 verdelen om minder te maken.
Dat kan prima hoor.
Kan niet wachten om te maken! Kan ik het deeg ook invriezen voor een korte tijd i.p.v rusten in de koelkast?
Rusten moet echt in de koelkast.
Sinds kort het recept veranderd? Het was toch 1 el gemberpoeder, 1el kaneel , 2 tl nootmuskaat?
Klopt, ik heb het nu vervangen door (bijna) dezelfde hoeveelheid gingerbread kruiden. Maakt ze nog net wat lekkerder 🙂
Hoelang kan je het deeg invriezen? En moet het daarna eerst ontdooit worden??
Invriezen kan tot 3 maanden. en inderdaad eerst ontdooien.
Ik heb twee vragen. Kan ik het deeg ook het hele weekend in de koelkast hebben? (vrijdag maken en maandag verwerken) Ook vroeg ik me af hoe groot de plak word die je uitrolt? Ik wil een gingerbread house maken en dan weet ik hoeveel ik moet hebben of hoe groot m’n huisje wordt.
alvast bedankt, ik houd altijd heel erg van je recepten.
Ja hoor dat kan prima. Hoe groot is afhankelijk van hoeveel deeg je tegelijk uitrolt (en hoe dik), ik doe dat vaak in twee delen.
Hoelang is zo huis houdbaar met dit recept?
Wel een paar weken, als je het nog wilt eten wel iets korter, zeker als je hem niet verpakt bewaart.
Wanneer voeg je het ei toe? En dan zowel het ei als de eidooier of is die ergens anders voor bv bestrijken ?
Oh al gevonden….had er over heen gelezen ?♀️
Ik wil ze graag maken voor mijn dochter op school maar ivm tijd wil ik ze vast gaan maken maar worden ze gouw hard of kan ik ze vers houden in een afgesloten trommel
Je kunt ze gewoon in en trommel bewaren.
Goedemorgen Laura,
Lijkt mij een heerlijk recept! Ga ik meteen uit proberen!
Ik heb lichte basterdsuiker in huis, denk je dat ik dit ook kan gebruiken?
Of is de smaak dan heel anders?
Het kan, maar je krijgt wel een ander resultaat.
Het deeg blijft nog steeds beetje zacht nadat het een dag in de koelkast gelegen heeft, kan dit kloppen?
Het deeg blijft nog steeds een beetje zacht nadat het een dag in de koelkast gelegen heeft. Kan dit kloppen?
Hmm ik kom er amper overheen met mn deegrolller… kan ik het op kamer temp laten komen?
Zeker, dat werkt inderdaad prettiger.
waarmee kan ik het beste alles mengen? deeghaken?
Als je een handmixer gebruikt zou ik de kloppers gebruiken.
Heel lekker recept!
Precies goede hoeveelheid kruiden.
Ze blijven goed van vorm in de oven en blijven lang lekker!
Allereerst wat een fijn en makkelijk recept! Ik heb nog wat deeg over. Hoelang blijft dit houdbaar in de koelkast? Kan je dit nog gebruiken?
Je kunt het een week in de koelkast bewaren en 3 maanden in de vriezer.
Ik heb deze koekjes al 2 keer gemaakt en ze zijn echt heel erg lekker! Alleen zijn ze niet knapperig, ligt dat aan het recept of hoort dat zo bij gingerbreadkoekjes?
Deze horen wel knapperig te zijn. Waar dat aan ligt is zonder informatie lastig te zeggen, misschien hebben ze gewoon wat langer nodig in de oven?
Hoi Laura,
Ik vind het een geweldig recept! Ik maak ze voor de kerst.
kan je de koekjes zelf ook invriezen en later opeten?
Groetjes
Koekjes kun je heel goed invriezen. Zorg dat de koekjes goed luchtdicht verpakt zijn voordat je ze in de vriezer plaatst. Koekjes kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.
Hoi Laura!
Super lekker recept! Kan je het ook zonder ei maken? Mijn moeder heeft namelijk een vers ei allergie.
Moet ik het door iets anders vervangen of kan ik het weglaten?
Groetjes Naomi
Hi Naomi, dat is lastig om zo te zeggen, ik zou het niet zomaar weglaten. Misschien helpt dit artikel je: https://www.laurasbakery.nl/eieren-vervangen-bij-het-bakken/
Ha, kun je ook rommelkruid gebruiken ipv gingerbread?
Dat lijkt me geen probleem. Dan zijn het alleen geen gingerbread koekjes meer 😉
Hallo Laura,
Bedankt voor je super recept! Gaat echt goed met de 20-seconden icing en deze wordt echt knapperig en blijft zelfs een beetje glanzen.
Ik wilde ook het drogen in de oven eens testen om mijn koekjes nog lekkerder te maken. Dat is gelukt: ze zijn knapperiger. Maar door het drogen zijn mijn kleuren wat veranderd. Er zijn vlekken in gekomen. Vooral in de donkere kleuren. Voorheen was het perfect egaal. Heb je dat ook al voorgehad? Heb ik ze te lang gedroogd?
Bedankt!
Ik heb dit zelf nog nooit gehad, het zou kunnen liggen aan een specifieke kleurstof misschien.
Heeyy, ik wil ook graag mijn koekjes na de royal icing nog even drogen. Maar mijn oven gaat niet aan als de deur nog open staat. Is er een andere manier om de koekjes te drogen na royal icing zodat ze weer wat knapperiger worden?
Oei, nee sorry.
Ik heb ipv stroop vloeibare honing gebruikt, ziet er prima uit!
Heel lekkere koekjes! Dank je wel om weeral een fijn receptje te delen, ik ben alvast fan van al je recepten :-)!
Kreun kreun ik heb een rekenfout gemaakt – ik wilde van alles het dubbele nemen en dacht zo makkelijk de kruiden ook te regelen (1 potje is immers 6 eetlepels), tot ik die gingerbreadkruidenpot ook helemaal verdubbeld erin mikte (dus 12 eetlepels!) en ooooo zo goed ging roeren… Nu heb ik nog een hoeveelheid nat gemaakt en nog een pond bloem, dus er zit een portie teveel kruiden in, voor nu drie porties van het totaal. Het is alleen niet nat, maar juist meer droog… Zou dat door de kruiden komen..? Zal ik het zo laten of er een ei door mikken oid…??
Ik kan eigenlijk niet helemaal meer volgen wat je nu precies hebt gedaan.. Ik zou de rest van het recept blijven verdubbelen tot je weer uitkomt met de hoeveelheid kruiden ;). Het deeg kan je gelukkig ook heel goed invriezen! Of dat wordt heel veel koekjes cadeau geven!
Bedankt voor je reactie, dat is inderdaad de bedoeling;)!
Beste Laura,
Dit is denk ik het ultieme recept voor gingerbread koekjes. Vorig jaar voor het eerst gemaakt, zo lekker!
En nu weer het deeg gemaakt om morgen af te bakken:)
Natuurlijk de kruiden samengesteld naar jouw recept.
Dank hiervoor!
PS: ik heb de kruidnagel vervangen door kardemom
Groet, Ülkü
In een woord perfecte koekjes! En dat lukte me normaal nooit!! Ga nog veel meer van je site maken dank je wel hiervoor!!
Kan je met dit recept ook een gingerbread huis maken?
Ja vast wel!
Ik heb allen de mannetjes gemaakt.
Met dit recept had ik twee overplaten met koekjes.
Denkt dat het voor een huis prima hoeveelheid is 🙂
Succes!
Hallo,
Ik heb een heteluchtoven, dus geen boven-onder warmte.. Wat moet de temperatuur dan zijn, en hoelang moeten ze er dan in?
Bij heteluchtovens raad ik het aan om de temperatuur met 10 – 20% te verlagen.
Vandaag voor het eerst de koekjes gemaakt en de smaak is heerlijk! Alleen zijn de koekjes zacht ipv knapperig. Is dat inderdaad de bedoeling?
Nee, ze horen wel knapperig te zijn. Wat gek!
Ok, goed om te weten. Ik weet niet waar het dan aan ligt. Te dik geworden wellicht. Of te snel in de trommel.
Inderdaad belangrijk om ze volledig af te laten koelen voordat je ze in een trommel doet, anders zullen ze zacht of zelfs taai worden.
Hi Laura,
Ik weet niet of de vraag al eerder gesteld was. Het zijn er zoveel. Maar heb je ze ook wel eens glutenvrij gemaakt? En waarmee kan ik de bloem dan het beste vervangen?
Groetjes,
Marieke
Deze koekjes niet specifiek, maar hier vind je veel tips: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/
Wat een heerlijk recept, ik heb de koekjes net gemaakt. Ze smaken erg lekker.
Ipv een spuitmondje heb ik de onderkant van een pen gebruikt, werk fantastisch in een spuitzak.
Hi Laura,
Ik wil deze koekjes als activiteit met de kinderen tijdens de overblijf op school maken.
Hoelang zouden de koekjes moeten afkoelen voordat ze kunnen worden versierd?
Dat ligt een beetje aan de kamertemperatuur, maar ik zou zeggen max een uurtje.
Dank je wel en ze zijn echt heerlijk.
Lijkt op de smaak van een pompoentaart die ik weleens maak.
Hoi Laura, als je geen tijd hebt om het in de koelkast te koelen, kan je het dan ook in de vriezer leggen? Hoe lang moet het minimaal koelen?
Groetjes Nanet.
Dat is helaas niet hetzelfde. Het gaat niet alleen om het koelen, ook om de werking van de gluten etc.
Hoi,
Ik haal net deeg uit de koelkast maar blijft zo erg plakken dat je geen vormpjes uit kunt halen. Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn?
Dat kan meerdere oorzaken hebben, maar als het echt te plakkerig is dan kun je wat extra bloem toevoegen.