Jan hagel koekjes

2 oktober 2017
74

Vandaag is de start van wel een hele leuke week op het blog: er komen alleen maar Hollandse koekjes online! Weet je dat ik al zeker 3 jaar dit idee in mijn hoofd had zitten? Schandalig lang, ik weet het. Inspiratie hadden we genoeg voor deze thema week, maar er was een koekje dat ik per se wilde maken: Jan hagel. Ik ben echt gek op deze koekjes en ze stonden al een tijd op mijn baklijst. De bereiding van deze koekjes gaat ook iets anders dan normaal. Je bakt namelijk een hele grote koek, die je in stukjes snijdt zodra hij uit de oven komt.

Jan Hagel koekjes

Eén van de bekendste Hollandse koekjes zijn de Jan Hagel koekjes. Deze lekkernij met parelsuiker en geschaafde amandelen moet je zeker eens proberen!
Porties: 21 stuks

Ingrediënten

 • 160 gram ongezouten roomboter
 • 100 gram fijne kristalsuiker
 • 250 gram bloem
 • 1 tl bakpoeder
 • snuf zout
 • 1 tl kaneel
 • 1 ei geklutst (helft voor deeg, andere helft voor bestrijken)
 • 40 gram parelsuiker
 • 30 gram geschaafde amandelen

Instructies

 • Klop boter en suiker romig. Voeg bloem, bakpoeder, zout, kaneel en het halve ei toe en kneed tot een stevig deeg.
 • Bekleed je bakplaat (ongeveer 40×25 cm) met bakpapier dat je op maat maakt. Leg het bakpapier op je werkblad en leg het koekdeeg erop. Rol het deeg uit tot het bijna net zo groot is als het bakpapier. Ik hield rondom ongeveer een centimeter vrij. Snijd het rondom vast bij zodat je lap deeg rechte randen heeft.
 • Leg het deeg met bakpapier en al op de bakplaat en bestrijk het met ei. Verdeel de parelsuiker en geschaafde amandelen over het deeg en druk eventueel zachtjes aan.
 • Bak de koek in ongeveer 20 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte)goudbruin. In zijn geheel dus, je hoeft hem nog niet kleiner te maken.
 • Eenmaal uit de oven snijd je de koek met een scherp mes gelijk in kleinere koekjes. Laat ze even op de plaat rusten voordat je ze naar een rooster verplaatst om helemaal af te laten koelen.
Bewaren

De koekjes zijn in een koektrommel minstens 2 weken houdbaar.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

15 reacties

 1. Josephine schreef:

  Bedankt voor deze tip! Ik heb eens van iemand een pak parelsuiker gekregen, en nu weet ik eindelijk wat ik ermee kan doen! 🙂

 2. Marjolein Flick schreef:

  Oooh! Die ga ik zeker eens proberen! Ik vind deze koekjes ook zo lekker!

 3. Betty schreef:

  Hallo hoe kom ik aan parelsuiker?

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik koop het bij de molen, op de markt of online (bij bijv. Bouwhuis).

 4. van Quickelberge Martine schreef:

  Dag Laura,
  leuk, de Hollandse koekjes. Zo kunnen we ze zelf eens bakken. Want wij, Belgen, gaan speciaal Hollands koekjes kopen, omdat ze zo typisch en lekker zijn.

  1. Laura Kieft schreef:

   Wat leuk om te horen! Ben benieuwd wat jullie ervan vinden 🙂

 5. Marian schreef:

  Hallo Laura,

  Ik heb de Jan Hageltjes gemaakt en ze zijn super lekker! Alleen waren ze krokant toen ik e in de trommel deed en daarna waren ze helaas zacht geworden. Ik heb ze goed laten afkoelen en heb geen idee hoe t komt. Heb je een bewaartip voor me zodat ze lekker knapperig blijven?

  1. Laura Kieft schreef:

   Dan heeft er nog net iets te veel vocht in de koekjes gezeten. Nog wat langer bakken verhelpt dat. Soms blijven ze ook knapperiger als je een trommel hebt die niet helemaal goed afsluit (zodat vocht kan ontsnappen).

 6. Lilian schreef:

  Hi Laura,

  Zijn deze koekjes ook te maken in een vormpje? Ik bedoel, zijn ze daar stevig genoeg voor en lopen ze niet uit?

  Bedankt!

  Groetjes,

  1. Laura Kieft schreef:

   Ik denk dat dat wel lukt, ze zullen niet heel veel uitlopen.

 7. Mila schreef:

  Bedankt voor het recept; de koekjes smaken heerlijk!
  Ze zijn ietwat kruimelig. Hoe zou ik dit wat kunnen verminderen? Juist meer vocht of ei of wat minder bloem?
  Groetjes!

  1. Laura Kieft schreef:

   Een beetje meer boter zou ook kunnen helpen. Maar een beetje bros/kruimelig hoort hoor 🙂

 8. Laura Kneubühl schreef:

  Parelsuiker is ook te koop bij de Welkoop en de AH. Gelijk pak gekocht want moet deze echt maken! Dank je Laura

 9. Anne-Fleur schreef:

  Hoi Laura,

  Zou dit recept ook uit te voeren zijn zonder mixer? Ik heb in Finland geen mixer tot mijn beschikking, en ik zou mijn internationale vrienden graag wat Nederlandse koekjes willen laten proeven.

  Alvast bedankt!

  1. Laura Kieft schreef:

   Je kan het ook met de hand kneden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *