Een typisch Hollands recept: Jan Hagel koekjes! ik geef je het recept voor deze heerlijke koekjes met parelsuiker en amandelschaafsel.
Hollandse koekjes
Vandaag is de start van wel een hele leuke week op het blog: er komen alleen maar Hollandse koekjes online! Weet je dat ik al zeker 3 jaar dit idee in mijn hoofd had zitten? Schandalig lang, ik weet het. Inspiratie hadden we genoeg voor deze themaweek, maar er was een koekje dat ik per se wilde maken: Jan hagel.
Jan hagel koekjes maken
Jan Hagel is zo’n leuk Nederlands koekje dat echt niet in de vergetelheid mag raken. Dat zal gelukkig niet snel gebeuren, want daar zijn ze veel te lekker voor. Daarnaast zijn ze erg makkelijk om te maken, dus ik zie geen enkele reden waarom je hier niet snel mee aan de bak zou gaan. 😉
Ik zelf echt gek op deze koekjes en ze stonden al eeuwen op mijn baklijst. Het is een bros koekjes met een beetje kaneel, parelsuiker en amandelschaafsel. De bereiding van deze koekjes gaat iets anders dan normaal. Je bakt namelijk een hele grote koek, die je direct na het bakken in stukjes snijdt.
Bedankt voor deze tip! Ik heb eens van iemand een pak parelsuiker gekregen, en nu weet ik eindelijk wat ik ermee kan doen! 🙂
Oooh! Die ga ik zeker eens proberen! Ik vind deze koekjes ook zo lekker!
Hallo hoe kom ik aan parelsuiker?
Ik koop het bij de molen, op de markt of online (bij bijv. Bouwhuis).
Dag Laura,
leuk, de Hollandse koekjes. Zo kunnen we ze zelf eens bakken. Want wij, Belgen, gaan speciaal Hollands koekjes kopen, omdat ze zo typisch en lekker zijn.
Wat leuk om te horen! Ben benieuwd wat jullie ervan vinden 🙂
Hallo Laura,
Ik heb de Jan Hageltjes gemaakt en ze zijn super lekker! Alleen waren ze krokant toen ik e in de trommel deed en daarna waren ze helaas zacht geworden. Ik heb ze goed laten afkoelen en heb geen idee hoe t komt. Heb je een bewaartip voor me zodat ze lekker knapperig blijven?
Dan heeft er nog net iets te veel vocht in de koekjes gezeten. Nog wat langer bakken verhelpt dat. Soms blijven ze ook knapperiger als je een trommel hebt die niet helemaal goed afsluit (zodat vocht kan ontsnappen).
Hi Laura,
Zijn deze koekjes ook te maken in een vormpje? Ik bedoel, zijn ze daar stevig genoeg voor en lopen ze niet uit?
Bedankt!
Groetjes,
Ik denk dat dat wel lukt, ze zullen niet heel veel uitlopen.
Bedankt voor het recept; de koekjes smaken heerlijk!
Ze zijn ietwat kruimelig. Hoe zou ik dit wat kunnen verminderen? Juist meer vocht of ei of wat minder bloem?
Groetjes!
Een beetje meer boter zou ook kunnen helpen. Maar een beetje bros/kruimelig hoort hoor 🙂
Parelsuiker is ook te koop bij de Welkoop en de AH. Gelijk pak gekocht want moet deze echt maken! Dank je Laura
Hoi Laura,
Zou dit recept ook uit te voeren zijn zonder mixer? Ik heb in Finland geen mixer tot mijn beschikking, en ik zou mijn internationale vrienden graag wat Nederlandse koekjes willen laten proeven.
Alvast bedankt!
Je kan het ook met de hand kneden.