Deze cupcake ijsjes zijn een hele lekkere en vrolijke traktatie. Ze zijn onwijs leuk om kinderen op school te laten trakteren, maar ook tijdens een verjaardag, zomers feestje of waar dan ook zijn deze ‘ijsjes’ altijd een hit!

Cupcake ijsjes traktatie

Ze zijn ideaal voor als je niet kunt kiezen tussen ijs of cake trakteren, zo op het eerste oog lijkt het alsof het een echt ijsje is, maar het is dus een cupcake vermomd als ijsje. Zelfs het bakje kun je opeten van deze cupcakes, hoe leuk is dat?

Het cakebeslag bak je af met bakje en al. Een toef botercrème erop, versieren met sprinkles en een gezellig parapluutje en klaar is je leuke traktatie!

Cake ijsjes

Naast leuk zijn ze ook heel gemakkelijk: geen vieze gebaksbordjes en vorkjes die afgewassen moeten worden, zo uit de hand te eten! De reacties zijn erg leuk wanneer je vraagt of er iemand een ijsje wilt. Al is het dan geen echte ijs traktatie, van dit cupcake ijsje wordt iedereen alsnog heel erg blij.

Op zoek naar meer leuke ideeën voor traktaties? Bekijk dan ook eens deze traktatie recepten.

Cupcake ijsjes 4a

Cupcake traktatie maken

Misschien herken je deze cupcake ijsjes wel, het is namelijk een upgrade van een recept wat al langer op mijn blog te vinden was. Namelijk de verjaardagijsjes die ik voor mijn 22ste verjaardag destijds maakte. Poeh, dat is al eventjes terug kan ik je zeggen. 😉

Er is niet heel veel veranderd aan het idee, behalve dat ik ze destijds maakte met een toef praline, ook erg lekker, in plaats van botercrème. Voor het beeld hieronder nog even de foto uit de oude doos.

cupcake ijsjes maken

verjaardags ijsjes

IJsjes cupcake traktatie

Wat ook nog zou kunnen is dat je deze vernieuwde versie van het cupcake ijsje herkent vanuit Het Kinderbakboek. Daarvoor maakte ik ze namelijk met een vernieuwd recept en die deel ik nu ook hier met jou.

In dit bakboek vind je het stap-voor-stap recept met afbeeldingen erbij. Extra makkelijk voor kids! Ook vind je veel extra tips, bijvoorbeeld over toeven spuiten en decoreren. Zeker dus een aanrader mocht je dit recept (of een van de vele andere leuke recepten) willen maken met kinderen.

Laura's Bakery Laura Kieft Het kinderbakboek auteur

Het Kinderbakboek

30 Geïllustreerde stap-voor-stap recepten voor kinderen. Zo wordt bakken wel heel erg leuk. We gaan verder dan alleen recepten, ook de nodige bakkennis wordt gedeeld. Uiteraard eenvoudig uitgelegd zodat ook de kleinste bakkers ermee aan de slag kunnen.

Bestel hier!

Afbeelding

Vragen over cupcake ijsjes

Waar vind ik wafel ijsbakjes?

Die kun je bij de meeste supermarkten vinden. Zelf zet ik ze allemaal op een bakplaat om ze vervolgens te vullen met het beslag, maar je kunt ze ook in een muffinvorm zetten voor extra stevigheid als je dat prettig vindt.

Hoe vul ik de ijsbakjes?

Gebruik een spuitzak om de wafelbakjes te vullen met beslag. Dan weet je zeker dat het hele bakje goed gevuld is. Want zoals je wellicht wel weet bestaat de bodem van een wafelbakje uit een raster met vier delen. Heb je die niet, dan voldoet een ijsschep ook. Zorg er in ieder geval voor dat er in alle bakjes evenveel beslag zit voor een gelijk resultaat.

Welke spuitmond heb ik nodig?

Voor de toeven gebruik ik een stervormig spuitmondje. Daar heb je meerdere opties voor. Zelf vind ik spuitmond 1M van Wilton hier heel geschikt voor.

Wat gebruik ik voor de decoratie?

Qua sprinkles kun je natuurlijk helemaal kiezen voor wat jij leuk vindt. Ik ging voor een gezellige confetti mix dit keer. Maar iets in thema, bijvoorbeeld roze of blauw, is ook helemaal leuk. Wel nog een tip: zet voor het gemak je cupcakes in een schaal voor je de sprinkles op je toeven strooit. Dan kun je de overgebleven sprinkles weer terug in het potje doen.

 

cupcake ijsjes traktatie

Opslaan
Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Cupcake ijsjes recept

Perfect voor een verjaardag, traktatie of zomers feestje: zelfgemaakte cupcake ijsjes! Ze zijn volledig eetbaar doordat je de cupcakes bakt in eetbare ijsbakjes.
Porties: 14 stuks

Ingrediënten

Cupcakes

  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 135 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 4 eieren
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 14 ijsbakjes

Decoratie

Benodigdheden

Instructies

  • Doe de roomboter, kristalsuiker en vanille-extract in een kom en mix een paar minuten tot het romig is.
  • Voeg één ei toe en mix tot deze is opgenomen. Voeg dan het tweede ei toe en mix weer tot deze is opgenomen. Doe hetzelfde met het derde en vierde ei.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel en zout toe, mix rustig tot deze droge ingrediënten volledig zijn opgenomen.
  • Zet de ijsbakjes op een bakplaat. Je kunt ze in een cupcakevorm zetten als je dat handiger vindt. Schep met een ijslepel het beslag in de vormpjes, één lepel per ijsbakje is genoeg. Probeer het beslag gelijk te verdelen zodat in ieder vormpje evenveel beslag zit.
  • Bak de cupcakes in 16-18 minuten op 175 ˚C (boven- en onderwarmte). Controleer of ze gaar zijn en haal ze dan uit de oven. Laat de cupcakes helemaal afkoelen voordat je ze versiert.
  • Doe de botercrème in een spuitzak met een stervormige spuitmond. Spuit op iedere cupcake een mooie toef.
  • Strooi sprinkles over de toeven en prik een leuk parapluutje in de cupcakes.
Tips

Deze cupcakes kunnen soms een beetje gek rijzen in de ijsbakjes. Snijd alle gekke uitstekende stukjes weg voordat je er een toef op spuit. En van die stukjes kun je natuurlijk lekker snoepen!
Bewaren

Zonder toef blijven de cupcakes in een trommel 4-5 dagen lekker. Met een toef kun je ze 2-3 dagen bewaren in een trommel. Zet ze op een koele plek buiten de koelkast.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

62 reacties

  1. de Bakmadam! schreef:

    Leuke ‘ijsjes’ zijn dat geworden, en vast ook lekker! Bij deze ook nog een fijne verjaardag Laura!

  2. Joke schreef:

    Ze waren niet alleen leuk maar ook erg lekker!!! Het was inderdaad, wat jij al schreef, soms hilarisch om de gezichten te zien als de koffie of thee werd ingeschonken en wij vroegen of ze er een ijsje bij wilden hebben :-))))

    Liefs, mam ♥

  3. Hihi erg leuk gemaakt, en nog gefeliciteerd met je verjaardag
    Groetjes Esther

  4. Anke schreef:

    Geweldig! En gelukkige verjaardag!

  5. Wilma schreef:

    Ze zijn leuk! Nog gefeliciteerd met je verjaardag!

  6. byrensies schreef:

    Wat leuk! Ik ben juf en vorig jaar werden ze door een meisje uit mijn klas getrakteerd, toen dacht ik al; dit ga ik onthouden! En zeker nu met zo’n duidelijke how to! Dank je!

  7. Augusta schreef:

    lees ik het goed, heb je de ijsbakjes meegebakken met de cake? Kan dat echt?

    1. Laura schreef:

      De ijsbakjes zijn inderdaad meegebakken! Dat werkt prima en ze blijven ook nog eens knapperig. Bewaar ze alleen niet in een afgesloten doos/trommel want dan trekt de vocht uit de cakejes in de ijsbakjes en worden ze klef.

      1. Miranda schreef:

        Kan je ze Dan een dag van te voren al bakken? Voor tractatie? Ik wil ze eigenlijk ook wel gaan maken

        1. Miranda schreef:

          Antwoord al gevonden, iets verder moeten lezen

  8. Angela Taartwens schreef:

    Nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Wat een leuk idee zeg, ik sla hem op in m’n hoofd, bij de rest 🙂

  9. Chantal schreef:

    Alsnog gefeliciteerd met je verjaardag! En wat een leuke ‘ijsjes’ zijn dit!
    Groetjes,
    Chantal

  10. Kimmie_NL schreef:

    Beetje laat, maar als nog gefeliciteerd!!! en wat heb je een super traktatie gemaakt!!! deze ga ik echt proberen te maken als mijn oudste dochter 12 wordt!!!

    Alleen even een vraagje, kan ik deze “ijsjes”een avond van te voren maken? blijft dan het ijsbakje wel knapperig?

    Bedankt voor het delen van dit geweldige idee!!!
    Liefs,
    Kimmie

    1. Laura schreef:

      Hoi Kimmie, je kunt de ‘ijsjes’ best al de avond van te voren maken. Zet de cakejes niet in een afgesloten doos/trommel, het moet kunnen luchten zodat de vocht niet in de bakjes trekt. Ik heb zelf de cakejes de avond ervoor al gebakken, op de ochtend zelf heb ik snel alle toeven gespoten, het is zonde als alle toeven in gaan zakken en het is nog meer vocht wat in het bakje kan trekken. Liefs, Laura

  11. Kimmie_NL schreef:

    Hey Laura,

    Dank je wel voor je antwoord! fijn omdat weten dat je ze een avond van te voren kan bakken…

    Mag ik je nog 1 ding vragen? kan ik ook al de avond van te voren de botercreme maken? of wordt die dan te stijf?

    Liefs,
    Kimmie

    1. Laura's Bakery schreef:

      De crème kan je ook al van te voren maken. Wel van te voren uit de koelkast halen zodat de crème op kamertemperatuur kan komen, kan zijn dat je de crème nog even moet opkloppen.

  12. Kimmie_NL schreef:

    Super!!! Dank je wel voor alle tips!!
    Ik ga lekker aan de slag!!
    Liefs,
    Kimmie

  13. Ik heb deze ook al eens als verjaardagstraktatie gedaan. Ipv botercreme hebben we er op school vieze spuitbusslagroom op gespoten. Maakt die kids toch niet uit! Gr, Gerry

  14. Anonymous schreef:

    wanneer je een ijs -lepel gebruikt om het beslag in de bakjes te doen dan komen ze mooi rond naar boven Gr

    1. Laura's Bakery schreef:

      Voor de vorm van de cupcakes maakt het niet uit, maar het verdeelt het beslag gemakkelijker.

  15. Anonymous schreef:

    ik ga ze vandaag maken voor onze zoon die 12 wordt
    ben benieuwd hoe dat gaat lukken hihihi

  16. Sandra van Teijlingen schreef:

    Hoi Laura,

    Ik wil deze ijsjes ook voor mijn zoon maken als traktatie voor op school maar hij vind de botercreme als topping niet zo lekker. Heb jij misschien een ander suggestie als topping?

    Gr.
    Sandra

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik weet natuurlijk niet wat je zoontje lekker vindt, maar je zou eens kunnen proberen een smaakje te geven aan de botercreme. Qua trakteren en houdbaarheid is dit het meest praktisch. Voor veel andere toppings heb je een koeling nodig. Of Italiaans schuim?

      1. Sandra schreef:

        Dank voor je antwoord, ik ben hier nog niet helemaal in thuis maar hoe kan ik een smaak geven aan de botercreme? Ik heb wel kleurstof liggen maar daar zit toch geen smaak aan?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Kleurstof is inderdaad smaakloos. Je hebt speciale smaakstoffen van patisse (deleukstetaartenshop.nl) maar ook bijvoorbeeld vanille aroma van dr. Oetker. Je kunt ook zelf stukjes koek, chocola of iets dergelijks door de botercrème doen. Of stukjes fruit. Daar kun je eigenlijk wel eindeloos mee variëren.

  17. Sandra schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb deze ijsjes van de week gemaakt maar zijn finaal mislukt.
    De cake werd niet gaar dus bleef nattig. Sommigen zakte aan 1 kant in dus stonden helemaal scheef.
    Ik had er wel stukjes chocolade in gedaan maar zo heb ik ze zo vaak gemaakt in gewone cupcake bakjes.
    Wat heb ik fout gedaan!!!

    Gr.
    Sandra

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vreemd dat het niet lukte. Als het niet gaar is moeten ze in principe gewoon langer bakken. Als de bovenkant wel al bruin is kun je ze afdekken met aluminium folie.

  18. Desiree schreef:

    Hoi Laura,

    Erg leuke ijsjes!
    Ik vroeg me af of je de toeven al van te voren kan maken, of zakt het dan in?

    Gr. Desiree

  19. charissa schreef:

    Hoi Laura,

    Hoe lang en op hoeveel graden gaan ze in de oven? 🙂

    Gr, Charissa

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hiervoor houd je het recept van de cupcakes aan, meestal zo’n 20 minuten op 180 graden.

  20. Hanneke schreef:

    Lieve Laura,
    Wat een super traktatie! Ik heb muffinmix gebruikt ( van dr Oetker). En temperatuur en baktijd wat aangepast :hete lucht 165 graden 21 minuten. Net als jij deed ik de ijbekertjes redelijk vol ( met een spuitzak) Had er 40 gemaakt, per 12 in de oven, de ijbekertjes in een muffin blik gezet. Heel handig. Ook sneed ik na t bakken de muffin puntig. Gewoon in open lucht laten staan 1 nachtje en de volgende dag ’s morgens vroeg een witte topping (kant en klaar zakje v Dr Oetker, opengeknipt en in mijn eigen spuitzak gedaan) erop gespoten met het grote spuitmondje. Wat lijkt dat echt op ijs?! Versierd met discodip met fruitsmaak (Xenos) en leuk parasolletje erop. Tadaaaa een prachtig ‘muffin- ijsje’ ?☀️? ( hoe plaats ik een foto? Echt de mooiste waard!) . groet Hanneke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klinkt fantastisch leuk! Hier op het blog kun je geen foto’s plaatsen, maar dat kan wel op bijvoorbeeld facebook of via de mail 🙂

  21. Hanneke schreef:

    Echt de moeite waard, bedoel ik!

  22. Hanneke schreef:

    Tip: ipv de topping kan je ook slagroom gebruiken en t gelijk uitserveren. Dit vinden kinderen meestal lekkerder. Met topping is t erg zoet.

  23. judith schreef:

    Hoe houd je t ijsbekertje krokant?

    1. Laura schreef:

      Dat bleef bij mij wel redelijk krokant, ook na bakken.

  24. Daphne schreef:

    Kun je ze (zonder topping) ook invriezen?

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat kan prima.

  25. Linda schreef:

    Hoi

    Kan ik ze ook 2 a 3 dagen van te voren bakken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, maar houd er rekening mee dat de ijsbakjes dan wel zacht zullen worden.

  26. Bianca schreef:

    Kan ik denk je gewoon 2x het basisrecept van de cupcakes gebruiken voor 24 ijsbakjes?
    Dan zou dan toch ook voldoende moeten zijn?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat is zeker voldoende.

  27. Kirsten schreef:

    Hoi Laura,
    Lijkt me leuk om deze activiteit een keer met de kinderen op mijn werk te doen! Moet ik met het bakken nog rekening houden met een andere temperatuur of baktijd of gaart het wel hetzelfde als gewone cupcakes?

    1. Laura Kieft schreef:

      Gewoon zoals cupcakes 🙂 Met een prikker controleer je of ze gaar zijn.

  28. Esther schreef:

    Hallo Laura,

    Heb je de bakinstucties van funcakes opgevolgd qua temperatuur en tijd in de oven?

    Groetjes, Esther

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat weet ik eerlijk gezegd niet meer, je kunt ze in ieder geval gewoon bakken als normale cupcakes.

  29. Leonie schreef:

    Heel leuk idee dit! Als je de cakejes een dag van te voren maakt, laat je ze dan de nacht helemaal onafgedekt buiten de koelkast staan? En zou je stukjes (witte) chocola door t beslag kunnen roeren?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je verpakt de cakejes in dozen of folie, en dan buiten de koelkast bewaren.

  30. Heidi schreef:

    Hallo Laura,

    Ik wil deze cakejes graag maken als traktatie voor de verjaardag van mijn zoontje.
    Ik wil ook een smaakje toevoegen maar mijn zoon wil dat het toefje blauw is, kan ik zowel een smaakje als een kleurstof toevoegen?

    Groetjes

      1. Heidi schreef:

        Lukken de cupcake ijsjes beter met die funcakes mix of gaat het ook goed met gewoon recept voor cupcakes? Grts

        1. Laura Kieft schreef:

          Kan ook prima met het recept hoor!

  31. Candy schreef:

    In welke supermarkten in Nedl te vinden?
    Want hier in België niet vindbaar precies…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waar refereer je precies naar?

      1. Candy schreef:

        Sorry,
        ik bedoelde de cups voor het “ijsje” ?
        De eigenlijke koek.

        Alvast bedankt

        1. Laura Kieft schreef:

          Dat is hier bij vrijwel elke supermarkt te krijgen.

      2. Candy schreef:

        De ijsbakjes aub
        Alvast bedankr

  32. Jengel schreef:

    Hoi, helaas zie ik dat mijn reactie verdwenen is… Ik wilde graag weten hoe je de cupcakes het beste kan bewaren als je ze 1 dag van te voren bakt in de ijsvormpjes. Ik lees wel wat je niet moet doen maar hoe dan wel je wil niet dat ze uitdrogen. Alvast super bedankt voor de reactie!
    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend dat je reactie is verdwenen! Als je ze luchtdicht verpakt moet het helemaal goedkomen.

  33. Petra Smits schreef:

    Leuk die ijsjes Laura en nog gefeliciteerd met je verjaardag.
    Ik heb nog even een vraagje?
    Waar haal jij die koekjes vandaan ?
    AH gekeken en bij de Jumbo maar geen koekjes 🙁
    Ik vraag me af waar jij ze vandaan hebt gehaald ?
    Lieve groetjes van Petra en nog bedankt dat jij al jouw recepten met ons wilt delen .
    Ik heb ook al jouw boeken aangeschaft en je kan er veel uit leren .
    Bedankt lieve Laura en een goed bak jaar gewenst.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het kan zijn dat deze richting zomer weer in de schappen te komen liggen. Anders online bestellen!

  34. Nele schreef:

    Hoi Laura,
    Waar bestel jij de bekertjes online?
    Hier in België nergens te vinden…
    Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept