Rozemarijn broodstokjes

Gepost: 19 februari 2016 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022

rozemarijn broodstokjes 1a

Tegenwoordig kom ik er niet heel vaak meer, maar een paar jaar terug was ik met enige regelmaat te vinden bij Woodstone. Voor wie het niet kent: een Italiaans restaurant dat onder andere in Haarlem zit. Één van die keren bestelden we rozemarijn broodstokjes als voorgerecht. Heerlijk vond ik die! Nadat ik ze voor het eerst geproefd had besloot ik gelijk dat ik ze zelf ook een keer ging maken. Deze broodstokjes zijn al lekker om gewoon zo te eten, maar het is nog lekkerder om ze te dippen. In kruidenboter bijvoorbeeld, maar ook aioli en andere dips zijn geschikt!

rozemarijn broodstokjes 2a

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Rozemarijn broodstokjes

Deze rozemarijn broodstokjes zijn heerlijk bij de borrel met een lekker dipje, maar ook als voorgerechtje of misschien wel bij de soep.
Porties: 8 stuks

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 2 gram gedroogde gist
  • snuf zout
  • 90 ml lauwwarm water
  • 1 el olijfolie
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 el verse rozemarijn (ongeveer 2 takjes)
  • extra zeezout om over de stokjes te strooien

Instructies

  • Doe alle ingrediënten -behalve het extra zeezout- in een kom en kneed in ongeveer 10 minuten tot een mooi soepel deeg. Het mag nog een klein beetje plakkerig zijn. Laat het deeg een uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke stukjes en rol hier de broodstokjes van. Ik maakte ze ongeveer 17 centimeter lang, maar maak er gerust meer die kleiner zijn als je dat leuk vindt. Leg de stokjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat die afgedekt nog zo’n 15 minuten staan.
  • Strooi het extra zeezout over de broodstokjes. Als ze niet blijven plakken, kun je de stokjes licht insmeren met water en dan het zout erover strooien.
  • Bak de rozemarijn broodstokjes in 10-12 minuten op 200 °C gaar en goudbruin.
  • Deze broodstokjes kun je natuurlijk maken als voorgerecht voor een Italiaanse maaltijd, maar ook bij de borrel of een kom soep zijn ze heerlijk!
Bewaren

In een afgesloten trommel tot een week te bewaren.

rozemarijn broodstokjes 3a

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

27 reacties

  1. Margot schreef:

    Hmm ze lijken me erg lekker!

  2. Nicole schreef:

    Super lekker zeg!

  3. Marieke schreef:

    Ik heb net het deeg gemaakt dat staat nu te rijzen. Ik ben erg benieuwd want ze zien er erg goed uit namelijk!

    1. Laura schreef:

      Leuk Marieke, hopelijk vallen ze in de smaak 🙂

  4. Tanja schreef:

    Deze rozemarijn broodstokjes lijken me zalig en zelfs door mij te maken 😉 Op de bovenste foto rechts in de beslagkom zie ik iets geels, is dit de olie of moet er een ei in en vergat je die te vermelden?
    Ik moest wel lachen om : over Laura 🙂 Ik ben ook verslaaft aan thee, dit al vanaf mijn tweede en ik lik ook beslagkommen uit!

    1. Laura schreef:

      Dat is inderdaad de olie 🙂

  5. WOODSTONE Office schreef:

    Hoi Laura, wat leuk om te lezen dat je onze pizzasticks zo lekker vindt en wat knap dat het recept bijna hetzelfde is!
    Wel jammer om te lezen is dat jij minder vaak bij ons komt. Wij hebben juist heel veel nieuwe gerechten die jou misschien weer kunnen inspireren. 😉
    Hopelijk tot snel en blijf vooral lekker koken want zoals wij altijd zeggen: Eat well – Feel good!

    1. Laura schreef:

      Thanks, goed te horen dat het recept in de buurt komt 😉 En wat leuk dat jullie weer veel nieuwe gerechten hebben, tijd om weer eens te komen eten dus 🙂

  6. Chantalle schreef:

    Hoi Laura. Heb deze rozemarijnstokjes al een aantal keren gemaakt. Ze zijn werkelijk heerlijk. Ander pluspunt is dat het huis er fantastisch naar gaat ruiken. Zo waan ik me iedere keer weer beetje op vakantie. Heb alleen klein vraagje zou ik ze ook kunnen invriezen?

    1. Laura schreef:

      Ze zijn prima in te vriezen, verpak ze wel luchtdicht 🙂

  7. bart schreef:

    Hoi, mijn deeg is niet gerezen… is het echt mr 2 gram gist?

    1. Laura schreef:

      De hoeveelheden kloppen. Heb je wel goed gekneed en het deeg niet op een te koude plek laten rijzen?

  8. Chantal schreef:

    Hoi Laura
    Heerlijke broodjes en inderdaad erg makkelijk! ?
    Ik had alleen de vraag of het ook te bakken is als een stokbrood of gewoon brood om te serveren in stukjes of sneetjes.
    Hoe het dan eventueel met de verhoudingen zit van deegmix?
    Ik hoor het graag, groetjes Chantal

    1. Laura schreef:

      In principe kun je er wel een groter brood van maken, de baktijd wordt dan alleen langer. Ik heb ook andere (grotere) broden online staan, misschien staat daar iets tussen voor je 🙂

  9. Claudia schreef:

    Hoi Laura,

    Hoelang kan ik deze broodstokjes bewaren? En hoe kan ik dat het beste doen?

    Groetjes!

    1. Laura Kieft schreef:

      Een klein weekje lukt prima, zou het in een (brood)zak of -trommel bewaren.

  10. Myranda schreef:

    Hoi Laura
    Ik maakte deze stokjes net voor het eerst en ze smaken heerlijk.
    Jammer genoeg blijven ze erg bleek…
    Heb je enig idee hoe dit komt?
    Ik heb ze wel 15 minuten in de oven laten staan..

    1. Lian van Rens schreef:

      De oven iets heter zal ze meer kleur geven.

  11. Annette schreef:

    Hoi Laura en alle liefhebbers

    Ik maak deze rozemarijn-broodstokjes regelmatig en het is iedere keer weer genieten ?

  12. Elza schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb de stokjes gemaakt, en een nachtje in bakpapier gerold, en de volgende dag geserveerd. Prima te doen. Ze waren heerlijk! Ik ga ze zeker vaker maken! Eenvoudig recept, super resultaat!

  13. Elisa schreef:

    Moet je het laten rijzen in de koelkast of gewoon in de keuken
    Ps. Ik houd Echt van je bakksels maak er echt iets van 4 per week, we beginnen dik te worden;-)) ??

    1. Elza schreef:

      in de keuken!

      1. Elisa schreef:

        Dankje?

    2. Laura's Bakery schreef:

      Hahaha wat goed dit. Inderdaad in de keuken, altijd bij kamertemperatuur (of nog iets warmer) laten rijzen.

  14. Mirjam schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb ze nu twee keer gemaakt, en ze smaken heerlijk. De laatste keer heb ik kleine stukjes cherrytomaat onder het deeg gedaan, en dat smaakt ook echt heerlijk!
    Verder zijn al jouw recepten heerlijk, en mijn dochter en ik maken bijna ieder weekend wel iets. En het is altijd makkelijk en super genieten!

  15. paul schreef:

    het was weer genieten!
    bij mij scheurde ze wel open.. misschien had ik ze langer moeten laten rijzen op de bakplaat maar bedankt voor dit fijne recept! heerlijk als broodje bij de soep!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept