Met dit recept maak je de lekkerste gevulde koeken helemaal zelf. Ze zijn niet moeilijk om te maken en in een handomdraai geniet je thuis van zelfgemaakte gevulde koeken.
Gevulde koeken maken
De gevulde koek is zo’n typisch Nederlandse koek, die moet je gewoon eens in je eigen keuken proberen te maken. De koeken bestaan uit een lekker roomboterdeeg met een smeuïge vulling van amandelspijs. Ze worden in ronde vorm gemaakt en meestal worden er vlak voordat de koeken de oven in gaan nog enkele garneeramandelen bovenop gedrukt.
BAKTIP: Om de ronde deeglapjes voor de koeken uit te steken gebruik ik deze 12-delige set van koekuitstekers. Daarmee zou je de koeken eigenlijk in elke grootte naar keuze kunnen maken.
Koeken met amandelspijs
Bij het maken van gevulde koeken kun je het jezelf zo makkelijk maken als je wilt. Je kunt de koeken met kant-en-klaar amandelspijs maken, of je maakt je amandelspijs helemaal zelf. Amandelspijs bestaat uit suiker, amandelmeel, een beetje ei en wat citroenrasp en is hartstikke makkelijk om te maken, maar je moet er wel rekening mee houden dat je amandelspijs idealiter nog even moet rusten in de koelkast.
Amandelspijs is een onmisbaar ingrediënt van gevulde koeken, dus als je daar van houdt neem dan zeker eens een kijkje tussen al mijn recepten met amandelspijs.
Die gevulde koeken moeten wel beter gestreken worden met ei. Zit totaal geen glans op.
Die zat er wel degelijk, al is dat op de foto misschien niet heel goed te zien. Je bent natuurlijk vrij om er zelf meer op te smeren.
De mijne zijn enorm uitgelopen, bijna vierkante gevulde koeken. Langer koelen dan het halve uur dat ik had gedaan? Maar wel zalig!!
Heb je misschien hele zachte boter gebruikt? Ik gebruik altijd ongezouten roomboter (stevige)
Ja, ongezouten, ik dacht hard genoeg. Ik zal er op letten de volgende keer. Maar goed, ik heb niemand horen klagen 🙂
Ze zijn erg lekker geworden! Alleen bij het uitrollen van het deeg had ik problemen: omdat het in de koelkast had gelegen was het natuurlijk erg hard. Toen ik het wilde uitrollen, kruimelde het helemaal. Terwijl het een mooi stevig deeg was toen ik het in de koelkast deed. Wat kan ik een volgende keer doen om dit te voorkomen?
Even op temperatuur laten komen zodat het wel uit te rollen is.
Bedankt voor al je fijne recepten!! Alles wat ik tot dusver heb gemaakt is geweldig goed gelukt en heel goed in de smaak gevallen!
Beste Laura,
Ik heb dit recept ook uitgeprobeerd. De gevulde koeken waren verrukkelijk!! Ik heb wel een klein vraagje… mijn amandelspijs was heel hard. Ik heb de link vanuit dit recept gebruikt, de rasp van 1/4 citroen en 3/4 ei toevoegd (het was eerst een beetje kruimelig dus ik voegde iets meer ei toe). Ik heb het 2 dagen laten rusten in de koelkast. Heb ik misschien te veel ei gebruikt of het te lang in de koelkast gelegd? Ik hoor graag tips van u.
Mvg,
Kim
Misschien dat het even op temperatuur moest komen.
Hoi Laura, wat is dit een heerlijk recept! Zou ik het deeg ook in kunnen vriezen?
Zeker!
Hoi laura, kan je gevude koeken ook voorbakken en daarna invriezen? Hoelang voorbakken?
Ank.
Ik zou ze eerder rauw invriezen of volledig afgebakken.
Gevulde koeken (recept 1 van 10/07/2011) zijn toch ook 2 plakjes met vulling tussen? Of zijn de “onechte” gevulde koeken nog een ander recept 🙂 ?
Om er 28 rondjes uit te krijgen moet je het toch een stuk dunner rollen dan 5 mm was mijn ervaring, misschien 2 à 3 mm.
Groeten en bedankt voor je recept.
Het gaat erom welk deeg je gebruikte voor de twee plakjes, dat maakt of het “echte” gevulde koeken zijn (volgens officieel recept) of niet.
Alles precies gevolgd volgens het recept, helaas zijn de koeken erg uitgelopen. Heb je een tip wat ik anders kan doen? Ook ongezouten roomboter gebruikt wat uit de koelkast komt.
Dit artikel kan je verder helpen! https://www.laurasbakery.nl/voorkomen-dat-koekjes-uitlopen/
Hoi hoi mijn koeken zijn enorm uitgelopen kan dit misschien komen omdat ik de boter op kamertemperatuur had? .
Vr gr
In principe niet, hier vind je wat meer info over mogelijke oorzaken: https://www.laurasbakery.nl/voorkomen-dat-koekjes-uitlopen/