Stroopwafel boterkoek

Stroopwafel boterkoek
560

Vlaardinger ijzerkoekjes proefde ik vorig jaar voor het eerst bij vrienden in -uiteraard- Vlaardingen. Toen al omschreef ik het als een soort dikke stroopwafel zonder vulling die net niet helemaal gaar is. Ik vond ze heerlijk en ze gingen op mijn baklijst, al was ik ze inmiddels stiekem een beetje vergeten. Tot Mariette vorige week haar Vlaardinger koekjes op Instagram postte en het vergeleek als combinatie tussen stroopwafel en boterkoek. Je raadt het al, mijn brein dacht gelijk aan een stroopwafel boterkoek. En hoewel maandag tegenwoordig mijn vrije dag is, controleerde ik gelijk de keukenkastjes en ging aan de slag toen bleek dat ik alles in huis had. Voor ik het wist zat ik propvol van twee stukjes van deze boterkoek, zó lekker was het resultaat. De rest heb ik snel in nog kleinere stukjes gesneden en grotendeels aan mijn vader meegegeven (de andere boterkoek liefhebber van de familie). Ik sluit niet uit dat ik deze boterkoek vaker ga maken, al is het voor mijn eigen veiligheid waarschijnlijk beter als ik dit niet al te vaak doe 😉 .

Stroopwafel boterkoek

Gek op stroopwafel én boterkoek? Combineer die twee eens in slechts één recept en maak deze stroopwafel boterkoek, hij is fantastisch!
Porties: 16 stukjes
vierkante 20 x 20 cm vorm of ronde 24 cm vorm

Ingrediënten

  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • half ei (M)
  • 250 gram bloem
  • 2 tl kaneel
  • snuf zout
  • 75 gram karamelblokjes eventueel fijner gesneden
  • 120 gram stroopwafel in hele kleine stukjes
  • losgeklopt ei voor insmeren, rest van halve ei

Instructies

  • Mix de boter en suiker romig. Voeg het halve ei toe (de rest is voor het afsmeren) en mix tot deze is opgenomen. Bloem, zout en kaneel kun je tegelijk toevoegen. Kneed tot een mooi deeg.
  • Voeg dan de blokjes karamel en stukjes stroopwafel toe. Kneed/mix tot ze gelijkmatig door het deeg verdeeld zijn.
  • Neem een 20×20 cm vorm (of ronde 24 cm springvorm), bekleed deze met bakpapier en verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem. 
  • Met een bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad strijken, maak hem eventueel een beetje vochtig.
  • Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en gebruik eventueel een vork om een patroon in de boterkoek te maken.
  • Bak de boterkoek in 25-30 minuten goudbruin op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Laat afkoelen en snijd in blokjes
Bewaren

Luchtdicht verpakt blijft de boterkoek buiten de koelkast zo’n 5-7 dagen goed. In de vriezer tot 3 maanden.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

118 reacties

  1. Jet schreef:

    😍 dat klinkt goed! Maar waar koop je karamelblokjes?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Die kleintjes heb ik bij de Makro gekocht, maar je kunt ook grotere karamelblokjes in de supermarkt vinden en die kleiner snijden.

      1. Michelle schreef:

        Wauw ik heb net geproefd van de boterkoek maar echt wat is ie lekker. Ik was een beetje bang dat ik hem te lang had gebakken, 30 minuten en heb altijd de neiging om het langer te bakken terwijl boterkoek net gaar mag zijn. Maar de buitenkant is wel wat kmapperig (vind ik zelf juist lekker) en van binnenkant smeuïg. Heerlijk recept! Die kaneel erin is een goede toevoeging!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Mooizo! Bij boterkoek staat het al snel te lang in de oven inderdaad, 5 minuutjes te lang kan de smeuïgheid van binnen al wegnemen.

  2. Ed schreef:

    Kan het ook zonder karamelblokjes, of gaat het hele recept dan verloren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee dat kan ook maar het is wel net iets minder lekker.

  3. Mimmy schreef:

    Bedoel je met karamelblokjes misschien lonka fudge? Dat komt denk ik in de buurt, toch?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, die kun je heel goed gebruiken en in kleinere stukjes snijden.

  4. Jessica schreef:

    Je hebt bij de bakproducten vaak van die kleine potjes met versiering. Daar is ook een mini karamel soort van. Evt te koop ook bij sommige Jamin winkels. En ik denk dat lonka fudge hetzelfde is alleen kan je ze dan zelf in kleine blokjes snijden. 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt helemaal! Goede tip!

  5. mickers schreef:

    vandaag 2x gemaakt. overheerlijk

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wauw, ging het zo snel op?! 😀

  6. Margo schreef:

    gelijk geprobeerd natuurlijk, komt net uit de oven en ruikt toch lekker

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hopelijk smaakte het net zo lekker 😉

      1. Margo schreef:

        Jazeker, een recept wat naar herhaling vraagt

  7. Gerry schreef:

    Kon niet wachten om dit ook weer te maken. Ik heb Lonka fudge gebruikt en in kleine blokjes gesneden. Gaat prima.
    Ziet er weer super lekker uit. Neem hem zo mee naar de familie die er al stiekem op rekent dat ik weer wat lekkers mee breng.
    Én altijd één van jouw recepten. Groetjes van een grote fan!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat superleuk Gerry! Top dat het ook goed gaat met de Lonka fudge.

    2. Bertine schreef:

      De Notenshop verkoopt ook de mini karamelblokjes!
      Is de kristalsuiker ook goed te vervangen voor palmsuiker?
      En de bloem voor amandelmeel? Of evt. 50/50 bloem / amandelmeel?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Die aanpassingen heb ik niet allemaal getest, maar in principe kan je bloem niet zomaar door amandelmeel vervangen.

  8. Janny schreef:

    Wat is dit een verrukkelijk recept! Zaterdag gemaakt en daarna met z’n allen genoten. Straks nog 1 stukje om na te genieten… Lonka op stukjes werkt perfect!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! Fijn om te lezen dat het goed gaat met Lonka ook.

  9. Susan schreef:

    Hoi Laura
    Ik heb hem ook gemaakt maar vind hem erg vast. Hoe kan dat?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zo hoort boterkoek te zijn. Lekker stevig en smeuïg.

  10. Daniëlle schreef:

    Hier ga je toch gelijk van kwijlen… lekker zeg!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Staat het al op je baklijst? 😀

  11. Angélique schreef:

    Net gemaakt, smaakt heerlijk😋

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha top, geniet ervan!

  12. Suzanne van Barneveld schreef:

    OMG 😱 Dit is zo bizar lekker!!!😋 Dank je wel voor dit geweldige recept ❤️

    1. Laura's Bakery schreef:

      Jaaa wat leuk dat je zo enthousiast bent over de boterkoek Suzanne, ben ik zelf ook trouwens :p

  13. Vivian schreef:

    Hoe hou ik hem een beetje “vettig” en niet dat hij snel uitdroogt als het waren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Niet aansnijden wat je niet op gaat eten! En goed luchtdicht verpakken in vershoudfolie.

  14. ingrid schreef:

    ik bestel de kleine karamelblokjes on line bij de notenshop.
    net als bakvaste chocolade druppels, melk en puur en aardbeichocolade. en prima noten.
    ze hebben overigens een heel ruim assortiment.
    zelf klein snijden zal vast goedkoper zijn, maar deze mini blokjes zijn prima, ook als decoratie.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goede tip Ingrid! De Notenshop is fijn inderdaad 🙂

  15. C. C. schreef:

    Gemaakt met 100gr suiker en was zeker zoet genoeg! Ik heb Werther’s original soft caramels in stukjes gesneden. Heerlijk!

      1. Michelle schreef:

        Hoi,
        waar koop je de karamelblokjes? Hier in de supermarkt zijn ze niet te vinden. Ik las wel dat je ze bij een notenshop kan kopen?

        Groetjes

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ik kan die grotere blokken wel in de supermarkt vinden en die kleintjes zijn inderdaad o.a. op de website van de Notenshop te bestellen.

  16. Michelle van der Raaf schreef:

    Oh men dit smaakt echt precies naar ijzerkoekjes! I love it!!!
    Maar ik heb m wel een kwartier langer gebakken en nog was ie nét iets te rauw (niet erg natuurlijk).

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha mooizo! En het verschilt altijd een beetje per oven, goed dat je er zelf op hebt gelet.

  17. Kristina schreef:

    Hij is heerlijk. Onderkant was na 30minuten nog niet gaar. En bij mij was hij ook zoooo vet! Hoe kan dat?

    1. Laura's Bakery schreef:

      In principe is een boterkoek eigenlijk ook net niet gaar, dat is het idee van een boterkoek. En dat vette komt natuurlijk van de grote hoeveelheid boter, maar je hoort er geen last van te hebben. Misschien is de temperatuur van je oven niet helemaal goed?

  18. Els schreef:

    Deze heerlijke boterkoek voor zondag gemaakt. Wat is hij heerlijk!
    Maar goed dat ik gelijk een deel in de vriezer gedaan heb, anders was hij gelijk opgegaan.
    🙂
    De kinderen vroegen gelijk wanneer ik hem nog eens ging maken!
    Dank voor je recept.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk Els! En slim om het in te vriezen, dan kun je ze snel weer verrassen.

  19. Jenny schreef:

    Heerlijk, vind alleen de kaneel iets te overheersend.
    Zou ik halveren of wellicht zelfs weg laten

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kun je natuurlijk altijd zelf aanpassen. Ik vind het zelf zo erg lekken en anders zou het ook niet echt meer een stroopwafelboterkoek zijn.

  20. Lieke schreef:

    Oh my dit is echt zoooooo lekker!! Ik heb al veel van jouw recepten gemaakt
    maar deze is echt meteen onze grootse favoriet haha Mijn vriend houdt van stroopwafel en van boterkoek dus dit moest ik natuurlijk maken. Ik kan je zeggen hij stond met moeite een stukje af aan mijn vader en mijn idee om in te vriezen was ook niet nodig wat hem betreft 😂 ik ga hem dit weekend dus nogmaals maken voor de visite. Dankjewel!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha superleuk! Geniet ervan!

  21. Jeanette schreef:

    Je kan met de Vlaardingse ijzerkoekjes mix (van de molen in Vlaardingen) ook ijzerkoekjes boterkoek maken. Dan voeg je aan de mix nog extra boter toe. Heerlijk.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is leuk om te weten 😀

  22. Diana schreef:

    Deze boterkoek…..omg! Zo gruwelijk lekker! Deze ga ik echt vaker maken.

  23. MS schreef:

    Wij bakten vandaag een glutenvrije variant en die is GELUKT! Heel blij mee!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat goed! Met glutenvrije bloem en stroopwafels dus?

  24. Petra schreef:

    Ik heb geen karamelblokjes in huis maar wel karamelsaus, kan ik dat ook gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou het kunnen proberen! Er doorheen swirlen als dat gaat?

  25. Renske schreef:

    Hoi Laura,
    De boterkoek staat nu in de oven en ruikt heerlijk! Na een half uur op 175°C hetelucht (kon de functie boven- en onderwarmte niet vinden) haalde ik de boterkoek er uit, maar er druppelde heel veel boter uit de onderkant en de koek zelf was nog vloeibaar, niet vast in elk geval….
    Wat doe ik verkeerd?

    Groetjes Renske

    1. Laura's Bakery schreef:

      Boterkoek hoort ook nog drillerig uit de oven te komen. Het is immers heel veel boter die vloeibaar wordt in de oven en daarna nog op moet stijven. Daarom maak ik boterkoek altijd het liefst de dag van tevoren. Waarschijnlijk was er dus niks mis met je boterkoek!

  26. Karien schreef:

    En als ik het beslag in een minimuffin vorm giet. Moet ik dan de oventijd aanpassen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Absoluut. Ik durf ook niet te zeggen hoeveel korter het dan moet. Laat je even weten of het lukt en hoe lang je ze gebakken hebt?

      1. Karien schreef:

        Ja zal ik doen!

        1. Karien schreef:

          25 min gebakken. Net iets te lang. Ik opteer voor 23 min. Want bij 20 min nog vloeibaar. Wel echt maar voor de helft vullen de vormpjes. Bij mij zojuist een beetje bol/ overstroomd

          1. Laura's Bakery schreef:

            Hij is ook nog redelijk vloeibaar als ‘ie uit de oven komt. Na een paar uur of een nacht opstijven is de boterkoek perfect! Maar het verschilt nu eenmaal ook per oven.

          2. Karien schreef:

            Nou inderdaad.. een dag latet geproefd en echt hard. Dat ken ik niet van de gewone boterkoek vorm. Dus toch 20 min maar bakken

  27. Jillie schreef:

    Hoi Laura ik heb een vraag kan ik de stroopwafel/boterkoek ook in de heteluchtverwarming bakken en zo ja welke temperatuur?
    Dankjewel alvast!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker! 10% – 20% lagere temperatuur dan in het recept aangegeven.

      1. Hillie schreef:

        Hij was te erg lekker!!!!!!!!!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Haha dat hoor ik graag!!

  28. Gerdien schreef:

    Hoi Laura,

    deze week 2 keer gemaakt, 1 keer om te trakteren voor collega’s en die vonden ‘em gruwelijk lekker, haha, nu nog een keer voor vanavond, de helft van alles genomen.
    Dit wordt een blijvertje!!

    Via mijn zus deze site ontdekt, zulke lekkere recepten, dankjewel!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Super Gerdien! Geniet ervan!

  29. Annelies schreef:

    He Laura.

    Is het ook mogelijk om de bloem te vervangen door zelf rijzend bakmeel?
    Krijg op dit moment geen bloem te pakken maar heb nog wel een zakje zelf rijzend bakmeel staan.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het kan in principe, maar dan heb je het risico dat het minder een boterkoekstructuur zal hebben (omdat het gaat rijzen en dat is niet de bedoeling bij boterkoek).

      1. Annelies schreef:

        Was super goed gelukt! Veel lovende reacties op gehad😄

  30. Nienke schreef:

    Wat is dit waanzinnig lekker zeg! Uit de oven leek de koek niet helemaal gaar, maar nadat ‘ie volledig afgekoeld was bleek de koek juist perfect. Zacht, romig, zoet. Hij viel bij mijn familie ook zeker in de smaak. Twee dagen en hij was op!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt inderdaad, daar moet je even aan wennen als je net boterkoek maakt, maar gelukkig heb je de boterkoek niet langer in de oven gezet!

  31. Majorie schreef:

    Hij staat nu in de oven,
    Ik ben zeer benieuwd. Ik heb hem ook gemaakt met lonka blokjes (ik kon de zak nog maar net redden van mijn man haha)
    Leuke variatie op de traditionele boterkoek.

  32. Helena schreef:

    Ik heb alleen maar een vorm van 23×23 en niet 20×20, is dat een probleem voor de baktijd of kan ik gewoon zelfde hoeveelheid ingrediënten en baktijd aanhouden?

    1. Bertine schreef:

      Ik heb hem zojuist in een 24 cm. springvorm gehad. Baktijd beoordeeld op de bovenkant. Ongeveer 7 minuten langer gedaan, maar dat is ook oven afhankelijk. Hij is wel erg lekker!!

      1. Laura's Bakery schreef:

        Was het nog wel echt een smeuïge boterkoek op deze manier?

    2. Laura's Bakery schreef:

      Je krijgt dan een hele platte boterkoek bij het gebruik van dezelfde ingrediënten, dat lijkt me niet de bedoeling. Hier kun je het omrekenen: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/ (iets langere oventijd, max 5 min denk ik)

      1. Helena schreef:

        Oke het viel opzich mee hoe plat hij was, gewoon wat grotere stukken snijden.

        Heb hem 25 min in de oven gehad en hij was heerlijk.

        1. Bertine schreef:

          Het is een zoete lekkernij, en lekker botervet😂, dus heb het bescheiden gehouden qua stukjes. Maar de hoogte was overeenkomend met die uit de supermarkt.

  33. Rianne schreef:

    Oke ik ga nu een hele domme vraag stellen maar ik ga het toch doen; ik heb een vierkante vorm van 30 x 20 dus te groot.
    Kan ik hem wel in een 20 cm of 24 cm springvorm bakken?
    Kga zo beginnen maar ik weet niet dus niet of een springvorm kan.
    Het wordt me ook niet helemaal duidelijk in de antwoorden hierboven.
    Hoor het graag!

    1. Rianne schreef:

      Ow zie je wel het was toch een stomme vraag haha, staat wèl gewoon in de beschrijving.
      Maar bedankt hoor Bertine ik ga lekker aan de slag!

  34. Bertine schreef:

    Hoi Rianne,

    Ik had hem gewoon in een springvorm van 24 cm. Mooie maat! Niks mis mee..
    Succes hoor.

  35. Chris10 schreef:

    Deze gemaakt uit het kinderbakboek, echt zo waanzinnig lekker! De kinderen vonden het echt de allerlekkerste boterkoek ever!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Whoooo 😀 veel bakplezier nog samen!

  36. Iris schreef:

    Van het weekend gemaakt om te trakteren op m’n werk. Wat een succes! Drie collega’s net het recept gegeven 🙂 Ik kon geen kleine blokjes karamel vinden, dus heb ik karamelblokken van Lonka in kleine stukjes gesneden. Ging erg goed!

    Ga ik zeker maken!

    1. Iris schreef:

      Ga ik vaker maken 🙂

      Recept gehaald uit het kinderkookboek. Super mooi aanvulling op de andere 3 boeken 🙂

    2. Laura's Bakery schreef:

      Dat werkt inderdaad net zo goed. En superleuk van de boeken!!

  37. Laura schreef:

    Deze klinkt echt goddelijk, ga hem dit weekend maken!
    Misschien een hele domme vraag, maar is de boter op kamertemperatuur of koud?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als het niet vermeld staat kun je er altijd van uitgaan dat het op kamertemperatuur is.

  38. Jen schreef:

    Ik heb deze ingevroren en wil hem van de week eten. Heb je nog tips voor het ontdooien? Ben bang dat hij dat nattig wordt door condens.

    Heb hem nog niet geproefd, maar die lucht, hmmm heerlijk!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik haalt het zelf altijd gewoon in één keer uit de vriezer, geen specifieke tips. Geniet ervan!

  39. Annemieke schreef:

    Hoe groot zijn de in hele kleine stukjes gesneden stroopwafels? Net zoiets als de kleine karamelblokjes die je kan kopen? Zeg 4*4*4 mm?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt inderdaad! Het komt niet heel nauw.

  40. Annemieke schreef:

    Ik had de dubbele hoeveelheid gemaakt en in een groot breed bakblik gedaan. Gezien de eerdere opmerkingen over het niet te lang in de oven doen en aangezien het deeg een normale hoogte had, heb ik het 25 min gebakken. Daarna nog 5 min omdat hij zo licht van kleur bleef. Met dit warme weer lukte het niet om m te laten afkoelen op het aanrecht ;-). Na een paar uur in de koelkast net een stukje geproefd. Het is erg zoet, smaakt naar kaneel en is wel lekker chewy. Denk toch dat ik het qua kleur en smaak wat langer had kunnen bakken. Benieuwd naar hoe het na een e nacht opstijven in de koelkast smaakt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Vaak is boterkoek na een nacht nóg lekkerder! En je hoeft het niet in de koelkast te bewaren trouwens. Geniet ervan!

      1. Annemieke schreef:

        Met deze hitte nog maar even wel 😉
        Het smaakt een beetje als cookie dough.
        Volgende keer hoeveelheid volgens recept, benieuwd of ie dan wat donkerder kleurt, zoals op jouw foto, en smaakt.
        Die karamelblokjes maken het lekker chewy.

  41. Tim schreef:

    Lieve Laura. Ik ga dit recept vandaag bakken met mijn kinderen.Volgens alle reacties is het goddelijk dus we gaan het zien

    1. Laura's Bakery schreef:

      Geniet ervan! Hoor graag jullie mening ook 😀

  42. Ingrid schreef:

    Wat een heerlijk recept. Deze stond al even op m’n lijstje om te maken. Een makkelijk recept en het resultaat is heerlijk. Zo heb je snel wat lekkers in huis. Dankjewel!

  43. Celine schreef:

    Kan je ook karamel stroop gebruiken in plaats van karamel blokjes?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat is echt anders.

  44. Kaatje schreef:

    Heerlijk echt een aanrader! Onze 4 jarige zoon zei: ‘wat kunt u lekker bakken mama’!

  45. Irma schreef:

    Kan deze “boterkoek” ook gewoon in een boterkoekvorm van 23 cm gebakken worden op dezelfde temperatuur en baktijd?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me geen probleem.

  46. Ingrid schreef:

    Wat is deze super lekker! Dank je wel, echt genoten. Deze gaat in mijn ‘receptenboek’ en maak ik zeker nog meerdere keren!

  47. Luc schreef:

    Hoi Laura,
    Wat betekend een “half ei(m)” ?
    Moet bij dit recept de boter gesmolten worden?

    1. cathalijne schreef:

      Ik denk eerder het ei klutsen in een klein schaaltje en dan de helft ervan gebruiken voor het één en de andere helft voor het bestrijken

  48. Larissa schreef:

    Ik heb deze boterkoek gisteren voor de 2e keer gemaakt, deze boterkoek is echt waanzinnig lekker!

  49. Karina schreef:

    Ik heb net de boterkoek gebakken voor Moederdag. Het ruikt zó lekker dat ik er vast niet af kan blijven tot morgen. Bedankt voor het recept.

  50. Helen schreef:

    Al vele keren gemaakt en hij blijft verrukkelijk!!

  51. Bert Keijl schreef:

    Zojuist voor het eerst hier in Brazilië uit de oven gekomen en staat nu op tafel af te koelen. Erg benieuwd hoe die straks smaakt! Heb m met mascave suiker gebakken, dus hij is wat donker van kleur. Maar dat mag de smaak niet drukken, zou ik zeggen.

  52. D VH schreef:

    Toen ik het deeg moest kneden was dit erg plakkerig, hoort dit?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan kloppen. Je kan het beste een keukenmachine gebruiken om het te mixen of je handen even bedekken met wat bloem. Op deze manier plakt het bijvoorbeeld niet aan je handen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *