Zo kun je het best cupcakes bewaren

Zo kun je het best cupcakes bewaren
10

Cupcakes zijn als het ware kleine cakejes, daarom is de manier van bewaren is ook hetzelfde. Dit verandert alleen wanneer je je cupcakes hebt gedecoreerd met een mooie toef of misschien wel met fondant of marsepein. Jij zult je daarom vast afvragen hoe je je (on)gedecoreerde cupcakes het beste kunt bewaren? En waar kun je cupcakes het beste bewaren? We gaan het vandaag allemaal behandelen.

Wat zijn cupcakes?

Voor wie net begint met bakken, zal niet meteen weten wat cupcakes precies zijn. Het zijn eigenlijk kleine éénpersoons-cakejes die vroeger werden gebakken in een ‘cup’, vandaar ook de naam. Ondanks dat ik zelf altijd dacht dat cupcake uit Engeland kwamen, is het allereerste cupcake-recept terug te vinden in een kookboek van Eliza Leslie, uit 1828. Inmiddels worden cupcakes niet meer gebakken in echte kopjes, maar in papieren cups. Je kunt cupcakes vullen, decoreren met marsepein of fondant of er juist een prachtige toef op spuiten. Je kunt er dus eigenlijk alle kanten mee op, maar ook zonder decoratie is een simpele vanille cupcake overheerlijk.

Ben je benieuwd wat nu eigenlijk het verschil is tussen cupcakes en muffins? Dat lees je hier!

Ongedecoreerde cupcakes bewaren

Ik mag altijd graag de cupcakes een dagje van tevoren bakken wanneer ik deze later wil decoreren. Ik hou ervan om mijn bakdagen op deze manier voor te bereiden en zo weet ik zeker dat de cupcakes zijn afgekoeld op het moment dat ik ze wil decoreren. En eigenlijk zijn cupcakes op zichzelf al zo lekker dat decoraties helemaal niet nodig zijn.

Ongedecoreerde cupcakes bewaar je in een trommel buiten de koelkast. In de koelkast zouden ze namelijk uitdrogen. Je kunt ze zo ongeveer 4-5 dagen bewaren. Cupcakes invriezen kan ook. Verpak ze dan luchtdicht voor je ze in de vriezer plaatst. Ik doe dit zelf het liefst in kleine porties van 3 of 4 cupcakes. Ze blijven in de vriezer 3 maanden goed.

Cupcakes met fondant en marsepein bewaren

Gedecoreerde cupcakes blijven langer goed. Dat komt omdat je met de fondant of marsepein het cakeje helemaal afsluit. Je pakt hem dus eigenlijk al goed in. Sluit de trommel met gedecoreerde cupcakes niet helemaal luchtdicht af, anders heb je de kans dat de decoraties zacht en plakkerig worden. Gedecoreerde cupcakes kun je zeker een week bewaren buiten de koelkast.

Ook deze cupcakes kun je prima invriezen. Zet ze in een taartdoos en doe hier een zak omheen tegen vocht. In de vriezer blijven de cupcakes 3 maanden goed.

Hoewel ik het niet aanraad om cupcakes in de koelkast te bewaren, kun je de hier wel het best laten ontdooien nadat je ze uit de vriezer hebt gehaald. ‘Langzaam’ ontdooien in de koelkast verkleint het verschil in koud/warm waardoor de kans op condens ook kleiner is. Door die condensvorming zouden je decoraties kunnen smelten. Ook is het cakeje afgesloten van de buitenlucht door de decoraties en is de kans op uitdrogen hierdoor klein.

Cupcakes met een toef bewaren

Wanneer je cupcakes met toeven maakt, spuit je die toeven er meestal al van tevoren op. Zelf doe ik dit maximaal 1 dag van tevoren, maar het liefst zo kort mogelijk van tevoren. Zet de cupcakes met een toef in een taartdoos en bewaar deze op een koele plek, maar niet in de koelkast. In de koelkast worden de cupcakes droog en de toef keihard wat niet lekker is om te eten.

Cupcakes met een toef zou ik niet in hun geheel invriezen. Als de botercrème ontdooit is er kans dat de crème gaat schiften, dat staat natuurlijk niet mooi. Je kunt dan beter de botercrème los invriezen, dan kun je dit na het ontdooien nog even opkloppen.

Op Laura’s Bakery staan ontzettend veel cupcake recepten, die staan allemaal hier verzameld. Ik heb zelfs al eens hartige cupcakes gebakken, dat waren deze zalige caprese cupcakes. Op zoek naar de recepten en how to’s van de cupcakes op bovenstaande foto’s? Die vind je via deze links:

 

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

34 reacties

  1. Mildred schreef:

    Hoi Laura, nog een tip: ik heb gisteren voor mijn dochter die een actie doet voor dance4kids 70 mini cupcakes gebakken, maar hoe krijg je die mee??? Ik heb ze in eierdozen gedaan, past precies en zit goed stevig. Wie weet hebben anderen hier ook iets aan?

  2. Inge Theunissen schreef:

    Hoi Laura,
    Bedankt voor deze tips!
    Maar hoe kan ik een cupcake met botercreme en fondant het beste bewaren? Ik heb ze nu in de kelder staan maar de fondant gaat dan ook zweten. Of doe je de fondant er pas later op?

  3. Eline schreef:

    Beste Laura,

    Bedankt voor de tips! Hoelang vantevoren haal je de cupcakes uit de vriezer als je weet wanneer je ze nodig hebt?

  4. hanneke schreef:

    Beste Laura,

    Voor de geboorte van onze baby wil ik cupcakes bakken om dan te trakteren op school en het werk en voor de visite.

    We weten alleen niet wat het wordt. Weet je misschien of ik de cupcakes kan invriezen met een laagje fondant erop?
    En als ze ontdooit zijn de muisjes erop strooien?

    Of blijft dat laatste niet plakken als de fondant uit de vriezer komt?

    Groetjes Hanneke

  5. Tali schreef:

    Hallo 🙂

    Wat bedoel je precies met trommel? Echt zo’n koek blik trommel of zo’n Tupperware achtig bakje? Of is beide goed?

    Ik hoor graag (zsm) van je 🙂 groetjes!

  6. anne schreef:

    Hallo,
    Domme vraag, maar hoe komt het dat cupcakes de volgende dag klef aan de bovenkant uit de trommel komen? Ze zijn goed gaar (uiteraard wordt dat getest ☺ ), en zelfs na 2.5/3 uur afkoelen voor ze de trommel ingaan gebeurt dit. Hoe komt dit?

  7. Sarah schreef:

    Hallo,

    Even een uitgebreide vraag. Als Je CUPCAKES decoreert met Italiaans schuim kan je daarop dan nog een versiering doen van fondant of smelt dit. Kan je dit op voorhand maken en bewaren?
    Kan het Italiaans schuim ook als vulling in een bisquit gebruikt worden als je deze nadien nog decoreert met fondant. Kan je dit op voorhand maken en bewaren?
    Alvast bedank 🙂

  8. Dit is iemand schreef:

    Bedankt voor de tips ik ben aan het bakken voor een kinderfeestje en kan dit goed gebruiken????

  9. Sandra schreef:

    Hallo , kun je de cupcakes ook met slagroom al dan niet gekleurd een dag op voorhand versieren en bewaren in de frigo of niet of gewoon op een koele plaats grt

  10. Marloes schreef:

    Ik wil jouw cupcakes met confetti erin maken. Ik wil ze het liefst invriezen, zodat ik op de verjaardag van mijn dochter daar geen werk meer aan heb. Mijn vraag: gaat de confetti niet uitlopen als ik ze invries en weer ontdooi?

  11. inge schreef:

    Hoi Laura !

    super leuke en interessante tips, dank hiervoor !
    Ik zit wel nog met een vraagje … heb chocolade cupcakes gemaakt gevuld met karamelsaus en een toef van botercreme erop. Ik had ze in de frigo bewaard, en de cakejes en de toef waren daags nadien nog erg lekker, maar de karamelsaus binnenin was hard geworden en smaakte niet meer echt naar karamel 🙁
    Nochtans zag de karamelsaus er mooi uit en was hij best lekker voor hij in de cakejes de frigo in ging.
    Ik heb niet echt een plaats waar het voldoende fris is om de toef te beletten te smelten, hoe bewaar ik deze cupcakes dan best ? Of ligt het aan mijn karamelsaus ?

    Dank alvast vr je reactie,
    groetjes,
    Inge

  12. Elsemieke schreef:

    Ik ga voor het eerst cupcakes maken voor me zoontje om te trakteren op de peuterspeelzaal. Nou vroeg ik me af of ik gedecoreerde cupcakes met fondant en daar onder witte choco pasta een paar dagen kan bewaren in een speciale cupcake doos. Of worden ze dan plakkerig.

  13. Patricia schreef:

    Ik wil graag cupcake bakken met toefje erop voor een stichting voor dinsdag sinterklaas. Ik wil ze zondagochtend bakken en middag decoreren dan kan mijn man zondag avond mee nemen. Hoe kan ik het beste doen zo dat ze goed blijven voor dinsdag?

  14. marianne schreef:

    Ik heb voor zondag 150 cub cakes nodig kan ik die vrijdag al bakken en nadat ze goed zijn afgekoeld in een plastic zak doen.
    Heb geen trommel.

  15. Anita schreef:

    Hoe lang kun je met decoratie stift cupcakes goed houden

  16. Eline schreef:

    Ha Laura,

    Als ik met fondant beklede cupcakes wil invriezen (zodat bij het kraambezoek er steeds een aantal van te voren uit de vriezer kunnen halen); begrijp ik het dan goed dat je ze in de taartdoos zet, zonder deksel maar in een dichte plastic zak?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja klopt, om condens zoveel mogelijk te voorkomen. Of ‘zweten’ zoals je het bij fondant vaak noemt, door vocht smelt het namelijk. Overigens voorkom je het nooit helemaal en loop je altijd het risico dat de decoraties er niet mooier op worden. Kan ook weer per kleur verschillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *