Zoals ieder jaar komen er ook dit najaar weer ontzettend veel boeken uit, die van mij natuurlijk, maar er zijn meer bloggers en andere auteurs waarvan deze periode een (nieuw) boek in de winkels ligt. En omdat er nu zo’n stapel boeken bij mij op de keukentafel ligt, ga ik uit elk boek een recept maken dat ik met jullie deel. Zo leren we de boeken gelijk een beetje beter kennen. Ik begin met de hartige strudel met pompoen en kalkoen uit het boek Snelle Klassiekers van Brenda, jullie kennen haar misschien wel van het blog Brenda Kookt. Ik koos voor deze strudel omdat ik deze had geproefd op haar boeklancering en ik hem zo ontzettend lekker vond. Dat wilde ik zelf ook wel eens maken.
BAKTIP: Om de strudel met olijfolie te bestrijken gebruik ik zelf het liefst een siliconen bakkwast, omdat deze makkelijk schoon te maken zijn en vaatwasserbestendig zijn.
Hartige strudel
Ingrediënten
- 1 flespompoen (geschild en draden en pitten verwijderd)
- 1 ui (in ringen)
- 2 teentjes knoflook
- 500 gram kalkoenfilet (in blokjes)
- 125 gram champignons (in plakjes)
- snuf chilivlokken
- 8 vellen filodeeg (ontdooid)
- 2 el sesamzaadjes
- olijfolie (om in te bakken en om mee te bestrijken)
- zout en peper
Instructies
-
Neem eerst even de tijd om de ingrediënten voor te bereiden, haal ook het filodeeg vast uit de vriezer zodat het kan ontdooien. Dat werkt straks makkelijker.
-
Kook de pompoenblokjes 10 minuten voor in ruim water. Fruit de ui samen met de knoflook in een koekenpan met een scheutje olijfolie. Voeg dan de kalkoenfilet toe en bak de blokjes rondom aan. Bak ook de plakjes champignon een paar minuten mee. Breng het geheel op smaak met zout, peper en de chilivlokken. Voeg als laatst de pompoenblokjes toe en meng goed door elkaar.
-
Haal de vellen filodeeg voorzichtig van elkaar. Leg een vel bakpapier op je werkblad waar je 4 vellen van het deeg naast elkaar legt, zo kun je de strubbel straks makkelijker verplaatsen. De 4 vellen vormen nu een groot vierkant, bestrijk ze met olijfolie en plak de randjes aan elkaar. Leg de overige 4 vellen hier bovenop.
-
Verdeel het pompoenmengsel in een rechte lijn over het midden van de vellen filodeeg. Vouw in de lengte de randjes het filodeeg een stukje terug over het uiteinde van de vulling, zo zorg je dat de vulling goed ingepakt zit straks. Pak nu de buitenkanten van het deeg op en vouw deze over de vulling heen.
-
Bestrijk de hartige strudel met olijfolie en strooi de sesamzaadje er over.
-
Til de strudel met het bakpapier naar de bakplaat, en bak deze in 30 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) goudbruin.
-
Serveer de hartige strudel direct, snijd hem in dikke plakken.
Dat lijkt me lekker en een leuk gerecht voor als er gasten komen eten.
Leuk! Is weer eens wat anders!
Oh, wat een leuke variatie op een strudel! Leuk idee, zo’n hartige variant.
Dat is origineel! Heb nog niet eerder een strudel mogen bereiden. Lijkt me erg lekker.
Ik zag het al op jouw instagram, dit ziet er zoooooooo lekker uit!!
het ziet er prima uit. heb wel een vraagje.
zou ik ook een vega variant kunnen maken.
zelf lust ik geen geitenkaas, maar is dat een goede combi met
de pompoen. ?
kan mijn schoondochter mooi als proef konijn fungeren 🙂
Geitenkaas combineert zeker goed met de pompoen, moet lukken 🙂
Ziet er heerlijk uit! Lekkere combinaties!