Brabantse worstenbroodjes

Brabantse worstenbroodjes
95

Wie kent ze niet: Brabantse worstenbroodjes. Ikzelf vind ze heerlijk en moest er dan ook mee aan de slag voor deze week met Hollandse baksels. Het recept is gelijk voor 20 broodjes. Vond ikzelf ook wat veel, maar geloof mij dat je ze allemaal wilt maken. Ze zijn zo lekker dat je ervan kunt blijven eten. En nog fijner: de helft ligt nu in mijn vriezer per twee verpakt te wachten op een overheerlijke lunch. Qua tijd maakt het bijna niet uit of je er 10 of 20 zou maken, dus dan kunt je er maar beter gelijk genoeg maken nietwaar? De vulling dan, Brabanders houden hun vulling vaak een beetje flauw van smaak. Zelf voegde ik nog wat mosterd toe voor een beetje meer pit. Experimenteer gerust met nog meer kruiden en specerijen, dat ga ik ook zeker nog eens doen. Maar voor nu wilde ik zo dicht mogelijk bij het origineel blijven, want dat is ook heerlijk namelijk.

Brabantse worstenbroodjes

Wie kent ze niet? Wie iets lekkers uit Brabant moet noemen zal het al snel over Brabantse worstenbroodjes hebben. Ik deel een heerlijk recept met je.
Porties: 20 stuks

Ingrediënten

Deeg

  • 500 gram bloem
  • 250 ml melk handwarm
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 7 gram droge instant gist
  • 9 gram zout
  • 10 gram suiker

Vulling

  • 750 gram half-om-half gehakt
  • 1 ei
  • 75 gram paneermeel
  • 25 gram mosterd
  • peper en zout
  • extra: 1 geklutst ei voor het bestrijken van de broodjes

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed in 10-15 minuten tot een soepel en elastisch deeg.
  • Verdeel het deeg gelijk in 20 stukken. Bol ieder stukje deeg op, dit doe je zo: plaat het deeg op je werkblad en plaats je handpalm hier als een 'kommetje' overheen. Draai stevig rond tot het deeg zich tot een mooi balletje vormt (de onderkant zal niet glad zijn, dat is prima).
  • Laat de deegballetje 30 minuten afgedekt rusten.
  • In de tussentijd doe je de ingrediënten voor de vulling in een kom, kneed deze door elkaar. Maak 20 gelijke worstjes van het gehaktmengsel.
  • Neem een balletje deeg en rol dit uit tot een ovaal plakje, het moet een paar centimeter langer zijn dan het worstje.
  • Leg het worstje op het deeg, vouw de (smalle) uiteinden over het worstje. Vouw vervolgens de (brede) uiteinden om het worstje en rol het geheel over je werkblad om te naden enigzins te dichten.
  • Leg het broodje met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal dit voor alle worstenbroodjes.
  • Dek de broodjes af en laat ze 60 minuten narijzen. Bestrijk ze met het geklutste ei voordat ze de oven ingaan.
  • Bak de Brabanste worstenbroodjes in 16-18 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte).
Bewaren

2-3 dagen in een afgesloten verpakking buiten de koelkast.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

13 reacties

  1. Corine schreef:

    Hoi Laura,
    Ziet er lekker uit! Ik zou ze alleen graag met amandelmelk maken, ivm lactosevrij. Zou dat ook kunnen?
    Hartelijke groet,

    1. Laura Kieft schreef:

      Daar heb ik geen ervaring mee, durf ik niet met zekerheid te zeggen. Ik weet dat het in cakes en dergelijke kan, maar brood is dan toch weer anders.

    2. Andrea schreef:

      Hoi Corine,
      Ik kan het mezelf niet voorstellen met amandelmelk omdat woorstenbroodjes hartig zijn. Ik zou de melk eerder vervangen door lactosearme melk MinusL/ Campina/ Arla lactofree of plantaardige melk.
      Groetjes, Andrea

      Ziet er heerlijk uit, beste Laura. 🙂

  2. Sabine schreef:

    Om in te vriezen.. zijn ze dan afgebakken of ongebakken als ze de vriezer in gaan
    Gaan we zeker een keer maken deze vakantie

    1. Laura Kieft schreef:

      dan zijn ze al afgebakken.

  3. Evi Jansen schreef:

    Welke boter heb je hiervoor gebruikt?

    1. Laura Kieft schreef:

      ongezouten roomboter

  4. antoon boot schreef:

    Vind je een leuke meid Laura,
    Maar mosterd in de worsten broodjes uit Brabant hoort er echt niet in.
    Heb zelf als oud bakker duizende gebakken maar zonder mosterd en waren beroemd door de smaak .
    gr. A. Boot.

    1. Laura Kieft schreef:

      In de intro schrijf ik ook dat ik dat zelf heb toegevoegd voor wat extra pit 😉

      1. Antoon Boot schreef:

        Natuurlijk is het mogelijk om er wat aan toe te voegen, maar noem ze dan geen Brabantse worsten broodjes,want het hoort gewoon niet in het recept van Brabantse worsten broodjes, om ze pittig te maken doe jer er gewoon wat exstra peper en zout er bij het gehakt, dan blijven het echte Brabantse worsten broodjes , wens U veel succes.

  5. Anke schreef:

    Bedankt voor dit recept! Mijn vriend is er erg blij mee haha. Duidelijke omschrijving. Toen ik eraan begon had ik verwacht dat het de eerste keer zou mislukken, maar ze zijn heerlijk geworden! Wanneer komt je recept voor Saucijzenbroodjes? 😉

    1. Laura Kieft schreef:

      Haha, daar zal ik eens een teamlid voor aan het werk zetten. Die lust ik namelijk niet (ooit eens heel beroerd van geworden, dus zit vooral tussen mijn oren 😉 ).

  6. Gabriel Walravens schreef:

    Geweldig recept! Deeg is authentiek en heerlijk. Ik heb ze met 100% runder gehakt gemaakt. Volgende keer volg ik je recept met half om half. Maar erg gaaf om nu een stukje Brabant hier in Kaapstad te hebben! Ontzettend bedankt👍🏻

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *