Soesjes maken

Gepost: 2 februari 2014 Laatst bewerkt: 8 maart 2024
Soesjes maken

Dit basisrecept om zelf soesjes te maken is ideaal voor het maken van allerlei lekkers. Van slagroom soesjes en tompouce soesjes, tot een indrukwekkende croquembouche. Ik deel het basisrecept met je én de nodige variaties.

Soesjes maken (soezendeeg)

Veel mensen denken dat soesjes maken maar lastig en ingewikkeld is. In werkelijkheid valt dit reuze mee en moet je vooral even weten hoe het recept in elkaar zit. Soezendeeg wordt namelijk gekookt (of ‘gegaard’) op een hittebron, waarna je de eieren tot slot aan het deeg toevoegt en er een glanzend geheel ontstaat.

Het belangrijkste is natuurlijk een goed recept (lees het van tevoren goed door) en een paar flinke spierballen als je de eieren door het soezendeeg roert. En heb je die (nog) niet, dan kan een mixer je zeker uit de brand helpen. Soezendeeg is best stevig en dat ga je na een poosje in je armen voelen.

Slagroomsoesjes

Omdat dit recept een basisrecept is voor de soes zelf (en dus niet voor de vulling), leg ik je in onderstaand recept niet uit hoe je ze moet vullen. Maar er staat natuurlijk al wel een recept op Laura’s Bakery voor de o zo populaire slagroomsoesjes.

basisrecept soesjes-1a

Meer lekkere soesjesrecepten

Met soesjes kun je alle kanten op. Zoals gezegd kun je ze eenvoudig vullen met slagroom, altijd lekker. Ook is het een optie om te kiezen voor banketbakkersroom, dat is een zwaardere vulling dan slagroom maar ongelofelijk lekker. De gulden middenweg is om te kiezen voor Zwitserse room, dat is een combinatie tussen slagroom en banketbakkersroom.

Maar er zijn veel meer opties. Wat dacht je van een hartig soesje met avocado en kip? Of bouw de soesjes tot een spectaculaire soesjestoren, zoals een croquembouche.

Van taart tot soezen

Ook heb ik een aantal bijzondere soesjes ontwikkeld die geïnspireerd waren door een ander baksel:

Of gebruik dit basisrecept voor soezen om ze in een andere vorm te spuiten, zoals voor een Bossche bol of bananen eclairs. De keuze is reuze en het resultaat erg lekker.

tompouce soesjes

Monchou taart soesjes

Soezen maken: tips

Kun je soezendeeg bewaren?

Ik heb dit zelf nog niet eerder gedaan, maar ik heb gelezen dat het moet kunnen. Bewaar het bijvoorbeeld in een goed afgesloten spuitzak in de koelkast.

Help mijn soesjes rijzen niet in de oven!

Dan heeft het soezendeeg waarschijnlijk onvoldoende (te kort) gegaard op het vuur.

Hoe weet ik wanneer mijn soezen gaar zijn?

Ze zijn gaar als ze een egaal goudbruine kleur hebben. Ze voelen stevig en luchtig aan en laten gemakkelijk los van de bakplaat. Open de oven nooit tijdens het bakken, want dan zullen ze instorten.

Help mijn soesjes zakken in na het bakken!

Dan waren ze helaas nog niet gaar. Als ze gaar zijn hebben ze in ieder geval een volledig goudbruine kleur. Soms blijven de plooien van de soesjes wat lichter, let erop dat deze ook goudbruin zijn (anders zakken ze op die plek in). Zie de tips hierboven om beter te kunnen herkennen wanneer soesjes gaar zijn en ze de oven uit kunnen.

Hoe kan het dat mijn soezen een gekke vorm krijgen?

Zorg ervoor dat je de soesjes gelijkmatig opspuit en dat je een eventueel puntje door het spuiten voorzichtig platdrukt. Hiermee voorkom je dat het puntje te donker bakt. Verder heb je niet altijd veel invloed op hoe de soesjes rijzen. Het kan soms ook te maken hebben met de luchtstromen in de oven, daarom bak ik het liefst op onder- bovenwarmte.

Mijn soezendeeg is te dun, hoe los ik dit op?

Soezendeeg moet garen in de pan op het vuur, daardoor wordt het steviger. Als je deeg te dun is, dan heeft het waarschijnlijk niet lang genoeg op de hittebron gestaan. Ook kan het zijn dat je teveel ei hebt toegevoegd; misschien waren de eieren aan de grote kant.

Het Basisbakboek 

Voor iedere thuisbakker die de basis van het bakken graag onder de knie wil krijgen heb ik Het Basisbakboek geschreven. Naast de ongeschreven bakregels en heel veel andere handige baktips, deel ik de belangrijkste (en lekkerste!) basisrecepten met je. Ook laat ik zien hoe je per basisrecept hier zelf mee aan de slag kunt om ermee te variëren. Met dit boek is bakken voor iedereen leuk en makkelijk!  

Bestel hier!

Afbeelding
soesjes maken stap voor stap

 

soesjes recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.44 van 44 stemmen

Soesjes recept

Dit basisrecept om soesjes te maken is ideaal voor het bakken van allerlei lekkers. Van klassieke slagroomsoesjes tot een heuse croquembouche.
Porties: 70 stuks

Ingrediënten

  • 250 gram water
  • 250 gram melk
  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram bloem
  • snuf zout
  • 10 eieren (M)

Benodigdheden

Instructies

  • Doe water, melk en boter in een pannetje en breng aan de kook. Zodra het kookt haal je de pan van het vuur.
  • Roer de gezeefde bloem en het zout met een garde door het mengsel. Zet het pannetje weer op een laag vuur om de massa goed gaar te maken. Dit duurt enkele minuten. Het moet een droge bal worden die loslaat van de bodem. De bodem kan licht aanbakken tussendoor, dus roer dit met een spatel goed door.
  • Haal de pan van het vuur en hevel het soezendeeg over in een beslagkom. Voeg daarna de eieren stuk voor stuk toe terwijl je dit met de spatel door blijft roeren. Werk vrij vlot door zodat het ei niet de kans krijgt om te stollen.
  • Als je het zwaar vindt, zou je dit ook met een handmixer kunnen doen op de laagste stand. Het resultaat moet een mooi glanzend soezendeeg zijn.
  • Vul een stevige spuitzak met gladde spuitmond met het soezendeeg en spuit de soesjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Als er puntje bovenop zit, kun je je vinger natmaken met wat water om deze plat te drukken.
  • Bak de soezen in 15-20 minuten gaar en goudbruin op 200 °C (boven- en onderwarmte).
Bewaren

Lege soezen zijn 2-3 dagen houdbaar buiten de koelkast. Verpak ze goed, anders drogen ze uit. Als ze eenmaal gevuld zijn bewaar je ze in de koelkast. Hou hierbij het bewaaradvies van de vulling aan.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

132 reacties

  1. Maaike schreef:

    Dat vullen lijkt me zo lastig, haha.

  2. Tabitha schreef:

    Soesjes bakken heb ik als kind al geleerd (ca. 35 jaar geleden) en vond (en vind) ik altijd superleuk om te doen. In het recept dat ik al die jaren al gebruik zit geen melk, ik gebruik alleen water en dat werkt ook prima. Mijn verhoudingen zijn 100 gr. bloem, 2 dl. water, 100 gr. roomboter en 4 eieren.

    Kan handig zijn voor mensen die geen melk kunnen of mogen, zo kun je toch soesjes bakken!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goed om te weten dat het ook met water kan, zeker handig als je geen melk mag hebben. Bedankt voor de tip! 🙂

      1. jan schreef:

        melkvrij is ook zonder boter!

        1. Laura schreef:

          Boter kun je dan vervangen door plantaardige margarine.

      2. Meg schreef:

        Als je ze terug zet in de oven na het prikken van een gaatje, leg je ze dan op hun kop? Als ze op hun gaatje staan, lijkt me dat het dicht drukt?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat hoeft niet per se.

  3. Trudy schreef:

    Lekker! En wat zijn ze mooi goudbruin, super.

  4. Carla schreef:

    Het ziet er heerlijk uit en een makkelijk recept!
    Maar waarom gebruik je de garde en geen mixer?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het begin van dit deeg gaat prima met een garde, daar is geen mixer voor nodig. Daarna gebruik je een pollepel omdat het beslag/deeg compact moet zijn en niet luchtig. Daarom gebruik je dus geen mixer.

  5. kübra schreef:

    Oeh, lekker! Laat je de soesjes eerst afkoelen voor je ze vult? En als je met banketbakkersroom aan de slag wil, moet die ook eerst afgekoeld zijn??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, de soesjes en de vulling moeten inderdaad afgekoeld zijn voordat je ze verwerkt. Anders zijn je soesjes nog te zacht.

  6. chroaz schreef:

    Ik heb al een paar keer soezenbeslag geprobeerd te maken.
    Maar telkens als ik de laatste twee eieren moet toevoegen, wordt mijn deeg te loperig. Waardoor ik ze niet kan spuiten op mijn bakplaat.
    Moet je het deeg eerst laten afkoelen of wat doe ik fout?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat voor maat eieren gebruik je? Dit recept is gebaseerd op medium eieren. als je te grote gebruikt wordt het inderdaad een dunner beslag. Het deeg moet wel warm zijn als je de eieren er doorheen roert. Mischien is het bloemmengsel nog niet dik genoeg. Het is lastig te zeggen waar het aan ligt omdat ik niet met je mee kan kijken in de keuken 😉 maar ik hoop dat je iets aan deze tips hebt.

  7. merve schreef:

    heei Laura
    je hebt echt een super blog complimenten
    ik had een vraagje
    waar koop jij je spuitzakken en hoeveel kosten die?
    liefs,
    Merve

  8. saartje schreef:

    het ziet er erg lekker uit.
    ik ga het een keer maken voor mijn ouders en zusje
    ik ben benieuwd hoe ze het vinden. 😉

  9. Bianca schreef:

    Hi,

    Moet het echt bloem zijn of zelfrijzend bakmeel?
    Las op een andere site dat ze anders niet rijzen.

    Wil ze komend weekend gaan maken voor de verjaardagstaart van onze zoon.

    Groetjes,
    Bianca

    1. Laura's Bakery schreef:

      het is echt bloem in dit recept. Door de eieren rijst het deeg ook al.

      1. chelsea schreef:

        kan het ook met zelfrijzend bakmeel?

      2. chelsea schreef:

        kan het ook met zelfrijzend bakmeel, en als je het met large eieren doet hoeveel eieren heb je dan nodig?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Nee, dit kan niet met zelfrijzend bakmeel. Voor large eieren kun je het best ze even wegen (zonder schaal). Een medium ei weegt zonder schaal zo’n 50 gram.

  10. Dennis schreef:

    Hoi,

    Wat moet ik doen om ervoor te zorgen dat ze stevig blijven en niet inzakken nadat ik ze uit de oven haal?

    Dennis

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als ze heel erg inzakken zijn ze misschien nog niet helemaal gaar, dan moet je ze wat langer bakken. Wat ik zelf ook altijd doe is een gaatje in de onderkant prikken als ze uit de oven komen, daarna zet je ze nog eventjes in de oven. Het vocht kan zo uit de soesjes waardoor ze steviger zijn en niet inzakken.

  11. Bianca schreef:

    Nou ik heb afgelopen vrijdag tot diep in de nacht soesjes staan maken. 😉 Mag niet klagen, het resultaat was prima zo voor een eerste keer!

    Het roeren ging niet zo heel geweldig toen het beslag op zijn stevigst was, dus heb de elektrische mixer er maar op gezet met de deeghaken. Dat ging prima! Werkte ook het fijnst om de eieren er goed doorheen te mixen in een rap tempo.

    Het enige dat ik wel mistte in dit recept was de grootte van de toefjes die je moet maken. Had geen idee hoever de soesjes zouden gaan uitzetten. Misschien een idee om dat er nog bij te vermelden.

    Ik heb nog wel even een andere vraag. Tijdens het bakken kreeg ik het idee dat het ook wel lekker zou zijn om ipv soezen, moorkoppen te gaan maken. Maar voordat ik daar aan begin wil ik nog even weten of de temperatuur van de oven dan omlaag moet? Wellicht dat ze anders wel erg donker worden, wil ik ze goed gaar krijgen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Voor moorkoppen zou ik de oven inderdaad wat lager zetten en de baktijd verlengen. Mochten ze nu al te bruin worden maar niet goed gaar zijn, dek dan de soezen af met aluminium folie. Dan garen ze wel door, maar worden ze niet bruiner. Wat maat betreft, ik maak ze meestal in de maat zoals je ze in de supermarkt koopt, het uiteindelijke soesje wordt dan wel iets groter natuurlijk.

      1. Eef schreef:

        Dag Laura, ik heb hier ook een vraagje over. Ik was op iets lagere temp begonnen omdat ik wist dat ze anders te donker worden. Maar nu zijn ze niet goed omhoog gekomen. Op hoge temperatuur bakken dan weet ik zeker dat ze zwart zijn na de aangegeven baktijd ?
        Maar als je tussendoor de oven opent om het aluminiumfolie erop te leggen zakken de soesjes dan niet in? Ik hoor het graag!

        1. Laura Kieft schreef:

          Bij soesjes zou ik tussendoor de oven niet openen inderdaad. De hogere temperatuur is nodig om ze (gelijk) goed te laten rijzen. Ik zou dus eerder de hogere temperatuur aanhouden en dan wellicht wat korter. Iedere oven is anders en het kan zijn dat jouw (soort) oven minder lang nodig heeft.

  12. Bianca schreef:

    De maat van de soesjes had ik ook inderdaad net zo groot bedacht als in de supermarkt. Maar de vraag is eigenlijk.. hoe groot moet je ze opspuiten om ze zo groot te krijgen. Dat zou je eventueel in je recept kunnen vermelden.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is een kwestie van proberen. Ik maak ze zelf altijd groter dus weet ook niet precies hoe groot ze moeten zijn om die uiteindelijke supermarkt maat te krijgen. Sowieso iets kleiner natuurlijk. Volgende keer misschien even proberen met verschillende groottes op de bakplaat om het uit te vogelen 🙂 Daarnaast hangt het ook maar net van je oven af hoeveel ze rijzen. De verschillen zullen niet groot zijn, maar uit elke oven zullen ze weer iets anders komen.

  13. renske schreef:

    Ik heb het samen met mijn vriendin geprobeerd maar het is heleeleeemaal mis gegaan alles wat mis kon gaan ging mis helaas hahah

  14. miranda schreef:

    ik ben ze nu aan het maken. Ze zien er goed opgepuft uit. Een paar zakten er in toen ik ze uit de oven haalde, dus ik heb ze meteen teruggezet voor een paar minuten met de oven uit. Dalijk de tweede portie maken, ik wil voor morgen profiteroles maken.

  15. miranda schreef:

    nou, er zijn er vijf van de veertien ingezakt. Nu de tweede portie van 14 erin, 20 min. want de eerdere waren niet helemaal gaar. Dan heb ik er te weinig voor morgen dus nog ff een portie deeg maken voor de derde ronde. Maar man, wat is dat makkelijk. Gewoon nog effe wat maken, alsof het niks is (is het ook :-))

  16. miranda schreef:

    zo, portie drie is gelukt. Vier zit nu in de oven, ik kan genoeg grote eruit halen voor morgen, de rest is voor eigen gebruik, hartige roomkaas oid. Ik vind het keileuk dat het goed gelukt is. Nu nog het vullen morgen, dat zal ook wel gaan. Bedankt voor je recept!!

  17. Ralf schreef:

    Ik heb vandaag de soesjes gemaakt volgens recept. Op zich zijn ze goed gelukt maar ik vond er zonder vulling wel een lichte ei-smaak aan zitten. Er zitten natuurlijk ook 10 eieren in maar is dat normaal? Heb ik iets verkeerd gedaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      nee, die lichte eismaak is normaal hoor 🙂

  18. christel schreef:

    Ik heb er een makkelijke heerlijke vulling in gemaakt van een pakje dr. Oetker kloppudding banaan, 200 cl. slagroom, 200cl. melk. Goed gelukt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      goed idee om die kloppudding te gebruiken!

  19. Renuka schreef:

    Mag ik weet wat bloem beteken

    1. Laura's Bakery schreef:

      “bloem” is the ingredient flour

  20. henk schreef:

    Hallo 🙂

    Soesjes kun je toch ook invriezen als het goed is, mits afgekoeld natuurlijk?

    1. Laura's Bakery schreef:

      zodra ze afgekoeld zijn kun je ze inderdaad invriezen 🙂

      1. willemien schreef:

        Kun je soesjes met slagroom ook invriezen?

        1. Laura schreef:

          Kan, al ben ik zelf niet zo’n fan van slagroom invriezen (komt er toch minder lekker uit)

  21. Hanneke schreef:

    Dag Laura, super! Heb er eclairs mee gemaakt.
    Ik moest wel even doorzetten qua spatelen. Mijn spatel is gewoon afgebroken haha.
    Helaas zakte de eerste lading compleet in toen ik er gaatjes in wilde prikken.
    Ik ga nu de 2e versie in de oven zetten. En ik ga eens een set maken met havermout “melk” ipv melk. Ben benieuwd!

    1. Bianca schreef:

      Ik heb gewoon de mixer met deeghaken gebruikt. Dat werkt ook prima.

  22. An schreef:

    Hallo Laura, ik weet niet of er meer mensen zijn die moeite hebben met het lezen van de lichtblauwe teksten, ikzelf vind ze slecht te zien.

    1. Laura schreef:

      Ik heb nog niet eerder mensen gehoord die daar last van hadde, voor mij is het ook goed zichtbaar. Misschien staat je scherm heel licht ingesteld?

  23. Hannah schreef:

    Hoeveel ml (slag) room heb je nodig om de soesjes te vullen??

    1. Laura schreef:

      ik zou zeker wel 2 bekertjes halen.

  24. Mary van der Linden schreef:

    Ik heb ze samen met mijn kleine meid (6 jaar) gebakken. Ik moest ze wel iets langer bakken, maar dat ligt aan mijn mini oven. En ze waren heerlijk. Alleen de slagroom mocht wel wat zoeter, mama was vergeten de suiker bij de slagroom te doen.

    Mijn kleine meid heeft er echt van genoten om het samen met mij te maken. Super makkelijk recept. En als je het recept deelt door de aantal eieren en dan maal dat wat je ongeveer nodig denkt te hebben, is het echt heel simpel.

  25. Angélique schreef:

    Hoi, misschien heb ik er overheen gelezen, maar is de temperatuur van 200 graden voor een gewone oven of een heteluchtoven?
    Bij voorbaat dank!

    1. Laura schreef:

      alle temperaturen zijn voor een oven met boven- en onderwarmte. Hetelucht zet je ongeveer 20% lager

  26. Jen schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb een vraag over de deegbal die zou moeten ontstaan. Ik wil graag de helft van het beslag maken (ong. 30/35 stuks) en vraag me af hoe droog de bal moet zijn. Bij mijn eerst poging werd het wel een soort bal, maar hij leek me te slap. Daarna is het niet meer gelukt en werd het juist bij verwarmen veel slapper. Als ik de warmtebron eronderuit haalde leek het juist weer steviger te worden. Kun je me een aantal tips geven en vertellen hoe droog/compact de bal zou moeten worden?

    Bedankt vast.

    1. Laura schreef:

      Voordat je de eieren toevoegt bedoel je? Op de foto met stappen zie je dat linksonder, dat is duidelijker dan wanneer ik het omschrijf 😉

      1. Jen schreef:

        Ja ik bedoel inderdaad voordat de eieren erbij moeten. Net na de bloem. Vrij snel kreeg ik wel een soort bal, maar die was niet droog of heel stevig. Hoe lang duurde het bij jou voor je de stap van bloem toevoegen totdat de stevige bal ontstond?

        1. Laura schreef:

          Sorry, weet niet meer exact hoe lang dat duurde, paar minuutjes denk ik. Maar dat verschilt sowieso per pan en fornuis.

        2. Daniek schreef:

          Hoi Jen,

          Ik had net precies hetzelfde! Ben toch maar door gegaan maar is helemaal niks geworden… ook leek de boter eruit te lopen als ik ze op de bakplaat spoot… hoe heb jij het uiteindelijk opgelost?

          Daniek

  27. Kadriye schreef:

    Kheb het net geprobeerd en ze zijn erg goed gelukt ??.
    I.p.v op 200graden heb ik ze wel op 180 gebakken. Resultaat is super mooie opgeluchte soesjes. ?

  28. Pingback: Soesjes bakken
  29. Het Bloghuisje schreef:

    Vandaag heb ik deze soesjes ook gebakken! Op mijn blog kun je zien hoe ze geworden zijn
    Inclusief klein beetje reclame voor jou Laura!

  30. Carmen schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb al 3x soesjesdeeg gemaakt voor eclairs, helaas zonder resultaat. Mijn tante verwees me naar jou recept voor soesjesdeeg. Voordat ik weer een poging ga wagen aan de eclairs heb ik nog een vraag; iemand vertelde mij dat je geen eclairs kunt maken in heteluchtoven, omdat de ‘stoom’ voor het rijzen wordt weggeblazen. Klopt dit?

    1. Laura schreef:

      Het is de eerste keer dat ik dat hoor, en ik heb ze zelf ook wel eens in een heteluchtoven gebakken (de soesjes). Dus lijkt mij niet dat het echt niet kan, er zal heus verschil zijn, maar je kan ze ook in een heteluchtoven bakken hoor.

  31. Sophie schreef:

    Hoi Laura,

    Ik wil dit recept graag alleen maken, is het een optie om het deel met de spatel met bijvoorbeeld een K-klopper van de keukenmachine te doen? Of wordt het dan te luchtig?

    Alvast bedankt voor je reactie en de leuke recepten!

    Sophie

    1. Laura schreef:

      zou je zeker kunnen proberen, zou hem niet te hoog zetten dan.

  32. Lot schreef:

    Kan ik soesjes vrijdag maken, zondag eten dus 2/3 dagen bewaren? Ben zo bang dat mijn toren omvalt, waar kan ik soesjes het beste mee plakken, caramel, chocola?

    1. Laura schreef:

      Dat kan wel hoor. Het stevigst is caramel, maar chocola kan ook (zou hem wel korter van tevoren in elkaar zetten)

  33. Willemien schreef:

    mijn beslag was zo dun dat het uit de spuitzak liep en meteen inzakte.. ik weet niet wat ik verkeerd heb gedaan, gewoon alle hoeveelheden zoals het er staat en medium eieren. extra bloem toegevoegd, dat werd wat dikker maar zakte alsnog uit tot platte schijven op de bakplaat 🙁

    1. Laura schreef:

      Ik denk dat je het nog wat verder had moeten laten doorkoken zodat het steviger wordt.

      1. willemien schreef:

        Dat zou goed kunnen, heb het meteen zodra het kookte van het vuur gehaald. De smaak is trouwens wel goed!

    2. willemien schreef:

      Oeps ik zie nu dat ik er overheen gelezen heb dat het pannetje weer op het vuur moest na de bloem

  34. Joke schreef:

    Hoi Laura,

    Heb al meerdere keer soesjes gemaakt en is inderdaad totaal niet moeilijk. Nu heb ik wel steeds dat de soezen van binnen niet helemaal droog zijn, nog een beetje kleffig. Met vulling erin proef je het niet, maar ik ben toch wel benieuwd hoe ik dit op kan lossen. Buitenkant is dan namelijk wel mooi op kleur. Ben benieuwd naar je reactie!

    1. Laura schreef:

      Misschien iets langer op een lagere temperatuur.

  35. inge schreef:

    ik eet heel graag soesen.maar het wil maar niet lukken.ze komen niet omhoog.eerst met spuitzak geprobeerd en nu met 2 lepels niks lukt er .wat doe ik verkeerd.of kan het aan de boter liggen ik gebruik ervan de aldi bakken en braden ligt het daaraan? dank u

    1. Laura schreef:

      Dat zou heel goed kunnen, probeer volgende keer eens ongezouten roomboter.

  36. Christa meijer schreef:

    Mijn soesjes zijn goed krokant maar worden na een paar uur weer zacht.
    Kan ik daar nog wat aan doen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou ze nog even in de oven kunnen zetten.

  37. Leen schreef:

    Ik zou graag een eclairs maken maar ik mag geen tarwe eten. Is er een goed alternatief voor dit soort gebak of is het dan hopeloos?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik ben niet bekend met een goed alternatief hiervoor helaas.

  38. Lisette schreef:

    Hoi Laura,

    Vraagje: Laat je je beslag afkoelen voordat je het op de bakplaat spuit?

    En bij mij lijkt de boter ge scheiden van het beslag, enig idee hoe ik dit kan voorkomen?

    Groetjes Lisette

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee, ik laat het niet afkoelen. Het kan aan de boter liggen, heb je misschien geen roomboter gebruikt?

  39. Karin schreef:

    Hoi Laura, ik heb net de soesjes in de oven staan. Alleen vanaf het begin af aan wilde de boter niet goed mengen met de rest. In de pan kreeg ik het ook niet voor elkaar om een droge bal te krijgen. Het beslag leek ook meer op deeg. Tijdens het opspuiten op de bakplaat kwam de boter aan alle kanten uit mijn spuitzak. Wat heb ik verkeerd gedaan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb je wel roomboter gebruikt? Het klinkt alsof het aan de boter ligt.

      1. Karin schreef:

        Ja ik gebruik voor al mijn baksels roomboter. Maar ik zal het nog eens met andere roomboter proberen. Bedankt!

  40. Aly Berghuis schreef:

    Hoi Lauren, net de soesjes gemaakt met jouw recept, zien er al mooi uit,een vraagje:heb jij een tip voor een goede spuitzak? Ik gebruikte van die voor eenmalig gebruik met een metalen mondje erin maar vind ze vooral om te vullen met soezenbeslag erg onhandig

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruik ook wegwerpzakken, maar je zou eventueel kunnen zoeken naar spuitzakken die groter zijn met meer inhoud.

  41. Jolien Vliegen schreef:

    Dit staat bij suikervrij. Heb je ook een suikervrije vulling als vervanging van de banketbakkersroom. Mijn mama zal u dankbaar zijn 😉

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb zelf geen suikervrije vullingen helaas.

  42. iris schreef:

    Superfijn recept! Ik heb het met 2 eieren gemaakt en dezelfde verhoudingen.
    Nadat het een vorige keer helemaal mislukt was met een ander recept is het deze keer helemaal gelukt!
    Thanks

  43. Lily schreef:

    Super recept! Ik wilde al heel lang soezen maken, maar was bang dat het te moeilijk zou zijn, tot ik dit recept tegenkwam.

    Ik heb ze net uit de oven gehaald en ze zijn super goed gelukt. 🙂

  44. Sarie schreef:

    Hoe weet je dat er genoeg vulling in de soezen zit,
    onvoldoende vulling slagroom zat erin.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik spuit gewoon vulling erin tot deze vol zit, dat merk je vanzelf (je voelt dan een beetje druk dat de spuitzak eruit wordt gedrukt). Kwestie van proberen en eventueel de eerste paar even doorsnijden om te kijken of het goed gaat.

  45. Lilly schreef:

    Hoe lang kan je de soesjes bewaren zonder vulling er in?

  46. Roelie schreef:

    Beste Laura, ik wil die soesjes bakken. Maar ik heb een zere schouder. Zou dat mengen van de eieren ook kunnen met de handmixer? Graag jou reactie.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het kan, maar niet met de ballonklopper. Alleen met een grovere deegklopper.

  47. Sarah schreef:

    250 gram melk is wat anders dan 250 ml melk of hoe moet ik dit zien

    1. Laura Kieft schreef:

      Melk is evenveel in grammen als ml.

      1. Sarah van Brakel schreef:

        Okee thanks! Ik ga ze vanavond maken ben benieuwd!!

  48. Marijke schreef:

    Er staat in het recept:
    Doe water, melk en boter in een pannetje en breng aan de kook, zodra het kookt haal je de pan van het vuur.

    Als je de pan van het vuur haalt, moet de boter dan helemaal gesmolten zijn?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het hoeft nog niet gesmolten te zijn (hoe dan ook moet de melk niet op het vuur blijven koken), maar roer eenmaal van het vuur af net zolang tot de boter gesmolten is en ga dan verder.

  49. Anne schreef:

    Kun je de afgebakken soesjes ook ongevuld bewaren. Dat je de soesjes daags voor het vullen maakt.

      1. Anne schreef:

        Hoe kun je deze dan het beste bewaren?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat staat onderaan het recept: Afgedekt in de koelkast 2-3 dagen houdbaar.

  50. Eva schreef:

    Hoi Laura,

    Op internet kom ik twee verschillende soorten recepten voor soezendeeg tegen.

    In het ene recept worden gelijke delen water, melk, boter en bloem gebruikt (zoals in jouw recept).

    In het andere recept wordt naar verhouding minder boter en meer bloem gebruikt, bijvoorbeeld 100 ml water, 100 ml melk, 80 g roomboter, 125 g bloem en 4 eieren.

    Waarom zit hier verschil in en wat geeft het beste resultaat?

    Groetjes Eva

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik ben logischerwijs van mening dat mijn recept het beste werkt, waarom andere mensen het anders doen weet ik ook niet 🙂

  51. Judith schreef:

    Hoi Laura

    Dit weekend tot tweemaal toe geprobeerd de soesjes te maken. Helaas mislukt… Het probleem zit hem in het opspuiten. Ik krijg soort pannekoekjes en geen mooie, hoge bolletjes. Het deeg loopt direct weg en is erg dun. Kun je me vertellen waar het mis gaat? We gebruiken ongezouten roomboter en deeg warm in spuitzak gedaan. Moet dit eerst koud worden misschien? De smaak was overigens wel heerlijk!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ah wat rot! Dat is heel moeilijk te zeggen op afstand, was het beslag wel mooi stevig en glanzend geworden na het koken en het toevoegen van de eieren?

      1. Judith schreef:

        Ja, vooral voor mijn dochter die al haar ziel en zaligheid erin had gelegd. Maar het deeg was niet stevig. We hebben de eieren er met de spatel doorheen geroerd en dat het laatste ei erbij zat, gestopt om stollen tegen te gaan. Het deeg was verre van stevig, wel glanzend. Ik vermoed dat we volgende keer langer moeten roeren of de keukenmachine gaan gebruiken. Zou dat een oplossing kunnen zijn misschien?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat snap ik, heel rot! Voor mij is het helaas heel lastig bepalen wat er precies mis zal zijn gegaan zo op afstand.

  52. Alexander schreef:

    Hoi, heb je een tip voor mij hoe ik de binnenkant mooi gaar kan krijgen?
    Daar blijft wat ongaar deeg zitten (hoort helemaal droog te zijn neem ik aan?).
    Ik heb ze 25 minuten op 180 graden gebakken, in een heteluchtoven.
    En vervolgens ook nog in de oven laten staan om verder te garen.

    Moet ik de binnenkant nu ook leeg maken voor het vullen, of kan dat verder geen kwaad?

    1. Laura Kieft schreef:

      Als de binnenkant nog niet gaar is kun je ze nog wat langer laten staan in de oven. Binnenkant hoef je niet leeg te halen hoor, maar het is niet gek als de binnenkant nog wat vochtiger is. Vochtig betekent niet per se ongaar.

  53. Gerda schreef:

    Ik probeer het toch maar weer, maar nee hoor dit kan ik niet.
    Alles gaat goed, tot ze uit de oven komen, mooi van kleur maar niet gaar van binnen.
    Ben er nu wel klaar mee, denk ik. En ik neem echt de tijd voor beslag maken 😩

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh nee! In wat voor oven gaan de soesjes? Als ik het zo hoor is het misschien handig om de temperatuur van de oven wat lager te zetten.

  54. Gerda schreef:

    Ik heb een gewone oven, heb temp lager gedaan, maar miss nog 1x proberen. Nu de oliebollen, die zijn perfect!

  55. Joke schreef:

    Kan er ook tarwebloem gebruikt worden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker.

  56. nathalie schreef:

    Hallo Laura. Vorige keer soezen gemaakt en waren veel te plat, deze keer jouw recept gebruikt en ze zagen er prachtig uit! Mooi gestegen en bruin. Op het moment dat ik ze eruit haal zijn ze krokant maar na tijdje worden ze zacht? Moeten ze er dan langer in? Heb schrik dat ze dan te bruin zullen worden

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn dat het zo goed gelukt is! Het is normaal dat ze wat zachter worden na een tijdje. Het ligt er ook aan hoe je ze bewaart/hoe warm het is etc.

  57. Maaike schreef:

    Tip: weeg wel je eieren. Mijn eieren waren denk ik wat te groot (bio s/m/l gemengd) en nu heb ik heel veel prima soezen die naar omelet smaken. Geen aanrader met slagroom!

  58. Catharina Otsen schreef:

    Hallo
    Ik heb smoesjes gebakken en ze waren mooi gerezen
    Ik heb ze in de Oven laten afkoelen
    Een paar uur later wilde ik ze uit de oven halen
    Mooi bruin waren ze en geen scheuren maar al iets minder bol als toen ze nog aan het garen waren
    Tot mijn schrik was de bodem helemaal bol krom getrokken naar boven
    De moed zakt mij in de schoenen wat heb ik nu weer fout gedaan
    Graag jouw reactie aub

  59. Christa schreef:

    Hoezo is bij ons het beslag veel te dun als je precies het recept volgt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is lastig te beoordelen vanaf hier, maar dit is vaak de oorzaak (zie de tips): Soezendeeg moet garen in de pan op het vuur, daardoor wordt het steviger. Als je beslag te dun is, dan heeft het waarschijnlijk niet lang genoeg op de hittebron gestaan. Ook kan het zijn dat je teveel ei hebt toegevoegd; misschien waren de eieren aan de grote kant.

  60. Lizet coenders schreef:

    Volledig mislukt, ondanks het recept gevolgd te hebben. het deeg werd zelfs na 30 min garen op een matig zacht vuur geen bal het vet bleef los in de pan drijven ( ongezouten roomboter van jumbo??) uiteindelijk beetje bij beetje extra bloem toegevoegd en nogmaals 10 min laten laten garen in de pan op het vuur met doorscheppen. Uiteindelijk werd een inderdaad een bal. De soezen gingen in ieder geval meer rijzen in de oven en de boter lag compleet rondom de soezen in de oven ? Na 20 min in oven van binnen niet gaar, buitenkant Compleet uitgehard en Wat kan hier fout zijn gegaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lastig om vanaf hier te bepalen waar het precies is mis gegaan. Waren alle ingrediënten op kamertemperatuur?

  61. Fenne Ruigrok schreef:

    Kun je het soezendeeg ook te lang garen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Naar mijn weten niet, behalve als je het echt zo lang gaart dat het verbrandt natuurlijk.

  62. Greet schreef:

    Vandaag een tweede poging om met mijn zoon van 9 soezendeeg te maken en prachtig resultaat, de eerste keer was ons deeg veel te dun dus deze keer hebben we mooi ei per ei toegevoegd en zijn we gestopt aan drie ipv de vijf van het recept (ook al waren ze medium). Waar we vorige keer nog platte pannenkoekjes hadden (als ze al bol werden vielen ze plat eenmaal ze uit de oven waren) kregen we nu een mooie stevige soes. We hebben dan ook meteen ook eclairs met zwitserse room gemaakt. Tip voor diegene met te dun soezendeeg, ik heb het deeg in een taartvorm gegoten, na het bakken opgevuld met slagroom en gedecoreerd met aardbeien, was ook mooi en heel lekker zo een soezentaart 🙂

  63. A. schreef:

    5 sterren
    Waren perfect gelukt! Wel lang het beslag in de pan laten garen (op een normale pit, laag vuur). Arbeidsintensief klusje maar eindresultaat mocht er zeker wezen. Bij het toevoegen van de eieren kreeg je gekke klonten maar met geduld blijven roeren werden ze stuk voor stuk steeds mooi opgenomen in het geheel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept