Bitterkoekjes

Bitterkoekjes zijn bekende en zeer geliefde Nederlandse koekjes. Hoewel de Italiaanse variant (amaretti) al lange tijd op Laura’s Bakery te vinden was, heb ik mij pas recentelijk aan een recept voor bitterkoekjes gewaagd. Wat bleek? Ontzettend makkelijk én lekker. Voortaan bak ik ze alleen nog maar zelf.

Waar komt de naam bitterkoekjes vandaan?

De naam bitterkoekjes geeft al aan dat er een bitter ingrediënt in verwerkt moet worden, maar ik had niet direct geraden dat dit de amandelen zijn. Van origine horen de koekjes dus gemaakt te worden met bittere amandelen, die je maalt en in balans brengt met de suiker in het recept. De koekjes zijn daardoor lekker zoet, met een bittere ondertoon.

Tegenwoordig zijn bittere amandelen moeilijk te verkrijgen en kennen we vooral zoete amandelen in Nederland. Daarom schrijven de meeste recepten ‘bitter amandel-extract’ voor om alsnog die typische bitterkoekjessmaak aan de koekjes mee te geven. Na een kleine speurtocht ontdekte ik dat Dille & Kamille een amandelextract op basis van bittere amandelolie in hun assortiment heeft. Perfect voor deze koekjes!

Bitterkoekjes maken

De basis van deze koekjes zijn amandelen die je fijnmaalt met de suiker, maar ik heb het mezelf makkelijk gemaakt en amandelmeel gebruikt. Dan is het simpelweg een kwestie van mengen met de suiker, eiwitten en het extract.

Wist je dat bitterkoekjes uit de supermarkt vaak gemaakt worden van het meel van witte bonen, gecombineerd met abrikozenpitten? Dat laatste zorgt voor het bittere randje. Dan maak ik ze toch liever zelf, zeker gezien het doodeenvoudig is. Echt iedere thuisbakker kan aan de slag met dit bitterkoekjes recept!

BAKTIP: Bitterkoekjes hebben hun specifieke vorm te danken aan het feit dat je ze met een spuitzak op de bakplaat spuit. Je gebruikt hiervoor een gladde spuitmond, die je in een (herbruikbare) spuitzak steekt.

Nederlandse amandel koekjes

Koekjes met amandelen

Bitterkoekjes bewaren

Het bewaren van bitterkoekjes is knap lastig heb ik gemerkt, want wat zijn ze lekker. Als je er niet meer dan één per dag eet en onderstaande tips opvolgt moet het goedkomen. 😉

Hoelang blijven bitterkoekjes goed?

Bitterkoekjes kun je in een afgesloten trommel maximaal een week op kamertemperatuur bewaren. Als ze net uit de oven komen hebben ze misschien nog een knapperig randje, maar je zult merken dat de koekjes na een paar uur de herkenbare ’taaie’ structuur te pakken hebben.

Kun je bitterkoekjes invriezen?

Bitterkoekjes laten zich uitstekend invriezen. Op die manier is het ook een stuk makkelijker om er vanaf te blijven. Luchtdicht verpakt kun je ze tot drie maanden in de vriezer bewaren.

Meer Hollandse koekjesrecepten

Het zal je niet zijn ontgaan dat ik gek ben op koekjes, ik heb immers een boek met alleen maar koekjes recepten (50 stuks!) uitgebracht. Lees op mijn speciale boekenpagina meer over 50x Koekjes. Toch hebben in het bijzonder Hollandse koekjesrecepten een plekje in mijn hart veroverd. Het brengt iets van nostalgie met zich mee en daarnaast zijn Nederlandse koekjes gewoon ontzettend lekker. Een paar voorbeelden:

Bitterkoekjes maken
Zo maak je bitterkoekjes

Zo maak je bitterkoekjes

Kan ik ook hele amandelen gebruiken?

Ja, absoluut! Dat is de ’traditionele’ manier om deze koekjes te maken. Gebruik in dat geval blanke amandelen, zonder velletje. Hou hetzelfde gewicht aan als in het recept voor amandelmeel staat omschreven, 150 gram voor 20 koekjes. Je maalt de amandelen vervolgens in een blender of foodprocessor tot een meel, samen met de suiker en daarna meng je de eiwitten en het amandelextract er met een spatel doorheen.

Kan ik ze ook zonder amandelextract maken?

Dat kan, maar dan missen de koekjes de uitgesproken amandelsmaak. Bitter amandelextract kun je hier kopen en als dat niet lukt dan is het beste alternatief een amandelextract dat van zoete amandelen is gemaakt.

Mijn bitterkoekjes liepen uit / werden plat, hoe kan dat?

Dan heb je waarschijnlijk teveel eiwit gebruikt. Probeer het de volgende keer nog eens met kleinere eieren, dan moet het goedkomen.

Kan ik het amandelmeel vervangen door ander notenmeel?

Hier heb ik geen ervaring mee, maar ik kan me voorstellen dat dit recept ook prima werkt met bijvoorbeeld hazelnotenmeel. Noten hebben echter een uitgesproken smaak, dus laat het amandelextract in dit geval achterwege of vervang het door vanille-extract.

50x Koekjes

Makkelijke recepten voor 50 heerlijke koekjes. Maak zelf klassiekers als stroopwafels en gevulde koeken. Of kies voor de lekkere chocolate chip cookies. Naast 50 overheerlijke recepten leer je ook meer over het bakken van koekjes zelf in het informatieve hoofdstuk met baktips. 

Bestel hier!

Afbeelding

 

Bitterkoekjes recept

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Bitterkoekjes recept

Bitterkoekjes zijn heerlijke Nederlandse amandelkoekjes die een beetje taai horen te zijn en met een bittere amandelsmaak.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 150 gram amandelmeel
  • 150 gram poedersuiker
  • 2 eiwitten (M ei)
  • 1-2 tl bitter amandelextract

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in een kom en mix kort door elkaar tot een gladde massa.
  • Doe het mengsel in een spuitzak met gladde spuitmond met een opening van 1 cm doorsnede en spuit hoopjes van ongeveer 3 cm in doorsnede op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de bitterkoekjes in 13-16 minuten op 190 °C goudbruin.
LB 10 jaar Bakpakket def-1a

Weet jij niet goed wat je voor je verjaardag of de feestdagen op je verlanglijstje moet zetten? Of ben je op zoek naar een cadeau voor een thuisbakker maar heb je geen idee wat nou leuk (en handig!) is om te geven? Ik heb de gift guide van afgelopen jaar uitgebreid en meer dan 150 cadeaus voor de thuisbakker op een rij gezet.

Cadeaus voor thuisbakkers

Ik heb al mijn keukenkastjes opengetrokken en aan de hand daarvan is het grootste deel van deze gift guide ontstaan. Allemaal bakspullen die ik zelf graag en veel gebruik. Een ander deel komt bij jullie vandaan. De cadeau ideeën heb ik voor je gesorteerd in meerdere prijscategorieën:

  • Cadeaus tot 10 euro
  • Cadeaus van 10,01 tot 15 euro
  • Cadeaus van 15,01 tot 20 euro
  • Cadeaus van 20,01 tot 25 euro
  • Cadeaus van 25,01 tot 30 euro
  • Cadeaus van 30,01 tot 50 euro
  • Cadeaus vanaf 50 euro
  • Meer cadeau ideeën

Je zult zien dat de producten niet zijn voorzien van een prijs. Reden hiervoor is dat prijzen met regelmaat iets veranderen en dan niet meer kloppen. Daarom heb ik het gehouden bij de prijscategorieën.

Cadeaus tot 10 euro

Vind je 10 euro een klein en lastig budget voor cadeaus? Dat hoeft niet zo te zijn, ik heb een hele serie cadeau tips voor jullie verzameld die maximaal 10 euro kosten. Ga voor een draaiplateau of koop meerdere bakitems, zoals je ziet kun je bij (onder andere) Dille en Kamille veel leuke bakspullen voor een klein prijsje kopen.

Keukentextiel

Ik word nog steeds elke dag blij als ik deze keuken- en theedoek met croissantjes in de keuken zie hangen!

Te koop bij HEMA.

Draaiplateau

Dit houten draaiplateau heb ik al jaren in mijn bezit. Ideaal om taarten af te smeren.

Te koop bij IKEA.

Maatlepels

Dit setje spoons gebruik ik al jaren meerdere keren per week.

Te koop bij Dille & Kamille.

Siliconen wafelvorm

Geen wafelijzer in huis, maar wel zin in wafels? Met deze vorm schuif je ze zo in de oven!

Te koop bij Bol.

Pizzasnijder

Om je pizza’s en flammkuchen mee te snijden, maar ook erg handig voor koekjesdeeg!

Te koop bij Bol.

Speculaasplankje

Een perfect cadeau om te combineren met een potje speculaaskruiden.

Te koop bij Dille & Kamille.

Deegroller

De mooiste houten deegroller die ik zelf in huis heb.

Te koop bij Dille & Kamille.

Gingerbread huis

Met deze set uitstekers maak jij je eigen gingerbread huis.

Te koop bij Amazon.

Uitsteker puzzel

Maak vrolijke puzzelstukjes koekjes met deze uitsteker set!

Te koop bij Bol.

Deegsteker

Ik gebruik mijn exemplaar voor van alles, zelfs het afsmeren van taarten.

Te koop bij Dille & Kamille.

Glazen voorraadpot

Houd je keuken georganiseerd en stijlvol met deze glazen voorraadpotten met houten deksel.

Te koop bij Dille & Kamille.

Cupcake vormpjes

Ik gebruik mijn siliconen cupcake vormpjes voor mini cheesecakes, tussendoortjes en meer.

Te koop bij Bol.

Taartschep

Een goede taartschep is erg handig om in huis te hebben. Dit exemplaar is van rvs.

Te koop bij Dille & Kamille.

Digitale kookwekker

Een must voor elke thuisbakker. Ik vind een digitale variant het prettigst werken.

Te koop bij Bol.

Ramekins

Ideaal voor kleine porties. Maak er crumbles, frittata of bijvoorbeeld soufflé in.

Te koop bij Dille & Kamille.

Meelzeef

Zeef je meel voor gebruik voor de beste resultaten, bijvoorbeeld met deze meelzeef.

Te koop bij Dille & Kamille.

Glazen lepeltjes

Deze vrolijke glazen lepeltjes hebben prachtige kleuren. Ideaal bij een lekkernij of een kop koffie of thee.

Te koop bij Xenos.

IJsbollepel

Kan meer dan ijs scheppen. Ook ideaal voor oliebollen, beslag verdelen en meer.

Te koop bij Dille & Kamille.

Ovenwant en pannenlap

Voor iedereen die geen vuurvaste handjes heeft. Verkrijgbaar in vele kleuren en printjes.

Te koop bij Dille & Kamille.

Bonbonvorm

Maak zelf chocolaatjes in mooie vormen met deze siliconen vorm.

Te koop bij Bol.

Bakkwast

Voor het afsmeren van al je baksels, een bakkwast mag niet ontbreken.

Te koop bij Dille & Kamille.

Maatlepel set

Een mooie set maatlepels in het zwart. Ik ben fan.

Te koop bij Bol.

Koektrommel

Niets zo gezellig als een koektrommel bedrukt met veldbloemen vol koekjes op tafel bij de koffie of thee.

Te koop bij Dille & Kamille.

Kookboeken standaard

Met deze standaard blijven jouw kook- en bakboeken altijd perfect opengeslagen in de keuken.

Te koop bij Amazon.

Sprinkles

Met sprinkles maak je iedereen blij! Mijn favoriete sprinkle shops zijn Sprinklelicous en Super Streusel.

Koekuitstekers

Koekjes uitstekers heb ik zelf in heel veel vormen in huis. Een webshop met veel keuze is Koek-it.

Cadeaus van 10,01 tot 15 euro

In deze categorie vind je bakitems als keramische bakbonen en een set met spuitmondjes. Dingen die iedere thuisbakker graag in huis wil hebben. Combineer het deegmesje met een rijsmandje voor iemand die graag brood bakt.

Cupcakevormpjes

House of Marie heeft kwalitatieve vormpjes met ruime keuze in patronen en kleuren.

Te koop bij Bol.

Boterkoekvorm

Met een boterkoekvorm kan je door een mes op de bodem de boterkoek altijd gemakkelijk uit de vorm halen.

Te koop bij Bol.

Kinderbakset

Met deze driedelige set kan iedere kleine koekenbakker aan de slag in de keuken!

Te koop bij HEMA.

Taartrooster

Om baksels af te laten koelen, ik kan niet zonder.

Te koop bij Bol.

Beslagkommen set

Een set beslagkommen kan niet ontbreken in de keuken van iedere thuisbakker. Helemaal leuk in deze vrolijke pastelkleuren.

Te koop bij Bol.

Deegmesje

Om je brood in te snijden, met dit scherpe deegmesje kun je de mooiste patronen maken.

Te koop bij Bol.

Rijsmandje

Wie een deegmesje heeft, zal ook een broodmandje nodig hebben. Er zijn verschillende vormen verkrijgbaar.

Te koop bij Amazon.

Spuitmondjes en -zakken

Een set met mijn 3 favoriete spuitmondjes om cupcakes en taarten te decoreren. Daarnaast gebruik ik altijd wergwerp spuitzakken, dat werkt hygiënischer.

Spuitmondjes: te koop bij Bol.

Spuitzakken: te koop bij Bol.

Paletmessen

Decoreer je graag taarten? Dan heb je paletmessen nodig.

Te koop bij Bol.

Siliconen bakvorm repen

Deze vorm is ideaal voor het maken van bijvoorbeeld chocoladerepen, mueslirepen en andere baksels.

Te koop bij Amazon.

Bewaardoos

Een goed afsluitbare bewaardoos om zelfgemaakte bakcreaties in te bewaren en te vervoeren.

Cakedoos: bij Bol.

Taartdoos: bij Bol.

Set ronde uitstekers

Ik heb mijn set al zeker 10 jaar in huis en gebruik ze nog steeds erg veel.

Te koop bij Amazon.

Schort

Wie veel knoeit kan een keukenschort goed gebruiken. Verkrijgbaar in vele kleuren en printjes.

Te koop bij Dille & Kamille.

Bakbonen

Precies deze kreeg ik jaren geleden cadeau en ik gebruik ze nog steeds. Perfect als blindbakvulling.

Te koop bij Dille & Kamille.

Zeven set

Iets laten uitlekken of je werkblad bestuiven. Zeven heb je als bakker echt nodig.

Te koop bij Amazon.

Koektrommel

Bewaar je zelfgemaakte koekjes en andere lekkernijen in dit vrolijke blik met vrolijke kleuren!

Te koop bij FonQ.

Eetbaar bladgoud

Hoe feestelijk en chique is het wel niet om bladgoud in jouw prachtige bakcreatie te verwerken?

Te koop bij Bol.

Quiche vorm

Voor quiches, cakes en nog veel meer soorten gebak. Een quiche vorm heb je nodig.

Te koop bij Dille & Kamille.

Deegmenger

Met deze deegmenger meng je met groot gemak boter door je bloem.

Te koop bij Amazon.

Kerst spatels

Met deze spatels gaan jouw kerstbaksels zeker lukken.

Te koop bij Amazon.

Cadeaus van 15,01 tot 20 euro

Heerlijke bakboeken, een handige crème brûlée brander of een zeer uitgebreide set met uitstekers. Ook tussen de 15 en 20 euro zijn er genoeg leuke bak cadeautjes te vinden.

50x koekjes

Een bakboek vol met koekjes in alle soorten, vormen en maten. Daar kan elke koekenbakker mee aan de slag!

Te koop bij Bol en Amazon.

101 uitstekers

Met deze uitgebreide set koekjesuitstekers heb je altijd de juiste vorm in huis.

Te koop bij Amazon.

Uitstekers kerst

Een complete set kerst uitstekers van Wilton. Deze zijn perfect om kerstkoekjes te maken en te decoreren.

Te koop bij Bol.

Siliconen bakmat

Lekker duurzaam, deze bakmat kun je blijven gebruiken.

Te koop bij Bol.

Draaiplateau

Een lichtgewicht draaiplateau voor alle taartenbakkers.

Te koop bij Bol.

Airfryer bakpapier

Houd je airfryer een beetje schoner met deze bakpapier bakjes.

Te koop bij Amazon.

Vellen bakpapier

Een pak met 300 vellen bakpapier, in een maat die voor de meeste bakplaten geschikt is. Hoe handig is dat.

Te koop bij Amazon.

Ovenschaal

Deze taupe aardewerken ovenschalen ziet er fantastisch uit en heeft een grappige print aan de binnenkant.

Te koop bij Bol.

Siliconen ijsjesvorm

De siliconen variant van mijn ijsjesvorm waar jullie allemaal massaal om vragen (en helaas niet meer te vinden is).

Te koop bij Amazon.

Kleine brander

Voor je crème brûlée, lemon meringue taart en meer.

Te koop bij Bol.

Gebaksvorkjes

Eet het heerlijkste gebak met deze fantastische gebaksvorkjes met roze marmerlook.

Te koop bij Bol.

Vierlaagse bakvorm

Met deze set bakvormen kan je eenvoudig een taart met verschillende kleuren lagen maken. Ga jij voor een regenboog of ombre variant?

Te koop bij Bol.

Kleine bakplaat

Ik gebruik mijn kleine bakplaat meerdere keren per week en kan niet meer zonder.

Te koop bij Bol.

Kindermessen set

Met deze set kunnen zelfs de allerkleinsten hun snijkunsten oefenen en meehelpen in de keuken.

Te koop bij Amazon.

Siliconen bakvorm

Maak de mooiste cupcakes en muffins in deze siliconen bloemen bakvorm.

Te koop bij Bol.

Patisse Ceramic bakvormen

Patisse heeft een prachtige lijn met veel verschillende soorten bakvormen van hoogwaardige kwaliteit.

Te koop bij Bol.

Lego siliconen vorm

Met deze siliconen mal kan je legostenen en poppetjes maken van chocolade, snoep of ijs. Daar word je toch blij van?

Te koop bij Bol.

Borrelplank rond

Een ontzettende fijne borrelplank om in huis te hebben. In heel veel verschillende maten beschikbaar, dus voor ieder wat wils.

Te koop bij Bol.

Madeleine bakvorm

Een erg fijne bakvorm om in huis te hebben als je van madeleines houdt.

Te koop bij Bol.

Cadeaus van 20,01 tot 25 euro

Mijn kinderbakboeken mogen natuurlijk niet ontbreken in deze categorie, een perfect cadeau voor de kleine thuisbakkers. Wat dacht je van gouden spuitmondjes of een toffe donutmaker?

Kinderbakboek 1

Mijn eerste en zeer populaire kinderbakboek.

Te koop bij Bol en Amazon.

Kinderbakboek 2

Het vervolg op mijn eerste kinderbakboek, wederom weer razend populair bij kleine bakkers.

Te koop bij Bol en Amazon.

Bakvorm muffin

Voor het bakken van cupcakes en muffins gebruik ik het liefst deze bakvorm van Wilton. Ook verkrijgbaar in een exemplaar voor mini muffins.

Te koop bij Bol.

Schaal

In zo’n mooie houten schaal als deze kan je de heerlijkste borrelhapjes en andere lekkernijen presenteren.

Te koop bij Bol.

Oventhermometer

Niet zeker of jouw oven wel doet wat hij zegt? Met een oventhermometer controleer je de temperatuur.

Te koop bij Amazon.

Kleurstoffen

Maak jij graag kleurrijke taarten? Dan mogen kleurstoffen niet ontbreken.

Te koop bij Bol.

Siliconen spatel set

Deze vierdelige set is erg praktisch én ziet er leuk uit door het vrolijke kleurtje.

Te koop bij Amazon.

Etagère

Een etagère is onmisbaar tijdens een feestje, borrel of een gezellige high tea.

Te koop bij Hema.

Stroopwafelmaker hout set

Een complete houten speelgoed set om de lekkerste stroopwafels zelf te maken.

Te koop bij Hema.

Hakmolen

Dit exemplaar van Tefal hoe je nooit op te laden, je trekt aan het koord om de inhoud fijn te hakken.

Te koop bij Amazon.

Siliconen bakvorm tulbandjes

Met deze siliconen bakvorm maak je van een jouw cakebeslag de mooiste creaties!

Te koop bij Bol.

Borrelplank rechthoekig

Houten borrelplanken kun je nooit genoeg hebben. Op deze grote plank past extra veel.

Te koop bij Hema.

Spuitmondjes goud

Met deze gouden spuitmondjes maak jij van elke taart of cupcake en feestje!

Te koop bij Bol.

Mini springvormen

Deze set met mini springvormen is perfect voor het maken van individuele porties gebak.

Te koop bij Bol.

Elektrische poffertjespan

Als een gietijzeren poffertjespan niet jouw voorkeur heeft, is deze elektrische pan misschien wel iets voor jou.

Te koop bij Bol.

Donutmaker

Zelf donuts maken zonder dat je met hete olie in de weer moet.

Te koop bij Bol en Amazon.

Wafelijzer

Maak zelf heerlijke wafels voor het ontbijt, de lunch of gewoon als tussendoortje.

Te koop bij Bol.

Cadeaus van 25,01 tot 30 euro

Nog meer boeken van mijn eigen hand, maar ook een paar favoriete producten als de poffertjespan en digitale suikerthermometer staan in deze categorie. Het stroopwafelijzer is een perfect cadeau voor de thuisbakker die graag thuis van warme stroopwafels geniet.

Het Basisbakboek

Mijn allereerste bakboek dat ik maakte. Perfect voor beginnende en al meer ervaren bakkers die graag de basis willen beheersen.

Niet meer online verkrijgbaar.

Laura’s Bakery bakboek

Fan van Laura’s Bakery? Dan valt dit boek ook in de smaak met recepten die hier naadloos op aansluiten.

Te koop bij Bol en Amazon.

Borrelhapjes bakboek

Dit was een heerlijk boek om te maken. Sterker nog: ik sla het nog regelmatig open voor lekkere borrels.

Te koop bij Bol en Amazon.

Feestdagen bakboek

Voor alle feestdagen, het hele jaar door. Met dit boek is bakken altijd een feest.

Te koop bij Bol en Amazon.

Het complete basisbakboek

Deze complete bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben!

Te koop bij Bol en Amazon.

Lettertang

Met deze tang organiseer ik al mijn bakingrediënten en kruiden.

Te koop bij Bol.

Verstelbare deegroller

Met de gekleurde ringen bepaal jij de dikte van het deeg dat je wilt uitrollen.

Te koop bij Bol.

Tafelkleed

Een gedekte tafel maak je af door te beginnen met een mooi katoenen tafelkleed. Dille & Kamille heeft mooie exemplaren in verschillende maten en met diverse kleuren en patronen.

Te koop bij Dille & Kamille.

IJscoupes

De heerlijkste desserts verdienen de mooiste ijscoupes. Ik vind dit exemplaar echt schitterend!

Te koop bij Bol.

Pizzasteen met schep

Met deze pizzasteen maak je van je oven of barbecue een echte steenoven. Met handige pizzaschep.

Te koop bij Bol.

Verstelbare taartring

Met deze hoge ring kun je taarten in allerlei verschillende maten maken.

Te koop bij Amazon.

Suikerthermometer

Wie karamel maakt heeft een suikerthermometer nodig. Dit is het exemplaar dat ook in mijn keuken ligt.

Te koop bij Bol.

Gebaksbordjes

Serveer jouw zelfgemaakte taart op deze leuke vierkante gebaksbordjes. In verschillende kleuren verkrijgbaar.

Te koop bij Bol.

Set houten spatels

Geef je keukengerei een upgrade met deze set van prachtige houten spatels.

Te koop bij Amazon.

Mini cakes bakvorm

Met deze bakvorm maak je 12 mini cakes. De vorm is ook voorzien van losse bodems.

Te koop bij Amazon.

Stroopwafelijzer

Naast dat je met dit apparaat je eigen verse, warme (!) stroopwafels kan maken, kan je ook je eigen ijshoorntjes maken.

Te koop bij Amazon.

Gietijzeren poffertjespan

Maak zelf poffertjes met deze prachtige poffertjespan, hij is geschikt voor alle warmtebronnen.

Te koop bij Bol.

KitchenAid flexbeater

Ik gebruik alleen nog maar deze klopper. De rubberen rand zorgt ervoor dat alle ingrediënten worden meegenomen.

Te koop bij Amazon.

Cadeaus van 30,01 tot 50 euro

De eerste prijscategorie die wat breder is wat betreft het bedrag. Je vindt hier onder andere heerlijke boeken, prachtige bakvormen en een bonbonschaal die hoog op mijn eigen verlanglijstje staat.

Modern baking

Misschien wel mijn favoriete boek van Donna Hay, het staat bomvol met prachtige en overheerlijke baksels.

Te koop bij Bol en Amazon.

Kerst – Donna Hay

Dit boek draait niet alleen maar om bakken, maar mag zeker niet ontbreken in de boekenkast van kerstfans.

Te koop bij Bol.

De Banketbakker

Een boek met alle recepten van banketbakker Cees Holtkamp. Dit heerlijke boek staat hier ook op de plank.

Te koop bij Bol en Amazon.

Nordic ware vormen

De beste en mooiste tulbandvormen die je kunt vinden. Ze hebben ook nog meer mooie bakvormen.

Te koop bij Bol en Amazon.

Bakpannen set rond

Ik gebruik graag bakpannen. Met deze set heb je gelijk 3 gangbare maten in huis.

Te koop bij Bol.

Bakpannen set vierkant

Met deze vierkante bakvormen is een vierkante taart geen probleem. Ook erg handig voor het maken van repen en brownies.

Te koop bij Amazon.

Ovenwanten siliconen

Deze ovenwanten zijn weliswaar van katoen, maar hebben ook een siliconen laag. Super handig!

Te koop bij Bol.

Braadpan

Een gietijzeren pan is ontzettend fijn om te hebben. En dit heerlijke kleurtje is toch een echte eyecatcher in de keuken?

Te koop bij Bol.

Keukenweegschaal

Van deze weegschaal heb ik zelf maar liefst twee exemplaren in huis.

Te koop bij Bol en Amazon.

Speelgoed mixer set

Voor de kleine bakker die ook graag in de denkbeeldige keuken staat: een houten mixer met accessoires en ingrediënten.

Te koop bij Amazon.

Microplane rasp

Een rasp die ik zelf al jaren intensief gebruik, maar er nog steeds als nieuw uitziet.

Te koop bij Bol.

Geurkaars

Zonder te bakken toch een heerlijke geur in huis? Yankee Candle heeft diverse geurkaarsen, zoals de geuren Vanilla Cupcake, Christmas Cookie of Spiced Banana Bread. In verschillende formaten en zelfs als waxinelichtjes verkrijgbaar.

Te koop bij Bol.

Koekjespers

Doe het koekjesdeeg in de pers en maak de leukste en mooiste koekjesvormen. Ook erg leuk om met kinderen mee te bakken.

Te koop bij Bol.

Bonbonschaal

Deze vrolijke keramieken bonbonschaal is een goed excuus om je favoriete chocolade te kopen!

Te koop bij FonQ.

Peper- en zoutstel

Mijn peper- en zoutstel gebruik ik dagelijks in de keuken. Deze mooie mintkleurige set staat inmiddels ook op mijn verlanglijst.

Te koop bij Bol.

Taartplateau

Met dit taartplateau zet je jouw lekkernijen eenvoudig in de spotlight tijdens een high-tea, verjaardag of ander feestje. In meerdere pasteltinten en formaten verkrijgbaar.

Te koop bij Bol.

IJsglazen

Een dessert is ideaal te serveren in zulke klassieke ijsglazen. Ook handig voor milkshakes en smoothies.

Te koop bij Bol.

Letters en cijfers bakvorm

Met deze bakvorm maak je cijfers en letters, ideaal voor bijvoorbeeld verjaardagen.

Te koop bij Bol en Amazon.

Ketting

Met deze prachtige croissant ketting kan niemand om je liefde voor croissant heen. Ik heb deze ketting zelf en ben er nog steeds ontzettend blij mee!

Te koop bij Riverstones.

Koffiemokken

Deze heerlijke retro mokken van HK Living zijn geschikt voor in de vaatwasser, oven en magnetron. Maak jij eerst een cappuccino of een mug cake?

Te koop bij FonQ.

Kommenset

Beslagkommen, vergiet, zeef, cups. Deze set van Joseph Joseph heeft het allemaal.

Te koop bij Bol en Amazon.

Le Creuset springvormen

Ze zijn niet goedkoop, maar de kwaliteit is het geld meer dan waard. Ik heb er twee en gebruik ze al jaren intensief.

Te koop bij Bol.

IJsmaker

Dol op ijs? Dan wil je een ijsmaker hebben. Met dit exemplaar kun je 1 liter zelfgemaakt ijs maken.

Te koop bij Bol en Amazon.

Zoku ijsmaker

Ik heb deze ijsmaker al jaren, maar heb er nog steeds veel plezier van.

Te koop bij Bol.

Cadeaus vanaf 50 euro

Dit is een categorie met producten waarvan ik weet dat ze op vele verlanglijstjes staan. Ze zijn tegelijkertijd ook vrij prijzig en zullen vaak niet binnen budget vallen. Maar wanneer geld geen (oke, een kleinere) rol speelt zijn deze prachtige cadeaus het overwegen waard. Als thuisbakker ga je hier zeker weten veel aan hebben.

Handboek patisserie

Voor de zeer enthousiaste thuisbakker is er dit dikke boek vol met Franse patisserie recepten.

Te koop bij Bol.

Labelprinter

Maak eenvoudig labels via een app en print ze direct uit. Ook leuk: je kunt allerlei soorten en kleuren tape kopen voor deze labelmaker.

Te koop bij Amazon.

KitchenAid glazen kom

Met een glazen kom voor je KitchenAid kun je altijd goed zien hoe je deeg of beslag zich ontwikkelt.

Te koop bij Amazon.

KitchenAid keramische kom

Geef je KitchenAid mixer een upgrade met een van de prachtige keramische kommen. Er zijn veel verschillende soorten.

Te koop bij Bol.

KitchenAid ijsmaker

Deze ijsmaker is een opzetstuk voor de KitchenAid standmixer. Je maakt er maar liefst 1,9 liter ijs mee.

Te koop bij Amazon.

KitchenAid Artisan

Ik heb deze mixer al bijna 10 jaar en ben er nog steeds ontzettend blij mee. Hij is in vele kleuren verkrijgbaar.

Te koop bij Bol.

Handmixer met kom

Deze Philips mixer kun je als handmixer, maar ook als standmixer gebruiken.

Te koop bij Bol.

KitchenAid handmixer zonder snoer

Dit exemplaar heb ik sinds kort in huis. Hij is snoerloos en dat werkt ideaal, heeft wel minder opzetstukken.

Te koop bij Amazon.

KitchenAid foodprocessor

Het ideale formaat voor een foodprocessor en alle opzetstukken passen bovendien ook in de kom. Ik ben al jaren blij met mijn exemplaar.

Te koop bij Bol.

Zelfvriezende ijsmaker

Hier hoeft er geen element in de vriezer te staan, steek de stekker in het stopcontact en de machine wordt vanzelf koud genoeg om ijs te maken.

Te koop bij Bol.

Gietijzeren pan

Een klassieker: deze gietijzeren pan van Le Creuset is een eyecatcher! In meerdere kleuren en formaten verkrijgbaar.

Te koop bij Bol.

Meer cadeau ideeën

Je hebt zojuist heel veel cadeaus voor de thuisbakker voorbij zien komen. Specifieke producten met een linkje zodat je dat product gelijk kunt bestellen. Er zijn echter nog meer toffe cadeaus waar lastiger een prijs aan te hangen is, zoals zelf samengestelde pakketten of zelfgemaakte cadeaus. Toch zijn het ontzettend leuke ideeën die ik graag met jullie deel.

Een bakpakket samenstellen

Dit kun je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Geef bijvoorbeeld een springvorm cadeau met de ingrediënten of bakbenodigdheden voor een appeltaart. Daar kun je een ontzettend mooi pakket van maken en is hartstikke leuk om te geven.

Om je een idee te geven welke recepten leuk zijn voor specifieke bakvormen:

Zelfgemaakte cadeautjes

Zojuist had ik het al even over zelf samengestelde bakpakketten en een pot vol ingrediënten. Maar er is natuurlijk nog veel meer mogelijk! Hoe leuk is het wel niet om iets zelfgemaakts te krijgen?

Zelf bakken

Rond de feestdagen zie je steeds meer dat mensen zelfgebakken lekkers rondbrengen.

Croutons maken

Zelf croutons maken is altijd een goed idee! Ze brengen een soep of salade naar het volgende niveau en zijn simpelweg veel lekkerder dan de meeste exemplaren uit de supermarkt.

Croutons maken van oud brood

Deze zelfgemaakte krokante blokjes brood zijn niet te versmaden. Ik zorg altijd dat ik wat extra maak, anders heb ik de helft al opgesnoept voordat ik ze over mijn salade kan strooien. Croutons zijn de ideale oplossing om te voorkomen dat overgebleven stokbrood van de barbecue of ander oud brood de prullenbak in gaat, want dat vind ik doodzonde. En zo verwerk je ze ook nog een tot iets nóg lekkerders.

Croutons in de oven

Een ander bijkomend voordeel is dat dit recept voor croutons doodeenvoudig te bereiden is. Binnen 5 minuten heb je ze gesneden, op smaak gemaakt en in de oven geschoven. Afhankelijk van de grootte van je blokjes brood, hebben ze maximaal een kwartiertje nodig om goudbruin en knapperig uit de oven te komen. En dan is het de kunst om ze onaangeraakt netjes te laten afkoelen voordat je ze over je gerecht kunt strooien. 😉

Croutons in de pan

Je kunt ook croutons maken in een pan, zonder oven. Dit vind ik vooral fijn wanneer ik maar een kleine portie wil maken, voor 1 – 2 personen bijvoorbeeld. Of als ik de oven niet wil aanzetten i.v.m. warme temperaturen. De bereidingswijze is hetzelfde, alleen kun je er in dit geval voor kiezen om wat roomboter in de pan te verhitten en de blokjes brood hierin knapperig te bakken. Ook erg lekker!

Croutons bewaren

Croutons in de oven

Croutons bewaren

Een flinke bakplaat vol met croutons gebakken en komen ze niet allemaal op? Bewaar ze dan in luchtdichte voorraadpotten of vershoudbakjes van Dille en Kamille! De glazen varianten met bamboe deksels zijn mijn favoriet.

Hoelang blijven croutons goed?

In principe blijven croutons enkele weken goed, maar de smaak blijft het meest lekker als je ze maximaal een week bewaart in luchtdichte potten of vershoudbakjes.

Kun je croutons invriezen?

Je kunt croutons luchtdicht invriezen en zo tot drie maanden bewaren. Als de croutons hun knapperigheid een beetje hebben verloren kun je ze als ze volledig ontdooid zijn, kort opbakken in de pan en dan zijn ze weer klaar voor gebruik.

Zo combineer je ze

Croutons combineren in de basis erg goed met een simpele soep of salade. Denk bijvoorbeeld aan een Griekse salade of een Caesar salade. Door het toevoegen van deze knapperig gebakken stukjes oud brood krijgt je gerecht extra smaak, maar ook een krokant accent. Ik gebruikte ze zelfs eens om aan deze lekkere spiesjes te rijgen!

Doordat croutons zo lekker knapperig zijn, geven ze een glad gepureerde soep precies dat beetje extra structuur dat soepen zoals deze kunnen gebruiken:

croutons maken

Zelf croutons maken

Kan ik ook bruin of volkoren brood gebruiken?

Absoluut, het is maar net welk (oude) brood jij nog op de plank hebt liggen of wat jij lekker vindt. Je kunt bijvoorbeeld bruin brood, pistoletjes, spelt brood, zuurdesembrood, kaiserbroodjes, ciabatta, stokbrood of casinobrood gebruiken om croutons te maken. Het smaakt met elke soort brood net even anders, maar dat is juist het leuke eraan.

Kan ik de olie weglaten?

Olie is een essentiële smaakmaker in dit recept en zorgt er daarnaast voor dat peper, zout en andere smaakmakers aan de knapperige blokjes brood blijven plakken. Ik raad af om dit weg te laten, maar eventueel kun je het wel vervangen door gesmolten boter.

Kan ik ook grotere croutons maken?

Uiteraard! Je kunt ze zo groot of klein maken als je zelf wil, maar je moet de baktijd er wel op aanpassen. Grote exemplaren moeten wat langer in de oven voordat ze lekker knapperig en goudbruin zijn. Ook raad ik aan om een bakplaat te vullen met blokjes brood van dezelfde grootte. Op die manier bakken ze gelijkmatig bruin en zijn ze allemaal tegelijk klaar.

Kan ik de smaak aanpassen?

Dat kan, je kunt zelf ontzettend veel verschillende variaties maken. Onderstaand vind je mijn basisrecept en daaronder geef ik al enkele tips voor smaakmakers. Pas dit vooral aan naar het gerecht waarbij je ze wil serveren. Op deze manier kan dezelfde salade toch iedere keer weer anders smaken.

Zelf croutons maken

Het Borrelhapjes Bakboek

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel hier!

Afbeelding

 

Croutons recept

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Croutons recept

Zelf croutons maken is één van de makkelijkste en lekkerste toevoegingen voor je salade of soep. Met dit recept heb je ze zo gemaakt!
Porties: personen

Ingrediënten

Croutons maken

  • 5 sneetjes (oud) brood
  • 4 el olijfolie 60 ml
  • grof zeezout naar smaak
  • peper naar smaak

Smaakmakers (kies er max. 2)

  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 0,5 tl chilipoeder
  • 1 tl Italiaanse of Provençaalse kruiden
  • 1 tl verse rozemarijn of tijm fijngesneden
  • geraspte kaas bijvoorbeeld Parmezaanse

Instructies

  • Snijd de sneetjes brood in vierkante blokjes van 1-2 cm.
  • Meng de olijfolie met het grove zeezout, peper en max. twee smaakmakers naar keuze. Ik combineer meestal 1 tl knoflookpoeder met 1 tl Italiaanse of Provençaalse (gedroogde) kruiden.
  • Giet de op smaak gemaakte olijfolie in een grote kom en voeg de blokjes brood eraan toe. Meng door elkaar en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak in 10 – 15 minuten op 180 °C (onder- en bovenwarmte) totdat alle blokjes een goudbruine kleur hebben. Hussel eventueel nog even om. De precieze baktijd is afhankelijk van de grootte van je croutons. Laat volledig afkoelen.
Perentaartjes met bladerdeeg

Met seizoensfruit en bladerdeeg kun je zulke lekkere en makkelijke taartjes maken. Deze simpele perentaartjes met bladerdeeg zijn daar het bewijs van! Dat ik daar ook nog speculoospasta aan toevoegde maakt ze helemaal onweerstaanbaar.

Snelle perentaartjes

Ik ben echt fan van deze snelle perentaartjes! Het perfecte gebakje voor bij de koffie, maar ook zalig als toetje. Binnen een kwartier heb je ze gemaakt en schuif je de taartjes de oven in. Handig als er onverwachts visite langskomt en grote kans dat je alle ingrediënten al in huis hebt. Als dessert serveer je ze met een bolletje ijs of wat slagroom, om het helemaal af te maken. Maar in alle eerlijkheid zijn ze gewoon zo al ontzettend lekker.

Perentaartjes met bladerdeeg

De perentaartjes zijn lekker snel klaar, omdat je kant-en-klaar bladerdeeg gebruikt. Ik heb hiervoor plakjes bladerdeeg uit de vriezer gebruikt, maar je kunt ook een rol vers bladerdeeg op maat snijden. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je eigen bladerdeeg te maken. In dat geval kun je aan de slag met mijn recept voor snel bladerdeeg of met het klassieke Franse bladerdeeg recept.

BAKTIP: De randen van je bladerdeegtaartjes krijgen de mooiste goudbruine glans als je dit insmeert met wat losgeklopt ei en melk. Hiervoor gebruik ik het liefst een siliconen bakkwast, deze zijn makkelijk schoon te maken en vaatwasserbestendig. 

Bladerdeeg met peer

Peren recepten

Perentaartjes bewaren

Ik serveer deze taartjes het liefst direct nadat ze uit de oven komen. Dan zijn ze warm, wat onwaarschijnlijk lekker smaakt, en daarnaast gaat er niks boven knapperig bladerdeeg. 

Hoe lang blijven perentaartjes goed?

Net zoals de meeste zoete bladerdeeggebakjes kun je deze perentaartjes in de koelkast bewaren, max. 3-4 dagen. Warm de taartjes hierna opnieuw op in de oven, in ongeveer 5 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte), dan wordt het bladerdeeg weer lekker knapperig.

Kun je perentaartjes invriezen?

Invriezen heb ik met deze specifieke taartjes niet eerder geprobeerd, maar in theorie moet het gewoon kunnen. Laat ze na het bakken volledig afkoelen en vries vervolgens luchtdicht verpakt in. Op deze manier zijn ze max. drie maanden houdbaar. Na het ontdooien opnieuw opwarmen in de oven, zoals hierboven omschreven. Vers bladerdeeg (dat niet uit de vriezer komt) kan ook ongebakken ingevroren worden. Op die manier vries je de perentaartjes ongebakken in en kun je ze vers afbakken, dit heeft altijd mijn voorkeur.

Meer recepten met peren

Peren zijn het grootste gedeelte van het jaar goed verkrijgbaar en dat maakt ze ideaal om mee te bakken. De smaak is niet erg overheersend en ze combineren heerlijk in zowel taart, koekjes, cake als desserts. Om hier een aantal voorbeelden van te geven, som ik de lekkerste zoete recepten met peren voor je op:

perentaartjes maken

Perentaartjes maken

Welke peren kan ik het beste gebruiken?

Ik gebruik Conference peren, dat is een perenras dat je het meest tegenkomt in de supermarkt. In principe kun je alle peren gebruiken, zolang je er rekening mee houdt dat de ene peer iets frisser is of steviger qua structuur dan de andere.

Kan ik de speculoospasta ook weglaten?

Dit kan, maar het is ook een smaakmaker en geeft de taartjes een subtiele zoete smaak mee. Ik zou het niet zomaar weglaten, maar vervangen door een mengsel van suiker en kaneel, of amandelspijs.

Kan ik de peren ook vervangen?

Je kunt de peren 1:1 vervangen door appels, dat werkt perfect en is ook ontzettend lekker. Je kunt het recept verder exact aanhouden. Er zijn vast nog veel meer soorten fruit waarmee dit kan, zoals nectarines of pruimen (in dat geval zou ik de speculoospasta vervangen door amandelspijs of door roomkaas met wat suiker), maar dit heb ik nog niet getest.

Het Laura’s Bakery Bakboek

De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet.

Bestel hier!

Afbeelding

 

Snelle perentaartjes recept

Recept afdrukken

4.50 van 2 stemmen

Perentaartjes recept

Deze snelle perentaartjes zijn lekker, snel en makkelijk om te maken. Daarnaast bevatten ze alle ingrediënten voor een heerlijk herfstbaksel.
Porties: personen

Ingrediënten

  • 4 plakjes diepvries bladerdeeg
  • 2 (liefst onrijpe) peren aan de kleine kant
  • 4 el speculoospasta
  • ei + melk bladerdeeg afsmeren
  • kaneel

Instructies

  • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Schil de peren en verwijder de klokhuizen.
  • Op elke plak bladerdeeg smeer je 1 el speculoospasta; zorg dat je een rand van zeker 1 cm vrijhoudt.
  • Op elk plakje bladerdeeg verdeel je de helft van een in dunne plakjes gesneden peer, als een soort waaier.
  • Klop een ei los met een klein scheutje melk en smeer de randen bladerdeeg daarmee in en strooi kaneel naar smaak over de peren.
  • Bak de perentaartjes in 15 – 20 minuten op 200 graden (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Borrelplank ideeën

Als er geen taart op tafel staat, dan is het wel een lekkere borrelplank. Of gewoon allebei, waarom niet! Naast cake en gebak ben ik gek op het maken van borrelplanken met de lekkerste borrelhapjes. Of er nu een speciale gelegenheid is of gewoon als mijn familie of vrienden langskomen. In dit artikel geef ik je al mijn borrelplank ideeën en wapen ik je met de belangrijkste tips waar je rekening mee moet houden bij het bouwen van zo’n goed gevulde plank.

Het is uiteraard heel erg handig om mijn Borrelhapjes Bakboek in huis te hebben. Daarin vind je ontzettend veel lekkere hapjes om je borrelplank mee te vullen. In totaal staan er wel 150 recepten in het boek die je met en zonder oven kunt maken. Op deze pagina krijg je een inkijkje in het boek en lees je er nog veel meer over.

Wanneer maak je een borrelplank?

Wordt er iets gevierd? Dan is een goed gevulde borrelplank altijd welkom! Je kunt hierbij denken aan verjaardagen, feestdagen, werkborrels, een housewarming, maar ook wanneer vrienden gewoon even gezellig langskomen. Met name als er een groter aantal mensen op bezoek komt is een borrelplank ideaal. Het snackt gezellig weg en jij staat niet de hele tijd in de keuken, want zo’n plank kun je prima voorbereiden. Ook kan een borrelplank als avondeten doorgaan, maar zorg er dan wel voor dat er een aantal warme hapjes tussen zitten.

Hoe lang van tevoren kun je de borrelplank maken?

Over het algemeen zijn de meeste hapjes voor een borrelplank goed voor te bereiden en voeg je alles op het moment van serveren voornamelijk nog samen op een mooie plank. De hoeveelheid voorbereiding is volledig afhankelijk van de keuze in borrelhapjes.

Zo zijn hapjes uit de oven, zoals flammkuchen, bladerdeeghapjes of quiche, perfect enkele dagen van tevoren te bereiden. Vlak voor het moment van serveren hoef je dit alleen maar even opnieuw in de oven te schuiven en op te warmen.

Hapjes met verse groenten kun je meestal de avond van tevoren bereiden en goed afgesloten in de koelkast te bewaren. Dat geldt ook voor de dips, spreads en salades voor bij de hapjes, hoewel je er natuurlijk ook voor kunt kiezen om niet alles zelf te maken.

Het Borrelhapjes Bakboek -Bladerdeeg - sticks, pizza, spiraal-1

Het Borrelhapjes Bakboek -Komkommer hapjes 3x-1

Wie zijn je gasten?

Voor de invulling van de exacte borrelhapjes is het van belang dat je rekening houdt met het aantal gasten dat langskomt, of het grote eters zijn en de specifieke eetvoorkeuren. Hoeveel vegetariërs, vleeseters en vegans telt je gezelschap? Eventueel kun je een vegetarische borrelplank maken, en een borrelplank met vlees en/of vis.

Ook is het goed om na te vragen of er eventuele allergieën zijn, zodat je hier rekening mee kunt houden. En komen er kinderen? Zorg er in dit geval voor dat er voldoende brood, blokjes kaas en gesneden groenten en fruit aanwezig zijn. Bladerdeeghapjes en pizza’s zijn ook hele kidsproof borrelhapjes.

Hoeveel borrelhapjes heb je per persoon nodig?

Hoogstwaarschijnlijk ben jij (net zoals ik) zo iemand die liever iets teveel dan te weinig in huis haalt. Maar als het op een borrelplank aankomt, die vaak een hele middag of avond op tafel staat, moet je de meeste hapjes die naderhand over zijn weggooien. Aangezien ik dat doodzonde vind, heb ik deze richtlijnen bedacht voor de juiste hoeveelheid borrelhapjes:

  • Hou rekening met 1 – 2 stuks per persoon per borrelhapje. Zeker van een populair hapje dat iedereen lust, wil men vaak nog een tweede.
  • Duurt je borrel ongeveer 2 uur? Hou dan rekening met 5 – 7 hapjes per persoon, waarvoor je 4 – 5 verschillende borrelhapjes recepten maakt.
  • Duurt je borrel de hele avond? Hou dan rekening met 10 – 15 hapjes per persoon, waarvoor je 8 – 10 verschillende borrelhapjes recepten maakt.
  • Zorg voor hapjes die makkelijk aan te vullen zijn, zoals chips, nootjes, toastjes met dips, stokbrood met een sausje en gesneden groenten en fruit.

Borrelhapjes bakboek -Bruschetta borrelplank-1

Borrelhapjes bakboek -Quiche lorraine

Borrelplank basiselementen

De basis van een mooi gevulde borrelplank, is de plank zelf. Ik vind het prettig om verschillende maten in huis te hebben. Dat is handig voor kleinere en grotere groepen mensen, maar ook als je bijvoorbeeld meerdere planken op tafel wil zetten. Een aantal maten borrelplanken die ik onmisbaar vind voor het organiseren van een geslaagde borrel:

Borrelplank samenstellen

Als je een mooie plank in gedachten hebt voor jouw borrelhapjes, dan kun je door naar het boodschappenlijstje. Voor de meeste borrelplanken zijn er een aantal standaard ingrediënten die je kunt inslaan en waar je de plank gemakkelijk mee kunt vullen. Dit ga je uiteindelijk aanvullen met een aantal zelf gemaakte borrelhapjes:

  • Brood: ciabatta, stokbrood, foccacia
  • Toastjes: crackertjes, scrocchi, dipstokjes
  • Dips, spreads en salades
  • Gesneden groenten:  om te dippen
  • Diverse soorten kaas 
  • Verschillende vleeswaren en vis
  • Fruit: zoals druiven en vijgen bij een kaasplank
  • Andere knabbels: noten, chipjes
  • Olijven, augurken of zure uitjes

Welke kaassoorten en vleeswaren zijn populair voor borrelplanken?

Op het gebied van kaas is de keuze echt reuze en de smaken lopen flink uiteen. Zo zijn port salut en burrata (in combinatie met pesto en tomaatjes) echte allemansvrienden. Manchego en pecorino zijn iets pittiger, maar smaken heerlijk met vijgenjam of dadelbrood.

De meeste mensen zijn ook gek op brie en camembert, die je trouwens ook heel goed uit de oven kan serveren met een borrelbrood. De echte kaasliefhebbers zullen vrolijk worden als een blauwaderkaas op de kaasplank verschijnt, maar deze brengt ook een flinke geur met zich mee.

Ook met vleeswaren kun je veel kanten op, denk maar eens aan salami, chorizo, grillworst of de oer-Hollandse favoriet: plakjes leverworst. Zelf ben ik gek op parmaham en droge worst, zoals fuet. Als er kinderen komen is het leuk om een schaaltje snackworstjes neer te zetten, wat blokjes simpele belegen kaas en de knakworstjes in bladerdeeg doen het ook áltijd goed.

Borrelplank hapjes

Borrelplank hapjes

Nu komen we eigenlijk pas aan bij mijn echt favoriete onderdeel: de hapjes voor op de borrelplank! In Het Borrelhapjes Bakboek staan talloze lekkere hartige hapjes, maar ook in de borrelhapjes recepten verzameling op de site. Ik deel ze in enkele categorieën op om je op weg te helpen qua inspiratie:

Borrelplank thema’s

Zoals je inmiddels al door hebt kun je ontzettend veel kanten op. Daarom is het een goed idee om voorafgaand te bedenken of je een thema aan je borrelplank geeft. Een leuk voorbeeld is de antipasti borrelkrans die ik al eens eerder maakte.

Maar er zijn veel meer leuke ideeën: een Italiaanse borrelplank, een vegetarische borrelplank, een bruschetta borrelplank, een gezonde borrelplank of bijvoorbeeld een Mexicaanse borrelplank. Op die manier kader je jouw mogelijkheden en kun je zoeken naar een aantal hapjes die hier leuk bij passen.

Welke dipsauzen passen goed bij een borrelplank?

Ik heb er een speciaal hoofdstuk met meer dan 40 recepten aan gewijd in Het Borrelhapjes Bakboek, zo belangrijk vind ik een goede selectie aan sauzen, dips en spreads bij de borrelplank. Heerlijk om op broodjes en toastjes te smeren, maar ook erg lekker om stukjes komkommer, bleekselderij of wortel in te dippen. In het boek vind je de meest unieke recepten voor dips en meer, zoals een pesto-tomaat kruidenboter, een walnoot-honing tapenade, een avocado-limoen roomkaas spread of pompoen hummus.

Enkele bekende en geliefde dips, sauzen en spreads waar je aan kunt denken:

Kijk vooral ook eens in de categorie sauzen en dips voor alle recepten die online staan.

Wat drink je erbij?

Bij binnenkomst kun je een speciaal drankje aanbieden, zoals een leuke mocktail, cocktail of een glaasje bubbels. In de zomer is het heerlijk om grote kannen citroen ijsthee op tafel te zetten. Voor de rest van de avond is een koelkast gevuld met frisdrank met en zonder prik, bier en wijn in principe voldoende.

Leg je gasten bij binnenkomst allemaal even uit waar ze de drankjes kunnen vinden, dan hoef je na het welkomstdrankje niet continu glazen te blijven vullen. Zorg er ook voor dat je voldoende koffie en thee in huis hebt.

Borrelhapjes bakboek -Hummus 5x-1

Borrelhapjes bakboek -Alle sauzen, dips, spreads-1

Borrelplank maken: laatste tips

Ben je klaar om aan de slag te gaan met jouw eigen plank? Lees onderstaande tips nog even door en dan zie ik het resultaat graag terug op Instagram (tag me dan even @laurasbakery)!

Variatie

Zorg voor variatie in smaken en texturen. Kies bijvoorbeeld niet alleen voor vleeswaren, maar neem ook enkele kaassoorten of eventueel vis. Hetzelfde geldt voor de categorie brood. Stokbrood en ciabatta zijn beiden erg lekker, maar een knapperig toastje of dipstokje is prettig voor de afwisseling in textuur.

Als je zelf borrelhapjes recepten gaat maken, waak er dan voor dat je bijvoorbeeld niet in elk hapje kruidenkaas verwerkt. Diversiteit smaakt het lekkerst.

Kleuren

Kazen, brood en toastjes zitten allemaal in de lichtbruine en gele hoek, dat oogt al snel erg eentonig. Met groenten en fruit kun je lekker veel kleur aanbrengen, maar toch moet je daar ook opletten. Tomaat en paprika zijn beiden rood, dus iets groens (komkommer, gegrilde courgette of asperges) kleurt daar erg mooi bij. Kijk ook hoe je de verschillende kleuren over de borrelplank verdeelt, spreid de vrolijke kleuren om het geheel een beetje te breken.

Bakjes

Om de borrelplank zo mooi mogelijk te vullen, wil je het gebruik van bakjes vermijden. Ik zet ze alleen in waarvoor ze écht nodig zijn: dips, sauzen, olijven etc. Let hierdoor goed op wat je tegen elkaar aan legt.

Hapjes die vocht of nattigheid afgeven, moet je niet tegen knapperige toastjes aan leggen (dan worden de toastjes slof). Een geurige blauwaderkaas of gerookte makreel geef je ook een eigen plekje, omdat er genoeg mensen zijn die er niet van houden.

Vette / warme hapjes

Vettige hapjes geven af op je borrelplank. De één houdt van een houten borrelplankplank met geleefde vlekken, de ander wil dit liever voorkomen. In verband met foodfotografie ben ik er altijd heel voorzichtig mee.

Warme happen serveer ik eigenlijk altijd op losse schalen of borden. Je wil het liefst dat je gasten die nog warm eten en zullen dus niet de halve avond op tafel staan. Daarnaast is het ook niet de bedoeling dat je koude hapjes half opgewarmd worden doordat ze naast een paar hete bitterballen hebben gelegen.

De plank vullen

Om nog beter te illustreren waar je op moet letten en wat lekker is om te combineren, heb ik een ‘voorbeeld borrelplank’ gemaakt. Op onderstaande foto kun je stap voor stap zien hoe ik de plank heb samengesteld. Begin met de grotere onderdelen, die je in gezellige boogjes kunt neerleggen. Verdeel de kleuren en vul als laatst alle gaten in met kleine snackjes, zoals nootjes. Leg de borrelplank zo vol mogelijk, dat is in dat geval het mooiste gezicht.

Een opsomming van alle hapjes die ik voor deze borrel serveerde:

  • Brood: ciabatta, dipstokjes, vijgen-amandel brood
  • Dips en spread: vijgenjam en zelfgemaakte pesto en spinazie-feta hummus (paste net niet meer op de plank)
  • Groenten: snack paprika’s, snack komkommers, kleine trostomaatjes
  • Kaas: manchego, pecorino en blokjes belegen kaas
  • Koude hapjes: Bladerdeeg twisters met parmaham en kruidenkaas, meloen spiesjes en dadelhapjes uit mijn Borrelhapjes Bakboek
  • Warme hapjes: quiche lorraine en kleine vegetarische saucijzenbroodjes (deze serveerde ik later pas)
  • Aanvullend: kalamata olijven, knoflook olijven, fuet worstje in plakjes, pistachenootjes en sable druiven
Borrelplank maken - stap voor stap

Het Borrelhapjes Bakboek

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel hier!

Afbeelding
Wat is spekkoek

Onweerstaanbaar lekker: een dun plakje Indische spekkoek dat wegsmelt op je tong. Deze versie met een kruidig én vanillebeslag is mijn favoriet.

Wat is spekkoek?

Spekkoek is een typisch Indische cake, die opgebouwd is uit heel veel dunne laagjes. Er zijn twee soorten, de klassieke spekkoek (te zien op de foto’s bij dit recept) en de pandan spekkoek. Het klassieke recept heeft afwisselende laagjes van licht en donker beslag.

Het lichte beslag is op smaak gemaakt met vanille en het donkere beslag met een mix van specerijen. De pandan spekkoek, heeft naast de laagjes van vanille beslag ook groene laagjes met pandan beslag. Deze spekkoek is vaak wat zachter van smaak, ook al kun je wel een subtiele pandan smaak terugproeven.

Waar komt spekkoek vandaan?

Deze dun gelaagde Indische cake is afkomstig uit Nederlands-Indië en ontstaan tijdens de koloniale tijd. Je vindt deze lekkernij in bijna elke (Aziatische) supermarkt of toko terug.

Spekkoek schijnt oorspronkelijk alleen bij hoge uitzondering gemaakt te worden, voor feestelijke gelegenheden. Niet zomaar na elke afhaal maaltijd bij de toko. Je snijdt spekkoek in dunne stukjes uit respect voor de bakker ervan, die er veel werk in de vele lagen beslag heeft gestoken.

Waarom heet het spekkoek?

Zelf had ik verwacht dat de naam te maken had met de vettige en smeuïge structuur van deze Indische cake, maar niks bleek minder waar. Spekkoek dankt z’n naam aan de mooie laagjes cakes, die enigszins moeten doen denken aan doorregen spek. In het Indonesisch wordt het ook wel spekuk of lapis legit genoemd en in het Maleis kek lapis.

Hoeveel laagjes heeft spekkoek?

In authentieke recepten heb ik hierover geen specifieke informatie kunnen terugvinden, maar hoe dunner de laagjes hoe beter. En ook: hoe meer laagjes, des te langer ben je aan het bakken. Meestal zie je dat spekkoek tussen de 15 en 25 laagjes heeft.

Voor dit recept heb ik een springvorm van Ø 20 cm gebruikt, maar als je een hogere cake wil maken met meer laagjes dan raad ik aan om voor een Ø 18 cm springvorm te kiezen.

Spekkoek (1)

Hoe maak je spekkoek?

Zelf spekkoek maken is niet moeilijk, maar het is wel een bewerkelijk proces. De cake wordt getypeerd door de vele lagen en die lagen worden stuk voor stuk onder de grill van de oven afgebakken. Daardoor ben je er best een tijdje mee bezig.

Wat zit er in spekkoek?

Ondanks dat het maken van spekkoek een flinke klus is, heb je er geen spannende ingrediënten voor nodig. De basis van de spekkoek ingrediënten bestaat hoofdzakelijk uit eieren, boter, suiker en bloem. Hier maak je volgens de exacte bereiding een beslag van en breng je op smaak met vanille en specerijen. Onderstaand loop ik alle ingrediënten met je door die je nodig hebt om deze klassieke Indische spekkoek te maken.

  • Eieren. Er gaat een flinke lading eieren in een spekkoek en het is belangrijk dat je van tevoren het eigeel en eiwit netjes van elkaar scheidt.
  • Ongezouten roomboter. Zorg er altijd voor dat roomboter op kamertemperatuur is, tenzij dat anders vermeld staat in het recept.
  • Witte basterdsuiker. In sommige recepten zie je dat er voor het vanillebeslag witte basterdsuiker wordt gebruikt en voor het donkere beslag donkerbruine basterdsuiker. Met enkel witte basterdsuiker kom je ook tot een heerlijk resultaat.
  • Bloem. Hiervoor kun je patentbloem of tarwebloem gebruiken.
  • Vanille-extract. Ik maak mijn vanille-extract graag zelf. Hoe je dat precies doet, lees je hier.
  • Specerijen. Het schijnt per familierecept te variëren welke exacte specerijen worden toegevoegd, maar een combinatie van kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, kardemom en anijspoeder is mijn favoriet.
Indische spekkoek

Spekkoek bewaren

De bereiding van deze Indische cake duurt even, maar vervolgens kun je er veel porties uit halen als je mooie dunne plakjes snijdt. Zo kun je er lang mee doen, mits je de spekkoek goed verpakt bewaart.

Hoelang blijft spekkoek goed?

Verpak je spekkoek altijd goed, het liefst eerst in vershoudfolie en daarna in aluminiumfolie of in een plastic zak. Hierdoor is de cake goed luchtdicht verpakt en droogt het niet uit. Je kunt spekkoek 3-4 dagen op kamertemperatuur bewaren of tot 5 weken in de koelkast.

Kun je zelfgemaakte spekkoek invriezen?

Spekkoek invriezen is geen probleem. Verpak de plakjes laagjescake per stuk goed luchtdicht: wikkel eerst in vershoudfolie en daarna in aluminiumfolie. Op deze manier kun je de plakjes max. drie maanden in de vriezer bewaren.

Spekkoek maken

Tips: spekkoek maken

Ingrediënten op kamertemperatuur

Zorg ervoor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Dat geldt voor al mijn recepten (tenzij anders vermeld), maar het is voor de bereiding van dit recept ook echt erg belangrijk. Als de roomboter goed op kamertemperatuur is, dan kun je het lekker romig mixen en het beslag uiteindelijk goed uitsmeren in de bakvorm.

Dunne laagjes

Probeer zo dun mogelijke laagjes te maken en zorg ervoor dat je ze goed gaar bakt voordat je doorgaat met de volgende laag. Dat vergt wat extra geduld en nauwkeurigheid, maar het is het allerlekkerst. Wil je liever een hogere spekkoek dan op mijn foto’s? Gebruik dan een 18 cm springvorm, dan wordt de spekkoek automatisch hoger (en moet je ook meer laagjes afbakken).

Grill stand van de oven

De lagen van deze Indische cake worden gebakken onder de grill van de oven. Deze staat vaak op de maximale temperatuur en is niet altijd aan te passen. In mijn geval kon ik de grill op 200 °C zetten, waarbij een baktijd van 5 minuten per laagje perfect werkte. Hou er rekening mee dat deze baktijd een indicatie is en let goed op dat je laagje niet verbrandt. Het is soms even testen wat de ideale baktijd is per laagje, voordat je door kan gaan met de volgende.

Dagje later eten

Spekkoek is de dag nadat je het hebt gebakken nog lekkerder. De smaak van de specerijen is dan rijker en komt beter naar voren. Maar begrijp me niet verkeerd, de cake is ook op de dag zelf niet te versmaden. 😉

Dunne plakjes snijden

Snijd de cake in dunne plakjes. Naar wat ik heb begrepen zijn plakjes van 1 – 2 cm dik gebruikelijk en daarnaast kun je zo extra lang genieten van je baksel.

Serveren op kamertemperatuur

Serveer jouw vers gebakken spekkoek op kamertemperatuur. De cake bestaat voor een groot deel uit roomboter en dit stijft op in de koelkast of bij koelere temperaturen. De smaken van de laagjes cake komen pas echt tot hun recht bij kamertemperatuur.

Spekkoek ingrediënten

Het Feestdagen Bakboek

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept. Bestel hier!

Afbeelding

 

Spekkoek recept

Recept afdrukken

5 van 3 stemmen

Spekkoek recept

Onweerstaanbaar lekker: een dun plakje Indische spekkoek dat wegsmelt op je tong. Zelf spekkoek maken is een echte aanrader!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur 20 minuten
Totale tijd1 uur 40 minuten
Porties: personen

Equipment

Ingrediënten

  • 8 eieren
  • 375 gram ongezouten roomboter kamertemperatuur
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 225 gram bloem
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 el kaneel
  • 1,5 tl kruidnagel
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl kardemom
  • 0,5 tl anijspoeder

Instructies

Spekkoek maken

  • Splits de eigelen en de eiwitten van elkaar in twee losse kommen. Mix in een vetvrije beslagkom de eiwitten stijf.
  • Mix in een schone beslagkom de boter tot een luchtige massa, samen met de basterdsuiker en het zout. Voeg de eidooiers toe en mix tot een glad geheel. Voeg de bloem in drie delen toe, terwijl je blijft mixen.
  • Spatel 1/3e deel van het eiwit voorzichtig door het beslag. Herhaal dit voor de andere twee delen eiwit. Verdeel het beslag over twee beslagkommen.
  • In de eerste beslagkom spatel je 1 tl vanille-extract door het beslag, dit is de basis voor de lichte laagjes van je spekkoek. In de tweede beslagkom spatel je de kruiden door het beslag, dit is de basis voor de bruine, kruidige laagjes van je spekkoek.

Spekkoek bakken

  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Schep een eerste, dunne laag van het bruine beslag op de bodem van de springvorm en smeer uit met de achterkant van een lepel. De laag mag enkele mm dik zijn (zeker niet dikker dan 5 mm). Bak deze eerste laag ongeveer 4-5 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C (alleen onder-bovenwarmte).
  • Wissel de ovenstand nu van onder-bovenwarmte naar de grill (deze stond bij mij op 200 °C). Schep dezelfde hoeveelheid van het lichte beslag op het gebakken laagje cake. Smeer voorzichtig uit en pas op dat je de onderste laag niet beschadigt. Door de warmte smelt het beslag en kun je het in principe makkelijker uitsmeren. Bak de laag minimaal 4 minuten onder de grill tot deze gaar is.
  • Herhaal bovenstaande stap om-en-om voor het bruine en lichte beslag totdat het op is. Let op dat je continu dezelfde hoeveelheid beslag gebruikt voor een nieuwe laag en bak steeds onder de grill tot elke laag goudbruin en gaar is.
  • Laat volledig afkoelen voordat je 'm in plakjes snijdt.
Caramel popcorn cupcakes 5x7 WM-3

Een heerlijke vanille cupcake, met zelfgemaakte caramel botercrème met daar bovenop Werther’s Original Popcorn Caramel Classic. Je ziet het al op de foto: dat zijn overheerlijke cupcakes geworden!

Popcorn cupcakes met caramel

Toen Werther’s Original mij vroeg of ik recepten kon bedenken met hun caramel producten liep mijn hoofd gelijk over van de meest uitlopende ideeën. Een aantal hiervan ga je nog voorbij zien komen, maar we beginnen met deze caramel popcorn cupcakes.

De structuren en smaken die samenkomen in dit recept zijn een hele goede match. De cupcakes zijn zacht en luchtig, de botercrème is romig met een heerlijke caramelsmaak. De caramel drizzle ziet er niet alleen prachtig uit, maar voegt ook zeker nog meer van die romige caramelsmaak toe.

En niet te vergeten: de popcorn topping! Je denkt er misschien niet snel aan, maar de krokante stukjes popcorn combineren heel goed met deze caramel cupcakes. Een perfecte traktatie voor bijvoorbeeld een filmavondje of verjaardag.

Caramel popcorn cupcakes 5x7 WM-1

Bakken met Caramel

Ik ken eigenlijk geen mensen die niet dol zijn op caramel. Maar ik hoor vaak genoeg van mensen die het ietwat ingewikkeld vinden om caramel in recepten te verwerken. Dat is nergens voor nodig, want bakken met caramel is echt niet moeilijk. Daarbij komen de caramel producten van Werther’s Original goed van pas.

Bij dit cupcakes recept staat de popcorn in het zonnetje, maar het is niet het enige product dat ik heb gebruikt. De Werther’s Original Roomsnoepjes (wie kent ze niet) zijn namelijk ideaal om een snelle en supersimpele caramelsaus van te maken.

Deze saus heb ik gebruikt om de botercrème mee op smaak te brengen en ik hield nog wat achter voor de decoratie. Een goede drizzle doet het immers altijd goed.

Als je op zoek bent naar recepten met caramel, vergeet dan niet een kijkje te nemen op de website van Werther’s Original.

Caramel popcorn cupcakes 5x7 WM-4

Meer cupcakes recepten

Smaken deze popcorn cupcakes naar meer? Dat snap ik natuurlijk helemaal. Ik heb een paar van mijn favoriete cupcakes recepten voor jullie verzameld:

Caramel popcorn cupcakes 5x7 WM-5

Tips voor caramel popcorn cupcakes

Kan ik ook de snoepjes voor de botercrème alleen smelten zonder slagroom?

Nee dit werkt niet, de caramel wordt dan niet goed opgenomen door de botercrème. Het is belangrijk om er eerst een simpele saus van te maken.

Kan ik ook caramel cupcakes maken?

Zeker, ik vind het persoonlijk lekker om een neutrale basis te hebben bij cupcakes, maar je kunt bijvoorbeeld de roomsnoepjes fijnhakken en deze door het cupcakebeslag spatelen.

Hoe kan ik cupcakes het best bewaren?

Zonder topping bewaar je de cupcakes 4-5 dagen in een afgesloten verpakking op kamertemperatuur. Met topping kun je hetzelfde aanhouden, maar zet ze dan wel op een zo koel mogelijke plek. In de koelkast kan ook, probeer ze dan wel goed te verpakken in verband met uitdrogen. De popcorn kun je het best vlak voor serveren toevoegen.

Hier vind je nog meer informatie over het bewaren van cupcakes.

Caramel popcorn cupcakes 5x7 WM-2

 

makkelijke cupcakes met caramel

Recept afdrukken

4.34 van 3 stemmen

Caramel popcorn cupcakes recept

Een heerlijke vanille cupcake, romige caramel botercrème en knapperige popcorn. Met dit recept maak je ze zelf!
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd1 uur
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 135 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanillepasta
  • 4 eieren
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout

Topping

  • 1 portie botercrème
  • 80 gram Werther’s Roomsnoepjes
  • 20 ml slagroom
  • Werther’s Original Popcorn Caramel Classic

Instructies

  • Mix in een kom de boter en suiker romig. Voeg de vanillepasta en eieren één voor één toe en blijf mixen tot deze goed zijn opgenomen.
  • Voeg het zout en zelfrijzend bakmeel beetje bij beetje toe, mix tot deze droge ingrediënten zijn opgenomen.
  • Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de cupcakes in 18 – 20 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar. Controleer of de cupcakes gaar zijn voordat je ze uit de oven haalt.
  • Maak de botercrème volgens recept en laat de cupcakes volledig afkoelen.
  • Smelt de Werther’s Original Roomsnoepjes in een steelpan. Als de roomsnoepjes zijn gesmolten voeg je de slagroom toe. Roer door tot je een egale massa hebt. Laat afkoelen tot het (bijna) op kamertemperatuur is.
  • Voeg twee derde van de caramelsaus toe aan de botercrème, mix tot dit volledig is opgenomen. Doe de botercrème in een spuitzak met stervormige spuitmond en spuit mooie toeven op de cupcakes.
  • Met de overgebleven caramelsaus decoreer je de cupcakes, drizzle de saus over de toeven. Maak de cupcakes vervolgens af met de Werther’s Original Popcorn Caramel Classic.

Dit artikel is een samenwerking met Werther’s Original.

Taco bowl recept

Tortilla wraps die je knapperig bakt in de vorm van een eetbaar kommetje met een Mexicaanse taco vulling. Met deze lekkere tortilla taco bowls verras je al je tafelgasten!

Goed gevulde tortilla taco bowls

Zien ze er niet onwijs leuk uit, deze tortilla taco bowls? Ik vind dit zo’n ontzettend gezellig recept om voor vrienden en familie te maken. En het kost je amper meer moeite dan het vullen van tortilla wraps of taco’s. Een kleine vereiste zijn de tortilla bowl bakvormen, die je terugvindt in de Laura’s Bakery bakproducten collectie die momenteel bij Kruidvat in de winkel te koop is. Onderstaand geef ik ook nog tips hoe je de eetbare tortilla bowls zonder bakvorm kunt maken, dus lees het artikel goed door voor al mijn tips.

Taco salade

Als vulling voor de tortilla taco bowls heb ik een snelle taco salade gemaakt. De in limoensap ingelegde rode ui is voor mij onmisbaar, want dat geeft je taco salade een lekker zuurtje en tegelijkertijd een pikant randje. Verder heb ik het heel simpel gehouden met tomaat, komkommer, avocado en verse koriander (of peterselie).

Daar bovenop schep je uiteraard een lekker gehakt-bonen mengsel, op smaak gemaakt met tomatenpuree en Mexicaanse kruiden. Alleen nog een beetje zure room om de tortilla taco bowls af te maken en klaar ben je! Je kunt er trouwens voor kiezen om de bowls in de keuken al te vullen, of je zet alle onderdelen op tafel en je laat je eters lekker zelf hun eigen bowl vullen.

bowl taco

tortilla taco bowl

Tortilla taco bowl bewaren

Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat er na een etentje nog taco bowls zullen overblijven, maar natuurlijk ga ik je voldoende tips geven om de losse onderdelen te bewaren of voor te bereiden voor een etentje.

Hoelang blijft een tortilla taco bowl goed?

De niet-gevulde tortilla taco bowls kun je in een afgesloten trommel tot 1 week te bewaren buiten de koelkast. Als ze hun knapperigheid zijn verloren, kun je ze altijd nog enkele minuten opnieuw in de oven verwarmen voordat je ze opdient. De gehakt-bonen vulling kun je max. twee dagen in de koelkast bewaren. Je kunt dit dus al prima de avond voorafgaand aan een etentje voorbereiden. De verse groentes zijn het lekkerst als je ze vlak voor het serveren snijdt, maar eventueel kun je het daarna nog wel één dag in de koelkast bewaren (de avocado kan dan wat bruin worden).

Kan ik tortilla taco bowls invriezen?

Het invriezen van de niet-gevulde tortilla bowls raad ik niet aan. De gehakt-bonen vulling kan in een luchtdichte bewaardoos tot drie maanden worden ingevroren.

Meer Mexicaanse recepten

Fan van de Mexicaanse keuken? Ik ook! Al neigen mijn recepten misschien wat meer naar Tex-Mex dan naar écht authentiek Mexicaans. Maar één ding is zeker: ze zijn stuk voor stuk heerlijk. Op Laura’s Bakery vind je volop Mexicaanse recepten met een eigen twist die absoluut het proberen waard zijn!

Tortilla taco bowl (2)
Tortilla taco bowl (1)
Tortilla taco bowl (3)

Tortilla taco bowl maken

Kan ik de bowls ook zonder tortilla bakvorm maken?

Ik heb het zelf niet getest, maar in principe moet dit kunnen op twee verschillende manieren:

  1. Je gebruikt hiervoor ovenvaste kommetjes die groot genoeg zijn en daar vouw je de tortilla wraps in, net zoals dit in het recept omschreven is voor de tortilla bakvorm.
  2. Als je onvoldoende ovenvaste kommetjes in huis hebt, kun je ook een cupcake of muffin bakvorm gebruiken. Draai deze om en klem een tortilla in de vorm van een kommetje tussen 4 muffin/cupcake vormpjes.

Op deze twee manieren krijgen je tortilla bowls wel een andere vorm dan op mijn foto’s te zien is. Ik lees in de reacties onder het recept graag terug hoe jij de tortilla bowls gebakken hebt!

Variëren met de taco salade

Mijn taco salade was gevuld met stukjes tomaat, komkommer, avocado, rode ui en koriander. Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden waarmee je deze ingrediënten kunt aanvullen of vervangen:

  • Paprika (geroosterd)
  • Mais
  • Peterselie
  • Jalapeños
  • Lente-ui
  • Rucola of andere slablaadjes
  • Guacamole

Hoe maak ik de taco vulling vegetarisch?

Hiervoor kun je een vegetarisch alternatief voor het gehakt gebruiken. Ik gebruikt het liefst ‘vegetarisch gehakt’ dat er rauw en ongebakken uitziet en volgens de verpakking nog rul gebakken moet worden. Op die manier kun je het onderstaande recept exact volgen zoals omschreven.

Hoe maak ik mijn eigen Mexicaanse kruidenmix?

Dat is heel simpel, waarschijnlijk heb je de meeste kruiden al in de kast staan. Je kunt uiteraard variëren in hoeveelheden naar smaak, maar mijn mix is samengesteld met onderstaande kruiden en verhoudingen. Ik raad aan om direct een wat grotere hoeveelheid te gebruiken en in een kruidenpotje te bewaren. Handig voor de volgende keer!

  • 2 el paprikapoeder
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl chilipoeder of gemalen peper
  • 1 tl zout
  • 0,5 tl oregano
Tortilla taco bowl (4)

Het Borrelhapjes Bakboek

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel hier!

Afbeelding

 

Tortilla taco bowl recept

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Tortilla taco bowl recept

Een knapperige tortilla in de vorm van een kommetje met een Mexicaanse vulling. Van deze lekkere taco bowls wordt iedereen blij!
Porties: personen

Ingrediënten

Tortilla bowls

  • 8 kleine tortilla wraps
  • olijfolie

Gehakt-bonen vulling

  • 300 gram gehakt of een vegetarisch alternatief
  • 1,5 el Mexicaanse kruiden
  • 70 gram tomatenpuree + 100 ml water
  • 250 gram kidneybonen
  • zout en peper

Taco salade

  • 1 limoen
  • 1 rode ui in dunne ringen
  • 200 gram cherrytomaatjes in kwartjes
  • 150 gram komkommer in blokjes of plakjes
  • 1-2 avocado's in blokjes
  • verse koriander of peterselie grof gesneden
  • zure room

Instructies

  • Smeer de tortilla bakvormen licht in met een beetje olijfolie. Druk een tortilla wrap in elke tortilla bowl bakvorm en smeer de tortilla ook licht in met een beetje olijfolie. Bak 15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) in de oven tot ze lichtbruin kleuren. Laat hierna volledig afkoelen.
  • Knijp ondertussen het limoensap uit in een bakje. Meng de rode uienringen er doorheen en laat een half uurtje staan, roer af en toe om. Op deze manier gaat het scherpe randje van de ui eraf.
  • Verhit een koekenpan met olie en bak het gehakt rul. Voeg de kruiden toe en bak een minuut mee. Voeg ook de tomatenpuree, water en de kidneybonen toe. Roer door elkaar tot alles goed gemengd is en laat even bakken tot het gehakt volledig gaar is en de kidneybonen verwarmd. Maak indien nodig verder op smaak met peper en zout.
  • Meng de rode ui en het limoensap met de gesneden tomaatjes, komkommer en avocado. Meng ook de fijngesneden verse kruiden er doorheen.
  • Vul de tortilla bowls met een schep van de salade en hierna het gehakt-bonen mengsel. Top af met wat zure room en eventueel met wat extra koriander/peterselie en rode ui. Eet smakelijk!
TP36 KV40 2024 (1)

Wat heb ik weer tof nieuws: jullie kunnen aan de bak met gloednieuwe items uit de Laura’s Bakery bakproductencollectie. Koekenbakkers kunnen hun hart echt ophalen, maar er zitten nog veel meer leuke producten bij. Lees snel verder om meer te weten te komen over deze nieuwe collectie die vanaf volgende week bij Kruidvat te koop is.

Het najaar is officieel van start gegaan, dus dat betekent dat er in veel Nederlandse huishoudens weer lekker vaak gebakken gaat worden. Heb jij nog niet gebakken deze maand? Met deze gezellige, nieuwe bakproductencollectie heb je meer dan voldoende reden om de keuken in te duiken!  

Ik vertel je in dit artikel alles over de producten in de aankomende collectie, maar bekijk ook meteen de speciale bakproducten pagina. Daar vind je niet alleen een helder overzicht van de losse producten, maar ook recept inspiratie zodat je direct met jouw nieuwe bakspullen aan de slag kan.  

Laura's Bakery bakproducten bij Kruidvat - oktober 2024

Laura's Bakery bakproducten bij Kruidvat - oktober 2024

Van koekuitstekers tot granola mal

Als je van koekjes bakken houdt, dan word je heel gelukkig van deze bakproductencollectie! Ik ben zelf erg enthousiast over de speculaas mal, waarmee je zelf de lekkerste speculaasjes kunt bakken. Maar ook het koekuitstekers alfabet vind ik onmisbaar in iedere keuken. Daarmee kun je de namen van huisgenoten, familieleden of vrienden ‘vereeuwigen’ in een lekker suikerkoekje of kaaskoekje! Geweldig voor verjaardagen, maar dat geldt ook voor de andere koekuitstekers en voor de taartvorkjes. Ook al heb je een relatief simpele taart of cake gebakken, met deze vorkjes (of lepeltjes!) steel je alsnog de show. 

Nog zo’n product waaraan ik helemaal verknocht ben is de granola bar mal. Hierin bak je lekkere notenrepen of mueslirepen, maar ook cake of brownies. En denk ook eens aan het opbouwen van gelaagde gebakjes of ijstaartjes! Last but not least de tortilla bakvorm (set van 3), waarmee je met behulp van tortillawraps heuse tortillabowls kunt bakken. Die eetbare kommetjes zijn vervolgens zowel zoet als hartig te vullen. Erg leuk voor etentjes! 

Waar en wanneer verkrijgbaar?

Je vindt alle nieuwe Laura’s Bakery bakproducten vanaf dinsdag 1 oktober in de winkels bij Kruidvat (zowel in Nederland als in België) en vanaf maandag 30 september is de collectie al online te koop in de webshop van Kruidvat. Maar een kleine tip van mij: houd vooral het Kruidvat filiaal bij jou in de buurt in de gaten, want soms liggen de producten al eerder in de schappen. En wees er snel bij, want op is ook écht op.   

Laura's Bakery bakproducten bij Kruidvat - oktober 2024 - tortilla bakvorm

Laura's Bakery bakproducten bij Kruidvat - oktober 2024 - abc alfabet

Laura’s Bakery bakproducten oktober 2024

Ik zet alle producten van de Laura’s Bakery bakproductencollectie bij Kruidvat oktober 2024 even voor je op een rij:  

  • Tortilla bakvorm (set van 3) – €4,99 per set 
  • Siliconen granola bar mal (21 x 26,6 x 2 cm) – €2,99  
  • Taartvorkjes – € 4,99 
  • Theelepels – € 4,99 
  • Koekuitstekers (3 verschillende setjes) – € 2,49 per set 
  • Koekuitstekers alfabet (26 stuks) – € 6,99 
  • Speculaas mal – € 3,99 

De producten zijn ook online verkrijgbaar bij Kruidvat. Vanaf maandag 30 september 2024 zijn deze in de webshop van Kruidvat te vinden. Ook hier geldt op = op!  

Laura's Bakery bakproducten bij Kruidvat - oktober 2024 - speculaas mal

Laura's Bakery bakproducten bij Kruidvat - oktober 2024 - koekuitstekers

Wat kun je bakken met de Laura’s Bakery bakproducten?

Wil jij volgende week direct aan de slag als je de bakproducten hebt gescoord? Begrijpelijk! Neem dan een kijkje op de bakproductenpagina met een overzicht van alle producten, inclusief mijn persoonlijke tips voor bijpassende recepten. Daar geef ik allerlei inspiratie, baktips en basisrecepten voor cakes of koekjes waar je direct mee aan de slag kan. Je hebt eindeloos veel mogelijkheden met de bakproducten, dus check snel deze pagina. 

Nog even alles op een rij

Per wanneer zijn de producten verkrijgbaar? 

De folder gaat dinsdag 1 oktober in, maar houd ook de winkel bij jou in de buurt in de gaten. Het kan zijn dat het al wat eerder in de schappen ligt.   

Zijn de Laura’s Bakery bakproducten ook in België verkrijgbaar? 

Ja, ook op dinsdag 1 oktober gaat de folder in België in.   

Zijn de producten ook online verkrijgbaar? 

De producten zijn al vanaf maandag 30 september online verkrijgbaar bij Kruidvat.   

Worden de producten aangevuld als het is uitverkocht?  

Nee, voor alle producten geldt op is ook echt op. Dus wees er snel bij.   

Kunnen de producten in de vaatwasser?  

Dit staat op de verpakking van de producten vermeld. 

Ik ben ontzettend benieuwd naar alle prachtige baksels die ongetwijfeld gemaakt zullen worden met de nieuwe bakproducten. Dus deel je foto met mij of tag @laurasbakery op Instagram erin, dat vind ik heel erg leuk om te zien.

Bananenbrood havermout

Op zoek naar een gezond tussendoortje? Dan zou dit recept voor bananenbrood met havermout wel eens precies kunnen zijn wat je nodig hebt. Snel, makkelijk, lekker en gezond!

Het lekkerste bananenbrood met havermout

Inmiddels is er een flink repertoire aan bananenbrood recepten op Laura’s Bakery te vinden, maar een exemplaar met havermout ontbrak nog. Meestal maak ik mijn bananenbroden met een deel amandelmeel in de receptuur, maar in dit geval heb ik alleen havermout gebruikt als meelsoort. Dat zorgt voor een wat steviger bananenbrood, dat erg vezelrijk is en daardoor ook goed vult.

Wat heb ik nodig voor een havermout bananenbrood?

  • Rijpe bananen. Bananen geven de lichtzoete smaak aan een bananenbrood. Gebruik om die reden vooral rijpe bananen, die zijn extra zoet en rijk van smaak.
  • Eieren. De werking van eieren in dit recept is om te zorgen voor binding, structuur en de rijzing van het bananenbrood.
  • Vanille-extract. Dit is één van mijn favoriete smaakmakers, eventueel kun je dit nog aanvullen met enkele theelepels kaneel of speculaaskruiden.
  • Havermout. Zelf gebruik ik havermout die ik fijnmaal in de blender tot een meel, maar je kunt ook volkoren havermeel gebruiken ter vervanging.
  • Bakpoeder en baking soda. Twee rijsmiddelen die ik graag combineer voor het allerlekkerste bakresultaat, lees er hier meer over.
  • Rozijnen. Er gaan geen suiker of suikervervangers in dit recept, alleen bananen. Voor een iets zoeter resultaat voeg je rozijnen aan het beslag toe, of stukjes gedroogde abrikozen bijvoorbeeld. Als je hier niet van houdt, kun je dit ook weglaten.

BAKTIP: Naast deze korte lijst ingrediënten heb je uiteraard ook een bakvorm nodig om het bananenbrood in te bakken. Ik gebruik al jaren deze cake bakvorm en ben daar erg tevreden over.

Bananenbrood met havermout maken

Bananenbrood met havermout bewaren

Uit dit recept voor bananenbrood met havermout haal je 12 plakjes, oftewel 12 keer een lekker tussendoortje. Het mooie aan bananenbrood is dat je het heel goed kunt bewaren en op die manier altijd voldoende tussendoortjes op voorraad hebt.

Hoelang blijft een havermout bananenbrood goed?

Bananenbrood is het lekkerst als je het binnen 2-3 dagen opeet. Verpak het bananenbrood in aluminiumfolie of in een luchtdichte vershouddoos en bewaar buiten de koelkast op kamertemperatuur. Als je het niet vers genoeg meer vind smaken, kun je het ook even in het broodrooster of de airfryer roosteren. Dan wordt het plakje lekker warm en krijgt een krokant randje, heerlijk!

Kan ik dit bananenbrood invriezen?

Bananenbrood is heel goed in te vriezen. Luchtdicht verpakt blijft het tot wel 3 maanden goed. Als je de plakjes per stuk verpakt, kun je (bijvoorbeeld) elke ochtend een plakje eruit halen. Stop het in je tas of in een broodtrommel en ongeveer twee uur later is je gezonde snack ontdooid.

Meer gezonde tussendoortjes met havermout

Er zijn ongelofelijk veel lekkere recepten met havermout te bedenken, maar op het gebied van gezonde tussendoortjes zijn enkele recepten bij mij favoriet:

Bananenbrood amandelmeel havermout

Havermout bananenbrood maken

Kan ik ook minder rijpe bananen gebruiken?

Dat kan prima, maar het eindresultaat zal dan wel wat minder zoet smaken. Lees ook eens het artikel over hoe je snel bananen kunt laten rijpen.

Kan ik het ook met havermout én amandelmeel maken?

Ja hoor, dat kan. In dat geval kun je mijn basisrecept voor bananenbrood aanhouden en de bloem vervangen door (gemalen) havermout of havermeel.

Is dit een glutenvrij bananenbrood recept?

In principe wel, want haver is een glutenvrije graansoort. Let er bij de aanschaf van havermout of havermeel altijd op of dit glutenvrij gecertificeerd is, want in de fabriek kan eventueel kruisbesmetting hebben plaatsgevonden.

Kan ik de havermout vervangen door een volkoren meelsoort?

Dat heb ik niet getest, maar ik denk dat dit geen probleem is. Meestal combineer ik volkorenmeel in mijn bananenbrood recepten met amandelmeel, voor een extra lekkere textuur. Hou er wel rekening mee dat volkorenmeel meestal niet glutenvrij is.

Kan ik het ook in een andere bakvorm maken?

Ik gebruik eigenlijk altijd een cake bakvorm van 25 cm, maar je kunt dit recept ook uitstekend in een muffin bakvorm bakken. In dat geval bak je 12 havermout bananenbroodmuffins! Verder kun je variëren met allerlei soorten bakvormen. Via de ‘recept omrekenen’-knop in onderstaande receptkaart kun je het recept omrekenen naar een bakvorm naar wens.

Bananenbrood met havermout

Het Laura’s Bakery Bakboek

De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet.

Bestel hier!

Afbeelding

 

Bananenbrood met havermout recept

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Bananenbrood met havermout recept

Op zoek naar een gezond tussendoortje? Dan zou dit recept voor bananenbrood met havermout wel eens precies kunnen zijn wat je nodig hebt. Snel, makkelijk, lekker en gezond!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Totale tijd1 uur
Porties: porties

Equipment

Ingrediënten

  • 225 gram havermout of havermeel
  • 3 rijpe bananen ongeveer 300-350 gram
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • 80 gram rozijnen geweld

Instructies

  • Indien je havermout gebruikt, maal deze fijn tot een meel in de blender of foodprocessor.
  • Pureer de bananen tot een papje. Voeg de eieren, één voor één, samen met het vanille-extract toe en mix tot deze zijn opgenomen.
  • Voeg het havermeel, bakpoeder, baking soda en zout toe. Meng dit door het beslag tot het helemaal is opgenomen. Spatel de rozijnen erdoor.
  • Stort het beslag in een ingevette en met bloem bestoven (of met bakpapier bekleed) cakeblik. Verdeel het beslag gelijkmatig over de vorm.
  • Als je het leuk vindt kun je een extra banaan over de lengte halveren en deze bovenop het beslag leggen, of wat havermout over het beslag strooien.
  • Bak het bananenbrood in 40-45 minuten op 180°C graden (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin. Een houten prikker moet er schoon uitkomen.
Kruimeldeeg met amandelmeel-6a

Met dit recept maak je de allerlekkerste amandel crumble. Heerlijk om te gebruiken voor verschillende baksels of over warm fruit zoals bij apple crumble. Of gewoon om zo van te snoepen. Amandel geeft een heerlijke toevoeging aan het kruimeldeeg!

Amandel crumble recept

Crumble oftewel kruimeldeeg is onwijs eenvoudig te bereiden. Je hebt er weinig voor nodig en je gebruikt eigenlijk alleen je handen om het kruimeldeeg te maken. Natuurlijk kun je ook een keukenmachine gebruiken, maar juist met je handen vind ik dat je goed de structuur kunt voelen en een goed kruimeldeeg kunt maken.

Je kunt zelf precies bepalen hoe groot je de kruimels wilt hebben, hoe langer je kneed hoe groter de kruimels worden. Dat geldt voor al het kruimeldeeg, en zeker ook voor deze amandel crumble!

Kruimeldeeg met amandelmeel-2a

Crumble van amandelmeel maken

Dit recept is een variatie op mijn basisrecept voor kruimeldeeg. De aanpassing zit ‘m in het vervangen van een deel van de bloem voor amandelmeel en het toevoegen van stukjes fijngehakte amandel. Dat geeft het kruimeldeeg vooral net een wat meer nootachtige smaak en je gebruikt wat minder bloem, dus in dat opzicht kun je het ook wat meer voedzaam noemen.

Ik vind het heerlijk om deze amandel crumble te gebruiken in baksels. Een apple crumble met amandelmeel is absoluut aan te raden!

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

Afbeelding

Amandel crumble recept

Crumble amandelmeel

Amandel crumble bewaren

Amandel crumble kun je heel goed voorbereiden. Het deeg kun je al voorbereiden en 1-2 dagen in de koelkast bewaren voor je het afbakt, al dan niet los of als topping van een ander recept.

Hoe lang blijft amandel crumble goed?

Heb je het kruimeldeeg los afgebakken? Dan kun je het in een luchtdichte verpakking minimaal 1 week bewaren. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een glazen weckpot of voorraaddoos. Daarna kun je het beste even proeven of het nog lekker/knapperig is om te testen of het nog goed is.

Als je het hebt meegebakken met een baksel verschilt het nogal per recept hoe lang je het kunt bewaren. 

Amandel crumble invriezen

Ik raad het niet aan om amandel crumble in te vriezen als je het al afgebakken hebt. Dan zal het niet meer lekker krokant zijn. Het deeg kun je mogelijk wel invriezen voor je het hebt afgebakken, al heb ik dat zelf niet getest.

Kruimeldeeg met amandelmeel-3a

Tips voor amandel crumble (kruimeldeeg)

Amandelen en amandelmeel

In dit recept gebruik ik amandelmeel, dit kun je in vrijwel iedere supermarkt tegenwoordig wel krijgen en zeker ook bij (online) speciaalzaken. Ook gebruik ik hele amandelen die ik vervolgens fijn hak. Ik gebruik gewoon amandelen met schil, maar als je liever blanke amandelen wilt gebruiken kan dat ook.

Waar kun je amandel crumble voor gebruiken?

Er zijn heel veel opties wat je kunt maken met deze amandel crumble. Fruit crumbles zoals appel crumble, maar ook als topping op taarten of andere baksels zoals de appel-kruimeltaart. Maar ook bij een toetje of gewoon een kommetje yoghurt met fruit is kruimeldeeg een zalige toevoeging.

 

Amandel crumble kruimeldeeg

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Amandel crumble (kruimeldeeg)

Varieer met het basisrecept voor kruimeldeeg door ingrediënten te vervangen of net iets aan te passen. Dit kruimeldeeg met amandelmeel is echt ontzettend lekker.

Ingrediënten

  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gram bloem
  • 50 gram amandelmeel
  • Snuf zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 40 gram amandelen fijngehakt

Instructies

  • Ik maak kruimeldeeg graag met mijn handen. Daarvoor doe je alle ingrediënten tegelijk in een kom.
  • Wrijf de boter tussen je vingers fijn en kneed tot een stevig, maar kruimelig deeg. Het deeg zal uiteindelijk net niet (of net wel) een stevig samenhangend deeg vormen. Dan is het goed.
  • Wil je de kruimels los bakken? Verspreid ze dan over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in 12-15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) of tot ze goudbruin beginnen te kleuren.
  • Wil je het kruimeldeeg gelijk in een recept verwerken? Dat kan natuurlijk ook. In het geval van een crumble met fruit doe je dit, afhankelijk van het formaat van de ovenschaal, in 20-30 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
Ei muffins caprese

Op zoek naar een koolhydraatarm tussendoortje? Probeer dit makkelijke recept voor ei muffins caprese dan eens uit! Je hebt ze zo gemaakt en ze zijn ontzettend lekker.

Ei muffins maken

Ei muffins zijn natuurlijk geen echte muffins, maar je bakt ze wel in een muffin bakvorm. Daardoor krijgen ze direct het ideale formaat van een tussendoortje. Dit makkelijke recept heeft eieren in de hoofdrol en er komt geen bloem of meel aan te pas. Daardoor zijn deze hartige muffins niet alleen glutenvrij, maar ook koolhydraatarm. Een lekker en licht hapje.

Vegetarische ei muffins

Ei muffins zijn lekker om te eten als ontbijt, bij de lunch of als hartig tussendoortje. Deze caprese variant is volledig vegetarisch en als smaakmakers staan de kenmerkende caprese ingrediënten centraal: tomaat, mozzarella en basilicum. Deze drie eenheid blijft een heerlijke combinatie die ik maar al te graag in hartige recepten of borrelhapjes verwerk. In dit geval met deze lekkere, vegetarische ei muffins als resultaat!

BAKTIP: Een bakvorm voor cupcakes & muffins is in mijn keuken onmisbaar. Bij Dille & Kamille hebben ze veel keuze uit mooie bakvormen, zoals deze muffin bakvorm van gerecycled rvs. 

Ei muffins maken

Ei muffins caprese bewaren

Zelf vind ik deze ei muffins het meest ideaal als tussendoortje of bij de lunch. Ze zijn prima enkele dagen vooruit te maken, als je ze in de koelkast bewaart. Maak je ze op zondag, dan heb je tot donderdag een gezonde hartige snack op voorraad.

Hoe lang blijven ei muffins goed?

Luchtdicht verpakt in de koelkast kun je deze ei muffins 3-4 dagen bewaren. Na het bakken laat je ze eerst volledig afkoelen en vervolgens bewaar je ze in een vershouddoos in de koelkast. Ik vind deze glazen dozen met bamboe deksel erg fijn.

Kun je ei muffins invriezen?

Zelf heb ik het niet getest, maar ik heb vaak genoeg gelezen dat je ei muffins goed kunt invriezen na het afkoelen. Bewaar ze luchtdicht verpakt en warm indien nodig op na het ontdooien.

Meer hartige muffins recepten

Ben je fan van hartige muffins? Goed nieuws: op mijn blog vind je nog veel meer lekkere variaties! Van muffins met kaas en groenten tot verrassende combinaties met spek of kruiden – ideaal voor een lunch, picknick of hartige snack.

Je vindt alle recepten in een handig overzicht, zodat je snel aan de slag kunt. Of probeer een van deze populaire hartige muffins:

 

Vegetarische ei muffins caprese

Ei muffins caprese

Kan ik de ei muffins ook koud eten?

Koud vind ik ze hartstikke lekker en dat is wel zo makkelijk als je ze als tussendoortje meeneemt. Je kunt er ook voor kiezen om ze kort op te warmen in de magnetron of enkele minuten in de oven of airfryer.

Kan ik het inzakken voorkomen?

Je zult zien dat de muffins direct na het bakken mooi hoog zijn, maar tijdens het afkoelen (helaas) inzakken. Je kunt proberen om je ei muffins af te laten koelen in de oven, met de ovendeur een kleine kier. Heb jij ook een tip tegen het inzakken van ei muffins? Deel het dan in een reactie onder het recept, ik ben benieuwd!

Kan ik andere groenten gebruiken?

Absoluut! Je kunt de tomaatjes vervangen door bijvoorbeeld paprika of spinazie, of je kunt het huidige recept aanvullen met extra groenten. Hak de groenten wel klein, in verband met de garing in de korte oventijd. Met sommige groenten is het beter om ze kort te blancheren voordat je ze door het eimengsel verwerkt.

Het Borrelhapjes Bakboek

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel hier!

Afbeelding

 

Ei muffins caprese recept

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Ei muffins caprese recept

Een onwijs lekker tussendoortje met een Italiaans tintje, zo kun je dit lekkere ei muffins caprese recept het beste omschrijven.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 2 takjes basilicum
  • 10 cherrytomaatjes
  • 6 kleine mozzarellaballetjes
  • 5 eieren M
  • 4 el room
  • peper en zout
  • 40 gram Parmezaanse kaas geraspt

Instructies

  • Snipper de basilicumblaadjes, snijd de de tomaatjes in kwarten en halveer de mozzarellaballetjes. Klop de eieren los met de room in een kom, met peper en zout naar smaak.
  • Verdeel het ei-mengsel over de vormpjes van een licht ingevette muffin bakvorm. Over elk muffin vormpje verdeel je wat basilicum, tomaat en mozzarella. Top af met de Parmezaanse kaas.
  • Bak de ei muffins 16-18 minuten in de oven op 180°C (boven- en onderwarmte) tot ze gaar en lichtbruin aan de bovenkant zijn.