Zelf croutons maken is één van de makkelijkste en lekkerste toevoegingen voor je salade of soep. Met dit recept heb je ze zo gemaakt!
Porties: 4personen
Ingrediënten
Croutons maken
5sneetjes(oud) brood
4elolijfolie60 ml
grof zeezoutnaar smaak
pepernaar smaak
Smaakmakers (kies er max. 2)
1tlknoflookpoeder
1tl uienpoeder
0,5tlchilipoeder
1tlItaliaanse of Provençaalse kruiden
1tlverse rozemarijn of tijmfijngesneden
geraspte kaasbijvoorbeeld Parmezaanse
Instructies
Snijd de sneetjes brood in vierkante blokjes van 1-2 cm.
Meng de olijfolie met het grove zeezout, peper en max. twee smaakmakers naar keuze. Ik combineer meestal 1 tl knoflookpoeder met 1 tl Italiaanse of Provençaalse (gedroogde) kruiden.
Giet de op smaak gemaakte olijfolie in een grote kom en voeg de blokjes brood eraan toe. Meng door elkaar en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak in 10 - 15 minuten op 180 °C (onder- en bovenwarmte) totdat alle blokjes een goudbruine kleur hebben. Hussel eventueel nog even om. De precieze baktijd is afhankelijk van de grootte van je croutons. Laat volledig afkoelen.
Tips
Varieer met smaakmakers, afhankelijk van de soep of salade waar je de croutons bij serveert.
Bewaren
Eenmaal volledig afgekoeld kun je de croutons een week in een luchtdichte doos of pot bewaren, dan zijn ze op z'n lekkerst.