Ik krijg vaak de vraag hoe ik mijn recepten verzin. Haal ik ze uit een kookboek of van een andere site? Nee, ik maak vrijwel nooit een recept exact na. Eigenlijk alleen maar als ik bij een boekrecensie een recept wil testen. Als ik een recept namaak vermeld ik ook altijd de bron. Zie je geen bron, dan is het dus mijn eigen recept. Het is niet zo dat er ineens een recept in mijn hoofd komt, met alle ingrediënten en grammen op een rij. Was het maar zo’n feest. Wat er wel zomaar in mijn hoofd zit is het idee. Zo ook het idee voor deze kruidige perencake.
Dan heb ik meestal al wel een idee van hoe het recept er ongeveer uit zal komen te zien. Ik pak mijn eerdere (basis)recepten erbij en ga kijken wat ik hieraan kan veranderen. Soms wil ik geen aanpassing op mijn bestaande recepten maken en ben ik op zoek naar iets nieuws. Dat deed ik ook bij deze perencake. Ik zoek dan op het internet naar perencakes en kijk hoe die recepten zijn opgebouwd. Soms bekijk ik wel meer dan 10 verschillende recepten. Van elk recept dat mij lekker lijkt onthoud ik wel iets. Uiteindelijk wordt mijn recept dan een soort mix van alle recepten die ik heb gezien. Van de een onthoud ik de manier van het neerleggen van de plakjes peer aan de bovenkant, bij een ander zag ik dat er bruine suiker werd gebruikt in plaats van kristalsuiker, etc. Elk recept brengt mij dus op een idee dat uiteindelijk weer een heel ander en eigen recept wordt.
Deze kruidige perencake was voor mij ook een experiment. Het is qua ingrediënten en bereidingswijze namelijk anders dan mijn meeste recepten voor cakes. Het resultaat is dan ook iets anders, misschien kan ik het beter een muffincake noemen. Muffins bereid je niet alleen op dezelfde manier, maar ook de structuur heeft er wel iets van weg. Hij is iets compacter en steviger dan je van een cake gewend bent. Het is lastig te omschrijven. Eigenlijk moet je hem gewoon zelf maken om het te proberen!
Kruidige perencake
Ingrediënten
- 350 gram bloem
- 1 el bakpoeder
- 0,5 tl gemberpoeder
- 0,5 tl kaneel
- 0,5 tl nootmuskaat
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- snuf zout
- rasp van 1 kleine citroen
- 2 eieren
- 240 ml volle melk
- 60 gram ongezouten roomboter (gesmolten en afgekoeld)
- 2 peren
- eventueel grove kaneelsuiker ter decoratie
Instructies
-
Neem 2 kommen, eentje voor de droge ingrediënten en de ander voor de natte. In de eerste kom voeg je bloem, bakpoeder, kruiden, suiker, zout en citroenrasp samen.
-
In de tweede kom doe je de eieren, melk en boter. Voeg toe aan de kom met droge ingrediënten en mix tot een glad beslag.
-
Schil de peren en verwijder het klokhuis. Eentje snij je in blokjes, de ander in plakjes. Voeg de blokjes toe aan het beslag en spatel ze er doorheen.
-
Stort het beslag in een met bloem bestoven cakevorm. De schijfjes peer zet je voorzichtig in het beslag. Duw ze er niet te ver in, het beslag zal nog rijzen en anders zijn de plakjes peer niet meer goed zichtbaar. Strooi eventueel nog wat grove kaneelsuiker over het beslag heen.
-
Bak de perencake in 50-60 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
-
Laat de cake een paar minuten afkoelen in de vorm voordat je hem op een rooster stort, daar laat je hem volledig afkoelen.
Dat ziet er heerlijk uit! En leuk om te lezen hoe je recepten ontstaan.
Leuk om te lezen hoe je tot een nieuw recept komt. Ga dit recept zeker proberen, kun je mij vertellen hoe ik aan grove kaneelsuiker kom. Was eerder te koop in strooibussen gewoon bij de supermarkt, nu nergens meer.
Bij Plus en Jumbo zijn deze potjes nog te koop 🙂
Ik meng gewoon grove kristalsuiker met wat kaneel in een potje. Even schudden…. Klaar! Lowbudget en net zo lekker!
Leuk om te lezen hoe je jouw recepten vindt 🙂 Ik houd me zelf ook nooit helemaal aan een recept, vaak voeg ik wat ingrediënten toe, of vervang ik er een paar.
Lekker zo’n plakje cake op een herfstachtige avond.
Leuk om te zien hoe je recepten vorm krijgen, zo kook ik eigenlijk ook altijd. Ik maak eigenlijk altijd appelcake, maar vindt perencake ook wel een heel goed idee voor een donkere herfstavond. Een ideetje voor komend weekend 🙂
Dat ziet er heel lekker uit! Ik hou wel van peer in een cake!
Haha, heeeeel herkenbaar verhaal Laura! Ik ga inderdaad ook exact zo te werk. Tientallen recepten bekijken en het beste van alles combineren 😉
Ik heb een vraagje, kan ik dit lekkere recept ook met appels maken?
Ja hoor, geen enkel probleem.
Hallo Laura, ziet er heerlijk uit, deze perencake ga ik zeker maken.
Ik ga hem nu meteen maken! Hij ziet er heerlijk uit!!
hee, dit ziet er heerlijk uit ? ik had nog een vraagje, ik wil binnenkort nog een taart bakken met een vulling, maar we houden niet van jam en botercrème als vulling. Wat zouden we als vulling kunnen doen? kan kwark met een smaakje?
groetjes, Elles
Je zou een ganache kunnen maken. Kwark zou ik niet doen, dat is echt te dun.
Hoi Laura,
Ik heb vandaag de peren cake gemaakt.
Hij is op zich goed gelukt maar vreselijk droog. Hij heeft 55 min. in de oven gestaan op 180 graden. Ingrediënten gewoon de hoeveelheden van het recept gevolgd.
Wat gek, hij was hier totaal niet droog. Misschien een extra eitje toevoegen, of toch iets minder lang bakken? Het is overigens meer een muffincake dan de cake die je gewend bent. Iets steviger dus en ietsjes droger daardoor. Maar het hoort niet heel droog te zijn.
Heb m gemaakt maar grandioos mislukt. Heteluchtoven op 175C en omdat na 60 min de prikker er klef uitkwamen nog 15 min extra gedaan. Echt zo’n te natte, niet gerezen en compacte cake. Instructies exact opgevolgd. Wat doe ik fout?
Heb je misschien een combi magnetron? Bakken daarin gaat helaas niet goed, buitenkant wordt wel gaar, maar de binnenkant niet.
bij mij is de cake juist te nat na 55 min bakken op 180 graden. what to do? nog wat langer bakken?
Dan heeft hij inderdaad nog wat meer tijd nodig in jouw oven.
Hier een combi magnetron gebruiker 😉
Van biscuits tot cakes, appeltaart en ovengerechten komt er allemaal netjes uit. Soms moet iets wel wat langer, maar dat is een kwestie van je eigen oven leren kennen.
Vwb dit recept vroeg ik me af of je de natte ingrediënten alleen maar kort hoeft door te roeren en dus niet met de mixer opkloppen?
Even kort mixen kan prima met de mixer! Maar niet te lang inderdaad.
Hoi Hoi Laura!! Dat ziet er echt super heerlijk uit! Ik reageer eigenlijk bijna nooit, nu toch maar eens wel 🙂 Ik wil dit recept heel graag eens gaan maken, maar eerst even uitvogelen, hoe ik die twee eieren ga vervangen! Ik ben elke keer blij als ik weer een recept van je krijg.. heerlijk 🙂 Ga zo door, meid!! Groetjes Gabriëlle
Wat leuk om te horen! Misschien heb je trouwens iets aan dit artikel met vervangers voor eieren: http://www.handigebaktips.nl/eieren-vervangen-bij-het-bakken/
Hoi Laura,
Ik denk dat je handperen hebt gebruikt, klopt dat? Ik heb hier namelijk een zak met stoofpeertjes…. Zou ik die ook kunnen gebruiken? Wat denk jij?
Ik heb inderdaad handperen gebruikt. hier geen ervaring met stoofperen in een cake, maar je kunt het zeker proberen!
Dat ziet er lekker uit! ik heb hem vanmorgen ook geprobeerd. helaas is hij mislukt. Ik heb me aan het recept gehouden en de cake er langer in gelaten. ik twijfelde over de gaarheid, dus heb de oven toen nog 10 min aangezet. Helaas helemaal niet gaar aan de binnenkant. Naar mijn idee ook niet bijna gaar. Jammer! het weekend nog een keer proberen, maar dan misschien met kant en klaar beslag of een normaal cake recept. Van mij mocht hij ook wel iets zoeter.
Heb je je oven ingesteld op boven- en onderwarmte? Zo niet, dan zou het daar misschien ook aan kunnen liggen. Hij zou na deze baktijd echt gaar moeten zijn.
Hij staat nu in de oven! Ik ben benieuwd! Wat is trouwens het beste met het beslag? De ingrediënten door elkaar roeren? Of met de mixer? Ik heb het met de mixer gedaan, maar het beslag was erg dik en stug waardoor het bij mijn mixhaken naar binnen kroop. Misschien was gewoon omroeren wel beter geweest.
Ik heb het met een mixer gedaan, kort mixen is voldoende. Ik had overigens niet dat het omhoog kroop.
Hoi Laura,
Ik heb hem gisteravond gemaakt, maar het lijkt bij mij meer op brooddeeg dan cake. Ik vind de combi van de kruiden met peer heerlijk, maar wat kan ik verkeerd gedaan hebben. Hij is heel erg compact gebleven en niet echt gerezen.
Groetjes Michaela
Het zou kunnen dat je iets te lang gemixt hebt, maar het zou wel echt een beslag moeten zijn van structuur. Misschien dat een extra eitje toevoegen ook al helpt.
Misschien teveel of juist te weinig vocht gebruikt (te grote of te kleine eieren), bakmeel over de datum of vochtig geworden waardoor het zijn rijzende functie is verloren, te lang in de oven of inderdaad te lang (luchtig) opgeklopt. De cake kan de lucht vervolgens niet vasthouden en zakt als een plumpudding in elkaar.
Hoi Laura,
Ik wil deze cake gaan maken maar kan je deze ook invriezen?
Groeten Sanne
Dat lijkt me op zich geen probleem, maar ik vermoed dat de peer wel extra vocht los kan laten in de cake bij het ontdooien.
Heerlijk met die kruiden, stevig, smeuïg, niet te zoet, ruikt heerlijk.
Ik had alleen verse gember geraspt en nog kardemom toegevoegd.
We nemen nog een stukje mmmm
Het is inderdaad een wat stevige cake. Bijna perenkoek. Maar hééérlijk. Vooral die stukjes peer die erdoorheen gaan maken het lekker fris. Tenminste niet zo zoet en boterig als de meeste cake.
Bij gebrek aan grove kaneelsuiker heb ik een flinke eetlepel suiker met een kleine eetlepel kaneel gemengd, en dat eroverheen gestrooid. Bedankt Laura, een recept om te bewaren.
Fijn te horen dat je hem zo lekker vindt! 🙂
Hoi Laura,
Vanmiddag heb ik de perencake gemaakt.
Hij smaakt echt heerlijk.
Ik vind het trouwens heel leuk om door je recepten te neuzen en probeer er vaak één uit.
Wat leuk om te horen 😀
Zou het ook met half volle melk kunnen? Of moet ik dan nog iets extra’s toevoegen voor de smaak?
Kun je zeker proberen, resultaat zal wel iets verschillen.
Heeerlijk!!! Het sappige van de peer, de kruiden en de consistentie van de cake is helemaal goed. Zeker voor herhaling vatbaar.
Was lekker, heb hem met halfvolle melk gemaakt. Je eierkoeken zijn trouwens super! Heb ik al een paar keer gemaakt. En super makkelijk om te maken. Dank je wel voor het recept.
Goedemiddag ik heb dit heerlijk recept gebruikt alleen dan met appel en peer en wat vanille erdoor in in plaats van basterdsuiker rietsuiker gebruikt. Hij is superlekker bedankt voor de lekkere recepten.
Ze staan nu in de oven, een half recept in 6 muffinvormpjes. Ik heb er ook een beetje gemalen kruidnagel door gedaan. Het ruikt alvast heerlijk, en ze rijzen ook heel mooi. Kan niet wachten om ze te proeven!
Dag Laura, is deze cake gebakken met gewone bloem of zelfrijzende bloem ?
groetjes
gewone, anders staat er zelfrijzend bij 🙂
Hij staat nu in de oven , nou ja combi magnetron ik hoop dat hij lukt het ruikt in ieder geval heerlijk hier in huis.
Heb er al 10 minuutjes bij gedaan hij was nog niet gaar
combimagnetron staat er om bekend dat je daar niet goed mee kan bakken. Buitenkant is al gaar/zwart terwijl hij van binnen niet gaar is/wordt.
Zojuist deze cake gemaakt en het recept heel precies gevolgd, op de suiker na. Ik had normale suiker gebruikt in plaats van basterdsuiker (die was op).
