tomaten tapenade

22 april 2016
45

tomaten tapenade 1a

In de loop der jaren heb ik heel wat verschillende soorten tapenades geproefd, maar de tomaten tapenade gemaakt van zongedroogde tomaatjes blijft toch wel mijn favoriet. Dat kan ik werkelijk waar overal opsmeren. Het allerlekkerst vind ik een toastje of stukje stokbrood met een beetje roomkaas en daar bovenop wat van deze zelfgemaakte tapenade, echt heerlijk! Je begrijpt dus wel dat ik na het maken van mijn tomaten tapenade direct naar de supermarkt ging en een bakje roomkaas haalde om op mijn toastjes te smeren.

tomaten tapenade 2a

Tomaten tapenade

De lekkerste tapenade maak je natuurlijk helemaal zelf. Wat dacht je van deze heerlijke tomaten tapenade. Eenvoudig te maken en hartstikke lekker bij de borrel.
Porties: 1 pot vol

Ingrediënten

  • 180 gram zongedroogde tomaten (na uitlekken, was bij mij 1 pot)
  • 2 tenen knoflook
  • 4 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 10 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 2 tl Italiaanse kruiden

Instructies

  • Ik heb mijn Magimix keukenmachine gebruikt voor de bereiding, maar je zou ook een blender, staafmixer of hakmolentje kunnen gebruiken.
  • Doe alle ingrediënten bij elkaar in een bakje en mix tot een mooie tomaten tapenade. Hoe langer je maalt, hoe fijner hij wordt qua structuur. Ga zover door tot jij prettig en lekker vindt. Als je hem er nog wat droog uit vindt zien, voeg je gewoon nog een eetlepel olijfolie toe.
Bewaren

Bewaar de tapenade in een afgesloten potje in de koelkast, hier is het twee weken te bewaren.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

13 reacties

  1. Anne-Marie schreef:

    Wat een makkelijk recept. Gebruik jij de olie van de tomaatjes? Of kan je die gebruiken?

    1. Laura schreef:

      Heb ik niet gedaan, maar zie eigenlijk niet in waarom het niet zou kunnen 🙂

  2. Anne-Marie schreef:

    Gemaakt, met de olie van de zongedroogde tomaten uit Calabrië, weer in het potje terug gedaan.
    Heerlijk voor vanavond met een flesje Italaanse wijn. Bedankt.???

  3. Suus schreef:

    Mmm lekker! Ga ik van de week uitproberen!! Wel met de olie van de zongedroogde tomaatjes 🙂

  4. Marijke schreef:

    Ik heb hem gemaakt. Makkelijk te doen en lekker. Morgen serveer ik de tapenade met andere smeersels en verschillende soorten brood als voorgerecht voor een etentje met vrienden. Ben benieuwd of de tapenade ook bij hen in de smaakt valt.
    Wat overblijft doe ik in de vriezer voor verwerken in eten o.i.d.

  5. marij schreef:

    Heerlijke tapenade, ik gebruik hem op een stukje kabeljauw, in alufolie, 15 minuutjes in de oven en smullen!

  6. Carina schreef:

    Gemaakt met verse tomaten
    Makkelijk om te maken en zo klaar
    Thanks xx

  7. Vera schreef:

    Wat een heerlijk recept!

  8. Jonne schreef:

    Hallo Laura,

    Heerlijk dit recept. Is er een manier van verpakkingen waardoor dit langer houdbaar blijft?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb er niet meteen een antwoord op, maar dit gaat op mijn lijst om uit te zoeken.

      1. Jonne schreef:

        Top. Ik ben benieuwd!

  9. Jaimy schreef:

    Gisteren gemaakt, het is echt super lekker en makkelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *