Quiche lorraine

Gepost: 22 november 2016 Laatst bewerkt: 28 augustus 2024
Quiche lorraine

De quiche lorraine kan ik denk ik wel de meest klassieke quiche ooit noemen. Ik had hem wel al vaker gemaakt, maar ontdekte laatst dat hij nog helemaal niet online stond. Hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Mijn versie op deze quiche is niet helemaal klassiek, want ik voegde ook nog wat bosuitjes toe voor extra smaak en een beetje pit. Ik mag nu eenmaal graag variëren met klassiekers en basisrecepten. Over basisrecepten gesproken, voor de bodem gebruikte ik het deeg voor quiches wat ik vorige week met jullie deelde.

quiche-lorraine-2a

 

Quiche lorraine

Opslaan
Recept afdrukken

4.37 van 36 stemmen

Quiche lorraine

Quiche lorraine is toch wel het meeste klassieke quiche recept. Hij is ook nog eens heel makkelijk te maken en natuurlijk erg lekker.
Porties: 4 personen
voor een quichevorm van 24 cm

Ingrediënten

  • 1 x recept voor quiche bodem
  • 250 gram spekjes
  • 1-2 bosuitjes
  • 4 eieren (M)
  • 200 ml crème fraîche
  • 150 gram geraspte kaas
  • zout, peper en nootmuskaat

Benodigdheden

Instructies

  • Maak het deeg volgens recept. Terwijl het in de koelkast ligt, kunt je de vulling alvast voorbereiden.
  • Bak de spekjes in een pan gaar en krokant. Giet al het vet af en houd ze even apart. Snij de bosuitjes fijn en meng deze door de spekjes.
  • In een aparte kom meng je de eieren, crème fraîche en geraspte kaas met elkaar. Voeg ook de zout, peper en nootmuskaat toe.
  • Rol het deeg uit en bekleed de vorm ermee, prik ook wat gaatjes in het deeg. Verdeel de spekjes en bosuitjes over de bodem. Giet hier het eimengsel overheen, verdeel met een spatel eventueel de kaas wat gelijkmatiger.
  • Bak de quiche in 30-35 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Serveer de quiche met een lekkere salade. Eet smakelijk!
Bewaren

Als je de quiche niet gelijk serveert kun je deze 3-4 dagen in de koelkast bewaren, goed ingepakt (eventueel per punt) blijft hij in de vriezer wel 3 maanden goed. Opwarmen doe je in ongeveer 15-20 minuten op 180 graden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

53 reacties

  1. Margot schreef:

    Goed idee om bosuitjes toe te voegen!

  2. Cynthia schreef:

    Hallo Laura, wij vinden het heerlijk om hartige taarten te maken. Alleen zodra er zoals bij dit recept crème fraiche of slagroom in gaat, dan stolt dat op de een of andere manier niet. Weet jij waardoor dit komt?

    1. Laura schreef:

      Wat gek zeg, voeg je nog wel genoeg eieren toe? Het kan ook zijn dat hij gewoon even iets meer tijd nodig heeft.

  3. Deze heerlijke Franse klassieker heb ik vooral vroeger veel gemaakt. Het blijft een toprecept!

  4. Carla schreef:

    Verrukkelijk!

    Xus,
    Car

  5. Karla schreef:

    Hoi Laura,

    Ziet er erg lekker uit!
    Normaal voeg ik ook prei toe bij zo’n quiche. Zou je dit zomaar bij dit recept toe kunnen voegen? Of moet je dan iets aanpassen?

    Alvast bedankt voor je reactie 🙂

    1. Laura schreef:

      Dat kun je hier prima aan toevoegen hoor.

    2. eva schreef:

      Goedemorgen Laura,
      Is het ook mogelijk om een quiche in te vriezen als er wat over blijft? Of is dat niet lekker wanneer je hem uithaalt en opwarmt?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Dat kan juist heel goed!

  6. Jolanda schreef:

    Ha Laura,

    Wil graag de heerlijke quiche maken!
    Maar doe je de bosui zonder te bakken in de vorm?
    En als je prei erbij doet ook niet meebakken?

    Groetjes Jo

    1. Laura schreef:

      Bosui doe ik er inderdaad gewoon zo bij. Prei zou ik wel even bakken.

  7. Anna schreef:

    Hoi!
    Ik ben gek op alles wat ik vooraf kan maken, en na een dag werken zo in de oven kan schuiven. Maar ik ben geen fan van ei…
    Kunnen de eieren in een quiche ook (voor een deel) vervangen worden door iets anders?
    Groetjes!

    1. Laura schreef:

      Nee, dat is bij quiches niet mogelijk

      1. babs schreef:

        Stel je neemt spinazi met boursin, mager gerookt spekjes en een ui scheutje room eventueel dan heb je ook een heerlijke quich alleen zonder ei vulling maar is wel lekker

  8. Fina schreef:

    Hoi Laura,

    Als ik deze quiche wil bakken met bladerdeeg, wordt de baktijd dan anders?

    1. Laura schreef:

      Nee de tijd blijft hetzelfde

  9. ILDIKO schreef:

    Hallo Laura!

    Ik heb ook gebakt. Ik had niet een zo mooie bakvorm . Alleen “gewoone.
    Bedank je recept. Groetjes!

    http://kepkezelo.com/images/562bkrppddwkulqs5f67.jpg

  10. Floris schreef:

    Zaterdag twee van deze quiches gemaakt voor familie. De eerste wast goed gelukt, bij de tweede was de bodem te dik en daarom niet helemaal gaar. Mooi leerpuntje, gisteren derde poging gedaan met geitenkaas en een gebakken prei erin. Ik vind hem lekkerder met een prei omdat hij dan wat meer body heeft.

  11. Marjolein schreef:

    Quiches zijn zo lekker! Alleen heb ik steeds last van een kleffe bodem. Ik prik gaatjes in de bodem en bestrooi deze ruim met paneermeel. Ook zorg ik dat er niet te veel vocht in de vulling ziet. Laatst heb ik de bodem voorgebakken, maar zelfs toen was de bodem klef. Wat kan ik verder nog proberen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het zou ook nog aan de oven of je bakvorm kunnen liggen. Gaatjes en paneermeel is sowieso een goede. Of wellicht net iets langer bakken?

  12. Monique schreef:

    Hallo Marjolein, gewoon boven- en onderwarmte gebruiken in plaats van hete lucht!

  13. Richard schreef:

    Heerlijk recept! Al paar keer gemaakt, en ook bij de collega’s valt ie ontzettend goed in de smaak 🙂

  14. Ellen schreef:

    Bij mij staat de taart nu in de oven. Ik maak hem voor de tweede keer. De eerste keer dat ik de taart gebakken had, was het resultaat geweldig. Ik heb punten van deze taart uitgedeeld aan bevriende kerels die achter een kraam op de markt stonden in de kou. Ze smulden. Bedankt voor het recept. Ik hoop dat hij nu ook lukt!

  15. Carola schreef:

    Hoi Laura, ik heb hem vorige week gemaakt. Hij was heerlijk! Ik wil er met kerst 2 op 1 dag maken. Kan ik het deeg de avond ervoor maken en in de koelkast bewaren?
    Groetjes Carola

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je het heel goed luchtdicht verpakt kan dat wel.

      1. Carola schreef:

        Dankjewel, ik ben ze nu aan het maken. Is eigenlijk zo gebeurd. En heb je 1e boek gekregen voor kerst, super blij! Dank!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Wat superleuk Carola! Veel plezier ermee!

  16. Livia schreef:

    Laura,voor de feestdagen ik probeer je quiche recept van3 jaar geleden. ik heb een 32cm quiche vorm,materiaal is steen/porcelain. Hoeveel eieren kan ik in het recept doen. En moet ik de bakvorm eerst in water dompelen. Alvast bedankt!

      1. Livia schreef:

        Dankjewel!

  17. Janny schreef:

    Hallo janny hier, ik heb de quiche ook wel eens gemaakt met blokjes ham even bakken in plaats van spekjes ook heel erg lekker happy baking allemaal in 2020 groet

  18. Evi schreef:

    Kan het ook zonder kaas? Ik lust geen kaas, maar zou wel eens graag quiche maken 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat wordt met deze quiche erg lastig!

  19. Bregje van den Brand schreef:

    Hoi Laura,
    Ik bak bij quiches mijn bij quiches de bodem altijd eerst nog even voor (blindbakken). Waarom doe je dat bij dit recept niet?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Omdat het niet nodig is 🙂

  20. Lisette schreef:

    Ik heb hem van het weekend gemaakt. Hij was lekker! Alleen kreeg ik de vulling niet zo mooi hoog als doe van jou. En buitenranden waren wat droog/brokkelig. Hoe kan ik hem verbeteren?
    Bedankt voor je recept!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waarschijnlijk heb je dan een te grote vorm gebruikt. Heb je iets veranderd aan het recept voor de bodem?

  21. Barbara schreef:

    Al talloze keren gemaakt. Voor mij de lekkerste quiche Lorraine. Heerlijk deeg ook!

  22. Silvia schreef:

    Vandaag deze quiche gemaakt, precies volgens recept en met oventhermometer.
    De bodem blijft zacht in het midden. De kleur van boven was prima, mooi bruin. Gebakken met boven en onder warmte, laag in de oven. Hoe komt dit? Helpt het om eerst paneermeel op de bodem te doen, alvorens hem te vullen? De smaak van de vulling was overigens prima!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend zeg, het klinkt alsof je alles perfect hebt uitgevoerd, dus ik durf het niet te zeggen.

  23. Tanja schreef:

    Kan je de roomkaas vervangen door platte (mager of volle) kaas?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb dit zelf nog nooit getest, dus ik durf het je niet met zekerheid te zeggen.

  24. Kiki schreef:

    Ik wil mini quiches maken in een 12cm vorm. Hoelang zouden ze dan moeten bakken?

  25. Judith schreef:

    Mijn deeg ziet er precies zo uit als op de foto.
    De bodem oogt donkerder dan de rand.
    Is dit wel gaar?
    Of waar komt dit door?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lastig om te beoordelen op afstand: door de bakvorm, de oven, de ovenstand, de temperatuur. Allemaal factoren die er invloed op hebben.

  26. Mcd schreef:

    Kan je ook kookroom inplaats van cremefresh gebruiken

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet eerder geprobeerd.

  27. Hilde schreef:

    Heerlijk recept!!
    Heb ipv de prei champignons erbij gedaan, echte aanrader!!!

  28. Kelly schreef:

    Welke geraspte kaas gebruik ik best?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Maakt niet zoveel uit, jong/belegen kaas smelt vaak het makkelijkste.

  29. janny van de Klok schreef:

    ik gebruik zelf altijd oude gerapte kaas die heeft wat meer smaak

  30. Demi schreef:

    Ik heb al meerdere keren de quiche gemaakt maar de bodem wordt maar niet helemaal gaar. Is mijn quiche te dik ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan meerdere oorzaken hebben. Je vulling kan bijvoorbeeld te nat zijn. En wat kan helpen is de quiche onderin de oven te bakken, het deeg voor te bakken en een laagje paneermeel (of havermout) kan ook helpen voor als de oorzaak vocht is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept