Stroopwafel cupcakes

20 februari 2015
194

stroopwafel cupcakes

Ik ben zo’n iemand die alles lekker vindt waar stroopwafel in verwerkt is. Met zulke heerlijke koeken maak je nu eenmaal met gemak weer een ander lekker baksel. Jullie kennen vast mijn stroopwafel taart wel, of wat dacht je van de stroopwafel cake deluxe? Vooral die laatste is echt ontzettend machtig, van die cake kun je een heel weeshuis voeden! Daarom zijn deze stroopwafel cupcakes zo ideaal. Te vergelijken met de cake, maar dan in een kleine portie. En ze zijn ook gewoon ontzettend leuk om zo te serveren!

stroopwafel cupcakes

Stroopwafel cupcakes

Dol op stroopwafels? Dan vallen deze stroopwafel cupcakes ook zeker in de smaak! Met de karamel crème als toef is het een feestje om naar te kijken.
Porties: 12 cupcakes

Ingrediënten

  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 2 el melk
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl kaneel
  • 130 gram stukjes stroopwafel

Ingrediënten crème

Decoratie

Instructies

  • Klop boter en suiker luchtig. Voeg de eieren en melk toe en mix dit tot een glad mengsel. Voeg hieraan het zelfrijzend bakmeel en kaneel beetje bij beetje toe tot het helemaal is opgenomen.
  • Spatel de stukjes stroopwafel door het beslag en verdeel dit over de cupcake vormpjes.
  • Bak de cupcakes in 20 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
  • Terwijl de cupcakes in de oven staan, begin je vast met het maken van de botercrème, dat recept vind je hier. Breng de crème op smaak door twee eetlepels karamelsaus toe te voegen.
  • Spuit de toeven op de cupcakes, ik gebruikte spuitmondje 1M van Wilton. Zet de cupcakes een half uurtje in de koelkast, dan wordt de toef iets steviger en is de karamel mooier aan te brengen.
  • Als de toef wat steviger is giet je een beetje karamelsaus over de toeven. Steek als laatst een stukje stroopwafel in de toef.
Bewaren

Lees hier alles over het bewaren van cupcakes.

stroopwafel cupcakes

Zien ze er niet prachtig uit? Giet de karamelsaus zo kort mogelijk voor het moment van serveren op de toeven, dat zijn ze het mooist.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

48 reacties

  1. Emily van Kampen schreef:

    Ik ben wat stroopwafels precies zo! Alles waar ze in zitten vind ik heerlijk: ijs, taart, saus, het maakt niet uit. Dus dit recept sla ik sowieso op 😉 Ik vroeg me alleen af wat voor karamel saus je gebruikt. Kant en klaar of zelfgemaakt? Op zich kan het natuurlijk wel allebei.

    1. Laura's Bakery schreef:

      In dit geval kant en klare saus, maar je kunt het inderdaad ook heel goed zelf maken 🙂

  2. Ellen schreef:

    Juum! Wauw, dit is zo indrukwekkend voor gasten!! 🙂

  3. Corinne schreef:

    Ohhh stroopwafels zijn zooo lekker. Ik vind het ook allemaal lekker. Ik maakte vorige week een “gewone” stroopwafelcake. Alleen waren alle stukjes stroopwafel naar beneden gezakt!! Dat was jammer maar de smaak was er niet minder om. Ik ga deze cupcakes snel ook eens maken. Bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      om te voorkomen dat stukjes naar beneden zakken kun je in een kommetje wat bloem door de stukjes stroopwafel mengen, dan zakken ze niet meer 😉

  4. Rosanne schreef:

    Ohhh stroopwafelliefde! Mijn taart viel ook zo in de smaak laatst 🙂 Dus ik ga deze bewaren!

  5. Margot schreef:

    Wat een goed idee! En ze zien er zo lekker uit!

  6. Naomi schreef:

    Oh, dit ziet er echt heerlijk uit! Ga ik sowieso een keer maken 😀

    x

  7. Dit ziet er echt heerlijk uit! Echter als ik dan zo iets wil namaken ziet het er minder mooi uit, haha. Smaken zal het vast wel. Misschien maar eens proberen.

    Liefs, Susan

  8. Ann schreef:

    De cupcakes zien er erg goed uit!! Waar heb jij de karamelsaus gehaald? 🙂 Dan ga ik het snel proberen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het bij Makro gekocht. Maar veel supermarkten hebben ook karamelsaus in het assortiment.

  9. kelly schreef:

    ik heb ze gisteren gemaakt en voor de toef de botercreme van fc gebruikt. Nou heb ik alleen dat de caramel in mn crème is getrokken waardoor het een soort van is gaan craqueleren… Ik heb de caramel van de groothandel gebruikt in zo’n blauwe fles. Heb jij enig idee hoe dat kan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat hij is gaan schiften, Dat gebeurt als bijvoorbeeld de ingrediënten niet op dezelfde kamertemperatuur zijn of wanneer je teveel vocht toevoegt.

  10. kaatje schreef:

    Ik heb de cupcakes gemaakt en ze waren heerlijk! Wel heb ik een vraag over de topping. Ik heb botercreme van dr oetker gebruikt en kant en klare karamelsaus.
    Na een paar uur trok de karamelsaus als het ware in de botercreme.
    Moet ik andere botercreme gebruiken of iets anders?
    Ik wil ze maken voor een feestje in de familie en dan moet ik ze al eerder maken, dus kan ze niet heel kort van tevoren afwerken met de karamelsaus.
    Hoor het graag, thanks!

    1. Laura schreef:

      Ik gebruik altijd de botercrème volgens mijn recept (zie linkje bij ingrediënten). Mij gebeurt het nooit dat de saus erin trekt.

  11. Sari schreef:

    Hi! These look delicious! Addicted to stoopwafels…
    I wanted to ask, how much flour and baking powder I should put, instead of that “zelfrijzend bakmeel”. We don’t have that here in Finland 😀 Thanks!

    1. Laura schreef:

      I would replace it with 120 gram flour and 1 teaspoon bakingpowder 🙂

  12. Caroline schreef:

    Ik ga ze dinsdag maken voor mijn afscheid op stage bij groep 7!
    Ik wil de cupcakes op de fiets meenemen en daar pas opmaken. Kan ik de crème de avond van tevoren maken en de volgende dag in een spuitzak meenemen?

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat kan prima. Bewaar de zak dan wel buiten de koelkast.

  13. Nienke schreef:

    Bedankt voor het recept. Ik ga ze ook maken als een traktatie op werk 🙂
    Wat bedoel je met bewaar de zak buiten de koelkast in je reactie op Caroline? De crème kan je het beste wel in de koelkast bewaren toch? Mag de spuitzak niet te koud zijn als je de crème op de cupcakes doet?
    (Ik ben nog lerende dat merk je wel)

    1. Laura schreef:

      In de koelkast wordt hij hard, net als een pakje boter. Dan is het niet mogelijk om er gelijk toeven van te spuiten, daarom bewaar ik het buiten de koelkast op een koele plek 🙂

  14. Latifa schreef:

    Hoi,

    Onze AH had geen karamelsaus, heb daarom karamelstroop gekocht. Denk je dat ik dat kan gebruiken door de botercreme en erover ipv karamelsaus?

    Groetjes

    1. Laura schreef:

      Kan zeker, zou alleen eerst wel even proeven of je het ook lekker vindt.

  15. Patricia schreef:

    Hoi Laura,

    Ook ik ben gek op stroopwafels, dus deze cupcakes wil ik graag gaan proberen. Nu vroeg ik me af welke bruine basterdsuiker je gebruikt; lichtbruine of donkerbruine? Verder ben ik benieuwd hoe je deze cupcakes het beste kunt bewaren: in de koelkast of niet en hoe af te dekken?

    Groetjes,
    Patricia

    1. Laura schreef:

      Lichtbruin 🙂 en verder bewaar je cupcakes altijd buiten de koelkast, anders drogen ze uit.

      1. Patricia schreef:

        Bedankt voor de snelle reactie! Ik ga ze vrijdag maken 🙂

      2. Patricia schreef:

        De cupcakes waren heerlijk, echt een succes en ze zien er ook nog eens erg leuk uit 🙂
        Helaas ging het op het laatst toch nog mis met de botercrème (geschift). Gelukkig heb ik dit met de tips bij het betreffende recept op kunnen lossen door de crème au bain marie een klein beetje te verwarmen en flink door te kloppen met de garde (erg goed voor de spierballen haha). Ik kan iedereen echt aanraden om de botercrème zelf te maken volgens het recept van Laura, die is echt zooooo lekker!

  16. ILDIKO schreef:

    Hallo Laura!

    Heb jij misschien een karamelsaus recept?
    Groetjes en bedankt!

  17. ILDIKO schreef:

    Dank je!
    Groetjes!

  18. iemand schreef:

    hallo laura
    ik vroeg me af
    kun je ook zelf slagroom maken (maar dan vloeibaar)

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan vast, maar ik heb er geen recept voor.

  19. Ryanne schreef:

    Welke boter gebruik je voor de cupcakes? Roomboter of iets anders?

    1. Laura Kieft schreef:

      Altijd ongezouten roomboter

  20. Aniek schreef:

    Ik heb ze gisteren gemaakt, ze waren echt gied gelukt en heel lekker. Het was niet moeilijk om te maken!

  21. Celine schreef:

    Zou je de lichtbruine basterdsuiker ook kunnen vervangen door witte- of donkerbruine basterdsuiker? Die twee soorten heb ik in huis, maar lichtbruin helaas niet…

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou dan een mix gebruiken

    2. Eda schreef:

      Hallo Laura,
      I made this cupcakes for my brother‘s birthday because he loves stroopwafel and it was amazing. Thanks for the recipe!
      Greetings from germany

  22. Lucie schreef:

    ik heb het gemaakt zonder de botercrème enzo, en dat was ook ontzettend lekker! (mijn botercrème schift ALTIJD)

  23. Monique schreef:

    Ze waren heerlijk!! Mijn vriend en zus waren er dol op😍 bedankt voor het delen.

  24. manon schreef:

    hey, dit ziet er echt super lekker uit! maar ik heb thuis geen lichtebruine basterdsuikers kan ik i.p.v die suiker ook witte basterdsuiker gebruiken? of kristalsuiker?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Witte basterdsuiker kan op zich ook prima.

  25. Anneke schreef:

    Hoi! Zou ik de cupcakes met de botercreme erop in kunnen vriezen? Dat ik na ontdooien alleen nog de caramel + stukje stroopwafel erop hoef te doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou dit persoonlijk niet aanraden. Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/cupcakes-bewaren

  26. Peters schreef:

    Heerlijk, Maar ik vond ze wel erg zoet. Zou ik wat minder suiker kunnen gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb dat zelf niet getest, maar je kunt het altijd proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *