Sinterklaas speculaas cupcakes

Gepost: 15 november 2021 Laatst bewerkt: 4 december 2023
Sinterklaas speculaas cupcakes

Overheerlijke Sinterklaas speculaas cupcakes! Deze cupcakes zullen je Sinterklaas tafel meteen opvrolijken en het is een fijne middagbesteding om ze te maken.

Sinterklaas cupcakes

Een lekkere speculaas cupcake begint natuurlijk met zelfgemaakte speculaaskruiden. Dat is natuurlijk geen vereiste, maar het is erg makkelijk om te maken. Door je eigen favoriete speculaaskruidenmix samen te stellen, kun je een eigen twist aan de cupcakes geven.

Op de Sinterklaas cupcakes zit een speculaas botercrème en ik versierde de cupcaketoeven met schuddebuikjes en tum tum snoepjes. Schuddebuikjes zijn net wat subtieler dan kruidnoten of stukjes speculaas en tumtums vind je vaak in een hand strooigoed. Je kunt dit uiteraard vervangen door jouw favoriete snoepgoed rondom Sinterklaas.

BAKTIP: Voor dit recept heb je een cupcake bakvorm nodig. Ik gebruik deze vorm van Wilton. De vorm is prettig in gebruik en kwalitatief erg goed.

Recept Sinterklaas speculaas cupcakes

Sinterklaas speculaas cupcakes

Als je mij als sinds het begin (11,5 jaar geleden!) volgt dan herken je deze cupcakes vast en zeker. Ik deelde destijds namelijk nog geen recepten, maar wel foto’s van mijn baksels zodat vrienden en familie deze konden bekijken. Maar toen “vreemden” mijn blog ook ontdekten, stroomden de vragen en verzoeken naar de desbetreffende recepten binnen.

Zo ging dat ook bij mijn gedicht over Sinterklaas cupcakes. Het kwam destijds niet in me op om het recept te delen, maar wel om de foto’s van de cupcakes online te zetten en een leuk gedicht erover te schrijven. Hoewel ik daar toen al veel lol aan beleefde, kan ik je vertellen dat ik het bloggen alleen maar leuker ben gaan vinden en niet had kunnen dromen dat er 11 jaar later maandelijks 1,5 miljoen thuisbakkers op Laurasbakery.nl zouden komen!

En mocht je benieuwd zijn, dat gedicht en de eerste foto’s van deze cupcakes staan gewoon nog online. Een stukje nostalgie dat niet verloren mag gaan ;).

Meer speculaas recepten

Het heeft dus even mogen duren voordat het recept van mijn speculaas cupcakes op Laura’s Bakery verscheen, maar nu kunnen jullie er met volle teugen van genieten. En als je dit een leuk recept vindt, dan zijn deze Sinterklaas recepten wellicht ook wat voor je:

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding
Zo maak je speculaas cupcakes

Sinterklaas cupcakes decoreren

Het spuiten van een toef op een cupcake lijkt een hele kunst, maar is in realiteit reuze makkelijk. Ik gebruikte voor deze cupcakes het bekende 1M spuitmondje, maar een andere spuitmond kan natuurlijk ook. Ik ga als volgt te werk:

  • Begin in het midden van de cupcake, dit zorgt ervoor dat de toef niet kan inzakken.
  • Vanuit het midden werk je naar de zijkant, als een cirkel om het midden heen.
  • Als de eerste laag klaar is, ga je in een vloeiende beweging door naar de tweede (iets kleinere) cirkel bovenop deze laag crème.
  • Voor de derde laag maak je een halve cirkel en eindig je in het midden.
  • Stop dan met knijpen in de spuitzak en trek hem recht omhoog weg.
  • Je toef kan nu versierd worden. Begint met de grootste decoratie (de tumtums) en strooi daarna voorzichtig de schuddebuikjes er omheen.


BAKTIP:
Er zijn nog veel meer manieren om een toef te spuiten met het 1M spuitmondje. Hoe je dat doet? Dat lees je in mijn artikel ‘één spuitmondje, vier cupcake toeven‘.

Sinterklaas Speculaas cupcakes - bakken voor sinterklaas

Sinterklaas cupcakes maken

Kan ik de vanillesuiker ook vervangen door vanille-extract?

Ja, dit kan. Je hebt dan 0,5 tl vanille-extract (of vanille aroma) nodig.

Kan ik de speculaaskruiden ook vervangen?

In principe zou je dit kunnen vervangen door gingerbread kruiden of pumpkin spice specerijen, maar ik heb het zelf nog niet getest. Op die manier heb je nog steeds een bijzondere cupcake met een lekkere specerijenmix. Als je alle kruiden wil weglaten dan blijft er in principe een ‘normale’ vanille cupcake met vanille botercrème over.

Kan ik deze cupcakes ook invriezen?

Ongedecoreerde cupcakes bewaar je wel tot 3 maanden, luchtdicht verpakt in de vriezer. Ik raad het af om cupcakes met een toef in te vriezen vriezen. Als de botercrème ontdooit is er kans dat de crème gaat schiften, dat staat natuurlijk niet mooi. Je kunt dan beter de botercrème los invriezen, dan kun je dit na het ontdooien nog even opkloppen.

 

 

Sinterklaas cupcakes recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.89 van 9 stemmen

Sinterklaas cupcakes recept

Deze Sinterklaas speculaas cupcakes hebben een heerlijke toef van speculaas botercrème en je kunt ze versieren met het lekkerste Sinterklaas snoepgoed.
Porties: 12 cupcakes

Ingrediënten

Topping

Instructies

  • Mix in een kom de boter, suiker en vanillesuiker romig. Voeg de eieren één voor één toe en blijf mixen tot deze goed zijn opgenomen.
  • Voeg speculaaskruiden, zout en zelfrijzend bakmeel beetje bij beetje toe, mix tot deze droge ingrediënten zijn opgenomen.
  • Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de cupcakes in 20 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
  • Laat de cupcakes volledig afkoelen en bereid de botercrème voor volgens het recept. Mix op het laatste moment de theelepel speculaaskruiden erdoor. Proef of je het voldoende speculaassmaak vindt hebben.
  • Vul een spuitzak met stervormige spuitmond met de speculaas botercrème. Spuit toeven op alle cupcakes. Decoreer deze met het Sinterklaas snoepgoed en ze zijn klaar om te serveren!

Tips

  • Ter decoratie gebruikte ik tumtums en schuddebuikjes, maar je kunt kiezen wat jij het lekkerste strooigoed vindt.

  • Je kunt ook kiezen voor deze toffe mijter cupcakes toppers om je cupcake mee te decoreren!

Bewaren

Alles over het bewaren van de cupcakes lees je hier!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

7 reacties

  1. Evelien schreef:

    Ik herken je bericht van destijds! Dan volg ik je dus al super lang. Intussen is de blog al zoveel verandert, heel erg knap gedaan ??

  2. Willianne Lokker schreef:

    Hi, is het mogelijk om in dit recept de vanille suiker te vervangen door vanille extract? Ik kan de vanille suiker hier helaas niet krijgen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou kunnen.

  3. Ingeborg schreef:

    Ik wil deze cupcakes graag maken.
    alleen in speculaas kruiden zit kruidnagel waar een aantal in de familie een allergie voor hebben. Wat is de beste vervanger?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je zelf je speculaaskruiden maakt dan kun je de kruidnagel achterwege laten! https://www.laurasbakery.nl/zelf-speculaaskruiden-maken/

  4. Annelies schreef:

    Kun je de botercreme ook vervangen door mascarponeroom?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou dan eerder voor de cream cheese frosting gaan, die blijft wat steviger en kun je ook mooi opspuiten: https://www.laurasbakery.nl/cream-cheese-frosting/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept