In de loop der jaren heb ik heel wat verschillende soorten tapenades geproefd, maar de tomaten tapenade gemaakt van zongedroogde tomaatjes blijft toch wel mijn favoriet. Dat kan ik werkelijk waar overal opsmeren. Het allerlekkerst vind ik een toastje of stukje stokbrood met een beetje roomkaas en daar bovenop wat van deze zelfgemaakte tapenade, echt heerlijk! Je begrijpt dus wel dat ik na het maken van mijn tomaten tapenade direct naar de supermarkt ging en een bakje roomkaas haalde om op mijn toastjes te smeren.
Tomaten tapenade
Ingrediënten
- 180 gram zongedroogde tomaten (na uitlekken, was bij mij 1 pot)
- 2 tenen knoflook
- 4 el olijfolie
- 1 el citroensap
- 10 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
- 2 tl Italiaanse kruiden
Instructies
- Ik heb mijn Magimix keukenmachine gebruikt voor de bereiding, maar je zou ook een blender, staafmixer of hakmolentje kunnen gebruiken.
- Doe alle ingrediënten bij elkaar in een bakje en mix tot een mooie tomaten tapenade. Hoe langer je maalt, hoe fijner hij wordt qua structuur. Ga zover door tot jij prettig en lekker vindt. Als je hem er nog wat droog uit vindt zien, voeg je gewoon nog een eetlepel olijfolie toe.
Bewaar de tapenade in een afgesloten potje in de koelkast, hier is het twee weken te bewaren.
Wat een makkelijk recept. Gebruik jij de olie van de tomaatjes? Of kan je die gebruiken?
Heb ik niet gedaan, maar zie eigenlijk niet in waarom het niet zou kunnen 🙂
Gemaakt, met de olie van de zongedroogde tomaten uit Calabrië, weer in het potje terug gedaan.
Heerlijk voor vanavond met een flesje Italaanse wijn. Bedankt.???
Mmm lekker! Ga ik van de week uitproberen!! Wel met de olie van de zongedroogde tomaatjes 🙂
Ik heb hem gemaakt. Makkelijk te doen en lekker. Morgen serveer ik de tapenade met andere smeersels en verschillende soorten brood als voorgerecht voor een etentje met vrienden. Ben benieuwd of de tapenade ook bij hen in de smaakt valt.
Wat overblijft doe ik in de vriezer voor verwerken in eten o.i.d.
Heerlijke tapenade, ik gebruik hem op een stukje kabeljauw, in alufolie, 15 minuutjes in de oven en smullen!
Gemaakt met verse tomaten
Makkelijk om te maken en zo klaar
Thanks xx
Wat een heerlijk recept!
Hallo Laura,
Heerlijk dit recept. Is er een manier van verpakkingen waardoor dit langer houdbaar blijft?
Ik heb er niet meteen een antwoord op, maar dit gaat op mijn lijst om uit te zoeken.
Top. Ik ben benieuwd!
Gisteren gemaakt, het is echt super lekker en makkelijk!