Ik ben zo’n iemand die alles lekker vindt waar stroopwafel in verwerkt is. Met zulke heerlijke koeken maak je nu eenmaal met gemak weer een ander lekker baksel. Jullie kennen vast mijn stroopwafel taart wel, of wat dacht je van de stroopwafel cake deluxe? Vooral die laatste is echt ontzettend machtig, van die cake kun je een heel weeshuis voeden! Daarom zijn deze stroopwafel cupcakes zo ideaal. Te vergelijken met de cake, maar dan in een kleine portie. En ze zijn ook gewoon ontzettend leuk om zo te serveren!
Stroopwafel cupcakes
Ingrediënten
- 125 gram ongezouten roomboter
- 125 gram lichtbruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 2 el melk
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 tl kaneel
- 130 gram stukjes stroopwafel
Ingrediënten crème
- 1 portie botercrème (recept)
- 2 el karamelsaus
Decoratie
- stukjes stroopwafel
- karamelsaus
Instructies
- Klop boter en suiker luchtig. Voeg de eieren en melk toe en mix dit tot een glad mengsel. Voeg hieraan het zelfrijzend bakmeel en kaneel beetje bij beetje toe tot het helemaal is opgenomen.
- Spatel de stukjes stroopwafel door het beslag en verdeel dit over de cupcake vormpjes.
- Bak de cupcakes in 20 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
- Terwijl de cupcakes in de oven staan, begin je vast met het maken van de botercrème, dat recept vind je hier. Breng de crème op smaak door twee eetlepels karamelsaus toe te voegen.
- Spuit de toeven op de cupcakes, ik gebruikte spuitmondje 1M van Wilton. Zet de cupcakes een half uurtje in de koelkast, dan wordt de toef iets steviger en is de karamel mooier aan te brengen.
- Als de toef wat steviger is giet je een beetje karamelsaus over de toeven. Steek als laatst een stukje stroopwafel in de toef.
Lees hier alles over het bewaren van cupcakes.
Zien ze er niet prachtig uit? Giet de karamelsaus zo kort mogelijk voor het moment van serveren op de toeven, dat zijn ze het mooist.
Ik ben wat stroopwafels precies zo! Alles waar ze in zitten vind ik heerlijk: ijs, taart, saus, het maakt niet uit. Dus dit recept sla ik sowieso op 😉 Ik vroeg me alleen af wat voor karamel saus je gebruikt. Kant en klaar of zelfgemaakt? Op zich kan het natuurlijk wel allebei.
In dit geval kant en klare saus, maar je kunt het inderdaad ook heel goed zelf maken 🙂
Juum! Wauw, dit is zo indrukwekkend voor gasten!! 🙂
Ohhh stroopwafels zijn zooo lekker. Ik vind het ook allemaal lekker. Ik maakte vorige week een “gewone” stroopwafelcake. Alleen waren alle stukjes stroopwafel naar beneden gezakt!! Dat was jammer maar de smaak was er niet minder om. Ik ga deze cupcakes snel ook eens maken. Bedankt!
om te voorkomen dat stukjes naar beneden zakken kun je in een kommetje wat bloem door de stukjes stroopwafel mengen, dan zakken ze niet meer 😉
Ohhh stroopwafelliefde! Mijn taart viel ook zo in de smaak laatst 🙂 Dus ik ga deze bewaren!
Wat een goed idee! En ze zien er zo lekker uit!
Oh, dit ziet er echt heerlijk uit! Ga ik sowieso een keer maken 😀
x
Dit ziet er echt heerlijk uit! Echter als ik dan zo iets wil namaken ziet het er minder mooi uit, haha. Smaken zal het vast wel. Misschien maar eens proberen.
Liefs, Susan
De cupcakes zien er erg goed uit!! Waar heb jij de karamelsaus gehaald? 🙂 Dan ga ik het snel proberen.
Ik heb het bij Makro gekocht. Maar veel supermarkten hebben ook karamelsaus in het assortiment.
ik heb ze gisteren gemaakt en voor de toef de botercreme van fc gebruikt. Nou heb ik alleen dat de caramel in mn crème is getrokken waardoor het een soort van is gaan craqueleren… Ik heb de caramel van de groothandel gebruikt in zo’n blauwe fles. Heb jij enig idee hoe dat kan?
Ik denk dat hij is gaan schiften, Dat gebeurt als bijvoorbeeld de ingrediënten niet op dezelfde kamertemperatuur zijn of wanneer je teveel vocht toevoegt.
Ik heb de cupcakes gemaakt en ze waren heerlijk! Wel heb ik een vraag over de topping. Ik heb botercreme van dr oetker gebruikt en kant en klare karamelsaus.
Na een paar uur trok de karamelsaus als het ware in de botercreme.
Moet ik andere botercreme gebruiken of iets anders?