Na 55 minuten de cake uit de oven gehaald en na een paar minuten afkoelen uit de vorm gehaald. Ik spuit de vorm altijd goed in met bakspray en normaal gaat het altijd goed met de cakes, maar dit keer spleet de cake doormidden bij het uitstorten. De onderkant zat in de vorm en de bovenkant lag op het keukenblad 🙁
De cake smaakte overigens wel erg lekker! En de cake zat ook niet aan de bodem vast. Bij het eten viel de cake ook snel uit elkaar. Wat kan hiervan de oorzaak zijn en hoe voorkom ik dit?
Zou best eens kunnen komen door de andere suiker. Verder de vorm ook bestuiven met bloem en 10-15 minuten wachten tot je hem uit de vorm haalt.
Aha! Ik heb dit weekend wat te doen geloof ik 😛
Thanks! Ga ik uitproberen 🙂
Ik heb vandaag deze cake gemaakt alleen de kruiden vervangen door 2 theelepels “pouldre”. Dit is een specerijenmix uit het verleden (ik koop hem bij Eet!verleden, zit in Nijmegen).
De cake is supergoed gelukt en smaakt heerlijk. Bedankt voor het recept!
Hoi Laura,
Met onze zoon van net twee weken zoet in de wieg kon ik me niet inhouden om na alle cake met muisjes deze te gaan maken.
Tip voor wie liever met baksoda bakt; ik heb de bakpoeder vervangen door 4 gram baksoda en de melk vervangen door karnemelk (net als in de heerlijke red velvet cakejes die ik als naturel cakejes maakte). Resultaat is perfect!
Genieten op deze prachtige herfstdag! Dank weer voor je recept!
Hoi Laura,
Wat voor peren heb je gebruikt in de cake? Ik heb conference en doyenne du comice in huis. Zit er nog verschil in?
Ik gebruikte conference peren.
Hoi,
Ik heb m ook gemaakt volgens het recept. Iets langer in de oven maar binnen kant ziet er niet gaar uit. Wel boven en onder warmte gebruikt. Zou het kunnen komen dat de peer te sappig is?De smaak is wel prima.
Het kan dat je peren vochtiger waren, maar het kan ook best zo zijn dat jouw oven gewoon net iets meer tijd nodig heeft.
Hallo!
Wat een heerlijke recepten, krijg gelijk zin om te bakken :)!
Vraagje, in het recept van de kruidige-perencake staat 1 EL bakpoeder, is dit even veel als zo’n zakje bakpoeder van dr Oetker?
Liefs, Nicole
In zo’n zakje zit volgens mij iets meer. Ik zou het gewoon even op je lepel scheppen vanuit het zakje voor de zekerheid 🙂
Lijkt me een heerlijke herfstcake! Moeten de peren rijp zijn of kan het ook met onrijpe peren?
Als ze nog niet helemaal rijp zijn kan het ook, door de oven zullen ze als het ware versneld rijpen.
Hallo,
Heb deze cake gemaakt, maar hij is een stuk donkerder en zeer machtig en compact. heb ik dan te weinig bakpoeder erin gedaan?
Twijfelde ook of die gaar was, al heb ik de saté prikker test gedaan.
Smaak was wel lekker, al kwam de perensmaak niet duidelijk naar boven.
Wat zou ik er aan kunnen veranderen?
Groetjes wendy
Deze cake hoort wat steviger en compacter te zijn. Voor meer perensmaak zou je meer peren toe kunnen voegen.
Ziet er heerlijk uit!
Zou je ook amandelmelk (soya) kunnen gebruiken? Ik zag al dat iemand karnemelk gebruikte.
Bedankt trouwens voor al je heerlijke recepten en inspiratie
Ik heb er geen ervaring mee, maar volgens mij moet dat prima lukken.
Ik kan me niet voorstellen dat al die partjes bovenop de cake van maar 1 peer zijn, het zijn er wel een stuk of 11. En op de foto zit er behalve de blokjes onderin ook nog een laag perenschijfjes tussenin. Hoe zit dat? 🙂
Het is toch wel degelijk zo. Waarschijnlijk had ik flinke peren in huis.
Dat zal zeker zo geweest zijn. Ik heb gisteren ook een peer in partjes gesneden en kwam zelfs tot 12. 🙂 Omdat ze niet overal even dik zijn, vertekent het op de foto en lijken het kwarten. Weer wat geleerd, thx!
Fijn om te lezen dat je goed uitkwam! Een foto kan inderdaad vertekenen en ik weet ook niet altijd het fijne meer van een recept dat ik vijf jaar geleden maakte haha, ik vertrouw blind op mijn recepten 🙂
Hallo Laura,
Is het ook mogelijk om de basterdsuiker te vervangen voor honing?
Groetjes, Kelly
Dat kan geen kwaad.
Beste Laura,
Wij proberen thuis heel veel recepten wat gezonder te maken. Dat is inderdaad soms gewoon experimenteren. Ik vroeg mij voor deze cake af of je ipv bloem ook volkorenmeel kan gebruiken en ipv suiker b.v. dadels.
Groetjes
Elina
Dat moet zeker kunnen, ik zou wel wat extra bakpoeder toevoegen.
Ziet er heerlijk uit!
Ik wil de cake ook graag wat gezonder maken d.m.v. volkoren speltmeel of havermeel te gebruiken. Welke van de twee is beter denk je? En moet daarvan ook 350 gram gebruikt worden in dit recept?
Alvast bedankt!
Ik durf het niet te zeggen. Ik zou wel extra vocht en bakpoeder toevoegen.
Met een eigen perenboom wil je fruit graag verwerken. Deze al 3x gemaakt. Heerlijk! In delen in de vriezer, helemaal top!
Een half recept in de airfryer. Prima. Eerst 13 minuten op 155 en dan 13 minuten op 175. Ik heb karnemelk gebruikt ipv volle melk, klein likje extra boter. Ook 1/3 deel volkomen meel.
Hoi Laura,
Zou ik deze ook in een ronde springvorm kunnen maken? Zo ja, welke maat is dan handig met dit recept?
Ik zelf heb deze cake nooit in een ronde springvorm gemaakt, maar het valt zeker te proberen. Ik zou een kleinere springvorm nemen en ik raad je aan goed met een sate prikker op te letten of de cake al gaar is.
Bedankt…
Ik heb nl geen cakevorm met die afmeting.
Wel 23 of 30 cm.
Zou een springvorm van 22 cm goed zijn denk je?
Hebben weer royaal stoofpeertjes van onze Gieser Wildeman, heb deze in de cake laten verdwijnen en ipv citroen wat amandelessence toegevoegd. En de peertjes niet te gaar gekookt met port en enigszins stevig in stukjes in de cake laten verdwijnen, staat nu in de oven, ben benieuwd naar het resultaat
Hoe zou ie de eieren kunnen vervangen?
Dat lees je hier: https://www.laurasbakery.nl/eieren-vervangen-bij-het-bakken/
Dit was echt een teleurstelling. Het was totaal niet kruidig, er zat nauwelijks smaak aan. Hij had ook best wat zoeter gemogen. Vies was het niet, maar ik ga dit zeker niet nog eens bakken. Als je dit recept toch gaat proberen, zou ik je aanraden om meer suiker of wat meer kruiden te gebruiken. Misschien 1 tl in plaats van een halve…
Jammer om te horen. Smaken verschillen natuurlijk.
Hoi Laura
Gisteren de cake gemaakt. Ziet er prachtig uit maar helaas valt de smaak tegen. Door de kruiden proef je nog iets maar verder erg flauw en droog. In het recept staat dat er 100gr suiker en 60 gr boter moet worden gebruikt, maar is dit niet een beetje te weinig ten opzichte van de hoeveelheid bloem?
Deze cake hoort wat steviger en compacter te zijn, maar zeker niet droog. Dan is er waarschijnlijk iets mis gegaan. Je kunt uiteraard de verhoudingen aanpassen naar je eigen smaak.
Gisteren gemaakt. Na wat reacties gelezen te hebben, toch maar een extra ei toegevoegd. Ook wat meer kaneel. En 55 min in de oven. Ik heb gewoon een elektrische heteluchtoven zonder opties, maar de cake kwam er goed uit. Lekker smeuïg! Ik heb het beslag met een vork door elkaar geroerd, een mixer vond ik echt niet nodig en is het is volgens mij ook niet goed met dit soort baksels. Zoontje van 4 vindt ‘m ook erg lekker, terwijl (of omdat) hij niet een grote fan is van cake 🙂 Hij vond het meer een perenbrood. Ik kan er ook niet vanaf blijven 😁
Hoi hoi kun je ook half volle melk gebruiken?
Vr gr
Ja hoor, dat kan ook.