Aspergesoep

Gepost: 12 april 2024 Laatst bewerkt: 28 november 2024
Aspergesoep

Een ontzettend lekker recept voor aspergesoep van schillen, waardoor je de gehele asperges gebruikt om de soep te maken. Deze soep maak je met witte asperges en serveer je met de klassieke combinatie van ham en gekookt ei.

Aspergesoep maken

Het aspergeseizoen is officieel begonnen! Van ongeveer maart t/m juni kun je het witte goud in Nederland bemachtigen en omdat het seizoen maar zo kort loopt wil je er natuurlijk optimaal van genieten. De eerste keer dat je ze bereid zul je ongetwijfeld kiezen voor de klassieke bereidingswijze: gekookte asperges met ham, gekookte eitjes, wat peterselie en grote kans dat je er een romige saus bij serveert. 😉 Goed nieuws! Voor deze aspergesoep heb je ongeveer dezelfde ingrediënten nodig en gebruik je de volledige asperges, omdat je de bouillon van de aspergesoep van de schillen maakt.

BAKTIP: Asperges schillen is een precisiewerkje en je wil geen stukjes schil ‘missen’. Een goede dunschiller met fijne handgreep en een scherp mes kan dan niet ontbreken in de keuken.

Aspergesoep van schillen

Het Borrelhapjes Bakboek

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel hier!

Afbeelding

Aspergesoep van schillen

Als je vaker zelf bouillon maakt, dan zul je bekend zijn met de term ‘schillen bouillon’. Dat houdt eigenlijk in dat je alle schillen en overgebleven stukjes van groenten bewaart (bijvoorbeeld in een ziplock zakje in de vriezer) en hier een bouillon van trekt. Dit kun je ook perfect doen bij het maken van aspergesoep, maar dan met de schillen van de asperges! Daardoor gebruik je niet alleen álles van de asperges, maar krijg je ook zoveel mogelijk smaak in je soep. Belangrijk detail is dat je de asperges extra goed wast voordat je ze schilt.

Romige aspergesoep

De bouillon is de basis voor de aspergesoep van schillen, maar omdat ik graag een romige aspergesoep maak heb ik ervoor gekozen om het te binden met behulp van een roux. Een roux is een mengsel van roomboter en bloem dat je gaar bakt in een pan en waar je water aan toevoegt om tot een gebonden soep of saus te komen. Uiteindelijk voeg je daar nog kookroom aan toe en een groot deel van de asperges, die je op het einde tot een gladde soep pureert. De aspergetopjes houd je natuurlijk apart, want deze delicatesse serveer je los in de soepkommen samen met wat stukjes ham, gekookt ei en peterselie.

BAKTIP: Om een soep tot een gladde massa te pureren gebruik ik het liefst een staafmixer. Op die manier kan de soep gewoon in de pan blijven. Ik ben erg tevreden met deze staafmixer.

Aspergesoep maken van schillen

Aspergesoep maken van schillen

Kan ik aspergesoep zonder room maken?

Ja, je kunt de kookroom in onderstaand recept prima achterwege laten. Door de roux is het nog steeds een mooi gebonden soep, de kookroom voegt enkel wat extra romigheid toe.

Kan ik de soep ook zonder roux maken?

Dat kan zeker, alleen is het dan geen gebonden aspergesoep meer. Als je dat lekkerder vindt dan kun je de roux achterwege laten, maar hou er wel rekening mee dat de soep hierdoor wat dunner van structuur zal zijn.

Kun je aspergesoep invriezen?

Jazeker, goed luchtdicht verpakt maximaal drie maanden. Laat de soep altijd eerst volledig afkoelen voordat je deze in de koeling zet. Het ontdooien van de soep kun je het beste in de koelkast doen. Op deze manier is er minder temperatuurverschil en kans op schifting, maar hou er rekening mee dat het langer duurt.

Soep met witte asperges

 

Aspergesoep recept

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 1 stem

Aspergesoep recept

Een ontzettend lekker recept voor aspergesoep van schillen, waardoor je de gehele asperges gebruikt. Deze soep met witte asperges serveer je met de klassieke combinatie van ham en gekookt ei.
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 600 gram witte asperges met schil
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram bloem
  • 1 witte ui fijngesneden
  • bouillonblokje of -poeder naar smaak
  • 100 ml kookroom
  • 1,5 liter water
  • 2 eieren gekookt
  • 4 plakjes ham
  • peterselie ik gebruikte krulpeterselie

Benodigdheden

Instructies

Aspergesoep van schillen

  • Was de asperges en snijd de kontjes eraf. Schil alle asperges, maar bewaar de schillen. Hier ga je een schillenbouillon van maken.
  • Doe de aspergeschillen en de geschilde asperges samen met het water in een flinke pan en breng aan de kook. Na 10 minuten haal je de asperges eruit (test even met een vork of de asperges zacht genoeg zijn). Laat de schillenbouillon nog 45 minuten op laag vuur met een deksel op de pan pruttelen. Hierna schep je de schillen eruit en voeg je bouillonblokje of -poeder naar smaak toe; je bouillon van aspergeschillen is klaar.

Aspergesoep maken

  • Neem opnieuw een flinke pan en verhit hierin de roomboter. Fruit de ui in de roomboter en voeg daarna de bloem toe. Bak de bloem enkele minuten mee terwijl je roert, zodat er een roux ontstaat. Voeg de schillenbouillon in delen toe aan de roux terwijl je met een garde roert. Zo zal een gebonden soep ontstaan.
  • Snijd de asperges in stukjes, waarbij je de topjes apart houdt. De overige stukjes voeg je toe aan de gebonden soep. Pureer met een staafmixer tot een gladde soep. Voeg dan ook de kookroom toe en proef of je de soep nog verder op smaak wil brengen met wat extra bouillonpoeder/blokje.

Aspergesoep serveren

  • Snijd de gekookte eieren in stukjes en snipper de ham.
  • Verdeel de aspergetips over 4 – 6 kommen en schep de hete aspergesoep hier overheen. Maak af met de gesnipperde ham, stukjes ei en wat peterselie.
Tips

Je kunt variëren met de toppings. Je kunt de ham ook vervangen door gerookte zalm of gewoon achterwege laten voor een vegetarische aspergesoep.
Bewaren

Bewaar de aspergesoep maximaal 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer (luchtdicht verpakt).

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

2 reacties

  1. R.bonenberg schreef:

    Het was heerlijk .Graag een recept voor 6 liter aspergesoep

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn te horen! Je maakt met dit recept ongeveer 1,5 liter. Dus je kunt het dan x4 doen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept