Rozemarijn-zeezout focaccia

5 juli 2019
28

Dit brood maakte ik alweer een hele tijd geleden, een paar dagen nadat ik alle sauzen, dips en spreads voor mijn nieuwe boek maakte. Ik kan je dus vertellen dat deze rozemarijn-zeezout focaccia uitstekend te combineren is met allerlei lekkere spreads. Mijn boek is nog niet uit, dus neem vooral even een kijkje tussen de sauzen en dips hier op de site. De meeste passen ook prima bij een barbecue, samen met deze focaccia dus. Want daar draaien de vrijdagen om deze zomer: barbecue bijgerechten. Dat kan zoals nu een lekker brood zijn, maar we hebben nog veel meer lekkers in de aanbieding dat deze zomer allemaal online gaat komen. Wie gaat er alvast aan de slag met deze focaccia?

Rozemarijn-zeezout focaccia

Deze rozemarijn-zeezout focaccia is hartstikke lekker, maar met dipjes is hij nóg lekkerder. Perfect als lunch of bij de barbecue.
Porties: 1 focaccia (± 16 X 25 cm)

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 4 gram droge gist
  • 0,5 tl zout
  • 0,5 el fijne kristalsuiker
  • 1 el olijfolie
  • 100 ml lauwwarm water

Topping

  • 2 tl grof zeezout
  • 2 tl verse of gedroogde rozemarijn
  • 6 kleine teentjes knoflook

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed met een standmixer voor 15 min tot een soepel en elastisch deeg. Het deeg mag nog wat vochtig en plakkerig zijn. Haal het deeg uit de kom, vet de kom in met olijfolie en plaats het deeg terug. Dek af met vershoudfolie of een theedoek en laat het deeg 45-60 minuten, of tot het in grootte is verdubbeld. Laat rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
  • Stort het gerezen deeg op een bakplaat met bakpapier of een ingevette ovenschaal. Duw de lucht eruit en vorm tot een rechthoek van ± 16 x 25 cm. Omdat het een soepel deeg is en dus uitloopt, is het handig om een ovenschaal te gebruiken. Dek af met een schone theedoek en laat 20-30 minuten rijzen.
  • Duw na de tweede rijs kuiltjes in het deeg met je vingers. Bestrooi met het zout en de rozemarijn. Duw op willekeurige plekken de geschilde teentjes knoflook in het deeg.
  • Bak de focaccia in een voorverwarmde oven van 200 °C (boven- en onderwarmte) in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.

Tips

  • Tip: Na het bakken kun je de knoflook teentjes uitknijpen en over het brood uitsmeren.
  • Bewaren: Mits goed verpakt 2-3 dagen bewaren buiten de koelkast. Invriezen kan ook, dan kun je het brood tot 3 maanden bewaren.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

10 reacties

  1. Kimmy schreef:

    Hoi Laura
    Ik zou het glutenvrij maken
    Weet jij de verhoudingen hiervoor ?
    Glutenvrij vraagt vaak meer vocht

    1. Lian van Rens schreef:

      Helaas hebben wij geen glutenrvije variant van dit recept.

  2. Katrien schreef:

    Is dit droge of verse gist?

  3. Leen schreef:

    Welke soort bloem gebruik je hier best voor?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Tarwebloem werkt prima.

      1. Leen schreef:

        Dankjewel!

  4. Amber Stoop schreef:

    Hoi Laura,
    Kan ik het brood ook ’s ochtends maken, en dan ’s avonds voor het eten afbakken? Of dan beter meteen afbakken en even kort opwarmen in de oven vlak voor het eten?

    Laatst dit brood al eens gemaakt, ontzettend lekker! En dus vooral warm met een smeltende topping… Jam!

    Groetjes Amber

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou het meteen afbakken en dan gewoon even opwarmen. Doe ik ook vaak en werkt perfect 🙂

      1. Amber Stoop schreef:

        Dank!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *