Lemon meringue pie fudge

Lemon meringue pie fudge
111

Voordat ik aan een bakdag begin, schrijf ik de recepten die ik wil maken op verschillende briefjes. Dat is dan een snelle uitwerking die in de keuken vaak nog iets wordt aangepast. Het recept voor deze lemon meringue pie fudge heb ik maar liefst drie keer aangepast. Eerste wilde ik mij alleen focussen op citroen fudge met schuimpjes, niet veel later besloot ik dat ik een hele lemon meringue taart wilde omtoveren tot fudge variant. Dus er moesten koekjes bij. Mijn eerste idee was om de stukjes koek door de fudge te spatelen, maar kort daarna ontstond mijn definitieve plan. En dat is de fudge met laagjes zoals je nu ziet. Een heerlijke fudge, probeer hem zeker eens uit!

Nog een leuk fudge recept voor Pasen is deze paaseitjes fudge, ideaal om paaseitjes op te maken!

Lemon meringue pie fudge

De lemon meringue pie heb ik een nieuw jasje gegeven door er een fudge versie van te maken. Mijn hele testpanel heeft ervan genoten en de vingers erbij afgelikt.
Porties: 24 stuks
Voor een vorm van ongeveer 18 x 28 cm

Ingrediënten

 • 150 gram Maria biscuitjes
 • 120 gram boter
 • 400 gram witte chocolade
 • 1 blik gecondenseerde melk (397 gram)
 • 2 tl citroen extract
 • 100 gram lemon curd
 • 24 kleine schuimpjes

Instructies

 • Maal de koekjes fijn in een keukenmachine tot kleine kruimels. Smelt de boter en voeg hier de koekkruimels aan toe.
 • Roer boter en koekkruimels door elkaar en stort in een met bakpapier beklede vorm. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bodem en druk met de bolle kant van een lepel stevig aan.
 • Voor de vulling doe je chocolade, gecondenseerde melk, citroen extract en lemon curd in een pan op middelmatig vuur. Blijf roeren tot de chocolade is gesmolten en het een egale massa is.
 • Stort de fudge bovenop de koekjesbodem en spreid gelijkmatig uit.
 • Druk nu gelijk de schuimpjes bovenop de fudge, je hoeft ze er niet heel stevig in te duwen.
 • Dek de vorm af met folie en zet minimaal 4-6 uur in de koelkast om op te laten stijven.
 • Na het opstijven kun je de lemon meringue pie fudge in blokjes snijden. Deze fudge is iets zachter dan de meeste soorten chocoladefudge, het is daarom het makkelijkst om deze direct vanuit de koelkast aan te snijden.
Tips

Je kunt de schuimpjes uiteraard zelf maken, maar zelf koos ik voor schuimpjes uit de winkel (AH). Deze zijn ook van binnen helemaal droog waardoor het eindresultaat in dit geval het best is.

Bewaren

In een afgesloten verpakking een minimaal een week houdbaar in de koelkast.

Wat vind jij van dit recept?

3.5 (2 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

22 reacties

 1. Kristien schreef:

  Hoi Laura,
  Is er een alternatief voor citroen extract? Zelf maken duurt 8 weken en hier in de omgeving wordt het niet verkocht.. Ik wilde dit recept eigenlijk morgenochtend maken.
  Groetjes, Kristien

  1. Kristien schreef:

   Kan limoncello bijvoorbeeld? Dat heb ik wel in huis..

  2. Laura's Bakery schreef:

   Wellicht kan een aantal tl citroenrasp dit vervangen, maar zeker weet ik het niet.

 2. Anouk schreef:

  Hoi Laura!

  Ik heb net dit recept geprobeerd te maken maar mijn fudge brandde aan. Ik had het vuur echt niet hoog staan maar toch is er iets verbrand (chocola?). Moet deze niet au bain marie worden gesmolten en dan door de (verwarmde?) rest van de vulling worden geroerd? Wil het graag nog een keer proberen (over een tijdje, heb er nu maar mon chou taart van gemaakt) maar wil dit natuurlijk de volgende keer voorkomen.

  1. Ilonka schreef:

   Als ik fudge maak (met chocola en gecondenseerde melk) doe ik dit inderdaad áltijd au bain marie (eerst choco smelten, als bijna gesmolten is de gecon. melk erbij), groetjes

  2. Laura's Bakery schreef:

   Au bain marie is niet nodig, bij mij ging het ook gewoon direct in de pan. Al vele malen gemaakt op deze manier. Ik denk toch echt dat je het mengsel dan te lang/heet hebt verwarmd. Blijf veel roeren en neem daarbij de bodem goed mee. Je zou eventueel ook nog een andere pan kunnen gebruiken of een andere (betere kwaliteit) chocola. Kan allemaal verschil maken.

 3. Dan schreef:

  Helaas bij mij mislukt, alleen de bovenzijde van de fudge was stijf geworden de rest daaronder was nog slap na 6 uur in de koelkast hebben gestaan.

 4. Ada schreef:

  Kan je ook san Francisco koekjes gebruiken voor de bodem Ipv Maria biscuitjes?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ja hoor dat kan prima.

 5. Marina schreef:

  Hallo allemaal,

  Heb dit vanmorgen gemaakt. Je moet het vuur niet te hoog zetten en goed blijven roeren, duurt wel even maar dan lukt het wel.
  Wij vonden de taart wel errruugg zoet!

 6. Wilma Verstoep schreef:

  Hallo heb je de schuimpjes bij een AH xl, ik kan ze bij ons bij de ah niet vinden.

  1. Anouk schreef:

   Hoi Wilma!

   Ik kon ze eerst ook niet vinden maar ze lagen bij mijn AH (geen xl) niet tussen het snoep maar bij de bakker.

  2. Laura's Bakery schreef:

   Ik had ze met online boodschappen besteld, maar ik hoorde van andere lezers dat ze de schuimpjes bij het versvak van de bakkerij hebben zien liggen.

 7. Anouk schreef:

  Hi Laura,

  Dit recept ziet er heerlijk uit! Kan ik de citroenextract ook vervangen door citroenaroma van Dr. Oetker of citroensap?

  Groet,

  Anouk

 8. Melani schreef:

  Hi Laura!

  Leuk recept, morgen proeven:) ik heb best veel lemon fudge over, kan ik dit op de een of andere manier bewaren?

  Groetjes Melani

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik denk dat je het ook prima in kunt vriezen (zonder de meringue), maar ik heb dat zelf nog niet geprobeerd.

 9. Wendy schreef:

  Zou dit ook lekker zijn als een dun laagje in een taart? Dus de fudge maken (zonder koekjesbodem en meringue) en dan in een taartvorm op laten stijven in de koelkast. Deze als laagje in de taart verwerken. Ik wilde er dan ook nog een lemon curd botercreme tussen doen en meringue op de bovenkant verwerken.

  1. Laura's Bakery schreef:

   Lastig om te zeggen. Je moet je er qua stevigheid hetzelfde bij voorstellen als bij millionaires shortbread / karamel shortcake https://www.laurasbakery.nl/caramel-shortcake/

   1. Wendy Steenhuizen schreef:

    Dus vrij machtig en vast zeg maar. Dus dan een dunne laag om het niet te zwaar te maken.

 10. Marije schreef:

  Hier goed gelukt en erg lekker, deze ga ik zeker vaker maken ?

 11. karin gk schreef:

  Net gemaakt. naar eigen smaak nog een tl of 2 aan rasp toegevoegd en iets extra extract. wij houden nl van iets minder zoet. het staat nu in de koeling, maar werd al goed stijf tijdens storten. heel benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *