Kan ik de verhoudingen van de kruiden ook aanpassen?
Natuurlijk, je kunt er je eigen kruidenmix van maken. Dat is er nu net zo leuk aan. Hou je bijvoorbeeld niet zo van nootmuskaat of kruidnagel? Dan kun je deze hoeveelheid bijvoorbeeld halveren.
Perfect om zelf te maken en om in huis te hebben tijdens de feestdagen: gingerbread kruiden. Ik zal je laten zien dat gingerbread kruiden heerlijk smaken door verschillende recepten, waaronder allerlei lekkere gingerbread koekjes recepten.
Vroeger voegde ik de specerijen voor recepten met gingerbread gewoon bij elk recept los toe, maar eigenlijk is dat hartstikke onhandig. Zeker als je graag bakt met gingerbread kruiden, zoals ik.
Vanaf nu hoef ik (en jij dus ook!) niet meer te puzzelen met losse kruiden bij elk recept, want ik maakte mijn eigen gingerbread kruidenmix. Ideaal. Sinds ik dit recept uitschreef is het potje alweer opnieuw gevuld met een nieuwe gingerbread specerijenmix. Het ging door verschillende kerstrecepten die inmiddels al online staan (scroll door naar beneden voor de favorieten).
Als je van gingerbread houdt raad ik je aan om genoeg te maken en een voorraadje aan te leggen. 😉
Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.
Ieder jaar bak ik wel iets met de bekende gingerbread smaak. Het lijkt een beetje op onze speculaaskruiden, maar deze specerijenmix bevat uiteraard meer gember.
Terwijl bij speculaaskruiden kaneel de boventoon voert en er daarnaast over het algemeen nog zeker 5 – 6 specerijen aan worden toegevoegd, zit een gingerbread specerijenmix wat simpeler in elkaar.
In gingerbread kruiden gaat evenveel gember als kaneel, maar omdat gember vrij uitgesproken is zul je dit er bovenuit proeven. Daarnaast gaat er nootmuskaat en kruidnagel doorheen, wat het een echt winterse smaakcombinatie maakt.
Ik denk dat het eerste recept waar je aan denkt bij gingerbread kruiden, de gingerbread mannetjes zijn. Begrijpelijk! Dat is ook het meest bekende recept met deze kruidenmix. Maar je kunt nog veel meer lekkere gingerbread recepten bakken, kijk maar:
Natuurlijk, je kunt er je eigen kruidenmix van maken. Dat is er nu net zo leuk aan. Hou je bijvoorbeeld niet zo van nootmuskaat of kruidnagel? Dan kun je deze hoeveelheid bijvoorbeeld halveren.
Ik gebruik van alle kruiden die in de ingrediëntenlijst staan de variant in poedervorm.
Absoluut. Net zoals speculaaskruiden lekker smaken in stoofvlees of andere stoofpotjes, geldt dat voor gingerbread kruiden ook. Lekker mee experimenteren zou ik zeggen en deel je bevindingen vooral onder dit recept in de reacties zodat andere lezers (en ikzelf 😉 ) kunnen mee genieten.
In principe kun je hiervoor elk glazen potje gebruiken dat je luchtdicht kunt afsluiten. Ik gebruik zelf een klein weckpotje op de foto, zoals deze.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Ha Laura,
Ben heel benieuwd in welke recepten je dit kan gebruiken, kijk er naar uit!
In heel erg veel recepten, zoals je kaneel overal doorheen kunt doen kan dat hier ook mee.
De nootmuskaat overheerst best wel hoor dit zo?
Ik vind het zelf niet overheersen en juist een perfecte combinatie. Als je wilt kun je natuurlijk naar smaak iets minder toevoegen.
Het is ook een heerlijk mengsel door yoghurt met bijvoorbeeld een banaan en een beetje honing.
Heerlijk inderdaad!
Goed idee, ga ik uitproberen ?
Ga het dit weekend gebruiken. Ik ben van plan je appelplaattaart te maken en de kerst boterkoek. ?
Oh wat heerlijk, goede keuzes.
Moet de kruidnagel er heel in, of moet die in een poeder vorm zijn?
Poeder, net zoals de andere genoemde kruiden.
Kun je ook rommelkruid gebruiken ipv gingerbread?
In de meeste recepten kan dat vast, is natuurlijk ook smaakafhankelijk.
Beste Laura
Toevallig kom ik er net achter dat je meerdere mooie bakboeken hebt geschreven!
Super mooi ook wat betreft vromgeving.
Ik ga er zeker eens naar kijken.
Succes en ik hoop op nog meer boeken.
Hanneke
Wat een mooi compliment, dankjewel!