Ik wil ze maken voor een feestje in de familie en dan moet ik ze al eerder maken, dus kan ze niet heel kort van tevoren afwerken met de karamelsaus.
Hoor het graag, thanks!
Ik gebruik altijd de botercrème volgens mijn recept (zie linkje bij ingrediënten). Mij gebeurt het nooit dat de saus erin trekt.
Hi! These look delicious! Addicted to stoopwafels…
I wanted to ask, how much flour and baking powder I should put, instead of that “zelfrijzend bakmeel”. We don’t have that here in Finland 😀 Thanks!
I would replace it with 120 gram flour and 1 teaspoon bakingpowder 🙂
Ik ga ze dinsdag maken voor mijn afscheid op stage bij groep 7!
Ik wil de cupcakes op de fiets meenemen en daar pas opmaken. Kan ik de crème de avond van tevoren maken en de volgende dag in een spuitzak meenemen?
Ja hoor, dat kan prima. Bewaar de zak dan wel buiten de koelkast.
Bedankt voor het recept. Ik ga ze ook maken als een traktatie op werk 🙂
Wat bedoel je met bewaar de zak buiten de koelkast in je reactie op Caroline? De crème kan je het beste wel in de koelkast bewaren toch? Mag de spuitzak niet te koud zijn als je de crème op de cupcakes doet?
(Ik ben nog lerende dat merk je wel)
In de koelkast wordt hij hard, net als een pakje boter. Dan is het niet mogelijk om er gelijk toeven van te spuiten, daarom bewaar ik het buiten de koelkast op een koele plek 🙂
Hoi,
Onze AH had geen karamelsaus, heb daarom karamelstroop gekocht. Denk je dat ik dat kan gebruiken door de botercreme en erover ipv karamelsaus?
Groetjes
Kan zeker, zou alleen eerst wel even proeven of je het ook lekker vindt.
Hoi Laura,
Ook ik ben gek op stroopwafels, dus deze cupcakes wil ik graag gaan proberen. Nu vroeg ik me af welke bruine basterdsuiker je gebruikt; lichtbruine of donkerbruine? Verder ben ik benieuwd hoe je deze cupcakes het beste kunt bewaren: in de koelkast of niet en hoe af te dekken?
Groetjes,
Patricia
Lichtbruin 🙂 en verder bewaar je cupcakes altijd buiten de koelkast, anders drogen ze uit.
Bedankt voor de snelle reactie! Ik ga ze vrijdag maken 🙂
De cupcakes waren heerlijk, echt een succes en ze zien er ook nog eens erg leuk uit 🙂
Helaas ging het op het laatst toch nog mis met de botercrème (geschift). Gelukkig heb ik dit met de tips bij het betreffende recept op kunnen lossen door de crème au bain marie een klein beetje te verwarmen en flink door te kloppen met de garde (erg goed voor de spierballen haha). Ik kan iedereen echt aanraden om de botercrème zelf te maken volgens het recept van Laura, die is echt zooooo lekker!
Hallo Laura!
Heb jij misschien een karamelsaus recept?
Groetjes en bedankt!
Jazeker: http://www.laurasbakery.nl/makkelijke-karamelsaus/
Dank je!
Groetjes!
Hallo Laura!
Het is zooo lekker!
http://kepkezelo.com/images/3ri6bfz07r6yyohztezo.jpg
hallo laura
ik vroeg me af
kun je ook zelf slagroom maken (maar dan vloeibaar)
Dat kan vast, maar ik heb er geen recept voor.
Welke boter gebruik je voor de cupcakes? Roomboter of iets anders?
Altijd ongezouten roomboter
Ik heb ze gisteren gemaakt, ze waren echt gied gelukt en heel lekker. Het was niet moeilijk om te maken!
Zou je de lichtbruine basterdsuiker ook kunnen vervangen door witte- of donkerbruine basterdsuiker? Die twee soorten heb ik in huis, maar lichtbruin helaas niet…
Ik zou dan een mix gebruiken
Hallo Laura,
I made this cupcakes for my brother‘s birthday because he loves stroopwafel and it was amazing. Thanks for the recipe!
Greetings from germany
ik heb het gemaakt zonder de botercrème enzo, en dat was ook ontzettend lekker! (mijn botercrème schift ALTIJD)
Ze waren heerlijk!! Mijn vriend en zus waren er dol op😍 bedankt voor het delen.
Ah wat leuk!
hey, dit ziet er echt super lekker uit! maar ik heb thuis geen lichtebruine basterdsuikers kan ik i.p.v die suiker ook witte basterdsuiker gebruiken? of kristalsuiker?
Witte basterdsuiker kan op zich ook prima.
Hoi! Zou ik de cupcakes met de botercreme erop in kunnen vriezen? Dat ik na ontdooien alleen nog de caramel + stukje stroopwafel erop hoef te doen?
Ik zou dit persoonlijk niet aanraden. Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/cupcakes-bewaren