Als ik nog maar één soort gebak zou mogen maken, kies ik voor koekjes. Daarom word ik ook zo blij van het thema deze week: de Hollandse koekjes. Een van mijn Hollandse lievelingskoekjes is de stroopkoek, deze vind ik nog net even wat lekkerder dan de bekende stroopwafel. Heel lang geleden maakte ik ze al eens met een mix, en toen heb ik op de verpakking ontcijferd waar de stroop uit bestond. Zo kreeg ik een idee hoe ik dat zelf kon maken en dat is perfect gelukt. Het zijn koeken geworden waar ik maar moeilijk vanaf kan blijven.
Stroopkoeken
Stroopkoeken
Geen stroopwafels, maar stroopkoeken! Ik vind deze Hollandse koeken nét een tikkeltje lekkerder dan de bekende stroopwafels.
Porties: 16 koeken
Ingrediënten
- 250 gram ongezouten roomboter
- 180 gram fijne kristalsuiker
- snuf zout
- 1 ei (m)
- 400 gram bloem
- 2 tl bakpoeder
Stroop
- 200 gram schenkstroop
- 120 gram lichtbruine basterdsuiker
- 80 gram ongezouten roomboter
- 1 tl kaneel
Instructies
-
Mix boter, suiker, zout en het ei tot een romige massa. Voeg bloem en bakpoeder toe en kneed tot een samenhangend deeg. Laat het deeg een uurtje rusten in de koelkast.
-
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 3 mm dikte en steek koeken van ongeveer 8 centimeter in doorsnede uit. Leg deze op een met bakpapier beklede plaat.
-
Bak de koekjes in 13-15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte)
-
Terwijl de koekjes in de oven staan, maak je de stroop. Doe alle ingrediënten in het pannetje, zet deze op het vuur en blijf roeren tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost. Het mengsel zal nog even koken voordat het zover is, maar je hoeft het dus niet nog langer op het vuur te laten staan.
-
Laat de stroop afkoelen tot het lauw (of nog wat koudeis, dan kun je de stroopkoeken maken. Neem twee koeken en schep een flink volle theelepel in het midden van de koek. Plaats de andere koek erop en ‘wrijf’ de koeken zachtjes tegen elkaar aan tot de stroop aan de randen verschijnt.
-
Je kunt de koek gelijk opeten als je wilt. Opzij leggen en bewaren kan ook, maar houd er rekening mee dat de stroop er nog een beetje uit zal lopen. Hoe langer je de stroop laat afkoelen, hoe steviger hij wordt en dus ook hoe beter hij blijft zitten.
Bewaren
de koeken kun je in een afgesloten koektrommel 1-1,5 week bewaren.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Deze zien er ook heerlijk uit. Ik vond het heel leuk een week lang koekjesrecepten!
Voor herhaling vatbaar.
Deze koeken zien er ook heerlijk uit. Ik vond het heel leuk een week lang koekjesrecepten! Voor herhaling vatbaar.
Wat een superleuk recept! Ga ik binnenkort eens maken 🙂
De koeken liggen hier klaar om gevuld te worden, de stroop moet alleen nog even afkoelen! Leuk recept.
Laura, kan ik voor de stroopkoeken Zeeuwse bloem gebruiken?
Ja hoor, dat kan zeker.
Wat een leuk recept! Heerlijke koeken!
Zit er glucose of fructose in de stroop ?
Heb de ingrediënten een gecheckt, het is echt alleen suikerstroop (geen extra toevoegingen dus)
Kan je ook gewone keuekenstroop gebruiken?
Als het maar suikerstroop is en geen appelstroop oid kan dat.
Is er geen foefje om het toch met appelstroop te doen, waarbij suiker uit fructose bestaat ?
Als je het prima vindt dat je stroop anders smaakt kun je het natuurlijk proberen, ik kan alleen niet garanderen of dat ook echt lukt.
Ik heb ze vanmorgen gemaakt en kan er slecht van afblijven. Maar goed dat ik ze voor een van mijn klassen gemaakt hebt. Ik heb ze met dezelfde stervorm gebruikt als van de kaneelsterren. Daarmee kon ik er ruim 30 maken (ruim 60 enkele dus). Toen had ik echt geen zin meer om ook nog stroop te maken, dus ik heb ze met bebogeen aan elkaar geplakt. Superlekker!
Ik heb ze vandaag gemaakt! En ze zijn om te smullen! Dank je wel voor het recept.
IK heb ze vandaag gemaakt en ze zijn heerlijk?,net als vele andere recepten.
Gr Jenny
Hoi Laura,
moet ik het deeg in of buiten de koelkast laten rusten?
gr Nelleke
In de koelkast is het best 🙂
Ik heb ze gisteren gemaakt en ze zijn heerlijk!! Ik heb een foto op facebook gedeeld. Bedankt voor het recept
Ik wil ze graag zondag maken maar krijg ik 8 of 16 stroopkoeken? Ik vraag het omdat ik ook aan mijn schoonfamilie ga geven.
Alvast bedankt
Groetjes
Mada
Je maakt er 16 stroopkoeken mee (en moet er dus 32 bakken)
Oepsie… Per ongeluk 3 cm gedaan in plaats van mm. Dit zijn hele flinke stroopkoeken geworden!
Zijn het brosse stroopkoeken? Ik vind namelijk de niet brosse stroopkoeken erg lekker!
Deze zijn bros, maar als je de koeken minder lang bakt worden ze wat minder bros.
Hoi Laura..heb nu 2x de koeken gemaakt.. de stroop er tussen gedaan en koel weggezet. Maar de stoop loopt er echt heel erg tussen uit..terwijl deze goed afgekoeld was en de koeken heb ik helemaal koud laten worden…zou de stroop te dun zijn..moet ik er dan iets meer boter door doen om hem vaster te krijgen. Voor de rest zjjn ze heerlijk. Gr Carin
Bij loopt de karamel langzaam maar zeker ook uit hoor. Je zou het nog iets langer door kunnen koken om de stroop wat dikker te krijgen.
Vanavond gebakken, ze zijn overheerlijk! En erg makkelijk om te maken. Tip: deeg tussen 2 huishoudfolietjes dun uitrollen en in de koelkast leggen: is het met 5 minuutjes koud en klaar om uit te steken.
Vraagje: welke boter kan hierbij het beste gebruikt worden; roomboter of bijv. blue band?
Ik gebruik zelf altijd roomboter.
Wat voor en stroop zou jij voor iemand die geen toegang tot keuken- of schenkstroop heeft aanraden? Kann ik daar gewoon ahornsiroop pakken of is dat te anders? Ik woon al sins 12 jahr in switzerland en kom niet zo snel naar Nederland en ik vermis de stroopkoeken gigantis
Oei dat vind ik eigenlijk ook erg lastig. Hebben ze daar wel zoiets als donkerbruine basterdsuiker? Anders zou je kunnen proberen of je het lekker vindt met dulce de leche ertussen: https://www.laurasbakery.nl/dulce-de-leche/
Je zou het ook kunnen vullen met de milionairs shortbread caramelvulling denk ik. Die is ook te maken met bruine rietsuiker.
Onder en boven warmte in de oven, ik heb alleen hete lucht oven, hoe werkt dat dan qua temperatuur en tijd?
Zet dan de temperatuur 10-20% lager dan ik in mijn recepten aangeef, baktijd blijft gelijk.
Hi Laura,
Ik vraag me af of je de stroopkoeken ook kan bakken in een elektrische stroopwafel/knieprothese apparaat?
Dat heb ik zelf nog niet getest.
Ojee!
Knieprothese moet kniepertjes apparaat zijn!
Groet Anja
Hi Laura,
Ik heb ze zojuist gemaakt en ze zijn superlekker, maar wat kan ik het beste doen met de stroop die over is?
Die kun je bewaren net zoals gewone stroop.
Zou je uit deze (en veel andere koekjes) het ei weg kunnen laten? Wat is vaak de functie van ei in koekjes? Binding?
De functie van ei in koekjes is oa binding, maar zijn bijv. ook bepalend voor de structuur. Hier lees je meer over het vervangen: https://www.laurasbakery.nl/eieren-vervangen-bij-het-bakken/
Super lekker 😋
Kan het ook met stroop er tussen en pure chocola er op
Ja hoor dat denk ik wel!