Verjaardags ijsjes!

25

Vorige week was ik jarig en werd ik alweer 22 jaar! Ik ben heerlijk verwend die dag met (uiteraard) een hoop bakgerelateerde cadeautjes. Van mijn ouders kreeg ik een ontzettend handig non stick board, zo kan ik voortaan zonder geplak mijn fondant uitrollen. Ik heb hem natuurlijk al getest en het bord werkt echt perfect. Mijn zusje gaf mij een homemade koekjes stempel (mijn ouders gaven mij een waardebon voor de eat me versie). Ik kreeg natuurlijk nog meer zoete cadeautjes: cupcake theedoeken, een leuk bakboekje, suikerfiguurtjes, cupcake kaarsjes en nog veel meer leuks!

Bij een verjaardag hoort natuurlijk ook gebak! Zo tussen mijn PME cursus door had ik stiekem geen zin om nog een gedecoreerde taart te maken. Deze leuke cupcake ijsjes stonden al langer op mijn to do lijstje en ik vond mijn verjaardag wel een erg leuke gelegenheid om deze te maken. De ijsbakjes zijn gevuld met cake, hebben een heerlijke toef praline crème en zijn afgewerkt met eetbare confetti en parapluutjes.

De ijsbakjes heb ik gewoon in de supermarkt gekocht, een doos waarin er 24 zaten. Deze bakjes zet je allemaal op bakplaat met een vel bakpapier. Op bovenstaande foto zie je dat de bodem bestaat uit vier delen. Omdat ik de bodem ook goed gevuld wilde hebben met cake heb ik een spuitzak gebruikt om ze met beslag te vullen, zo kan je de vier delen ook goed vullen.

Ik gebruikte (wederom) de cupcake mix van Funcakes en deed de bakjes behoorlijk vol, je zou ze ook wat minder vol kunnen doen. De cakejes rijzen namelijk ook vierkant omhoog in plaats van een mooi bolletje waar ik op had gehoopt.

Geen nood, ik heb gewoon een mes gepakt om een vorm te krijgen die ik eigenlijk wilde. Snij de cakejes niet recht af maar in een puntje/bolletje. Dan kun je de toef gemakkelijk hier omheen spuiten. Je hebt minder topping nodig en je krijgt makkelijker een mooie toef. Om de toeven te spuiten gebruikte ik het 1M spuitmondje van Wilton. De praline crème maakte ik met de botercrème mix van Funcakes, deze bracht ik op smaak met een half potje praline (ook van Funcakes). Je crème heeft dan echt een heerlijke praline smaak die niet te overheersend is maar die je toch goed proeft. Ik maakte één hoeveelheid crème, normaal genoeg om een 25 centimeter taart te vullen.

Als je de toeven allemaal hebt gespoten is het tijd voor gezelligheid! Pak sprinkles die je zelf leuk vind. Ik gebruikte confetti sprinkles die ik bij Xenos in het schap vond. Zet voor het gemak je cupcakes in een schaal voordat je de sprinkles op je toeven strooit, dan kun je de overgebleven sprinkles weer terug in je potje doen.

Als finishing touch steek je nog wat vrolijke parapluutjes in je cupcakes en zo heb je een hele lekkere en vrolijke verjaardagstraktatie. Ook hartstikke leuk om je kinderen op school te laten trakteren. Naast leuk trouwens ook heel gemakkelijk: geen vieze gebaksbordjes en vorkjes die tussendoor afgewassen moeten worden, zo uit de hand te eten! De reacties van de visite zijn ook erg leuk wanneer je vraagt of ze een ijsje willen hebben 🙂

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

59 reacties

  1. de Bakmadam! schreef:

    Leuke ‘ijsjes’ zijn dat geworden, en vast ook lekker! Bij deze ook nog een fijne verjaardag Laura!

  2. Joke schreef:

    Ze waren niet alleen leuk maar ook erg lekker!!! Het was inderdaad, wat jij al schreef, soms hilarisch om de gezichten te zien als de koffie of thee werd ingeschonken en wij vroegen of ze er een ijsje bij wilden hebben :-))))

    Liefs, mam ♥

  3. Hihi erg leuk gemaakt, en nog gefeliciteerd met je verjaardag
    Groetjes Esther

  4. Anke schreef:

    Geweldig! En gelukkige verjaardag!

  5. Wilma schreef:

    Ze zijn leuk! Nog gefeliciteerd met je verjaardag!

  6. byrensies schreef:

    Wat leuk! Ik ben juf en vorig jaar werden ze door een meisje uit mijn klas getrakteerd, toen dacht ik al; dit ga ik onthouden! En zeker nu met zo’n duidelijke how to! Dank je!

  7. Augusta schreef:

    lees ik het goed, heb je de ijsbakjes meegebakken met de cake? Kan dat echt?

    1. Laura schreef:

      De ijsbakjes zijn inderdaad meegebakken! Dat werkt prima en ze blijven ook nog eens knapperig. Bewaar ze alleen niet in een afgesloten doos/trommel want dan trekt de vocht uit de cakejes in de ijsbakjes en worden ze klef.

      1. Miranda schreef:

        Kan je ze Dan een dag van te voren al bakken? Voor tractatie? Ik wil ze eigenlijk ook wel gaan maken

        1. Miranda schreef:

          Antwoord al gevonden, iets verder moeten lezen

  8. Angela Taartwens schreef:

    Nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Wat een leuk idee zeg, ik sla hem op in m’n hoofd, bij de rest 🙂

  9. Chantal schreef:

    Alsnog gefeliciteerd met je verjaardag! En wat een leuke ‘ijsjes’ zijn dit!
    Groetjes,
    Chantal

  10. Kimmie_NL schreef:

    Beetje laat, maar als nog gefeliciteerd!!! en wat heb je een super traktatie gemaakt!!! deze ga ik echt proberen te maken als mijn oudste dochter 12 wordt!!!

    Alleen even een vraagje, kan ik deze “ijsjes”een avond van te voren maken? blijft dan het ijsbakje wel knapperig?

    Bedankt voor het delen van dit geweldige idee!!!
    Liefs,
    Kimmie

    1. Laura schreef:

      Hoi Kimmie, je kunt de ‘ijsjes’ best al de avond van te voren maken. Zet de cakejes niet in een afgesloten doos/trommel, het moet kunnen luchten zodat de vocht niet in de bakjes trekt. Ik heb zelf de cakejes de avond ervoor al gebakken, op de ochtend zelf heb ik snel alle toeven gespoten, het is zonde als alle toeven in gaan zakken en het is nog meer vocht wat in het bakje kan trekken. Liefs, Laura

  11. Kimmie_NL schreef:

    Hey Laura,

    Dank je wel voor je antwoord! fijn omdat weten dat je ze een avond van te voren kan bakken…

    Mag ik je nog 1 ding vragen? kan ik ook al de avond van te voren de botercreme maken? of wordt die dan te stijf?

    Liefs,
    Kimmie

    1. Laura's Bakery schreef:

      De crème kan je ook al van te voren maken. Wel van te voren uit de koelkast halen zodat de crème op kamertemperatuur kan komen, kan zijn dat je de crème nog even moet opkloppen.

  12. Kimmie_NL schreef:

    Super!!! Dank je wel voor alle tips!!
    Ik ga lekker aan de slag!!
    Liefs,
    Kimmie

  13. Ik heb deze ook al eens als verjaardagstraktatie gedaan. Ipv botercreme hebben we er op school vieze spuitbusslagroom op gespoten. Maakt die kids toch niet uit! Gr, Gerry

  14. Anonymous schreef:

    wanneer je een ijs -lepel gebruikt om het beslag in de bakjes te doen dan komen ze mooi rond naar boven Gr

    1. Laura's Bakery schreef:

      Voor de vorm van de cupcakes maakt het niet uit, maar het verdeelt het beslag gemakkelijker.

  15. Anonymous schreef:

    ik ga ze vandaag maken voor onze zoon die 12 wordt
    ben benieuwd hoe dat gaat lukken hihihi

  16. Sandra van Teijlingen schreef:

    Hoi Laura,

    Ik wil deze ijsjes ook voor mijn zoon maken als traktatie voor op school maar hij vind de botercreme als topping niet zo lekker. Heb jij misschien een ander suggestie als topping?

    Gr.
    Sandra

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik weet natuurlijk niet wat je zoontje lekker vindt, maar je zou eens kunnen proberen een smaakje te geven aan de botercreme. Qua trakteren en houdbaarheid is dit het meest praktisch. Voor veel andere toppings heb je een koeling nodig. Of Italiaans schuim?

      1. Sandra schreef:

        Dank voor je antwoord, ik ben hier nog niet helemaal in thuis maar hoe kan ik een smaak geven aan de botercreme? Ik heb wel kleurstof liggen maar daar zit toch geen smaak aan?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Kleurstof is inderdaad smaakloos. Je hebt speciale smaakstoffen van patisse (deleukstetaartenshop.nl) maar ook bijvoorbeeld vanille aroma van dr. Oetker. Je kunt ook zelf stukjes koek, chocola of iets dergelijks door de botercrème doen. Of stukjes fruit. Daar kun je eigenlijk wel eindeloos mee variëren.

  17. Sandra schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb deze ijsjes van de week gemaakt maar zijn finaal mislukt.
    De cake werd niet gaar dus bleef nattig. Sommigen zakte aan 1 kant in dus stonden helemaal scheef.
    Ik had er wel stukjes chocolade in gedaan maar zo heb ik ze zo vaak gemaakt in gewone cupcake bakjes.
    Wat heb ik fout gedaan!!!

    Gr.
    Sandra

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vreemd dat het niet lukte. Als het niet gaar is moeten ze in principe gewoon langer bakken. Als de bovenkant wel al bruin is kun je ze afdekken met aluminium folie.

  18. Desiree schreef:

    Hoi Laura,

    Erg leuke ijsjes!
    Ik vroeg me af of je de toeven al van te voren kan maken, of zakt het dan in?

    Gr. Desiree

  19. charissa schreef:

    Hoi Laura,

    Hoe lang en op hoeveel graden gaan ze in de oven? 🙂

    Gr, Charissa

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hiervoor houd je het recept van de cupcakes aan, meestal zo’n 20 minuten op 180 graden.

  20. Hanneke schreef:

    Lieve Laura,
    Wat een super traktatie! Ik heb muffinmix gebruikt ( van dr Oetker). En temperatuur en baktijd wat aangepast :hete lucht 165 graden 21 minuten. Net als jij deed ik de ijbekertjes redelijk vol ( met een spuitzak) Had er 40 gemaakt, per 12 in de oven, de ijbekertjes in een muffin blik gezet. Heel handig. Ook sneed ik na t bakken de muffin puntig. Gewoon in open lucht laten staan 1 nachtje en de volgende dag ’s morgens vroeg een witte topping (kant en klaar zakje v Dr Oetker, opengeknipt en in mijn eigen spuitzak gedaan) erop gespoten met het grote spuitmondje. Wat lijkt dat echt op ijs?! Versierd met discodip met fruitsmaak (Xenos) en leuk parasolletje erop. Tadaaaa een prachtig ‘muffin- ijsje’ ?☀️? ( hoe plaats ik een foto? Echt de mooiste waard!) . groet Hanneke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klinkt fantastisch leuk! Hier op het blog kun je geen foto’s plaatsen, maar dat kan wel op bijvoorbeeld facebook of via de mail 🙂

  21. Hanneke schreef:

    Echt de moeite waard, bedoel ik!

  22. Hanneke schreef:

    Tip: ipv de topping kan je ook slagroom gebruiken en t gelijk uitserveren. Dit vinden kinderen meestal lekkerder. Met topping is t erg zoet.

  23. judith schreef:

    Hoe houd je t ijsbekertje krokant?

    1. Laura schreef:

      Dat bleef bij mij wel redelijk krokant, ook na bakken.

  24. Daphne schreef:

    Kun je ze (zonder topping) ook invriezen?

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat kan prima.

  25. Linda schreef:

    Hoi

    Kan ik ze ook 2 a 3 dagen van te voren bakken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, maar houd er rekening mee dat de ijsbakjes dan wel zacht zullen worden.

  26. Bianca schreef:

    Kan ik denk je gewoon 2x het basisrecept van de cupcakes gebruiken voor 24 ijsbakjes?
    Dan zou dan toch ook voldoende moeten zijn?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat is zeker voldoende.

  27. Kirsten schreef:

    Hoi Laura,
    Lijkt me leuk om deze activiteit een keer met de kinderen op mijn werk te doen! Moet ik met het bakken nog rekening houden met een andere temperatuur of baktijd of gaart het wel hetzelfde als gewone cupcakes?

    1. Laura Kieft schreef:

      Gewoon zoals cupcakes 🙂 Met een prikker controleer je of ze gaar zijn.

  28. Esther schreef:

    Hallo Laura,

    Heb je de bakinstucties van funcakes opgevolgd qua temperatuur en tijd in de oven?

    Groetjes, Esther

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat weet ik eerlijk gezegd niet meer, je kunt ze in ieder geval gewoon bakken als normale cupcakes.

  29. Leonie schreef:

    Heel leuk idee dit! Als je de cakejes een dag van te voren maakt, laat je ze dan de nacht helemaal onafgedekt buiten de koelkast staan? En zou je stukjes (witte) chocola door t beslag kunnen roeren?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je verpakt de cakejes in dozen of folie, en dan buiten de koelkast bewaren.

  30. Heidi schreef:

    Hallo Laura,

    Ik wil deze cakejes graag maken als traktatie voor de verjaardag van mijn zoontje.
    Ik wil ook een smaakje toevoegen maar mijn zoon wil dat het toefje blauw is, kan ik zowel een smaakje als een kleurstof toevoegen?

    Groetjes

      1. Heidi schreef:

        Lukken de cupcake ijsjes beter met die funcakes mix of gaat het ook goed met gewoon recept voor cupcakes? Grts

        1. Laura Kieft schreef:

          Kan ook prima met het recept hoor!

  31. Candy schreef:

    In welke supermarkten in Nedl te vinden?
    Want hier in België niet vindbaar precies…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waar refereer je precies naar?

      1. Candy schreef:

        Sorry,
        ik bedoelde de cups voor het “ijsje” 🍦
        De eigenlijke koek.

        Alvast bedankt

        1. Laura Kieft schreef:

          Dat is hier bij vrijwel elke supermarkt te krijgen.

      2. Candy schreef:

        De ijsbakjes aub
        Alvast bedankr

  32. Jengel schreef:

    Hoi, helaas zie ik dat mijn reactie verdwenen is… Ik wilde graag weten hoe je de cupcakes het beste kan bewaren als je ze 1 dag van te voren bakt in de ijsvormpjes. Ik lees wel wat je niet moet doen maar hoe dan wel je wil niet dat ze uitdrogen. Alvast super bedankt voor de reactie!
    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend dat je reactie is verdwenen! Als je ze luchtdicht verpakt moet het helemaal goedkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *