Zoals je misschien wel weet heb ik al jaren een snel recept voor clotted cream online staan. Het is niet de echte clotted cream, maar je hebt het wel binnen een paar minuten gemaakt. Omdat de vraag wel eens kwam, heb ik besloten om nu met de echte clotted cream aan de slag te gaan. Daar heb je maar één ingrediënt en heel veel tijd voor nodig. Een kleine 24 uur om precies te zijn. En nee, dat is geen typefout. De slagroom moet eerst een halve dag in de oven staan namelijk, en daarna ook nog bijna een halve dag in de koelkast. Je hebt er verder geen omkijken naar en dat maakt het nog steeds ontzettend simpel. Ik vond het vooral ontzettend leuk om een keertje zelf de echte clotted cream te maken. Het resultaat was ontzettend goed. Een lekkere dikke, stevige room die wegsmelt op je tong.
Echte clotted cream (uit de oven)
Echte clotted cream
Clotted cream is heerlijk bij scones in combinatie met een lekkere jam. Ik geef je het recept om thuis de echte clotted cream te maken.
Porties: 1 schaaltje
klein ovenschaaltje van maximaal 12 x 18 cm
Ingrediënten
- 250 ml slagroom
Instructies
-
Doe de slagroom in een kleine ovenschaal. Die van mij was 12 x 18 cm, iets kleiner is geen probleem maar je kunt beter geen grotere ovenschaal gebruiken.
-
Zet de ovenschaal met slagroom 12 uur in de oven op 75 °C (boven- en onderwarmte). Ik zette het 's avonds om 9 uur in de oven zodat ik het er de volgende ochtend uit kon halen.
-
Laat daarna afkoelen tot kamertemperatuur.
-
Dek af met keukenfolie en zet het schaaltje minimaal 10 uur in de koelkast.
-
Na al die tijd haal je de korst die is ontstaan op de roomeen beetje los van de zijkant zodat je de nog vloeibare room kunt afgieten (je kunt dit als bijvoorbeeld kookroom gebruiken).
-
Het dikke deel dat overblijft is de clotted cream, inclusief korst. Mijn korst was heel licht dus ik besloot het geheel heel goed door te roeren zodat je er niets meer van zag. Je kunt de korst ook voorzichtig verwijderen.
Tips
Op zoek naar lekkere scones recepten voor bij deze clotted cream, hier vind je ze!
Bewaren
In een afgesloten verpakking een week houdbaar in de koelkast.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
O wauw, dat is best heel lang! Ik vind het zelf toch een beetje eng om mijn ogen ’s nachts aan te hebben, al is het op een lage temperatuur. En qua elektriciteit wordt het ook een vrij prijzig klein bakje, haha.
Klopt inderdaad haha, helemaal mee eens. Ik weet ook niet of ik het snel nog eens op deze manier ga maken. Ook al was het wel héél erg lekker 😉
Hallo Laura, dit wil ik zeker eens gaan proberen, maar op welke temperatuur kan ik mijn heteluchtoven het beste zetten? Alvast bedankt voor je reactie!
Een heteluchtoven moet in alle gevallen 10-20% lager, omdat ik altijd op boven- en onderwarmte bak.
Dank je wel.
Ik zet het overigens overdag in de oven, dan gebruik ik mijn zonnepanelen voor de elektriciteit! ?
Mijn vriendin uit Cornwall maakte het ook zelf, ze haalde verse melk bij de boer. Het romige gedeelte gebruikte ze om idd in de oven Clotted Cream mee te maken. Als ik in Cornwall ben koop ik daar altijd de Echte Cornish Clotted Cream.
Stel dat ik 2 porties wil maken, kan dit dan in een ovenschaal van 15×18?
Nee, dan zou ik een grotere vorm gebruiken.
Zou je dit ook in de slowcooker kunnen maken Laura?? Is goedkoper ik gebruik dan de oven ??
Durf ik niet te zeggen, heb ik geen ervaring mee.
Wat een gezeur over duur of goedkoop! Stop met bakken zou ik zeggen, dan kost het je niks.
Ik vind je recepten leuk en dat je je ervaring deelt is voor mij super handig zoals met dit recept. Bedankt Laura en ga vooral zo door.
Wat een domme reactie, ik mag toch zeker om mijn eigen portemonnee denken zeg! Als mijn vraag je niet aanstaat, scroll dan lekker door.
En gelukkig bepaal ik zelf wel of ik bak en heb ik jouw toestemming daar niet voor nodig.
ik zou zeggen schenk nog een lekker glaasje azijn in…
Een zenuw geraakt?
Het is bij mij helemaal donkerbruin geworden! Wat kan ik fout gedaan hebben?
Dat klinkt alsof het te hoog is gebakken of in een te grote ovenschaal.
Hey! Ik heb de scones gemaakt uit het feestdagen kookboek en daar wil ik graag de clotted cream bij proberen. Maar nu vroeg ik me af of wat voor slagroom! Voorgeklopt of juist niet? Gezoet (of juist niet)..
Gewone ongeklopte slagroom.