Kan ik dit ook met parel couscous maken?
Dat kan zeker. Parel couscous is een wat dikkere korrel, dus de structuur van de salade zal zeker verschillen, maar het smaakt er absoluut ook lekker bij.
Wat een leuke reacties kwamen er op de versierde chocolade stroopwafels van afgelopen week! Wist je dat je met stroopwafels nog veel meer leuke en lekkere dingen kunt bakken? Van heerlijke muffins tot aan ijs en alles daar tussenin. Ik vind alles lekker waar stroopwafel in verwerkt is. Deze verzameling met stroopwafel recepten is dus om je vingers bij af te likken!
Al deze recepten met stroopwafels kun je zowel met zelfgemaakte stroopwafels maken als met stroopwafels uit de winkel. Net wat je voorkeur heeft. Wat je vervolgens gaat bakken met stroopwafels, is ook nog een hele keuze. Want er zijn heel veel opties! Feestelijke baksels, maar ook ‘gewoon’ iets lekkers voor bij de koffie of thee. Voor ieder is er wat wils.
Tip: alle stroopwafel recepten op Laura’s Bakery vind je hier!
We starten gelijk met een feestelijk recept: stroopwafel cupcakes. Extra lekker met een karamel crème als toef. Ben je meer van de muffins? Kies dan voor deze stroopwafels muffins.
Naast klein gebak kun je stroopwafels ook prima verwerken in heerlijke cakes en taarten. Deze stroopwafel cake deluxe is echt een spektakelstuk! En minstens net zo lekker is de welbekende stroopwafel taart. Het zal me niet verbazen als je die al een keer gebakken hebt.
Dol op stroopwafel en cheesecake? Combineer de heerlijke smaken in deze no bake stroopwafel cheesecake. In een kleine variant ook echt een aanrader: mini stroopwafel cheesecakes. Zijn ze niet schattig?
Natuurlijk vind je het recept voor stroopwafels ook in mijn boek 50x Koekjes. Daarnaast vind je nog veel meer makkelijke recepten voor koekjes. Klassiekers zoals gevulde koeken. Of kies voor de lekkere chocolate chip cookies. Naast 50 overheerlijke recepten leer je ook meer over het bakken van koekjes zelf in het informatieve hoofdstuk met baktips.
Of wat dacht je van een stroopwafel boterkoek? Sowieso ben ik gek op boterkoek, maar dit is een heerlijke variatie! Of ga stroopwafel donuts, die zullen zeker in de smaak vallen. Ik ben dol op zulke verrassende combinaties!
Ook leuk: verwerk stroopwafel in je dessert. Zoals dit heerlijke romige stroopwafel ijs. Of combineer een echt Italiaanse toetje met de Nederlandse stroopwafel in deze stroopwafel panna cotta.
Ook voor typische feestdagen baksels zijn stroopwafels ideaal. Eerder maakte ik deze Koningsdag stroopwafel tulband. En ik wil ook nog graag deze stroopwafel oliebollen met jullie delen. Misschien wat vroeg in het jaar, maar wist je dat je recepten ook kunt opslaan in je gratis account? Sla dit recept dus vast op voor komend oudejaarsdag.
Wat maak jij het liefst als je gaat bakken met stroopwafels?
Je dromen hardop uitspreken om ze waar te maken: in dit geval werkte het echt. Ik had de stille droom al langer en nadat ik het met mijn team over eigen bakproducten had gehad begon het te rollen. Niet veel later werd ik benaderd met de vraag of ik een eigen lijn met Laura’s Bakery bakproducten wilde maken. Dat is inmiddels alweer ruim een jaar geleden en in de tussentijd is veel gebeurd!
Nu is het zo ver: de eerste echte Laura’s Bakery bakproducten liggen bijna bij Kruidvat in de winkel: op dinsdag 4 mei om precies te zijn! Deze samenwerking heeft geresulteerd in 5 prachtige producten van goede kwaliteit, voor een hele fijne prijs. Ik vertel je er natuurlijk graag meer over!
