Italiaanse filodeeg quiches

47

Italiaanse filodeeg quiches 1a

Vandaag gaat alle eer naar mijn trouwste lezeres en fan van het eerste uur; mijn moeder! Niet alleen omdat het Moederdag is, maar ook omdat zij de maakster is van deze Italiaanse filodeeg quiches. Ik heb mij dit keer alleen bezig gehouden met de foto’s en het opeten van de baksels. Ook niet slecht toch? Toen ik haar met een muffinvorm de keuken in zag gaan was mijn interesse gewekt en ik ben gelijk gaan spieken wat ze van plan was om te maken. Met de ingrediënten die ik zag liggen in combinatie met mijn moeders kookkunsten wist ik dat het goed moest gaan komen. Ik vroeg dan ook gelijk of ik erover mocht bloggen :D. Gelukkig was dat geen probleem en kan ik jullie nu het recept geven van deze lekkere hartige quiches!

Wij aten deze quiches bij een gezellige filmavond maar je kunt ze ook heel goed als onderdeel van een buffet serveren. Met een salade erbij heb je een heerlijke maaltijd!

Italiaanse filodeeg quiches 2a

Italiaanse filodeeg quiches 4a

Italiaanse filodeeg quiches 5a

Italiaanse filodeeg quiches

Zelf hartige Italiaanse filodeeg quiches maken? Hier vind je een lekker een eenvoudig recept voorzien van stap-voor-stap foto's (en beschrijving).
Porties: 12 mini quiches

Ingrediënten

  • 2 pakjes filodeeg (merk Duca, 224 gram per pakje)
  • 500 gram mager rundergehakt
  • 1 paprika
  • bosje lente uitjes (5-6 stuks)
  • 700 gram tomatensaus
  • 300 gram pittige geraspte kaas
  • basilicum
  • zout en peper
  • knoflook

Extra nodig

  • muffinvorm
  • bakpapier

Instructies

  • Deze hartige quiches zijn echt heel simpel om te maken. Wij hebben voor de makkelijke weg gekozen door een kant en klare tomatensaus te kopen in de winkel, maar je kunt het jezelf zo ‘moeilijk’ maken als je wilt door bijvoorbeeld zelf de saus te maken. Je kunt natuurlijk ook variëren door ingrediënten toe te voegen of te veranderen.
  • Vouw het filodeeg uit en snij in 4 delen. Als het ontdooit is haal je alle velletjes los van elkaar. Nu hebben ze de grootte van een plakje bladerdeeg. Snij je groenten ook vast fijn.
  • Rul het gehakt in een pan, voeg de paprika en lente uitjes toe als het gehakt gaar is. Voeg iets later ook de tomatensaus toe.
  • Dan is het tijd om deze kleine hartige taartjes in elkaar te zetten. Begin met een stukje bakpapier, plaats deze als eerst in de muffinvorm (Zo laten ze straks makkelijk los). Plaats dan een velletje filodeeg in de vorm. Met een theelepel doe je wat van de saus in de vorm. Niet te veel, want je gaat nog veel meer laagjes maken. Over het laagje saus strooi je nog wat kaas. Op deze manier bouw je de quiche verder op in laagjes. Weer een plakje filodeeg gevolgd door saus en kaas. Bij ons pasten er ongeveer 4 laagjes filodeeg in de vorm (met bijbehorende laagjes saus en kaas).
  • Bak de quiches in 30 minuten op 225 °C (boven- en onderwarmte) gaar. Dek de vorm af met aluminium folie als de randjes te donker worden.
  • Laat ze eventjes afkoelen voordat je ze serveert. Ook koud zijn ze lekker trouwens!
Bewaren

1 a 2 dagen in de koelkast te bewaren, als je ze langer van te voren maakt zou ik ze invriezen. Warm ze weer even op in de oven zodat ze weer lekker knapperig zijn.

Italiaanse filodeeg quiches 3a

Mam, maak je ze binnenkort nog eens? 😀

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

11 reacties

  1. Kim schreef:

    Die zien lekker uit!

  2. Martine schreef:

    Wauw. Heerlijk simpel om te maken en het ziet er heerlijk uit.

  3. lena schreef:

    Ze zien er echt super lekker uit! Een vraagje: wat is het verschil tussen filodeeg en bladerdeeg eigenlijk?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Naast dat bladerdeeg vetter is, is het ook uit meerdere laagjes opgebouwd. Filodeeg is veel dunner en ook knapperiger, het wordt ook gebruikt als het ‘jasje’ om een loempia. Misschien dat het je zo iets meer een beeld geeft?

  4. Annelies schreef:

    Kan je ze ook van tevoren klaarmaken en pas later in de oven doen? Volgens mij wel hè!

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, je kunt ze prima voorbereiden.

  5. Jen schreef:

    Hoi Laura,

    Wat een leuk recept, ik ga het dit weekend uitproberen. Ik was alleen nog even benieuwd of je de basilicum hebt gebruikt om te garneren voordat je het serveert. Ik zag het verder nergens terugkomen, vandaar.

    1. Laura schreef:

      we hebben wat basilicumkruiden door de vulling gedaan.

  6. carolien schreef:

    hoe kan je ze het beste bewaren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      1 a 2 dagen kun je ze in de koelkast bewaren, als je ze langer van te voren maakt zou ik ze invriezen. Warm ze sowieso weer even op in de oven zodat ze weer lekker knapperig zijn.

  7. Clara schreef:

    Mama van Laura, bedankt voor het fantastische idee/recept! Ze zijn heeeerrrlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *