Jan hagel koekjes

Gepost: 2 oktober 2017 Laatst bewerkt: 31 augustus 2023
Jan hagel koekjes

Een typisch Hollands recept: Jan Hagel koekjes! ik geef je het recept voor deze heerlijke koekjes met parelsuiker en amandelschaafsel.

Hollandse koekjes

Vandaag is de start van wel een hele leuke week op het blog: er komen alleen maar Hollandse koekjes online! Weet je dat ik al zeker 3 jaar dit idee in mijn hoofd had zitten? Schandalig lang, ik weet het. Inspiratie hadden we genoeg voor deze themaweek, maar er was een koekje dat ik per se wilde maken: Jan hagel.

Jan hagel koekjes maken

Jan Hagel is zo’n leuk Nederlands koekje dat echt niet in de vergetelheid mag raken. Dat zal gelukkig niet snel gebeuren, want daar zijn ze veel te lekker voor. Daarnaast zijn ze erg makkelijk om te maken, dus ik zie geen enkele reden waarom je hier niet snel mee aan de bak zou gaan. 😉

Ik zelf echt gek op deze koekjes en ze stonden al eeuwen op mijn baklijst. Het is een bros koekjes met een beetje kaneel, parelsuiker en amandelschaafsel. De bereiding van deze koekjes gaat iets anders dan normaal. Je bakt namelijk een hele grote koek, die je direct na het bakken in stukjes snijdt.

Jan hagel maken

50X KOEKJES

Makkelijke recepten voor 50 heerlijke koekjes. Maak zelf klassiekers als stroopwafels en gevulde koeken. Of kies voor de mateloos populaire en ontzettend lekkere chocolate chip cookies. Naast 50 overheerlijke recepten leer je ook meer over het bakken van koekjes zelf. Van de werking van ingrediënten tot op maat gemaakte tips voor ieder recept. 

Bestel hier!

Afbeelding

Jan hagel

Dit is nu echt zo’n recept waarvoor ik grijp naar m’n Gebakswoordenboek. Altijd leuk om te lezen wat René Dings te vertellen heeft over de geschiedenis en betekenis van de Oud-Hollandse Jan Hagel.

Blijkbaar wordt dit koekje al meer dan 200 jaar in Nederland gebakken, schrijft Dings. Een eerste vermelding van Jan Hagel vond hij in een advertentie uit 1792 en het oudste recept dat hij kon vinden stamt uit 1851. Ook al beschreven de oudste recepten nog geen parelsuiker of geschaafde amandelen, het is toch indrukwekkend om te lezen dat het koekje al zolang gebakken wordt in Nederland.

De naam van het koekje kan René niet verklaren en ikzelf ook niet. ‘Jan Hagel’ is in de oudste betekenis van het woord een verwijzing naar ‘de lage volksklasse’ en werd later zelfs als een flink scheldwoord gebruikt. Ik kan me hoogstens voorstellen dat dit lekkere koekje door iedereen gegeten werd, een koekje van het volk. Maar weten doe ik het niet. 😉

Jan Hagel

Hollandse koekjes recepten

Er zijn natuurlijk nog veel en veel meer lekkere Hollandse koekjes recepten! Ook ik heb ze nog lang niet allemaal gemaakt, dus als je een recept mist op Laura’s Bakery, laat dan even van je horen in de reacties onder het recept.

Voor nu zijn er nog genoeg lekkere Hollandse koekjes waarmee je aan de bakt kunt:

Jan Hagel koekjes maken

Jan hagel bakken

Wat is parelsuiker?

Parelsuiker is eigenlijk onmisbaar voor de typische smaak van een Jan Hagel koekje. Parelsuiker is eigenlijk niks meer dan samengeperste suiker en wordt ook wel suikerparel of greinsuiker genoemd. Je kunt het in verschillende groottes kopen, waarbij je voor Luikse wafels een grove parelsuiker nodig hebt, terwijl je voor Jan Hagel juist een fijnere parelsuiker wil gebruiken.

Waar kan ik parelsuiker kopen?

Begrijpelijke vraag, want parelsuiker is helaas (nog?) niet in elke supermarkt verkrijgbaar. Ik koop het vaak bij de molen, op de markt, in speciaalzaken of ik bestel het online, er zijn veel webshops die het verkopen. Als je het echt niet kunt vinden of aan wil schaffen, zou je ook suikerklontjes fijn kunnen slaan tot grovere stukjes die lijken op parelsuiker.

Mijn koekjes komen zacht uit de oven.

Dit hoort zo! Daardoor kun je ze nog in de geschikte vorm snijden, maar alsnog moet je snel zijn als je de bakplaat uit de oven haalt. Tijdens het afkoelen harden de koekjes uit en worden ze lekker knapperig. Lees meer over hoe je kunt bepalen wanneer koekjes gaar zijn.

Mijn Jan Hagel werden heel snel slof / zacht bij het bewaren.

Wat zonde! Dan heeft er waarschijnlijk nog net iets teveel vocht in de koekjes gezeten. Door de koekjes net iets langer te bakken in de oven wordt dat verholpen. Soms blijven koekjes ook langer knapperig als je een trommel hebt die niet helemaal goed afsluit (zodat vocht kan ontsnappen). Klassieke koektrommels sluiten over het algemeen niet luchtdicht af en dat is dus vaak een voordeel.

Hollandse koekjes bakken - Jan hagel

 

Jan Hagel koekjes recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.72 van 7 stemmen

Jan Hagel recept

Eén van de bekendste Hollandse koekjes zijn de Jan Hagel koekjes. Deze lekkernij met parelsuiker en geschaafde amandelen moet je zeker eens proberen!
Porties: 21 stuks

Ingrediënten

  • 160 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 250 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 1 tl kaneel
  • 1 ei geklutst (helft voor deeg, andere helft voor bestrijken)
  • 40 gram parelsuiker
  • 30 gram geschaafde amandelen

Instructies

  • Klop boter en suiker romig. Voeg bloem, bakpoeder, zout, kaneel en het halve ei toe en kneed tot een stevig deeg.
  • Bekleed je bakplaat (ongeveer 40×25 cm) met bakpapier dat je op maat maakt. Leg het bakpapier op je werkblad en leg het koekdeeg erop. Rol het deeg uit tot het bijna net zo groot is als het bakpapier. Ik hield rondom ongeveer een centimeter vrij. Snijd het rondom vast bij zodat je lap deeg rechte randen heeft.
  • Leg het deeg met bakpapier en al op de bakplaat en bestrijk het met ei. Verdeel de parelsuiker en geschaafde amandelen over het deeg en druk eventueel zachtjes aan.
  • Bak de koek in ongeveer 20 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte)goudbruin. In zijn geheel dus, je hoeft hem nog niet kleiner te maken.
  • Eenmaal uit de oven snijd je de koek met een scherp mes gelijk in kleinere koekjes. Laat ze even op de plaat rusten voordat je ze naar een rooster verplaatst om helemaal af te laten koelen.
Bewaren

De koekjes zijn in een koektrommel minstens 2 weken houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

15 reacties

  1. Josephine schreef:

    Bedankt voor deze tip! Ik heb eens van iemand een pak parelsuiker gekregen, en nu weet ik eindelijk wat ik ermee kan doen! 🙂

  2. Marjolein Flick schreef:

    Oooh! Die ga ik zeker eens proberen! Ik vind deze koekjes ook zo lekker!

  3. Betty schreef:

    Hallo hoe kom ik aan parelsuiker?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik koop het bij de molen, op de markt of online (bij bijv. Bouwhuis).

  4. van Quickelberge Martine schreef:

    Dag Laura,
    leuk, de Hollandse koekjes. Zo kunnen we ze zelf eens bakken. Want wij, Belgen, gaan speciaal Hollands koekjes kopen, omdat ze zo typisch en lekker zijn.

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat leuk om te horen! Ben benieuwd wat jullie ervan vinden 🙂

  5. Marian schreef:

    Hallo Laura,

    Ik heb de Jan Hageltjes gemaakt en ze zijn super lekker! Alleen waren ze krokant toen ik e in de trommel deed en daarna waren ze helaas zacht geworden. Ik heb ze goed laten afkoelen en heb geen idee hoe t komt. Heb je een bewaartip voor me zodat ze lekker knapperig blijven?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan heeft er nog net iets te veel vocht in de koekjes gezeten. Nog wat langer bakken verhelpt dat. Soms blijven ze ook knapperiger als je een trommel hebt die niet helemaal goed afsluit (zodat vocht kan ontsnappen).

  6. Lilian schreef:

    Hi Laura,

    Zijn deze koekjes ook te maken in een vormpje? Ik bedoel, zijn ze daar stevig genoeg voor en lopen ze niet uit?

    Bedankt!

    Groetjes,

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik denk dat dat wel lukt, ze zullen niet heel veel uitlopen.

  7. Mila schreef:

    Bedankt voor het recept; de koekjes smaken heerlijk!
    Ze zijn ietwat kruimelig. Hoe zou ik dit wat kunnen verminderen? Juist meer vocht of ei of wat minder bloem?
    Groetjes!

    1. Laura Kieft schreef:

      Een beetje meer boter zou ook kunnen helpen. Maar een beetje bros/kruimelig hoort hoor 🙂

  8. Laura Kneubühl schreef:

    Parelsuiker is ook te koop bij de Welkoop en de AH. Gelijk pak gekocht want moet deze echt maken! Dank je Laura

  9. Anne-Fleur schreef:

    Hoi Laura,

    Zou dit recept ook uit te voeren zijn zonder mixer? Ik heb in Finland geen mixer tot mijn beschikking, en ik zou mijn internationale vrienden graag wat Nederlandse koekjes willen laten proeven.

    Alvast bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kan het ook met de hand kneden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept