Nacho schotel

Gepost: 25 mei 2015 Laatst bewerkt: 25 januari 2024
Nacho schotel

Deze Mexicaanse nacho schotel is lekker snel te maken en smaakt overheerlijk. Ideaal voor drukke dagen als je weinig tijd heb om te koken.

Nacho schotel maken

Ik ben gek op de Mexicaanse keuken, of wellicht doel ik vooral op de tex-mex keuken. Burrito’s, taco’s, quesedilla’s. Noem het maar op. Oh, en nacho’s, daar ben ik ook dol op. Of je ze nu in een maaltijd verwerkt, of als lekkere borrelhap serveert. Ze lenen zich bijvoorbeeld heel goed om in een nacho schotel verwerkt te worden. Dat is een gerecht dat ontzettend snel te maken is, maar tegelijkertijd ook erg leuk om te serveren als er mensen komen eten. Echt ideaal als je geen zin of tijd hebt om lang in de keuken te staan.

Lekker bij een nacho schotel

Er zijn veel lekkere ‘extraatjes’ te bedenken die heerlijk zijn om bij deze nacho schotel te maken. De ijsbergsla, crème fraiche en guacamole zijn voor mij eigenlijk wel een must en serveer ik er standaard bij. De guacamole maak ik op het moment dat de nacho schotel in de oven staat. Op een avond dat je wat meer tijd hebt kun je bijvoorbeeld niet alleen de guacamole zelf maken, maar ook een lekkere tomaten salsa bij de schotel serveren. Je kunt ook denken aan gepekelde jalapeños, in zuur gelegde rode uitjes of varieer een met één van deze avocado dipjes.

BAKTIP! Ik maakte deze schotel in deze ovenschaal, daar pas het geheel perfect in.

Nacho schotel met gehakt

Nacho schotel met gehakt

Je maakt deze nacho schotel met gehakt, maar als je een vegetarische variant wil maken dan kun je het gehakt prima vervangen door een vegetarisch gehakt-alternatief (liefst een ‘rauwe’ variant). Als je het gehakt eens wil vervangen door kip, dan kan ik mijn recept voor Mexicaanse pulled chicken aanraden. Wat ook erg lekker is, is om een blik zwarte bonen of kidneybonen door het gehakt-groente mengsel te mengen. Dat hoort eigenlijk ook wel echt thuis in een tex-mex nacho schotel.

Meer Mexicaanse recepten

Ik noemde het al eerder, maar ik hou enorm van de Mexicaanse keuken en dus staan er al flink wat recepten die door deze keuken zijn geïnspireerd online. Deze recepten maak ik hier thuis het meest:

HET BORRELHAPJES BAKBOEK

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel hier!

Afbeelding
Nachoschotel recept

Mexicaanse schotel met nachos

Kan ik het gehakt vervangen?

Dat hangt er vanaf waardoor. Je kunt bijvoorbeeld ook stukjes kip mee bakken met de knoflook en ui. Een vegetarisch alternatief voor gehakt werkt ook heel goed, neem het liefst de ‘rauwe’ variant zodat je het recept verder gewoon kunt volgen.

Kan ik ook andere groenten gebruiken?

Zeker, hoewel mijn recept wel echt de tomatenblokjes als basis heeft. De paprika’s kun je bijvoorbeeld goed vervangen door (of aanvullen met) champignons of courgette.

Mexicaanse schotel met nachos

 

Nacho schotel recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.58 van 7 stemmen

Nacho schotel recept

Dit makkelijke recept voor een Mexicaanse nacho schotel is lekker snel te maken en smaakt overheerlijk. Een aanrader!
Porties: 4 personen
20 x 25 cm of 15 x 30 cm

Ingrediënten

  • olijfolie om in te bakken
  • 1 witte ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 300 gram gehakt
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 paprika’s fijngesneden
  • 150 gram maïs (klein blikje)
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 100-150 gram nacho’s naturel
  • 100 gram geraspte kaas

Serveren met (optioneel)

Instructies

  • Verhit een grote koekenpan op het vuur met wat olijfolie. Fruit de gesneden ui en knoflook hierin. Voeg het gehakt en de kruiden toe en bak rul.
  • Voeg de fijngesneden paprika's en de maïs toe, laat een paar minuten meebakken. Voeg daarna de tomatenblokjes toe en laat het mengsel even pruttelen, zo dikt het vocht van de tomatenblokjes gelijk een beetje in.
  • Schep het gehaktmengsel in de ovenschaal. Verdeel de nacho’s er overheen en strooi hier de geraspte kaas overheen
  • Zet de schaal ongeveer 10 minuten in de oven op 180 °C (boven- en onderwarmte) tot de kaas gesmolten is.
  • Serveer de nacho schotel met de ingrediënten naar keuze, hoewel ik de sla en guacamole heel erg kan aanraden.
Bewaren

Serveer direct, want de nacho's zullen slap worden en al het vocht van de groenteschotel opzuigen als je deze in de koelkast bewaart. Het groentemengsel kun je twee dagen (goed afgedekt) in de koelkast bewaren, zonder de nacho's.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

17 reacties

  1. Dit is echt 1 van de meest favoriete Mexicaanse recepten binnen ons gezin. Om te smullen! En makkelijk te maken ook nog eens. Echte aanrader.
    Groetjes, Wendy

  2. Joyce schreef:

    Wat een leuk recept. Dit maken wij soms eens als er bezoek komt of als er een feestje is

  3. Margot schreef:

    Heerlijk, dit wil ik snel eens maken!

  4. chucky1012 schreef:

    Deze lekkernij ziet er heerlijk uit!

  5. Marita schreef:

    Mmm erg lekker! Ik maak dit wel eens als bijgerecht van tortillataart of ’s avonds als snack bij een leuke film of serie!

  6. Amber schreef:

    Heerlijk recept! Wat ik zelf altijd doe is een blikje kidneybonen toevoegen en soms gebruik ik biefreepjes in plaats van gehakt. De nachos bak ik altijd los in de oven, om te voorkomen dat ze zacht worden van het vocht in de saus. Gewoon in een ovenschaal met stukjes jalapeño (uit een potje) en kaas erover en dan in de oven. Heerlijk voor een easy Tex-Mex night

    1. tess schreef:

      inderdaad rode kidneybonen is echt een must in een nachoschotel 😀

      1. tess schreef:

        en geraspte cheddarkaas, wel iets duurder ma veeeeel beter 🙂

  7. Claudia schreef:

    Ik heb de ovenschaal nu drie keer gemaakt. En ben er achter gekomen dat hij ook zonder paprika erg lekker is. Ik had wel paprika gekocht maar vergeten er in te doen. Maar toch lekker gegeten. 🙂 Bedankt voor het recept 🙂

  8. Susanna schreef:

    Haha, je bent geweldig. Ik zocht een lekker nachorecept en kon niet echt iets vinden. Toen dacht ik aan jouw website, waar ik normaliter alleen zoete recepten haal (tot volle tevredenheid trouwens). En jawel, je hebt een nachorecept! Zo snel mogelijk uitproberen 🙂 Ik heb er nu al zin in.

    1. Laura's Bakery schreef:

      haha, ben benieuwd wat je ervan vindt! De rubriek met kookrecepten groeit steeds een beetje verder 😉 En ik ben dol op nacho’s, daar moest ik dus wat mee maken 😀

      1. Susanna schreef:

        Vanavond gemaakt en na de gebruikelijke opmerking ‘ja, wel lekker’ van mijn man kwam er nu ‘erg lekker zelfs!’ achteraan. Nogmaals bedankt dus 🙂

        1. Laura's Bakery schreef:

          haha, goed om te horen! 🙂

  9. Vivian schreef:

    Super lekker!! Al meerdere keren gemaakt ?

  10. Inge schreef:

    Wat zitten de nachos in een leuke schaal!! Van welk merk is die?

    1. Laura Kieft schreef:

      Bunzlau Castle 🙂

  11. Manon schreef:

    Heb het gerecht net gemaakt en het was heerlijk!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept