Mexicaanse pulled chicken

12 mei 2021
Mexicaanse pulled chicken
75

Vandaag heb ik weer een heerlijk Mexicaans gerecht voor jullie, malse Mexicaanse pulled chicken! Ik hou nu eenmaal erg van deze keuken zoals al te zien is aan het aantal Mexicaanse recepten op Laura’s Bakery. Deze Mexicaanse pulled chicken kun je bijvoorbeeld met wat verse guacamole, gesneden tomaatjes, komkommer, mais, rode ui, zwarte bonen en/of sla op een zelfgemaakte tortilla verwerken. Echt ontzettend lekker en heel snel gemaakt als je de pulled chicken al hebt voorbereid.  

Het is een echt comfort food gerecht, maar tegelijkertijd ook erg leuk om aan vrienden of familie te serveren. Zet dan alle ingrediënten om de tortilla’s mee te vullen op tafel en laat iedereen zijn eigen tortilla samenstellen. Dat eet zo gezellig! Als je ook nog een voor- en nagerecht aan je etentje toe wilt voegen kun je kiezen voor deze heerlijke nacho’s uit de oven vooraf en als toetje de tres leches cake. Je eters zullen (terecht) onder de indruk zijn! 

MEXICAANSE KRUIDENMIX 

In dit recept staat ook een Mexicaanse kruidenmix verwerkt. Er zijn veel manieren waarop je deze mix kunt maken, maar ik heb de kruiden en verhoudingen gekozen die ik het allerlekkerst vind. Je kunt er dus ook gewoon zelf mee spelen en bijvoorbeeld extra chilipoeder toevoegen als je van pittig eten houdt. Als je geen zin of tijd hebt om een kruidenmix te maken, dan kun je er natuurlijk ook gewoon eentje kopen in de supermarkt. 

Mexicaanse pulled chicken

Deze heerlijke Mexicaanse pulled chicken kun je in heel veel verschillende gerechten verwerken. Van een lekkere empanada, tot een tortilla of broodje.
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 1 tl knoflook fijngehakt
  • 1 blik tomatenblokjes 400 gram
  • 70 gram tomatenpuree klein blikje
  • 1 el Mexicaanse kruidenmix
  • 400 gram kippendijen of kipfilet
  • 1 el bruine suiker

MEXICAANSE KRUIDENMIX

  • 2 el paprikapoeder
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl chilipoeder of gemalen peper
  • 1 tl zout
  • 0,5 tl oregano

Instructies

  • Als je geen kant-en-klare kruidenmix hebt, maak dan de kruidenmix zoals hierboven beschreven. Je hebt 1 el nodig, maar de rest kun je in een potje bewaren tot de volgende keer dat je een Mexicaans gerecht wilt maken!
  • Neem een grote koekenpan en doe hierin de olijfolie met de fijngehakte knoflook. Bak even aan en voeg dan de tomatenblokjes, de tomatenpuree en de Mexicaanse kruidenmix toe. Meng goed door elkaar.
  • Leg de kippendijen erbij in de saus. Zorg ervoor dat ze helemaal bedekt zijn met de saus, voeg eventueel een scheutje water toe als dat nodig is. Doe een deksel op de pan en laat 25 minuten pruttelen op laag-medium vuur. Draai de kippendijen halverwege even om.
  • Haal de kippendijen uit de saus en trek met twee vorken uit elkaar tot pulled chicken. Haal ruimschoots de helft van de saus uit de pan, dit maakt de pulled chicken te nat.*
  • Voeg de pulled chicken weer toe aan de saus in de pan, samen met een eetlepel bruine suiker, en bak nog 5 minuten op hoog vuur aan in de koekenpan. Je pulled chicken is nu klaar! Proef even of het nog wat extra zout, chilipoeder of bruine suiker naar jouw smaak kan gebruiken en verwerk je Mexicaanse pulled chicken in een gerecht.
Tips

*Ik bewaar de overgebleven saus in een afgesloten bak in de koelkast (of vriezer), eenmaal afgekoeld. Deze kun je bijvoorbeeld aan rul gebakken gehakt toevoegen, samen met wat groentes. Kook er nog wat rijst bij en je hebt de volgende avond ook weer een volwaardige maaltijd. Maar misschien hou je wel van extra saus op je wrap, dus daar kun je de saus ook voor gebruiken.

Varieer eens in de kruidenmix door een tl smoked paprikapoeder toe te voegen.

Bewaren

Je kunt de pulled chicken tot twee dagen in de koelkast bewaren. De volgende dag is het vaak nog lekkerder omdat de smaken dan nog beter zijn ingetrokken. In de vriezer is de pulled chicken drie maanden houdbaar.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

7 reacties

  1. Dinie schreef:

    Waarom zit er bruine suiker in? En kan het ook zonder?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat maakt het extra lekker, zonder kan, resultaat is dan wel iets anders.

  2. Marianne schreef:

    Wat een leuk recept! Moeten de kippendijen al ontdaan zijn van vel en bot of gaat het vel gewoon mee in de pan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zonder vel en bot inderdaad.

  3. Jenny schreef:

    Hallo Laura! Gebruik je hiervoor lichtbruine of donkerbruine suiker?

    1. Laura Kieft schreef:

      Beide kan in dit geval, donkerbruin geeft wat meer smaak.

  4. Jeanine schreef:

    Ik ga het zo maken. Fijn dat het glutenvrij is (als je de mix zelf maakt)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *