Stroopwafel oliebollen

Gepost: 29 december 2020 Laatst bewerkt: 29 november 2024
Stroopwafel oliebollen

Oliebollen voor het ontbijt, een standaard traditie begin van het nieuwe jaar bij mij. Mocht jij dat ook doen, kun je dit jaar ontbijten met stroopwafel oliebollen. Als je wat over houdt met oudjaar dan, want ze zijn zo lekker dat het me ook niet zal verbazen als ze allemaal op zijn aan het eind van de avond. Ik deel dit heerlijke recept met jullie!

Het Feestdagen Bakboek 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding
Stroopwafel oliebollen-2a

 

Stroopwafels oliebollen

Opslaan
Recept afdrukken

4.75 van 4 stemmen

Stroopwafel oliebollen

Oliebollen met stroopwafels, dat is dus echt fantastisch lekker! Wij hebben ervan zitten smullen, hopelijk jij ook!
Porties: 20 -25 stuks

Ingrediënten

  • 500 ml melk
  • 7 gram droge gist (1 zakje)
  • 2 el witte basterdsuiker (of meer naar smaak)
  • 500 gram bloem
  • snuf zout
  • 1 ei (M)
  • 300 gram stroopwafels in stukjes
  • zonnebloemolie (om in te bakken)

Instructies

  • Verhit de melk tot deze lauwwarm is, voeg gist en suiker toe en roer even door. Laat dit 5-10 minuutjes staan, je zult zien dat de gist gaat borrelen.
  • In een kom voeg je de bloem en zout samen, roer even kort door. Voeg het ei toe en mix door de bloem, terwijl je mixt giet je het melkmengsel erbij. Blijf mixen tot er een glad beslag ontstaat.
  • Voeg de stroopwafelstukjes toe en spatel deze gelijkmatig door het mengsel heen.
  • Dek de kom af met plastic folie en laat een uur rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld.
  • Zet 15-20 minuten voor het beslag klaar is met rijzen je pan met olie op het vuur en verhit tot deze 180 °C is.
  • Oliebollen kun je maken met twee losse lepels waarmee je een bol vormt, of met een ijslepel. Die laatste is het makkelijkst en gebruik ik dan ook altijd. Dip de lepel even in de olie en schep 4-5 oliebollen in je pan.
  • Bak de oliebollen in 4-6 minuten goudbruin, keer ze halverwege om als ze niet uit zichzelf draaien.
  • Dip je lepel voor iedere ronde oliebollen weer even opnieuw in de pan met olie, zo zorg je dat ze niet blijven plakken aan de lepel en je oliebollen een hele vreemde vorm krijgen. Je hoeft je lepel niet na elke ronde schoon te maken.
  • Als je stroopwafel oliebollen klaar zijn, leg je ze even in een vergiet dat je bekleedt met keukenpapier, verplaats ze daarna naar een plaat waar ook keukenpapier op ligt. Het papier neemt overtollig vet op en dat is wel zo fijn. Ververs het keukenpapier in de zeef dan ook regelmatig.

Tips

  • Hoeveel zonnebloemolie nodig is, hangt af van de grootte van je pan. Wij gebruikten een braadpan waar 2 liter olie in ging. Vul de pan niet tot aan de rand.
  • Hoeveel oliebollen er in je pan kunnen is wederom afhankelijk van de grootte van je pan. Zorg dat ze genoeg ruimte hebben.
Bewaren

De oliebollen zijn het lekkerst als je ze binnen 1-2 dagen opeet. Invriezen kan eventueel ook, dan zijn ze tot 3 maanden houdbaar. De oliebollen warm je eenvoudig op in de oven of magnetron.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

8 reacties

  1. Ilse Vriezekolk schreef:

    Hoi Laura, kan je dit evt ook net oliebollen mix doen?

  2. Betül schreef:

    Hai Laura, even een ander vraagje :)) zit er alcohol in “natuurlijke” vanille aroma? Groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Vanille aroma is nooit natuurlijk, jij bedoelt waarschijnlijk vanille extract en dat is inderdaad op basis van alcohol. https://www.laurasbakery.nl/vanille-extract-vs-vanille-aroma/

  3. Lachmie schreef:

    Hoi laura.
    Hoe kwam het dat mijn oliebollen een beetje hard waren na het bakken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lastig te zeggen op afstand, wellicht te lang in de frituur gehad?

  4. Eva schreef:

    Hallo Laura, kan zeker niet ipv olie in de oven bakken in muffinbakplat. Groetjes ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Daar heb ik zelf geen ervaring mee, maar oliebollen uit de oven staan nog wel op mijn lijstje. Wordt vervolgd 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept