Kleine vegetarische saucijzenbroodjes

Gepost: 7 maart 2023 Laatst bewerkt: 9 juli 2024
Kleine vegetarische saucijzenbroodjes

Vegetarische saucijzenbroodjes maak je heel gemakkelijk zelf en ze zijn ontzettend lekker. Een kom soep of een frisse salade erbij en je bent klaar!

Vegetarische saucijzenbroodjes maken

Yep, Laura’s Bakery doet ook mee aan de Week zonder vlees! En daarom bedacht mijn team een lekker recept om vegetarische saucijzenbroodjes te maken. Daarvoor hoef je bij mij niet aan te kloppen, want ik ben ooit zo ziek geworden van een saucijzenbroodje dat ik ze sindsdien niet meer kan luchten of zien.

Gelukkig zit er een enorme saucijzenbroodjesliefhebber in het Laura’s Bakery team die deze ontzettend goed gelukte vegetarische saucijzenbroodjes heeft gebakken. Volgens het proefpanel niet van ‘echt’ te onderscheiden en net zo makkelijk te maken als het origineel.

Door het kleine formaat zijn ze erg leuk om als borrelhapje te serveren, of gewoon fijn voor de kleine eter. Extra lekker om te dippen in wat mosterd, of in mijn mosterd-mayo dip.

Vega saucijzenbroodjes recept

Vegetarische saucijzenbroodjes

(Vegetarische) saucijzenbroodjes opwarmen

Vers uit de oven zijn ze het lekkerst, maar uiteraard kun je deze vega saucijzenbroodjes ook opwarmen en voorbereiden voor een borrel of feestje. Afgebakken saucijzenbroodjes kun je maximaal drie dagen (goed luchtdicht verpakt) bewaren.

Verwarm de oven of airfryer voor op 180 °C (boven-en onderwarmte) en zet de saucijzenbroodjes hier voor 6 – 8 minuten in. Dan zijn je saucijzenbroodjes aangenaam warm en weer heerlijk knapperig.

Vegetarische hapjes

Als je een borrel organiseert en nog meer vegetarische hapjes wil serveren, dan heb ik nog wel wat lekkere tips voor je. Hier vind je bijvoorbeeld een verzameling met vegetarische hapjes, maar ik licht alvast een aantal van mijn favorieten uit:

BORRELHAPJES BAKBOEK

Behoefte aan nog meer borrelhapjes inspiratie? Dan kun jij dit boek in je collectie gebruiken. De ruim 150 recepten zijn niet allemaal vegetarisch, maar wel overheerlijk. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel nu!

Afbeelding
Saucijzenbroodjes maken

Veelgestelde vragen: saucijzenbroodjes maken

Welk vegetarisch gehakt raad jij aan om te gebruiken?

Het is in ieder geval van groot belang dat het “rauw” vegetarisch gehakt is en dat het niet al is voorgebakken. Bij vegetarisch gehakt zie je dat laatste namelijk vaak en dat werkt absoluut niet om saucijzenbroodjes te bakken.

Zelf heb ik het Beyond Mince gehakt gebruikt van Beyond Meat. Dat werkte perfect in onderstaand recept, maar dat geldt vast en zeker ook voor andere soorten niet voorgebakken vegetarisch gehakt. Laat het vooral even weten in de reacties als jij een ander merk hebt uitgeprobeerd, dat is voor andere lezers ook handig om te weten.

Kan ik ook grotere broodjes bakken met dit recept?

Zeker weten! Je vormt de vegetarische gehaktstaven in dit geval ter lengte van het gehele bladerdeeg plakje. Snijd de bladerdeegplakjes dan niet door midden en maak de gehaktstaven twee keer zo lang. Tel nog 5 minuten bij de baktijd op.

 

Kleine vegetarische saucijzenbroodjes maken

Opslaan
Recept afdrukken

4.41 van 5 stemmen

Kleine vegetarische saucijzenbroodjes

Vegetarische saucijzenbroodjes maak je gemakkelijk zelf en ze zijn ontzettend lekker. Kom soep of een frisse salade erbij en je bent klaar!
Porties: 20 broodjes

Ingrediënten

VULLING

  • 500 gram vegetarisch "rauw" gehakt ik gebruik Beyond Mince van Beyond Meat
  • 1 ei
  • 6 el paneermeel
  • 1,5 el grove mosterd
  • 1 el ketchup
  • 2 tl worcestersauce let op: niet vegetarisch (zie tips onderaan receptkaart)
  • 0,5 tl speculaaskruiden
  • 0,5 tl nootmuskaat

BROODJES

  • 10 vierkante plakjes bladerdeeg uit de diepvries
  • 1 eigeel losgeklopt met een tl melk

Instructies

  • Leg de bladerdeegplakjes uit de vriezer te ontdooien. Kneed alle ingrediënten voor de vulling door elkaar. Rol er 20 kleine vegetarische gehaktstaven van. Deze mogen in ieder geval niet langer zijn dan de helft bladerdeegplakje.
  • Leg het plakje bladerdeeg met de ‘plakkerige’ kant naar boven en snijd door midden. Leg op elke helft in het midden een vegetarische gehaktstaaf. Herhaal voor alle bladerdeegplakjes.
  • Vouw de bladerdeegplakjes dicht. Druk rondom aan met een vork zodat het saucijzenbroodje dicht zit.
  • Leg alle kleine vegetarische saucijzenbroodjes op een bakplaat met bakpapier en bestrijk met het losgeklopte eigeel. Laat een half uur rusten en bestrijk hierna nogmaals met het eigeel. Bak de broodjes in ongeveer 25 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 190 °C (boven-en onderwarmte).
Tips

Voor het maken van worcestersauce wordt ansjovis gebruikt. Een vegetarische vervanging is 1 tl sojasaus in combinatie met 1 tl azijn.
Bewaren

De gehaktstaven laten zich goed invriezen. Het vouwen van de saucijzenbroodjes kun je dan doen op het moment dat je ze wilt eten, je moet bladerdeeg namelijk niet ontdooien en opnieuw invriezen. Alleen met zelfgemaakt bladerdeeg kun je de volledige vegetarische saucijzenbroodjes ongebakken invriezen en binnen drie maanden afbakken.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

11 reacties

  1. Willemijn Knulst schreef:

    Vandaag gemaakt en ze zijn top! Heb 200gr ‘gehakt’ van Plus eigen merk gebruikt en qua kruiden een half recept aangehouden. Ketchup vervangen door Curry en de Worcestersaus door 1:1 sojasaus en citroensap en een beetje sriracha. Erg lekker! Ga dit absoluut vaker maken 🙂

  2. Channa schreef:

    Hi Laura,

    Kan ik dit ook een dag van tevoren maken, en hoe bewaar ik het dan? Kunnen ze kort van tevoren nogmaals in de oven om op te warmen?

    Dank alvast!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zie de tip onderaan het recept bij bewaren. Je kunt de gehaktstaven ook in de koelkast bewaren en dan alleen nog afbakken, dat is wel het lekkerste met bladerdeeg.

  3. Ineke schreef:

    Ik ga het vandaag maken, ben benieuwd, maar was wel blij dat ik nog even checkte: worcestersaus is namelijk niet vegetarisch!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goed punt! Je hebt ook vega(n) varianten of je kunt het vervangen voor 1 tl sojasaus met 1 tl azijn/citroensap en een paar druppels sambal/chilisaus.

  4. Fleur schreef:

    Beyond Meat mag na bereiding niet opnieuw verwarmd/ingevroren worden!

  5. Rob schreef:

    Worcestersaus is niet vegetarisch! Het is gemaakt van ansjovis!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt inderdaad! Je hebt ook vega(n) varianten of je vervangt het met 1 tl sojasaus gemengd met 1 tl azijn/citroensap en eventueel een paar druppels sambal of chilisaus.

  6. Evelien schreef:

    4 sterren
    Vandaag gemaakt en vind ze erg lekker! Wist alleen niet dat Worcestershire saus niet vega is, zou je dat bij de ingrediëntenlijst kunnen vermelden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goed om te horen en goed punt! Gelijk even toegevoegd.

  7. FREDDY schreef:

    5 sterren
    ik vond een heerlijk lekker recepten om bij de film avond te geven of als ontbijt met een heerlijk tas koffie of tussen doortje

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept