
Dit brood maakte ik alweer een hele tijd geleden, een paar dagen nadat ik alle sauzen, dips en spreads voor mijn nieuwe boek maakte. Ik kan je dus vertellen dat deze rozemarijn-zeezout focaccia uitstekend te combineren is met allerlei lekkere spreads. Mijn boek is nog niet uit, dus neem vooral even een kijkje tussen de sauzen en dips hier op de site. De meeste passen ook prima bij een barbecue, samen met deze focaccia dus. Want daar draaien de vrijdagen om deze zomer: barbecue bijgerechten. Dat kan zoals nu een lekker brood zijn, maar we hebben nog veel meer lekkers in de aanbieding dat deze zomer allemaal online gaat komen. Wie gaat er alvast aan de slag met deze focaccia?
Rozemarijn-zeezout focaccia
Ingrediënten
- 150 gram bloem
- 4 gram droge gist
- 0,5 tl zout
- 0,5 el fijne kristalsuiker
- 1 el olijfolie
- 100 ml lauwwarm water
Topping
- 2 tl grof zeezout
- 2 tl verse of gedroogde rozemarijn
- 6 kleine teentjes knoflook
Instructies
- Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed met een standmixer voor 15 min tot een soepel en elastisch deeg. Het deeg mag nog wat vochtig en plakkerig zijn. Haal het deeg uit de kom, vet de kom in met olijfolie en plaats het deeg terug. Dek af met vershoudfolie of een theedoek en laat het deeg 45-60 minuten, of tot het in grootte is verdubbeld. Laat rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
- Stort het gerezen deeg op een bakplaat met bakpapier of een ingevette ovenschaal. Duw de lucht eruit en vorm tot een rechthoek van ± 16 x 25 cm. Omdat het een soepel deeg is en dus uitloopt, is het handig om een ovenschaal te gebruiken. Dek af met een schone theedoek en laat 20-30 minuten rijzen.
- Duw na de tweede rijs kuiltjes in het deeg met je vingers. Bestrooi met het zout en de rozemarijn. Duw op willekeurige plekken de geschilde teentjes knoflook in het deeg.
- Bak de focaccia in een voorverwarmde oven van 200 °C (boven- en onderwarmte) in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.
Tips
- Tip: Na het bakken kun je de knoflook teentjes uitknijpen en over het brood uitsmeren.
- Bewaren: Mits goed verpakt 2-3 dagen bewaren buiten de koelkast. Invriezen kan ook, dan kun je het brood tot 3 maanden bewaren.

Hoi Laura
Ik zou het glutenvrij maken
Weet jij de verhoudingen hiervoor ?
Glutenvrij vraagt vaak meer vocht
Helaas hebben wij geen glutenrvije variant van dit recept.
Is dit droge of verse gist?
Droge gist
Welke soort bloem gebruik je hier best voor?
Tarwebloem werkt prima.
Dankjewel!
Hoi Laura,
Kan ik het brood ook ’s ochtends maken, en dan ’s avonds voor het eten afbakken? Of dan beter meteen afbakken en even kort opwarmen in de oven vlak voor het eten?
Laatst dit brood al eens gemaakt, ontzettend lekker! En dus vooral warm met een smeltende topping… Jam!
Groetjes Amber
Ik zou het meteen afbakken en dan gewoon even opwarmen. Doe ik ook vaak en werkt perfect 🙂
Dank!!!