Met dit recept maak je de lekkerste gevulde koeken helemaal zelf. Ze zijn niet moeilijk om te maken en in een handomdraai geniet je thuis van zelfgemaakte gevulde koeken.

Gevulde koeken maken

De gevulde koek is zo’n typisch Nederlandse koek, die moet je gewoon eens in je eigen keuken proberen te maken. De koeken bestaan uit een lekker roomboterdeeg met een smeuïge vulling van amandelspijs. Ze worden in ronde vorm gemaakt en meestal worden er vlak voordat de koeken de oven in gaan nog enkele garneeramandelen bovenop gedrukt.

BAKTIP: Om de ronde deeglapjes voor de koeken uit te steken gebruik ik deze 12-delige set van koekuitstekers. Daarmee zou je de koeken eigenlijk in elke grootte naar keuze kunnen maken.

Koeken met amandelspijs

Bij het maken van gevulde koeken kun je het jezelf zo makkelijk maken als je wilt. Je kunt de koeken met kant-en-klaar amandelspijs maken, of je maakt je amandelspijs helemaal zelf. Amandelspijs bestaat uit suiker, amandelmeel, een beetje ei en wat citroenrasp en is hartstikke makkelijk om te maken, maar je moet er wel rekening mee houden dat je amandelspijs idealiter nog even moet rusten in de koelkast.

Amandelspijs is een onmisbaar ingrediënt van gevulde koeken, dus als je daar van houdt neem dan zeker eens een kijkje tussen al mijn recepten met amandelspijs.

Gevulde koek

50X Koekjes

Makkelijke recepten voor 50 heerlijke koekjes. Maak zelf klassiekers als stroopwafels en gevulde koeken. Of kies voor de mateloos populaire en ontzettend lekkere chocolate chip cookies. Naast 50 overheerlijke recepten leer je ook meer over het bakken van koekjes zelf. Van de werking van ingrediënten tot op maat gemaakte tips voor ieder recept. 

Bestel hier!

Afbeelding

Gevulde koek in een ander jasje

Ik ben zo gek op de gevulde koek dat ik in de tussentijd al vele recepten heb gemaakt die op deze geliefde roomboterkoeken met amandelspijs lijken, maar toch net even anders verpakt zijn. Mijn favorieten:

En als je rondo’s zegt, dan zeg je natuurlijk ook kano’s. Het klassieke recept voor kano’s vind je terug in mijn 50x Koekjes Bakboek, net zoals een fantastisch lekker recept voor appel-kruimel rondo’s.

Roomboter gevulde koek

Gevulde koeken bakken

Kan ik de amandelspijs vervangen?

Voor mij zijn gevulde koeken onlosmakelijk verbonden met amandelspijs, maar als je een allergie hebt, snap ik dat je het graag wil vervangen door iets wat er het meest bij in de buurt komt qua smaak. Ik ontwikkelde speciaal daarvoor een recept voor kokosspijs, wat 1:1 gebruikt kan worden ter vervanging van amandelspijs. Een tweede optie is om de koeken te vullen met stukjes appel of peer, in plaats van met amandelspijs, zoals ik deed in de gevulde appelkoeken.

Na het koelen kan ik mijn deeg niet uitrollen.

Laat je koekdeeg na het koelen eerst even op temperatuur komen of probeer het met de hand alvast wat zachter en soepeler te kneden. Rol het daarna uit zoals in het recept omschreven staat. Mijn tips voor hoe je handig en snel deeg kunt laten koelen (en ook weer op temperatuur laat komen) lees je hier.

Kan ik de gevulde koeken ook invriezen?

Dat kan zeker! Qua invriezen vind ik dit de beste opties:

  • De gevulde koeken ongebakken invriezen
  • De gevulde koeken gebakken invriezen

In het geval van ongebakken koeken zou ik er wel een bakpapiertje tussen leggen, zodat ze niet aan elkaar vast kunnen plakken. Laat de koeken 24 uur voordat je ze wil afbakken ontdooien in de koelkast en bak vervolgens af zoals het recept omschrijft.

Kan ik de koeken ook groter of kleiner maken?

Je kunt ze zo groot of klein maken als je zelf wil. In principe kun je er zelfs een gevulde plaatkoek van bakken, zoals bij gevuld speculaas!

Ik gebruik een 12-delige set van koekuitstekers om de ronde deeglapjes voor de koeken uit te steken. Daarmee kun je voor verschillende groottes kiezen. Hou er wel rekening mee dat kleine koeken iets korter moeten bakken en grote koeken iets langer, dat kun je zelf het beste testen.

Voor de oplettende lezer

Wie als eens tussen de koekrecepten op het blog heeft zitten zoeken kwam toen al een soortgelijk gevulde koek recept tegen. En wie dan mijn tweede boek op de plank heeft staan en goed heeft opgelet kon zien dat daar een ander recept voor gevulde koeken in staat. En dat klopt. Het recept dat ik jaren geleden deelde vind ik nog steeds fantastisch lekker, maar het zijn geen échte gevulde koeken. De koeken die in mijn boek staan wel. Omdat in een koekjesweek met allerlei klassiekers de gevulde koeken niet mogen ontbreken, deel ik met jullie het recept voor de enige echte gevulde koeken.

Gevulde koeken invriezen

Gevulde koek met amandelen

 

Gevulde koeken recept

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 8 stemmen

Gevulde koeken recept

Gevulde koeken zijn nog veel lekkerder als je ze zelf maakt. Daarom vind je hier het recept voor de echte klassieke gevulde koeken.
Porties: 14 stuks

Ingrediënten

Deeg

  • 350 gram bloem
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • snuf zout
  • rasp van 1 citroen
  • 250 gram ongezouten roomboter

Vulling en decoratie

  • 250 gram amandelspijs (volgens recept)
  • 1 ei (M) (helft voor vulling, rest voor bestrijken)
  • amandelen

Benodigdheden

Instructies

  • Meng in een kom bloem, basterdsuiker, zout en citroenrasp goed door elkaar. Voeg de boter in blokjes toe en kneed tot een stevig deeg. Verpak het deeg in folie en laat het een half uur tot een uur rusten in de koelkast.
  • Ondertussen bereid je de vulling voor. Kluts het ei en voeg de helft ervan toe aan het spijs, kneed door elkaar zodat het soepel wordt.
  • Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 5 mm. Steek met een uitsteker (8-9 cm in doorsnede) 28 rondjes uit.
  • Leg de helft van de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de spijsvulling over deze stukjes deeg, houd hierbij de randen vrij. Leg de overige lapjes deeg over de vulling heen, druk de randen zachtjes aan.
  • Bestrijk de koeken met het overgebleven ei, druk een aantal amandelen in de koeken en smeer ook deze in met ei.
  • Bak de gevulde koeken in 12-14 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Laat de koeken een paar minuten op de bakplaat afkoelen zodat ze steviger worden. Verplaats ze daarna naar een rooster om helemaal af te koelen.
Bewaren

De koeken bewaar je in een trommel, hier blijven ze ongeveer een week goed. Invriezen kan ook, goed luchtdicht verpakt tot drie maanden houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

20 reacties

  1. Esther schreef:

    Die gevulde koeken moeten wel beter gestreken worden met ei. Zit totaal geen glans op.

    1. Laura Kieft schreef:

      Die zat er wel degelijk, al is dat op de foto misschien niet heel goed te zien. Je bent natuurlijk vrij om er zelf meer op te smeren.

  2. Annemiek schreef:

    De mijne zijn enorm uitgelopen, bijna vierkante gevulde koeken. Langer koelen dan het halve uur dat ik had gedaan? Maar wel zalig!!

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb je misschien hele zachte boter gebruikt? Ik gebruik altijd ongezouten roomboter (stevige)

      1. Annemiek schreef:

        Ja, ongezouten, ik dacht hard genoeg. Ik zal er op letten de volgende keer. Maar goed, ik heb niemand horen klagen 🙂

  3. Ingrid schreef:

    Ze zijn erg lekker geworden! Alleen bij het uitrollen van het deeg had ik problemen: omdat het in de koelkast had gelegen was het natuurlijk erg hard. Toen ik het wilde uitrollen, kruimelde het helemaal. Terwijl het een mooi stevig deeg was toen ik het in de koelkast deed. Wat kan ik een volgende keer doen om dit te voorkomen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Even op temperatuur laten komen zodat het wel uit te rollen is.

  4. Anoniem schreef:

    Bedankt voor al je fijne recepten!! Alles wat ik tot dusver heb gemaakt is geweldig goed gelukt en heel goed in de smaak gevallen!

  5. Kim schreef:

    Beste Laura,
    Ik heb dit recept ook uitgeprobeerd. De gevulde koeken waren verrukkelijk!! Ik heb wel een klein vraagje… mijn amandelspijs was heel hard. Ik heb de link vanuit dit recept gebruikt, de rasp van 1/4 citroen en 3/4 ei toevoegd (het was eerst een beetje kruimelig dus ik voegde iets meer ei toe). Ik heb het 2 dagen laten rusten in de koelkast. Heb ik misschien te veel ei gebruikt of het te lang in de koelkast gelegd? Ik hoor graag tips van u.

    Mvg,
    Kim

    1. Laura Kieft schreef:

      Misschien dat het even op temperatuur moest komen.

  6. Kelly schreef:

    Hoi Laura, wat is dit een heerlijk recept! Zou ik het deeg ook in kunnen vriezen?

  7. Ank van Eeden schreef:

    Hoi laura, kan je gevude koeken ook voorbakken en daarna invriezen? Hoelang voorbakken?
    Ank.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou ze eerder rauw invriezen of volledig afgebakken.

  8. Matthias schreef:

    Gevulde koeken (recept 1 van 10/07/2011) zijn toch ook 2 plakjes met vulling tussen? Of zijn de “onechte” gevulde koeken nog een ander recept 🙂 ?

    Om er 28 rondjes uit te krijgen moet je het toch een stuk dunner rollen dan 5 mm was mijn ervaring, misschien 2 à 3 mm.

    Groeten en bedankt voor je recept.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het gaat erom welk deeg je gebruikte voor de twee plakjes, dat maakt of het “echte” gevulde koeken zijn (volgens officieel recept) of niet.

  9. Lisette schreef:

    Alles precies gevolgd volgens het recept, helaas zijn de koeken erg uitgelopen. Heb je een tip wat ik anders kan doen? Ook ongezouten roomboter gebruikt wat uit de koelkast komt.

  10. Samantha schreef:

    Hoi hoi mijn koeken zijn enorm uitgelopen kan dit misschien komen omdat ik de boter op kamertemperatuur had? .

    Vr gr

    1. Laura's Bakery schreef:

      In principe niet, hier vind je wat meer info over mogelijke oorzaken: https://www.laurasbakery.nl/voorkomen-dat-koekjes-uitlopen/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept