Echte clotted cream (uit de oven)

Echte clotted cream (uit de oven)
38

Zoals je misschien wel weet heb ik al jaren een snel recept voor clotted cream online staan. Het is niet de echte clotted cream, maar je hebt het wel binnen een paar minuten gemaakt. Omdat de vraag wel eens kwam, heb ik besloten om nu met de echte clotted cream aan de slag te gaan. Daar heb je maar één ingrediënt en heel veel tijd voor nodig. Een kleine 24 uur om precies te zijn. En nee, dat is geen typefout. De slagroom moet eerst een halve dag in de oven staan namelijk, en daarna ook nog bijna een halve dag in de koelkast. Je hebt er verder geen omkijken naar en dat maakt het nog steeds ontzettend simpel. Ik vond het vooral ontzettend leuk om een keertje zelf de echte clotted cream te maken. Het resultaat was ontzettend goed. Een lekkere dikke, stevige room die wegsmelt op je tong.

Echte clotted cream

Clotted cream is heerlijk bij scones in combinatie met een lekkere jam. Ik geef je het recept om thuis de echte clotted cream te maken.
Porties: 1 schaaltje
klein ovenschaaltje van maximaal 12 x 18 cm

Ingrediënten

 • 250 ml slagroom

Instructies

 • Doe de slagroom in een kleine ovenschaal. Die van mij was 12 x 18 cm, iets kleiner is geen probleem maar je kunt beter geen grotere ovenschaal gebruiken.
 • Zet de ovenschaal met slagroom 12 uur in de oven op 75 °C (boven- en onderwarmte). Ik zette het 's avonds om 9 uur in de oven zodat ik het er de volgende ochtend uit kon halen.
 • Laat daarna afkoelen tot kamertemperatuur.
 • Dek af met keukenfolie en zet het schaaltje minimaal 10 uur in de koelkast.
 • Na al die tijd haal je de korst die is ontstaan op de roomeen beetje los van de zijkant zodat je de nog vloeibare room kunt afgieten (je kunt dit als bijvoorbeeld kookroom gebruiken).
 • Het dikke deel dat overblijft is de clotted cream, inclusief korst. Mijn korst was heel licht dus ik besloot het geheel heel goed door te roeren zodat je er niets meer van zag. Je kunt de korst ook voorzichtig verwijderen.

Tips

Op zoek naar lekkere scones recepten voor bij deze clotted cream, hier vind je ze!
Bewaren

In een afgesloten verpakking een week houdbaar in de koelkast.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

10 reacties

 1. Audrey schreef:

  O wauw, dat is best heel lang! Ik vind het zelf toch een beetje eng om mijn ogen ’s nachts aan te hebben, al is het op een lage temperatuur. En qua elektriciteit wordt het ook een vrij prijzig klein bakje, haha.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Klopt inderdaad haha, helemaal mee eens. Ik weet ook niet of ik het snel nog eens op deze manier ga maken. Ook al was het wel héél erg lekker 😉

 2. Hanneke schreef:

  Hallo Laura, dit wil ik zeker eens gaan proberen, maar op welke temperatuur kan ik mijn heteluchtoven het beste zetten? Alvast bedankt voor je reactie!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Een heteluchtoven moet in alle gevallen 10-20% lager, omdat ik altijd op boven- en onderwarmte bak.

   1. Hanneke schreef:

    Dank je wel.
    Ik zet het overigens overdag in de oven, dan gebruik ik mijn zonnepanelen voor de elektriciteit! 😜

 3. Louise schreef:

  Mijn vriendin uit Cornwall maakte het ook zelf, ze haalde verse melk bij de boer. Het romige gedeelte gebruikte ze om idd in de oven Clotted Cream mee te maken. Als ik in Cornwall ben koop ik daar altijd de Echte Cornish Clotted Cream.

 4. Arantxa schreef:

  Stel dat ik 2 porties wil maken, kan dit dan in een ovenschaal van 15×18?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Nee, dan zou ik een grotere vorm gebruiken.

 5. Sandra schreef:

  Zou je dit ook in de slowcooker kunnen maken Laura?? Is goedkoper ik gebruik dan de oven 😊😉

  1. Laura Kieft schreef:

   Durf ik niet te zeggen, heb ik geen ervaring mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *