De quiche lorraine kan ik denk ik wel de meest klassieke quiche ooit noemen. Ik had hem wel al vaker gemaakt, maar ontdekte laatst dat hij nog helemaal niet online stond. Hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Mijn versie op deze quiche is niet helemaal klassiek, want ik voegde ook nog wat bosuitjes toe voor extra smaak en een beetje pit. Ik mag nu eenmaal graag variëren met klassiekers en basisrecepten. Over basisrecepten gesproken, voor de bodem gebruikte ik het deeg voor quiches wat ik vorige week met jullie deelde.
Quiche lorraine
Quiche lorraine
Quiche lorraine is toch wel het meeste klassieke quiche recept. Hij is ook nog eens heel makkelijk te maken en natuurlijk erg lekker.
Porties: 4 personen
voor een quichevorm van 24 cm
Ingrediënten
- 1 x recept voor quiche bodem
- 250 gram spekjes
- 1-2 bosuitjes
- 4 eieren (M)
- 200 ml crème fraîche
- 150 gram geraspte kaas
- zout, peper en nootmuskaat
Benodigdheden
Instructies
-
Maak het deeg volgens recept. Terwijl het in de koelkast ligt, kunt je de vulling alvast voorbereiden.
-
Bak de spekjes in een pan gaar en krokant. Giet al het vet af en houd ze even apart. Snij de bosuitjes fijn en meng deze door de spekjes.
-
In een aparte kom meng je de eieren, crème fraîche en geraspte kaas met elkaar. Voeg ook de zout, peper en nootmuskaat toe.
-
Rol het deeg uit en bekleed de vorm ermee, prik ook wat gaatjes in het deeg. Verdeel de spekjes en bosuitjes over de bodem. Giet hier het eimengsel overheen, verdeel met een spatel eventueel de kaas wat gelijkmatiger.
-
Bak de quiche in 30-35 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
-
Serveer de quiche met een lekkere salade. Eet smakelijk!
Bewaren
Als je de quiche niet gelijk serveert kun je deze 3-4 dagen in de koelkast bewaren, goed ingepakt (eventueel per punt) blijft hij in de vriezer wel 3 maanden goed. Opwarmen doe je in ongeveer 15-20 minuten op 180 graden.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Goed idee om bosuitjes toe te voegen!
Hallo Laura, wij vinden het heerlijk om hartige taarten te maken. Alleen zodra er zoals bij dit recept crème fraiche of slagroom in gaat, dan stolt dat op de een of andere manier niet. Weet jij waardoor dit komt?
Wat gek zeg, voeg je nog wel genoeg eieren toe? Het kan ook zijn dat hij gewoon even iets meer tijd nodig heeft.
Deze heerlijke Franse klassieker heb ik vooral vroeger veel gemaakt. Het blijft een toprecept!
Verrukkelijk!
Xus,
Car
Hoi Laura,
Ziet er erg lekker uit!
Normaal voeg ik ook prei toe bij zo’n quiche. Zou je dit zomaar bij dit recept toe kunnen voegen? Of moet je dan iets aanpassen?
Alvast bedankt voor je reactie 🙂
Dat kun je hier prima aan toevoegen hoor.
Goedemorgen Laura,
Is het ook mogelijk om een quiche in te vriezen als er wat over blijft? Of is dat niet lekker wanneer je hem uithaalt en opwarmt?
Dat kan juist heel goed!
Ha Laura,
Wil graag de heerlijke quiche maken!
Maar doe je de bosui zonder te bakken in de vorm?
En als je prei erbij doet ook niet meebakken?
Groetjes Jo
Bosui doe ik er inderdaad gewoon zo bij. Prei zou ik wel even bakken.
Hoi!
Ik ben gek op alles wat ik vooraf kan maken, en na een dag werken zo in de oven kan schuiven. Maar ik ben geen fan van ei…
Kunnen de eieren in een quiche ook (voor een deel) vervangen worden door iets anders?
Groetjes!
Nee, dat is bij quiches niet mogelijk
Stel je neemt spinazi met boursin, mager gerookt spekjes en een ui scheutje room eventueel dan heb je ook een heerlijke quich alleen zonder ei vulling maar is wel lekker
Hoi Laura,
Als ik deze quiche wil bakken met bladerdeeg, wordt de baktijd dan anders?
Nee de tijd blijft hetzelfde
Hallo Laura!
Ik heb ook gebakt. Ik had niet een zo mooie bakvorm . Alleen “gewoone.
Bedank je recept. Groetjes!
http://kepkezelo.com/images/562bkrppddwkulqs5f67.jpg
Zaterdag twee van deze quiches gemaakt voor familie. De eerste wast goed gelukt, bij de tweede was de bodem te dik en daarom niet helemaal gaar. Mooi leerpuntje, gisteren derde poging gedaan met geitenkaas en een gebakken prei erin. Ik vind hem lekkerder met een prei omdat hij dan wat meer body heeft.
Quiches zijn zo lekker! Alleen heb ik steeds last van een kleffe bodem. Ik prik gaatjes in de bodem en bestrooi deze ruim met paneermeel. Ook zorg ik dat er niet te veel vocht in de vulling ziet. Laatst heb ik de bodem voorgebakken, maar zelfs toen was de bodem klef. Wat kan ik verder nog proberen?
Het zou ook nog aan de oven of je bakvorm kunnen liggen. Gaatjes en paneermeel is sowieso een goede. Of wellicht net iets langer bakken?
Hallo Marjolein, gewoon boven- en onderwarmte gebruiken in plaats van hete lucht!
Heerlijk recept! Al paar keer gemaakt, en ook bij de collega’s valt ie ontzettend goed in de smaak 🙂
Bij mij staat de taart nu in de oven. Ik maak hem voor de tweede keer. De eerste keer dat ik de taart gebakken had, was het resultaat geweldig. Ik heb punten van deze taart uitgedeeld aan bevriende kerels die achter een kraam op de markt stonden in de kou. Ze smulden. Bedankt voor het recept. Ik hoop dat hij nu ook lukt!
Hoi Laura, ik heb hem vorige week gemaakt. Hij was heerlijk! Ik wil er met kerst 2 op 1 dag maken. Kan ik het deeg de avond ervoor maken en in de koelkast bewaren?
Groetjes Carola
Als je het heel goed luchtdicht verpakt kan dat wel.
Dankjewel, ik ben ze nu aan het maken. Is eigenlijk zo gebeurd. En heb je 1e boek gekregen voor kerst, super blij! Dank!
Wat superleuk Carola! Veel plezier ermee!
Laura,voor de feestdagen ik probeer je quiche recept van3 jaar geleden. ik heb een 32cm quiche vorm,materiaal is steen/porcelain. Hoeveel eieren kan ik in het recept doen. En moet ik de bakvorm eerst in water dompelen. Alvast bedankt!
Met deze tool kun je alles handig omrekenen: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/
Dankjewel!
Hallo janny hier, ik heb de quiche ook wel eens gemaakt met blokjes ham even bakken in plaats van spekjes ook heel erg lekker happy baking allemaal in 2020 groet
Kan het ook zonder kaas? Ik lust geen kaas, maar zou wel eens graag quiche maken 🙂
Dat wordt met deze quiche erg lastig!
Hoi Laura,
Ik bak bij quiches mijn bij quiches de bodem altijd eerst nog even voor (blindbakken). Waarom doe je dat bij dit recept niet?
Omdat het niet nodig is 🙂
Ik heb hem van het weekend gemaakt. Hij was lekker! Alleen kreeg ik de vulling niet zo mooi hoog als doe van jou. En buitenranden waren wat droog/brokkelig. Hoe kan ik hem verbeteren?
Bedankt voor je recept!
Waarschijnlijk heb je dan een te grote vorm gebruikt. Heb je iets veranderd aan het recept voor de bodem?
Al talloze keren gemaakt. Voor mij de lekkerste quiche Lorraine. Heerlijk deeg ook!
Vandaag deze quiche gemaakt, precies volgens recept en met oventhermometer.
De bodem blijft zacht in het midden. De kleur van boven was prima, mooi bruin. Gebakken met boven en onder warmte, laag in de oven. Hoe komt dit? Helpt het om eerst paneermeel op de bodem te doen, alvorens hem te vullen? De smaak van de vulling was overigens prima!
Wat vervelend zeg, het klinkt alsof je alles perfect hebt uitgevoerd, dus ik durf het niet te zeggen.
Kan je de roomkaas vervangen door platte (mager of volle) kaas?
Ik heb dit zelf nog nooit getest, dus ik durf het je niet met zekerheid te zeggen.
Ik wil mini quiches maken in een 12cm vorm. Hoelang zouden ze dan moeten bakken?
Mijn deeg ziet er precies zo uit als op de foto.
De bodem oogt donkerder dan de rand.
Is dit wel gaar?
Of waar komt dit door?
Lastig om te beoordelen op afstand: door de bakvorm, de oven, de ovenstand, de temperatuur. Allemaal factoren die er invloed op hebben.
Kan je ook kookroom inplaats van cremefresh gebruiken
Dat heb ik niet eerder geprobeerd.
Heerlijk recept!!
Heb ipv de prei champignons erbij gedaan, echte aanrader!!!
Welke geraspte kaas gebruik ik best?
Maakt niet zoveel uit, jong/belegen kaas smelt vaak het makkelijkste.
ik gebruik zelf altijd oude gerapte kaas die heeft wat meer smaak
Ik heb al meerdere keren de quiche gemaakt maar de bodem wordt maar niet helemaal gaar. Is mijn quiche te dik ?
Dat kan meerdere oorzaken hebben. Je vulling kan bijvoorbeeld te nat zijn. En wat kan helpen is de quiche onderin de oven te bakken, het deeg voor te bakken en een laagje paneermeel (of havermout) kan ook helpen voor als de oorzaak vocht is.