Veel mensen denken dat soesjes maken maar lastig en ingewikkeld is. In werkelijkheid valt dit reuze mee. Het belangrijkste is een paar flinke spierballen als je de eieren door het soezenbeslag roert. Het is best een stevig deeg en dat ga je na een poosje in je armen voelen. Het is fijn als je het roeren met iemand af kan wisselen, een leuk recept dus om met zijn tweeën te maken. Bij dit recept is het niet alleen gezellig zo’n samenwerking, maar ook nog eens heel handig.
Ik maakte deze soesjes voor de croquembouche die jullie in december al op het blog voorbij zagen komen. Ze werden toen gevuld met banketbakkersroom, maar je kunt natuurlijk ook andere vullingen gebruiken. Kies uit wat jij lekker vindt.
Soesjes
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 250 gram melk
- 250 gram water
- 250 gram ongezouten roomboter
- 10 eieren
- snuf zout
Instructies
- Doe water, melk en boter in een pannetje en breng aan de kook, zodra het kookt haal je de pan van het vuur. Roer de gezeefde bloem en het zout met een garde door het mengsel. Zet het pannetje weer op een laag vuur om de massa goed gaar te maken. Het moet een droge bal worden die loslaat van de bodem, roer dit met een spatel door. Voeg daarna de eieren stuk voor stuk toe terwijl je dit met de spatel door blijft roeren. Werk vrij vlot door zodat het ei niet de kans krijgt om te stollen. Wij hebben de pan van het vuur gehaald tijdens het toevoegen van de eieren en het roeren afgewisseld. Dat kan ik iedereen aanraden als er iemand in de buurt is, het is best zwaar om te blijven roeren bij deze hoeveelheid.
- Vul een spuitzak met het soezenbeslag. Spuit de soesjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Als er puntjes op zitten kun je deze makkelijk wegdrukken, maak je vinger even nat in een glas water zodat het beslag niet aan je handen blijft plakken.
- Bak de soesjes in 15-20 minuten gaar en goudbruin op 200 °C (boven- en onderwarmte). Na een kwartier zagen ze er mooi uit bij ons. We hebben toen nog even gaatjes in de onderkant geprikt en ze nog een paar minuutjes in de oven gedaan. Zo drogen de soesjes van binnen ook en zakken ze niet in.
- De soesjes kun je vullen met jouw vulling naar keuze. Wij gebruikten voor croquembouche banketbakkersroom. Maar je zou ook slagroom of botercrème in allerlei verschillende smaken kunnen gebruiken.
- Je kunt ook helemaal afstappen van het zoete en juist een hartige vulling gebruiken voor de soesjes, salades bijvoorbeeld.
- Wil je het ook nog eens origineel presenteren? Maak dan een croquembouche. Hier lees je hoe dat moet.
70 stuks is een flinke hoeveelheid. Halveer gerust het recept als je niet zoveel nodig hebt.
Afgedekt in de koelkast 2-3 dagen houdbaar.
Dat vullen lijkt me zo lastig, haha.
Soesjes bakken heb ik als kind al geleerd (ca. 35 jaar geleden) en vond (en vind) ik altijd superleuk om te doen. In het recept dat ik al die jaren al gebruik zit geen melk, ik gebruik alleen water en dat werkt ook prima. Mijn verhoudingen zijn 100 gr. bloem, 2 dl. water, 100 gr. roomboter en 4 eieren.
Kan handig zijn voor mensen die geen melk kunnen of mogen, zo kun je toch soesjes bakken!
Goed om te weten dat het ook met water kan, zeker handig als je geen melk mag hebben. Bedankt voor de tip! 🙂
melkvrij is ook zonder boter!
Boter kun je dan vervangen door plantaardige margarine.
Als je ze terug zet in de oven na het prikken van een gaatje, leg je ze dan op hun kop? Als ze op hun gaatje staan, lijkt me dat het dicht drukt?
Dat hoeft niet per se.
Lekker! En wat zijn ze mooi goudbruin, super.
Het ziet er heerlijk uit en een makkelijk recept!
Maar waarom gebruik je de garde en geen mixer?
Het begin van dit deeg gaat prima met een garde, daar is geen mixer voor nodig. Daarna gebruik je een pollepel omdat het beslag/deeg compact moet zijn en niet luchtig. Daarom gebruik je dus geen mixer.
Tyvm!
Oeh, lekker! Laat je de soesjes eerst afkoelen voor je ze vult? En als je met banketbakkersroom aan de slag wil, moet die ook eerst afgekoeld zijn??
Ja, de soesjes en de vulling moeten inderdaad afgekoeld zijn voordat je ze verwerkt. Anders zijn je soesjes nog te zacht.
Ik heb al een paar keer soezenbeslag geprobeerd te maken.
Maar telkens als ik de laatste twee eieren moet toevoegen, wordt mijn deeg te loperig. Waardoor ik ze niet kan spuiten op mijn bakplaat.
Moet je het deeg eerst laten afkoelen of wat doe ik fout?
Wat voor maat eieren gebruik je? Dit recept is gebaseerd op medium eieren. als je te grote gebruikt wordt het inderdaad een dunner beslag. Het deeg moet wel warm zijn als je de eieren er doorheen roert. Mischien is het bloemmengsel nog niet dik genoeg. Het is lastig te zeggen waar het aan ligt omdat ik niet met je mee kan kijken in de keuken 😉 maar ik hoop dat je iets aan deze tips hebt.
heei Laura
je hebt echt een super blog complimenten
ik had een vraagje
waar koop jij je spuitzakken en hoeveel kosten die?
liefs,
Merve
het ziet er erg lekker uit.
ik ga het een keer maken voor mijn ouders en zusje
ik ben benieuwd hoe ze het vinden. 😉
Hi,
Moet het echt bloem zijn of zelfrijzend bakmeel?
Las op een andere site dat ze anders niet rijzen.
Wil ze komend weekend gaan maken voor de verjaardagstaart van onze zoon.
Groetjes,
Bianca
het is echt bloem in dit recept. Door de eieren rijst het deeg ook al.
kan het ook met zelfrijzend bakmeel?
kan het ook met zelfrijzend bakmeel, en als je het met large eieren doet hoeveel eieren heb je dan nodig?
Nee, dit kan niet met zelfrijzend bakmeel. Voor large eieren kun je het best ze even wegen (zonder schaal). Een medium ei weegt zonder schaal zo’n 50 gram.
Hoi,
Wat moet ik doen om ervoor te zorgen dat ze stevig blijven en niet inzakken nadat ik ze uit de oven haal?
Dennis
Als ze heel erg inzakken zijn ze misschien nog niet helemaal gaar, dan moet je ze wat langer bakken. Wat ik zelf ook altijd doe is een gaatje in de onderkant prikken als ze uit de oven komen, daarna zet je ze nog eventjes in de oven. Het vocht kan zo uit de soesjes waardoor ze steviger zijn en niet inzakken.
Nou ik heb afgelopen vrijdag tot diep in de nacht soesjes staan maken. 😉 Mag niet klagen, het resultaat was prima zo voor een eerste keer!
Het roeren ging niet zo heel geweldig toen het beslag op zijn stevigst was, dus heb de elektrische mixer er maar op gezet met de deeghaken. Dat ging prima! Werkte ook het fijnst om de eieren er goed doorheen te mixen in een rap tempo.
Het enige dat ik wel mistte in dit recept was de grootte van de toefjes die je moet maken. Had geen idee hoever de soesjes zouden gaan uitzetten. Misschien een idee om dat er nog bij te vermelden.
Ik heb nog wel even een andere vraag. Tijdens het bakken kreeg ik het idee dat het ook wel lekker zou zijn om ipv soezen, moorkoppen te gaan maken. Maar voordat ik daar aan begin wil ik nog even weten of de temperatuur van de oven dan omlaag moet? Wellicht dat ze anders wel erg donker worden, wil ik ze goed gaar krijgen.
Voor moorkoppen zou ik de oven inderdaad wat lager zetten en de baktijd verlengen. Mochten ze nu al te bruin worden maar niet goed gaar zijn, dek dan de soezen af met aluminium folie. Dan garen ze wel door, maar worden ze niet bruiner. Wat maat betreft, ik maak ze meestal in de maat zoals je ze in de supermarkt koopt, het uiteindelijke soesje wordt dan wel iets groter natuurlijk.
De maat van de soesjes had ik ook inderdaad net zo groot bedacht als in de supermarkt. Maar de vraag is eigenlijk.. hoe groot moet je ze opspuiten om ze zo groot te krijgen. Dat zou je eventueel in je recept kunnen vermelden.
Dat is een kwestie van proberen. Ik maak ze zelf altijd groter dus weet ook niet precies hoe groot ze moeten zijn om die uiteindelijke supermarkt maat te krijgen. Sowieso iets kleiner natuurlijk. Volgende keer misschien even proberen met verschillende groottes op de bakplaat om het uit te vogelen 🙂 Daarnaast hangt het ook maar net van je oven af hoeveel ze rijzen. De verschillen zullen niet groot zijn, maar uit elke oven zullen ze weer iets anders komen.
Ik heb het samen met mijn vriendin geprobeerd maar het is heleeleeemaal mis gegaan alles wat mis kon gaan ging mis helaas hahah
ik ben ze nu aan het maken. Ze zien er goed opgepuft uit. Een paar zakten er in toen ik ze uit de oven haalde, dus ik heb ze meteen teruggezet voor een paar minuten met de oven uit. Dalijk de tweede portie maken, ik wil voor morgen profiteroles maken.
nou, er zijn er vijf van de veertien ingezakt. Nu de tweede portie van 14 erin, 20 min. want de eerdere waren niet helemaal gaar. Dan heb ik er te weinig voor morgen dus nog ff een portie deeg maken voor de derde ronde. Maar man, wat is dat makkelijk. Gewoon nog effe wat maken, alsof het niks is (is het ook :-))
zo, portie drie is gelukt. Vier zit nu in de oven, ik kan genoeg grote eruit halen voor morgen, de rest is voor eigen gebruik, hartige roomkaas oid. Ik vind het keileuk dat het goed gelukt is. Nu nog het vullen morgen, dat zal ook wel gaan. Bedankt voor je recept!!
Ik heb vandaag de soesjes gemaakt volgens recept. Op zich zijn ze goed gelukt maar ik vond er zonder vulling wel een lichte ei-smaak aan zitten. Er zitten natuurlijk ook 10 eieren in maar is dat normaal? Heb ik iets verkeerd gedaan?
nee, die lichte eismaak is normaal hoor 🙂
Ik heb er een makkelijke heerlijke vulling in gemaakt van een pakje dr. Oetker kloppudding banaan, 200 cl. slagroom, 200cl. melk. Goed gelukt!
goed idee om die kloppudding te gebruiken!
Mag ik weet wat bloem beteken
“bloem” is the ingredient flour
Hallo 🙂
Soesjes kun je toch ook invriezen als het goed is, mits afgekoeld natuurlijk?
zodra ze afgekoeld zijn kun je ze inderdaad invriezen 🙂
Kun je soesjes met slagroom ook invriezen?
Kan, al ben ik zelf niet zo’n fan van slagroom invriezen (komt er toch minder lekker uit)
Dag Laura, super! Heb er eclairs mee gemaakt.
Ik moest wel even doorzetten qua spatelen. Mijn spatel is gewoon afgebroken haha.
Helaas zakte de eerste lading compleet in toen ik er gaatjes in wilde prikken.
Ik ga nu de 2e versie in de oven zetten. En ik ga eens een set maken met havermout “melk” ipv melk. Ben benieuwd!
Ik heb gewoon de mixer met deeghaken gebruikt. Dat werkt ook prima.
Hallo Laura, ik weet niet of er meer mensen zijn die moeite hebben met het lezen van de lichtblauwe teksten, ikzelf vind ze slecht te zien.
Ik heb nog niet eerder mensen gehoord die daar last van hadde, voor mij is het ook goed zichtbaar. Misschien staat je scherm heel licht ingesteld?
Hoeveel ml (slag) room heb je nodig om de soesjes te vullen??
ik zou zeker wel 2 bekertjes halen.
Ik heb ze samen met mijn kleine meid (6 jaar) gebakken. Ik moest ze wel iets langer bakken, maar dat ligt aan mijn mini oven. En ze waren heerlijk. Alleen de slagroom mocht wel wat zoeter, mama was vergeten de suiker bij de slagroom te doen.
Mijn kleine meid heeft er echt van genoten om het samen met mij te maken. Super makkelijk recept. En als je het recept deelt door de aantal eieren en dan maal dat wat je ongeveer nodig denkt te hebben, is het echt heel simpel.
Hoi, misschien heb ik er overheen gelezen, maar is de temperatuur van 200 graden voor een gewone oven of een heteluchtoven?
Bij voorbaat dank!
alle temperaturen zijn voor een oven met boven- en onderwarmte. Hetelucht zet je ongeveer 20% lager
Hoi Laura,
Ik heb een vraag over de deegbal die zou moeten ontstaan. Ik wil graag de helft van het beslag maken (ong. 30/35 stuks) en vraag me af hoe droog de bal moet zijn. Bij mijn eerst poging werd het wel een soort bal, maar hij leek me te slap. Daarna is het niet meer gelukt en werd het juist bij verwarmen veel slapper. Als ik de warmtebron eronderuit haalde leek het juist weer steviger te worden. Kun je me een aantal tips geven en vertellen hoe droog/compact de bal zou moeten worden?
Bedankt vast.
Voordat je de eieren toevoegt bedoel je? Op de foto met stappen zie je dat linksonder, dat is duidelijker dan wanneer ik het omschrijf 😉
Ja ik bedoel inderdaad voordat de eieren erbij moeten. Net na de bloem. Vrij snel kreeg ik wel een soort bal, maar die was niet droog of heel stevig. Hoe lang duurde het bij jou voor je de stap van bloem toevoegen totdat de stevige bal ontstond?
Sorry, weet niet meer exact hoe lang dat duurde, paar minuutjes denk ik. Maar dat verschilt sowieso per pan en fornuis.
Hoi Jen,
Ik had net precies hetzelfde! Ben toch maar door gegaan maar is helemaal niks geworden… ook leek de boter eruit te lopen als ik ze op de bakplaat spoot… hoe heb jij het uiteindelijk opgelost?
Daniek
Kheb het net geprobeerd en ze zijn erg goed gelukt ??.
I.p.v op 200graden heb ik ze wel op 180 gebakken. Resultaat is super mooie opgeluchte soesjes. ?
Vandaag heb ik deze soesjes ook gebakken! Op mijn blog kun je zien hoe ze geworden zijn
Inclusief klein beetje reclame voor jou Laura!
Hoi Laura,
Ik heb al 3x soesjesdeeg gemaakt voor eclairs, helaas zonder resultaat. Mijn tante verwees me naar jou recept voor soesjesdeeg. Voordat ik weer een poging ga wagen aan de eclairs heb ik nog een vraag; iemand vertelde mij dat je geen eclairs kunt maken in heteluchtoven, omdat de ‘stoom’ voor het rijzen wordt weggeblazen. Klopt dit?
Het is de eerste keer dat ik dat hoor, en ik heb ze zelf ook wel eens in een heteluchtoven gebakken (de soesjes). Dus lijkt mij niet dat het echt niet kan, er zal heus verschil zijn, maar je kan ze ook in een heteluchtoven bakken hoor.
Hoi Laura,
Ik wil dit recept graag alleen maken, is het een optie om het deel met de spatel met bijvoorbeeld een K-klopper van de keukenmachine te doen? Of wordt het dan te luchtig?
Alvast bedankt voor je reactie en de leuke recepten!
Sophie
zou je zeker kunnen proberen, zou hem niet te hoog zetten dan.
Kan ik soesjes vrijdag maken, zondag eten dus 2/3 dagen bewaren? Ben zo bang dat mijn toren omvalt, waar kan ik soesjes het beste mee plakken, caramel, chocola?
Dat kan wel hoor. Het stevigst is caramel, maar chocola kan ook (zou hem wel korter van tevoren in elkaar zetten)
mijn beslag was zo dun dat het uit de spuitzak liep en meteen inzakte.. ik weet niet wat ik verkeerd heb gedaan, gewoon alle hoeveelheden zoals het er staat en medium eieren. extra bloem toegevoegd, dat werd wat dikker maar zakte alsnog uit tot platte schijven op de bakplaat 🙁
Ik denk dat je het nog wat verder had moeten laten doorkoken zodat het steviger wordt.
Dat zou goed kunnen, heb het meteen zodra het kookte van het vuur gehaald. De smaak is trouwens wel goed!
Oeps ik zie nu dat ik er overheen gelezen heb dat het pannetje weer op het vuur moest na de bloem
Hoi Laura,
Heb al meerdere keer soesjes gemaakt en is inderdaad totaal niet moeilijk. Nu heb ik wel steeds dat de soezen van binnen niet helemaal droog zijn, nog een beetje kleffig. Met vulling erin proef je het niet, maar ik ben toch wel benieuwd hoe ik dit op kan lossen. Buitenkant is dan namelijk wel mooi op kleur. Ben benieuwd naar je reactie!
Misschien iets langer op een lagere temperatuur.
ik eet heel graag soesen.maar het wil maar niet lukken.ze komen niet omhoog.eerst met spuitzak geprobeerd en nu met 2 lepels niks lukt er .wat doe ik verkeerd.of kan het aan de boter liggen ik gebruik ervan de aldi bakken en braden ligt het daaraan? dank u
Dat zou heel goed kunnen, probeer volgende keer eens ongezouten roomboter.
Mijn soesjes zijn goed krokant maar worden na een paar uur weer zacht.
Kan ik daar nog wat aan doen?
Je zou ze nog even in de oven kunnen zetten.
Ik zou graag een eclairs maken maar ik mag geen tarwe eten. Is er een goed alternatief voor dit soort gebak of is het dan hopeloos?
Ik ben niet bekend met een goed alternatief hiervoor helaas.
Hoi Laura,
Vraagje: Laat je je beslag afkoelen voordat je het op de bakplaat spuit?
En bij mij lijkt de boter ge scheiden van het beslag, enig idee hoe ik dit kan voorkomen?
Groetjes Lisette
Nee, ik laat het niet afkoelen. Het kan aan de boter liggen, heb je misschien geen roomboter gebruikt?
Hoi Laura, ik heb net de soesjes in de oven staan. Alleen vanaf het begin af aan wilde de boter niet goed mengen met de rest. In de pan kreeg ik het ook niet voor elkaar om een droge bal te krijgen. Het beslag leek ook meer op deeg. Tijdens het opspuiten op de bakplaat kwam de boter aan alle kanten uit mijn spuitzak. Wat heb ik verkeerd gedaan?
Heb je wel roomboter gebruikt? Het klinkt alsof het aan de boter ligt.
Ja ik gebruik voor al mijn baksels roomboter. Maar ik zal het nog eens met andere roomboter proberen. Bedankt!
Hoi Lauren, net de soesjes gemaakt met jouw recept, zien er al mooi uit,een vraagje:heb jij een tip voor een goede spuitzak? Ik gebruikte van die voor eenmalig gebruik met een metalen mondje erin maar vind ze vooral om te vullen met soezenbeslag erg onhandig
Ik gebruik ook wegwerpzakken, maar je zou eventueel kunnen zoeken naar spuitzakken die groter zijn met meer inhoud.
Dit staat bij suikervrij. Heb je ook een suikervrije vulling als vervanging van de banketbakkersroom. Mijn mama zal u dankbaar zijn 😉
Ik heb zelf geen suikervrije vullingen helaas.
Superfijn recept! Ik heb het met 2 eieren gemaakt en dezelfde verhoudingen.
Nadat het een vorige keer helemaal mislukt was met een ander recept is het deze keer helemaal gelukt!
Thanks
Super recept! Ik wilde al heel lang soezen maken, maar was bang dat het te moeilijk zou zijn, tot ik dit recept tegenkwam.
Ik heb ze net uit de oven gehaald en ze zijn super goed gelukt. 🙂
Hoe weet je dat er genoeg vulling in de soezen zit,
onvoldoende vulling slagroom zat erin.
Ik spuit gewoon vulling erin tot deze vol zit, dat merk je vanzelf (je voelt dan een beetje druk dat de spuitzak eruit wordt gedrukt). Kwestie van proberen en eventueel de eerste paar even doorsnijden om te kijken of het goed gaat.
Hoe lang kan je de soesjes bewaren zonder vulling er in?
Een kleine week.
Beste Laura, ik wil die soesjes bakken. Maar ik heb een zere schouder. Zou dat mengen van de eieren ook kunnen met de handmixer? Graag jou reactie.
Het kan, maar niet met de ballonklopper. Alleen met een grovere deegklopper.
250 gram melk is wat anders dan 250 ml melk of hoe moet ik dit zien
Melk is evenveel in grammen als ml.
Okee thanks! Ik ga ze vanavond maken ben benieuwd!!
Er staat in het recept:
Doe water, melk en boter in een pannetje en breng aan de kook, zodra het kookt haal je de pan van het vuur.
Als je de pan van het vuur haalt, moet de boter dan helemaal gesmolten zijn?
Het hoeft nog niet gesmolten te zijn (hoe dan ook moet de melk niet op het vuur blijven koken), maar roer eenmaal van het vuur af net zolang tot de boter gesmolten is en ga dan verder.
Kun je de afgebakken soesjes ook ongevuld bewaren. Dat je de soesjes daags voor het vullen maakt.
Dat kan absoluut.
Hoe kun je deze dan het beste bewaren?
Dat staat onderaan het recept: Afgedekt in de koelkast 2-3 dagen houdbaar.