Voordat ik aan een bakdag begin, schrijf ik de recepten die ik wil maken op verschillende briefjes. Dat is dan een snelle uitwerking die in de keuken vaak nog iets wordt aangepast. Het recept voor deze lemon meringue pie fudge heb ik maar liefst drie keer aangepast. Eerste wilde ik mij alleen focussen op citroen fudge met schuimpjes, niet veel later besloot ik dat ik een hele lemon meringue taart wilde omtoveren tot fudge variant. Dus er moesten koekjes bij. Mijn eerste idee was om de stukjes koek door de fudge te spatelen, maar kort daarna ontstond mijn definitieve plan. En dat is de fudge met laagjes zoals je nu ziet. Een heerlijke fudge, probeer hem zeker eens uit!
Nog een leuk fudge recept voor Pasen is deze paaseitjes fudge, ideaal om paaseitjes op te maken!
Hoi Laura,
Is er een alternatief voor citroen extract? Zelf maken duurt 8 weken en hier in de omgeving wordt het niet verkocht.. Ik wilde dit recept eigenlijk morgenochtend maken.
Groetjes, Kristien
Kan limoncello bijvoorbeeld? Dat heb ik wel in huis..
Wellicht kan een aantal tl citroenrasp dit vervangen, maar zeker weet ik het niet.
Hoi Laura!
Ik heb net dit recept geprobeerd te maken maar mijn fudge brandde aan. Ik had het vuur echt niet hoog staan maar toch is er iets verbrand (chocola?). Moet deze niet au bain marie worden gesmolten en dan door de (verwarmde?) rest van de vulling worden geroerd? Wil het graag nog een keer proberen (over een tijdje, heb er nu maar mon chou taart van gemaakt) maar wil dit natuurlijk de volgende keer voorkomen.
Als ik fudge maak (met chocola en gecondenseerde melk) doe ik dit inderdaad áltijd au bain marie (eerst choco smelten, als bijna gesmolten is de gecon. melk erbij), groetjes
Au bain marie is niet nodig, bij mij ging het ook gewoon direct in de pan. Al vele malen gemaakt op deze manier. Ik denk toch echt dat je het mengsel dan te lang/heet hebt verwarmd. Blijf veel roeren en neem daarbij de bodem goed mee. Je zou eventueel ook nog een andere pan kunnen gebruiken of een andere (betere kwaliteit) chocola. Kan allemaal verschil maken.
Helaas bij mij mislukt, alleen de bovenzijde van de fudge was stijf geworden de rest daaronder was nog slap na 6 uur in de koelkast hebben gestaan.
Kan je ook san Francisco koekjes gebruiken voor de bodem Ipv Maria biscuitjes?
Ja hoor dat kan prima.
Hallo allemaal,
Heb dit vanmorgen gemaakt. Je moet het vuur niet te hoog zetten en goed blijven roeren, duurt wel even maar dan lukt het wel.
Wij vonden de taart wel errruugg zoet!
Hallo heb je de schuimpjes bij een AH xl, ik kan ze bij ons bij de ah niet vinden.
Hoi Wilma!
Ik kon ze eerst ook niet vinden maar ze lagen bij mijn AH (geen xl) niet tussen het snoep maar bij de bakker.
Ik had ze met online boodschappen besteld, maar ik hoorde van andere lezers dat ze de schuimpjes bij het versvak van de bakkerij hebben zien liggen.
Hi Laura,
Dit recept ziet er heerlijk uit! Kan ik de citroenextract ook vervangen door citroenaroma van Dr. Oetker of citroensap?
Groet,
Anouk
Ja hoor dat kan!
Hi Laura!
Leuk recept, morgen proeven:) ik heb best veel lemon fudge over, kan ik dit op de een of andere manier bewaren?
Groetjes Melani
Ik denk dat je het ook prima in kunt vriezen (zonder de meringue), maar ik heb dat zelf nog niet geprobeerd.
Zou dit ook lekker zijn als een dun laagje in een taart? Dus de fudge maken (zonder koekjesbodem en meringue) en dan in een taartvorm op laten stijven in de koelkast. Deze als laagje in de taart verwerken. Ik wilde er dan ook nog een lemon curd botercreme tussen doen en meringue op de bovenkant verwerken.
Lastig om te zeggen. Je moet je er qua stevigheid hetzelfde bij voorstellen als bij millionaires shortbread / karamel shortcake https://www.laurasbakery.nl/caramel-shortcake/
Dus vrij machtig en vast zeg maar. Dus dan een dunne laag om het niet te zwaar te maken.
Hier goed gelukt en erg lekker, deze ga ik zeker vaker maken ?
Net gemaakt. naar eigen smaak nog een tl of 2 aan rasp toegevoegd en iets extra extract. wij houden nl van iets minder zoet. het staat nu in de koeling, maar werd al goed stijf tijdens storten. heel benieuwd!
Kan ik hier ook pure chocolade gebruiken (Of melkchocolade) ipv witte chocolade?
Dat kan. Dan krijg je alleen logischerwijs een andere kleur en zelf vind ik de combinatie van citroen en witte chocolade lekkerder dan donkere chocolade.