Over elk product die je in het schap bij Kruidvat vindt, heb ik goed nagedacht. Van uiterlijk tot kwaliteit, aan alles is gedacht. De lijn bestaat uit de volgende 5 bakproducten:
Op de verpakking van ieder product vind je een van mijn recepten erbij, zodat je direct aan de slag kunt gaan met je nieuwe spullen.
Of je nog maar net begonnen bent met bakken of het al jaren doet, al deze bakproducten zijn handig om te hebben in je keuken. Al is het niet voor jezelf, dan zijn de producten ook super leuk om cadeau te geven. Is jouw moeder helemaal weg van taarten bakken? Dan kun je uit de Laura’s Bakery bakproducten zeker een leuk cadeautje kiezen voor Moederdag. Maar wees er wel snel bij, want op is op. Ga dus snel naar jouw dichtstbijzijnde Kruidvat filiaal.
Ik ben super benieuwd wat jullie van de eerste Laura’s Bakery bakproducten vinden! En ik hoop snel jullie foto’s voorbij te zien komen van de spullen in jullie keukens.
Deze vegetarische couscous salade is een heerlijk bijgerecht en lijkt in de basis op een tabouleh salade. Het recept is ook geschikt voor veganisten!
Deze vegetarische couscous salade maak ik heel erg graag. De salade is niet alleen vegetarisch, maar ook meteen veganistisch. Het heeft wat weg van tabouleh, een Libanese salade met o.a. tomaat, (heel veel) peterselie en munt. Die ingrediënten zijn dus ook de basis voor deze couscous salade, maar dan in andere verhoudingen.
Je vindt ook lekkere verse olijven en pijnboompitten in de salade terug. En mocht je het willen, dan kun je natuurlijk ook feta aan de salade toevoegen. Het is hoe dan ook een rijk gevulde salade, want daar hou ik van!
BAKTIP: In plaats van de kruiden fijn te snijden, kan je hiervoor ook een speciale kruidenschaar gebruiken. Ideaal wat mij betreft!
Op zichzelf is deze couscous salade een heerlijk gerecht op een tafel vol met Midden-Oosterse mezze, maar het misstaat ook zeker niet als bijgerecht bij een vegetarische BBQ.
Een paar tips waarmee je dit lekkere couscous salade recept kunt serveren:
En natuurlijk verse pita’s, waarvoor je een recept terugvindt in Het Borrelhapjes Bakboek. Daarin staan trouwens nog veel meer dips en spreads die je heel goed kunt combineren.
Je kunt deze couscous salade ook prima als hoofdgerecht serveren door het te combineren met falafel en hummus of met wat kikkererwten, baba ganoush en een gekookt eitje. Een paar kleine toevoegingen en je hebt een volwaardige avondmaaltijd.
En wat ik daar persoonlijk erg fijn aan vindt: op een warme dag kun je de oven lekker uit laten als je deze couscous salade gaat maken. Ik maak vaak een extra grote portie en dan geniet ik er de volgende dag ook nog van tijdens de lunch.
Dat kan zeker. Parel couscous is een wat dikkere korrel, dus de structuur van de salade zal zeker verschillen, maar het smaakt er absoluut ook lekker bij.
Ja hoor, in principe kun je naar hartenlust variëren. Geroosterde paprika, gegrilde aubergine of courgette, stukjes komkommer etc. Het smaak er allemaal lekker bij. Wel zou ik het niet té bont maken en niet vijf verschillende soorten groenten er doorheen gooien. Dan proef je ze namelijk niet echt meer terug.
Dat kan, maar dat geeft direct een hele andere smaak aan de couscous salade. Een goede vervanger is bijvoorbeeld verse koriander. Koriander smaakt ook erg goed bij de ingrediënten uit onderstaand recept.
Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.
Ik heb een makkelijk, maar ontzettend lekker idee voor jullie! Morgen is het Koningsdag, dus dit is een ideaal last minute project waar je alleen maar chocolade, stroopwafels en toppings naar keuze voor nodig hebt. Hiermee maak je dan zelf heerlijke versierde chocolade stroopwafels! Stroopwafels en chocolade zijn een heerlijke combinatie, en met de toppings maak je er al helemaal een feestje van. Je kunt er zelfs mee koekhappen, is weer eens wat anders dan de standaard ontbijtkoek die met Koningsdag aan een touwtje wordt geregen.
BAKTIP: Om de chocolade au bain marie te smelten, kan je een smeltpan zoals deze gebruiken, maar ook een RVS beslagkom of glazen beslagkom is geschikt hiervoor.
Wil je samen koekjes bakken met kinderen? In dit artikel deel ik handige tips om het gezellig én overzichtelijk te houden, én vind je een handig overzicht met de leukste koekjesrecepten voor kinderen.
In het tweede deel van Het Kinderbakboek vind je 30 nieuwe zoete én hartige recepten voor kinderen die allemaal zijn voorzien van stap-voor-stap illustraties. Alle recepten zijn eenvoudig uitgelegd zodat iedereen ermee aan de bak kan. Een perfect boek voor alle kleine koekenbakkers! Wat bak je als eerst? De pannenkoekentaart of dino koekjes?
Bak je graag met stroopwafels, dan zijn deze stroopwafel recepten ook wat voor jou:
Wie kent ze niet: Brabantse worstenbroodjes. Eén van de meest populaire Hollandse baksels, denk ik, dus hoogste tijd om met jullie te delen hoe je deze worstenbroodjes zelf kunt maken.
Het recept voor deze worstenbroodjes is meteen voor 20 stuks. Dat vond ik zelf ook wat veel, maar geloof mij dat je ze allemaal wilt maken. Ze zijn zo lekker dat je ervan kunt blijven eten.
Nog fijner: de meeste van die broodjes liggen nu in mijn vriezer per twee verpakt te wachten op een (overheerlijke) lunch. Qua tijd maakt het bijna niet uit of je 10 of 20 worstenbroodjes maakt, dus dan kunt je er maar beter gelijk genoeg maken, nietwaar?
En dan de vulling; Brabanders houden hun vulling vaak aan de flauwe kant qua smaak. Zelf voegde ik nog wat mosterd toe voor meer pit. Experimenteer gerust met nog meer kruiden en specerijen, dat ga ik ook zeker nog eens doen.
Voor nu wilde ik zo dicht mogelijk bij het origineel blijven, want die zijn gewoon al erg lekker. In plaats van extra mosterd of kruiden kun je er ook voor kiezen om je broodje in een lekkere saus te dippen.
Ik ontdekte iets leuks toen ik mij voor dit recept verdiepte in de authentieke recepten van (en verhalen over) Brabantse worstenbroodjes. Blijkbaar is het van oudsher een Brabantse traditie om na de kerstnachtdienst rond middernacht samen te smullen van een heerlijk warm worstenbroodje.
Inmiddels heb ik deze traditie ook van de nodige Brabanders die ik ken bevestigd gekregen, dus deze mooie traditie leeft gelukkig nog steeds. Ook tijdens carnaval worden de broodjes in grote hoeveelheden gegeten en zijn ze niet aan de slepen bij lokale bakkers.
Worstenbroodjes uit de supermarkt zijn voor Brabanders een echte no-go, dus daarvoor komt dit recept voor worstenbroodjes als geroepen! Daarnaast is het een ontzettend leuke activiteit om samen mee aan de slag te gaan tijdens de carnavalsvakantie of tijdens de kerstvakantie. Of eigenlijk gewoon op elk moment, want ze zijn ongelofelijk lekker.
Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. Van bladerdeeghapjes en quiches tot gehaktballetjes en spiesjes. De sauzen, dips en spreads komen ook ruim aan bod!
Ik heb het zelf niet getest, maar volgens andere Laura’s Bakery lezers kan het prima: zet de temperatuur van de airfryer op 180°C en volg verder de baktijd zoals deze in het recept staat. Houd de broodjes zelf ook goed in de gaten tegen het einde van de baktijd, want het kan altijd per apparaat verschillen.
Ik vries ze het liefst afgebakken pas in. Even goed verpakken en op die manier kun je ze tot drie maanden in de vriezer bewaren. Ongebakken kun je ze ook prima invriezen. Verpak ze dan ook nog met wat bakpapier ertussen zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Ongebakken kun je ze maximaal twee maanden in de vriezer bewaren.
Ontdooid kun je de worstenbroodjes het beste in een voorverwarmde oven op 170°C (onder- en bovenwarmte) voor 5 – 10 minuten opwarmen. Het kan een beetje verschillen per oven, dus houd de broodjes in de gaten als de eerste vijf minuten verstreken zijn.
Als de broodjes bevroren zijn moet je ongeveer 10 – 15 minuten aanhouden, op dezelfde temperatuur als hierboven omschreven.
Zeker weten. Hiervoor geldt hetzelfde als hierboven bij oven instructies beschreven staat, hou alleen een iets lagere temperatuur aan: 160°C. Hou ook hierbij de broodjes goed in de gaten als de eerste vijf minuten van de baktijd verstreken zijn.
Wil je voor de afwisseling wel eens iets anders maken dan deze Brabantse worstenbroodjes? Ik kan het me bijna niet voorstellen, maar ik heb natuurlijk genoeg andere lekkere recepten voor je. Ik zet een aantal hartige broodjes met een lekkere vulling voor je op een rij:
Houd jij van de Nederlandse keuken en alle streekgerechten die daarbij komen kijken? Op deze pagina verzamelde ik alle door mij gebakken typische Hollandse streekrecepten.
Dit vind ik één van de lekkerste broden die er bestaan: suikerbrood. Dit makkelijke recept voor suikerbrood is rijk van smaak en lekker smeuïg, zo eet ik mijn suikerbrood het liefst.
Oh heerlijk vind ik het, Fries suikerbrood. Het suikerbrood dat ik hier in de supermarkten (of zelfs bij de bakker) koop vind ik vaak tegenvallen. Het is toch net iets te droog of niet helemaal in balans qua smaak, als je het mij vraagt. Misschien komt dit doordat dit lekkere gesuikerde brood nu eenmaal nog beter smaakt als je een vakantie doorbrengt in het mooie Noorden van ons land.
Hoe dan ook, het motiveerde mij om zelf aan de slag te gaan met een recept voor suikerbrood! Ik heb het opzettelijk geen Fries suikerbrood genoemd, omdat ik niet zou durven beweren dat de receptuur identiek is aan het ‘origineel’. Ik heb net zo lang getest met dit recept totdat dit brood precies smaakte zoals ik het graag eet. Met een vleugje kaneel, lekker veel parelsuiker en met een rijke hoeveelheid boter voor een lekker smeuïg brood.
BAKTIP: Benieuwd in welke bakvorm je een suikerbrood bakt? Ik gebruik zelf deze cakevorm.
Zoals je kunt zien op de foto vonden mijn proefpanel en ik het suikerbrood zó lekker dat het de foto bijna niet gehaald had. De rest van de stukjes suikerbrood heb ik na het fotograferen meteen ingevroren, zo kan ik elke keer weer zo’n lekker en ‘vers’ stukje suikerbrood uit de vriezer halen als ik daar zin in heb.
Iedereen die wel eens brood heeft gebakken weet dat zelfgebakken brood helaas vrij snel ‘oud’ wordt en uitdroogt. Gelukkig staan er ook een paar lekkere recepten online die je met leftovers van dit suikerbrood kunt maken (als er wat overblijft dan).
Die recepten zijn op zichzelf al enorm de moeite waard, dus probeer ze echt eens uit:
Wist je dat het een Friese traditie is om vrouwen die net bevallen zijn van een meisje een suikerbrood cadeau te geven? Het zou helpen voor het herstel, maar ik vind een geboorte vooral erg feestelijk! Met Het Feestdagen Bakboek bak je nog veel meer feestelijke recepten het hele jaar door. Daar kan je zeker mee aankomen op kraamvisite.
Parelsuiker ligt niet in alle supermarkten, maar bij molens en bij (online) bak- en kookwinkels is het wel goed te verkrijgen. Je kunt er ook even naar Googelen, ik vond het bijvoorbeeld hier.
Nee, niet zonder het door een ander soort siroop te vervangen. Ik koop gembersiroop gewoon in de supermarkt, te vinden in het Aziatische schap. Qua smaak proef je het niet duidelijk terug in het suikerbrood, maar het is wel een belangrijk onderdeel van de originele receptuur.
Dit recept is geïnspireerd op een Fries suikerbrood. Het verschil tussen een Fries en Brabants suikerbrood, is dat er in de Brabantse variant minder suiker en geen kaneel wordt verwerkt. Een Brabants suikerbrood wordt ook veel in Limburg verkocht en wordt een klontjesmik genoemd.
Ik heb een simpele cake bakvorm van 25 cm lang gebruikt (zoals deze).
Ik had nog nooit een Zeeuwse bolus gegeten toen ik de keuken indook om deze lekkernij zelf te maken. Ik vond het eindresultaat fantastisch lekker, maar ik had geen idee of het een beetje leek op het echte werk. Dus vroeg ik mijn buurvrouw als liefhebber van Zeeuwse bolussen om op te treden als kritisch lid van het proefpanel. Haar oordeel: ‘Heerlijk! Iets minder klef dan het origineel, maar de structuur vind ik nu nog lekkerder’. Een oordeel waar ik erg blij mee was! Een dag later liet ik ook Judith en Mariette proeven en die hebben er hun vingers bij af zitten likken, net als hun thuisfront. Ik heb namelijk flink wat bolussen uitgedeeld om te voorkomen dat ik ze zelf niet allemaal op zou eten, zo lekker vind ik ze!
Toen we een tijd geleden een soezen bakdag op het programma hadden staan moest er natuurlijk ook een Bossche bol worden gemaakt. Even heel kort door de bocht: dat is een grote soes, gevuld met slagroom en voorzien van een laagje chocoladeglazuur. Verwar de Bossche bol vooral niet met een chocoladebol (voorheen moorkop, lees hier waarom die niet meer zo heet) want naast dat die vaak een slagje kleiner is, heeft een chocoladebol ook een toefje slagroom bovenop, iets wat je bij een echte Bossche bol niet zult zien. Dat is natuurlijk niet het enige verschil, maar wel waar je een Bossche bol het snelst aan herkent.
Wil je nog meer soezen maken, probeer dan eens deze recepten:
Deze week staat Laura’s Bakery geheel in het teken van Hollands gebak. Terwijl ik de afgelopen periode bezig was met nieuwe recepten voor deze week, kwam ik erachter dat er ook al heel veel leuke typisch Nederlandse recepten online staan. We starten deze nieuwe themaweek dus met een hoop Hollandse lekkernijen van Laura’s Bakery door de jaren heen. Kan jij geen genoeg krijgen van al dit lekkers? Houd dan het blog deze week in de gaten, er komen onwijs lekkere Hollandse recepten online. Super leuk met Koningsdag in aantocht, toch?
Als er iets écht Hollands is, dan is het wel Oma’s appeltaart! Dit recept is verreweg het populairste recept op Laura’s Bakery. Nog zo’n typisch Nederlandse taart is rijstevlaai. Heerlijk met chocoladeschaafsel als topping.
Naast appeltaart en vlaai is boterkoek ook zo’n typisch Hollandse taart. Of eigenlijk: een mix tussen een taart en koek. Inmiddels heb ik zo veel variaties op het basisrecept gemaakt, dat we hier een apart overzicht hebben van alle lekkere boterkoek recepten. En aan welke koeken denk jij als eerste bij écht Hollandse koeken? Bij mij komen gevulde koeken als eerste in me op.
Over koeken gesproken: deze stroopkoeken zijn een van mijn lievelingskoekjes. Ik vind ze zelfs net even wat lekkerder dan stroopwafels. Of wat dacht je van deze Friese dumkes? Die zijn om te smullen. Ben je op zoek naar meer inspiratie voor Hollandse koekjes? Hier vind je een overzicht van nog meer heerlijke Hollandse koekjes.
Wat ik zo leuk vind aan Hollands gebak, is dat het per streek kan verschillen. Zo ook met de arretjescake. In Het Kinderbakboek staat ook een super leuk recept voor kids om confetti arretjescake te maken. Inmiddels staan er meerdere sloffentaarten op het blog, maar de aardbeienslof blijft toch een klassieker.
Er zijn twee recepten die wat mij betreft niet mogen ontbreken in dit overzicht van typisch Hollandse lekkernijen. Dat is het basisrecept voor poffertjes en het basisrecept voor… pannenkoeken! Of je het nu eet bij het ontbijt, lunch, avondeten of gewoon lekker tussendoor: poffertjes en pannenkoeken zijn altijd een goed idee!
Welke recepten voor Hollandse baksels hoop jij dat deze week online komen?
Chocolade fudge is één van de meest makkelijke recepten om te maken, maar toch kreeg ik het voor elkaar dat ik dit recept opnieuw moest maken. En wel om deze reden: ik had de eerste keer niet genoeg kitkatjes gebruikt, vond ik zelf dan. En als je een Kitkat chocolade fudge maakt dan moet deze nu eenmaal wel echt stijf staan van de Kitkat. En heerlijk is het resultaat toch geworden!
Als je vrolijk wordt van deze Kitkat chocolade fudge, dan vind je deze soorten fudge misschien ook wel wat:
Zoals je inmiddels misschien wel weet koop ik alleen maar bananen om later iets mee te bakken. De laatste tros bananen die na een week rijp genoeg was om mee aan te bak te gaan waren uiteraard weer bestemd voor bananenbrood. Dit keer besloot ik voor een groot bananenbrood te gaan, in de vorm van een tulband. De hoeveelheden van het basisrecept voor bananenbrood besloot ik te verdubbelen om deze bananenbrood tulband met noten mee te maken. De noten geven het bananenbrood een heerlijke bite. Ik smul nog steeds van de plakjes die in mijn vriezer liggen.
Filodeeg is z o ontzettend veelzijdig en kan worden gebruikt voor zowel zoete als hartige gerechten. In dit artikel deel ik een aantal heerlijke recepten waarbij filodeeg de ster van de show is. Of je nu op zoek bent naar een zoet dessert of een hartig hapje voor bij de borrel, ik heb voor ieder wat wils. Laat je inspireren en ontdek de vele lekkere mogelijkheden van filodeeg!
Met Italiaanse filodeeg quiches maken we een klein uitstapje naar het buitenland. Of wat dacht je van deze heerlijke spanakopita hapjes uit Griekenland? Heerijk om te dippen in een schaaltje zelfgemaakte tzatziki.
Filodeeg en kaas zijn een ideale combinatie, zoals bij deze feta-honing filodeeg rolletjes. Ben jij meer fan van geitenkaas? Dan is moet je deze geitenkaas hapjes met honing en tijm echt proberen.
Voor velen misschien wel het lekkerste hapje met filodeeg: mini loempia’s! Deze loempia’s kun je gewoon maken in de oven. Daarnaast heb ik ook een recept voor vegetarische mini loempia’s. Die kunnen zowel in de frituur als in de oven.
Voor het avondeten kun je er ook voor kiezen om een hartige strudel te maken. Zoals deze met pompoen en kalkoen. Ook zoete hapjes zijn makkelijke te maken met filodeeg. Deze snelle mini apfelstrudels zijn echt heerlijk met zelfgemaakte vanillesaus.
En tot slot als bonus filodeeg inspiratie: twee heerlijke recepten voor de feestdagen. Hoe leuk zijn deze zak van Sinterklaas loempia’s? Of maak voor Kerstmis christmas crackers, met een vulling van kip, feta en pompoen. Echt een heerlijke combinatie.
Ik ben benieuwd welk hapje jij gaat bakken!