Perfect om zelf te maken en om in huis te hebben tijdens de feestdagen: gingerbread kruiden. Ik zal je laten zien dat gingerbread kruiden heerlijk smaken door verschillende recepten, waaronder allerlei lekkere gingerbread koekjes recepten.

Je eigen gingerbread kruidenmix maken

Vroeger voegde ik de specerijen voor recepten met gingerbread gewoon bij elk recept los toe, maar eigenlijk is dat hartstikke onhandig. Zeker als je graag bakt met gingerbread kruiden, zoals ik.

Vanaf nu hoef ik (en jij dus ook!) niet meer te puzzelen met losse kruiden bij elk recept, want ik maakte mijn eigen gingerbread kruidenmix. Ideaal. Sinds ik dit recept uitschreef is het potje alweer opnieuw gevuld met een nieuwe gingerbread specerijenmix. Het ging door verschillende kerstrecepten die inmiddels al online staan (scroll door naar beneden voor de favorieten).

Als je van gingerbread houdt, raad ik je aan om genoeg te maken en een voorraadje aan te leggen. 😉

gingerbread kruiden recept

Het Feestdagen Bakboek

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Hoe smaken gingerbread kruiden?

Ieder jaar bak ik wel iets met de bekende gingerbread smaak. Het lijkt een beetje op onze speculaaskruiden, maar deze specerijenmix bevat uiteraard meer gember.

Terwijl bij speculaaskruiden kaneel de boventoon voert en er daarnaast nog zeker 5 – 6 specerijen aan worden toegevoegd, zit een gingerbread specerijenmix wat simpeler in elkaar.

In gingerbread kruiden gaat evenveel gember als kaneel, maar omdat gember vrij uitgesproken is zul je dit er bovenuit proeven. Daarnaast gaat er nootmuskaat en kruidnagel doorheen, wat het een echt winterse smaakcombinatie maakt.

Gingerbread (koekjes) recepten

Ik denk dat het eerste recept waar je aan denkt bij gingerbread kruiden, de gingerbreadman koekjes (linksonder) zijn. Begrijpelijk! Dat is ook het meest bekende recept met deze kruidenmix. Maar je kunt nog veel meer lekkere gingerbread recepten bakken, kijk maar:

Gingerbread koekjes maken

Appel-pecan gingerbread tulband

Gingerbread kruiden: tips

Kan ik de verhoudingen van de kruiden ook aanpassen?

Natuurlijk, je kunt het helemaal naar eigen smaak maken. Dat is nu net zo leuk aan het maken van je eigen kruidenmix. Houd je bijvoorbeeld niet zo van nootmuskaat of kruidnagel? Dan kun je deze hoeveelheid bijvoorbeeld halveren.

Moet ik de kruiden eerst malen in een vijzel?

Ik gebruik van alle kruiden die in de ingrediëntenlijst staan de variant in poedervorm.

Kan ik gingerbread kruiden ook gebruiken om mee te koken?

Absoluut. Net zoals speculaaskruiden lekker smaken in stoofvlees of andere stoofpotjes, geldt dat voor gingerbread kruiden ook. Lekker mee experimenteren zou ik zeggen. Deel je bevindingen vooral onder dit recept in de reacties zodat andere lezers (en ikzelf 😉 ) kunnen mee genieten.

Welk potje gebruik jij om de kruiden in te doen?

In principe kun je hiervoor elk glazen potje gebruiken dat je luchtdicht kunt afsluiten. Ik gebruik zelf meestal een klein weckpotje (zoals op de foto) of een kruidenpotje.

gingerbread kruiden recept

 

gingerbread kruiden

Opslaan
Recept afdrukken

4.63 van 8 stemmen

Gingerbread kruiden recept

Perfect om zelf te maken en om in huis te hebben tijdens de feestdagen: gingerbread kruiden. Gingerbread kruiden zijn heerlijk door verschillende recepten.
Porties: 1 klein potje

Ingrediënten

  • 2 el gember
  • 2 el kaneel
  • 1 el nootmuskaat
  • 1 el kruidnagel

Instructies

  • Doe alle specerijen in een kommetje en roer goed door elkaar. Je mag best wat langer roeren dan (je denkt dat) nodig is, dat komt de smaak alleen maar ten goede.
  • Je kunt de ingrediënten ook verdubbelen voor een grotere voorraad kruidenmix.
  • Bewaar de mix in een afgesloten potje.
Tips

Van alle genoemde specerijen gebruik je de poedervorm voor deze specerijenmix.
Bewaren

Op een droge en donkere plaats. Het is heel lang houdbaar, maar kijk even op de kruidenpotjes die je hebt gebruikt voor een richtlijn (al is het vaak nog wel langer houdbaar).

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

17 reacties

  1. Yvonne schreef:

    Ha Laura,
    Ben heel benieuwd in welke recepten je dit kan gebruiken, kijk er naar uit!

    1. Laura Kieft schreef:

      In heel erg veel recepten, zoals je kaneel overal doorheen kunt doen kan dat hier ook mee.

  2. Kimberly Timmerman schreef:

    De nootmuskaat overheerst best wel hoor dit zo?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik vind het zelf niet overheersen en juist een perfecte combinatie. Als je wilt kun je natuurlijk naar smaak iets minder toevoegen.

  3. Marilyn schreef:

    Het is ook een heerlijk mengsel door yoghurt met bijvoorbeeld een banaan en een beetje honing.

    1. Laura Kieft schreef:

      Heerlijk inderdaad!

    2. Will schreef:

      Goed idee, ga ik uitproberen ?

  4. Wilma schreef:

    Ga het dit weekend gebruiken. Ik ben van plan je appelplaattaart te maken en de kerst boterkoek. ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh wat heerlijk, goede keuzes.

  5. Ulthor schreef:

    Moet de kruidnagel er heel in, of moet die in een poeder vorm zijn?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Poeder, net zoals de andere genoemde kruiden.

  6. Esther schreef:

    Kun je ook rommelkruid gebruiken ipv gingerbread?

    1. Laura's Bakery schreef:

      In de meeste recepten kan dat vast, is natuurlijk ook smaakafhankelijk.

  7. Hanneke schreef:

    Beste Laura
    Toevallig kom ik er net achter dat je meerdere mooie bakboeken hebt geschreven!
    Super mooi ook wat betreft vromgeving.
    Ik ga er zeker eens naar kijken.
    Succes en ik hoop op nog meer boeken.
    Hanneke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat een mooi compliment, dankjewel!

  8. Claudia schreef:

    Hallo Laura!
    We zijn hier thuis ontzettend fan van je recepten dus vooral doorgaan!
    Wel even een vraagje: ik ben zelf allergisch voor nootmuskaat en ook foelie, is de nootmuskaat te vervangen of weg te laten in de gingerbread kruiden mix?
    Ik hoor het heel graag van je😊
    Groetjes Claudia

  9. Grietha schreef:

    hoi Claudia, ik doe net of ik Laura ben. Ik las hierboven dat je de smaken naar eigen inzicht kunt variëren of weglaten. Dus gewoon geen nootmuskaat er in…….

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept