Stroopkoeken

6 oktober 2017
177

Als ik nog maar één soort gebak zou mogen maken, kies ik voor koekjes. Daarom word ik ook zo blij van het thema deze week: de Hollandse koekjes. Een van mijn Hollandse lievelingskoekjes is de stroopkoek, deze vind ik nog net even wat lekkerder dan de bekende stroopwafel. Heel lang geleden maakte ik ze al eens met een mix, en toen heb ik op de verpakking ontcijferd waar de stroop uit bestond. Zo kreeg ik een idee hoe ik dat zelf kon maken en dat is perfect gelukt. Het zijn koeken geworden waar ik maar moeilijk vanaf kan blijven.

Stroopkoeken

Geen stroopwafels, maar stroopkoeken! Ik vind deze Hollandse koeken nét een tikkeltje lekkerder dan de bekende stroopwafels.
Porties: 16 koeken

Ingrediënten

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 180 gram fijne kristalsuiker
  • snuf zout
  • 1 ei (m)
  • 400 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder

Stroop

  • 200 gram schenkstroop
  • 120 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 80 gram ongezouten roomboter
  • 1 tl kaneel

Instructies

  • Mix boter, suiker, zout en het ei tot een romige massa. Voeg bloem en bakpoeder toe en kneed tot een samenhangend deeg. Laat het deeg een uurtje rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 3 mm dikte en steek koeken van ongeveer 8 centimeter in doorsnede uit. Leg deze op een met bakpapier beklede plaat.
  • Bak de koekjes in 13-15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte)
  • Terwijl de koekjes in de oven staan, maak je de stroop. Doe alle ingrediënten in het pannetje, zet deze op het vuur en blijf roeren tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost. Het mengsel zal nog even koken voordat het zover is, maar je hoeft het dus niet nog langer op het vuur te laten staan.
  • Laat de stroop afkoelen tot het lauw (of nog wat koudeis, dan kun je de stroopkoeken maken. Neem twee koeken en schep een flink volle theelepel in het midden van de koek. Plaats de andere koek erop en ‘wrijf’ de koeken zachtjes tegen elkaar aan tot de stroop aan de randen verschijnt.
  • Je kunt de koek gelijk opeten als je wilt. Opzij leggen en bewaren kan ook, maar houd er rekening mee dat de stroop er nog een beetje uit zal lopen. Hoe langer je de stroop laat afkoelen, hoe steviger hij wordt en dus ook hoe beter hij blijft zitten.
Bewaren

de koeken kun je in een afgesloten koektrommel 1-1,5 week bewaren.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

34 reacties

  1. Tonny schreef:

    Deze zien er ook heerlijk uit. Ik vond het heel leuk een week lang koekjesrecepten!
    Voor herhaling vatbaar.

  2. Tonny schreef:

    Deze koeken zien er ook heerlijk uit. Ik vond het heel leuk een week lang koekjesrecepten! Voor herhaling vatbaar.

  3. Yvonne schreef:

    Wat een superleuk recept! Ga ik binnenkort eens maken 🙂

  4. Mirthe schreef:

    De koeken liggen hier klaar om gevuld te worden, de stroop moet alleen nog even afkoelen! Leuk recept.

  5. Marianne schreef:

    Laura, kan ik voor de stroopkoeken Zeeuwse bloem gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan zeker.

      1. Tanja schreef:

        Wat een leuk recept! Heerlijke koeken!

  6. Erwin Janssen schreef:

    Zit er glucose of fructose in de stroop ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb de ingrediënten een gecheckt, het is echt alleen suikerstroop (geen extra toevoegingen dus)

  7. Inge schreef:

    Kan je ook gewone keuekenstroop gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Als het maar suikerstroop is en geen appelstroop oid kan dat.

      1. Erwin schreef:

        Is er geen foefje om het toch met appelstroop te doen, waarbij suiker uit fructose bestaat ?

        1. Laura Kieft schreef:

          Als je het prima vindt dat je stroop anders smaakt kun je het natuurlijk proberen, ik kan alleen niet garanderen of dat ook echt lukt.

    2. Willemijn schreef:

      Ik heb ze vanmorgen gemaakt en kan er slecht van afblijven. Maar goed dat ik ze voor een van mijn klassen gemaakt hebt. Ik heb ze met dezelfde stervorm gebruikt als van de kaneelsterren. Daarmee kon ik er ruim 30 maken (ruim 60 enkele dus). Toen had ik echt geen zin meer om ook nog stroop te maken, dus ik heb ze met bebogeen aan elkaar geplakt. Superlekker!

  8. Natascha schreef:

    Ik heb ze vandaag gemaakt! En ze zijn om te smullen! Dank je wel voor het recept.

  9. Jenny schreef:

    IK heb ze vandaag gemaakt en ze zijn heerlijk?,net als vele andere recepten.
    Gr Jenny

  10. Nelleke schreef:

    Hoi Laura,
    moet ik het deeg in of buiten de koelkast laten rusten?
    gr Nelleke

    1. Laura Kieft schreef:

      In de koelkast is het best 🙂

  11. Lieke schreef:

    Ik heb ze gisteren gemaakt en ze zijn heerlijk!! Ik heb een foto op facebook gedeeld. Bedankt voor het recept

  12. Mada schreef:

    Ik wil ze graag zondag maken maar krijg ik 8 of 16 stroopkoeken? Ik vraag het omdat ik ook aan mijn schoonfamilie ga geven.
    Alvast bedankt
    Groetjes
    Mada

    1. Laura Kieft schreef:

      Je maakt er 16 stroopkoeken mee (en moet er dus 32 bakken)

  13. Anne schreef:

    Oepsie… Per ongeluk 3 cm gedaan in plaats van mm. Dit zijn hele flinke stroopkoeken geworden!

  14. Jopie schreef:

    Zijn het brosse stroopkoeken? Ik vind namelijk de niet brosse stroopkoeken erg lekker!

    1. Laura Kieft schreef:

      Deze zijn bros, maar als je de koeken minder lang bakt worden ze wat minder bros.

  15. Carin schreef:

    Hoi Laura..heb nu 2x de koeken gemaakt.. de stroop er tussen gedaan en koel weggezet. Maar de stoop loopt er echt heel erg tussen uit..terwijl deze goed afgekoeld was en de koeken heb ik helemaal koud laten worden…zou de stroop te dun zijn..moet ik er dan iets meer boter door doen om hem vaster te krijgen. Voor de rest zjjn ze heerlijk. Gr Carin

    1. Laura Kieft schreef:

      Bij loopt de karamel langzaam maar zeker ook uit hoor. Je zou het nog iets langer door kunnen koken om de stroop wat dikker te krijgen.

  16. Dirja schreef:

    Vanavond gebakken, ze zijn overheerlijk! En erg makkelijk om te maken. Tip: deeg tussen 2 huishoudfolietjes dun uitrollen en in de koelkast leggen: is het met 5 minuutjes koud en klaar om uit te steken.

  17. Carmen schreef:

    Vraagje: welke boter kan hierbij het beste gebruikt worden; roomboter of bijv. blue band?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik gebruik zelf altijd roomboter.

  18. Karsten schreef:

    Wat voor en stroop zou jij voor iemand die geen toegang tot keuken- of schenkstroop heeft aanraden? Kann ik daar gewoon ahornsiroop pakken of is dat te anders? Ik woon al sins 12 jahr in switzerland en kom niet zo snel naar Nederland en ik vermis de stroopkoeken gigantis

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oei dat vind ik eigenlijk ook erg lastig. Hebben ze daar wel zoiets als donkerbruine basterdsuiker? Anders zou je kunnen proberen of je het lekker vindt met dulce de leche ertussen: https://www.laurasbakery.nl/dulce-de-leche/

    2. Marianka schreef:

      Je zou het ook kunnen vullen met de milionairs shortbread caramelvulling denk ik. Die is ook te maken met bruine rietsuiker.

  19. Tjitske schreef:

    Onder en boven warmte in de oven, ik heb alleen hete lucht oven, hoe werkt dat dan qua temperatuur en tijd?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zet dan de temperatuur 10-20% lager dan ik in mijn recepten aangeef, baktijd blijft gelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *