Saucijzenbroodjes vind je in elke supermarkt en bakkerij. Iedereen houdt van een gehaktvulling vol smaak verpakt in lekker luchtig bladerdeeg. Een saucijzenbroodje is een perfect tussendoortje, maar je kunt ze ook als lunch eten of serveren op picknicks en andere feestjes (vooral als je ze kleiner maakt).

Krijg je visite en wil je een lekkere lunch verzorgen? Deze saucijzenbroodjes zijn erg makkelijk om te maken en ze smaken heerlijk bij een kom soep of een salade. Onderaan het recept geef ik ook nog een tip om mini saucijzenbroodjes te maken.

BAKTIP: Om de saucijzenbroodjes met ei te bestrijken gebruik ik zelf het liefst een siliconen bakkwast. Deze zijn eenvoudig schoon te maken.

“Ik eet bijna nooit meer saucijzenbroodjes”

Ik ben ooit een keer ongelofelijk ziek geweest na het eten van een saucijzenbroodje, waardoor ik ze sindsdien eigenlijk nooit meer eet. Terwijl ik ze altijd zo lekker vond! Het recept voor deze saucijzenbroodjes heb ik dit keer niet zelf voor jullie getest, maar heeft mijn team gedaan. Ik kan jullie namens hen vertellen dat deze saucijzenbroodjes ontzettend lekker zijn!

Afbeelding
Saucijzenbroodjes (2)

Een saucijzenbroodje bewaren

Deze saucijzenbroodjes zijn het lekkerst als ze uit de oven komen en nog warm zijn, maar je kunt ze ook van tevoren maken en heel goed bewaren. Ik deel mijn tips en trucs!

Ongebakken saucijzenbroodjes bewaren

Er zijn een paar manieren om ze ongebakken te bewaren, dus ik zal je alle opties geven.

  • Je kunt de worstjes (zonder bladerdeeg) in een luchtdichte verpakking tot 3 maanden invriezen.
  • Als je zelfgemaakt bladerdeeg gebruikt of bladerdeeg uit de koelkast koopt, kun je de worstenbroodjes maximaal 3 maanden in een luchtdichte verpakking bewaren.
  • Als je bevroren bladerdeeg hebt gebruikt, kun je ze ongebakken niet in de vriezer bewaren. Maar na het bakken wel.

Laat de bevroren saucijzenbroodjes ongeveer 45 minuten ontdooien voordat je ze in de oven zet. Bak ze volgens het recept.

Gebakken saucijzenbroodjes bewaren

Heb je je saucijzenbroodjes al gebakken en vraag je je af hoe je ze vers houdt?

  • Ik wikkel mijn saucijzenbroodjes in aluminiumfolie en bewaar ze 2-3 dagen op kamertemperatuur (als het niet te warm is).
  • Als je zelfgemaakt of gekoeld bladerdeeg hebt gebruikt, kun je ze in een luchtdichte verpakking tot 3 maanden invriezen.

Opwarmen van saucijzenbroodjes

Het bladerdeeg is knapperig als het vers is, het wordt een beetje zacht als je het bewaart. Maar het is makkelijk om ze weer knapperig te krijgen!

Ze moeten op kamertemperatuur zijn. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze ongeveer 10-15 minuten op 180°C.

Saucijzenbroodjes (3)

Mini saucijzenbroodjes

Het formaat van een saucijzenbroodje is genoeg voor een lekker tussendoortje. Je kunt ze vergelijken met een broodje. Ze zijn te groot voor een borrelhapje, maar je kunt ze wel makkelijk geschikt maken voor de borrel!

Snijd een saucijzenbroodje in drieën en je hebt een perfect voorgerecht. Perfecte snack voor een high tea, borrel, picknick en vele andere gelegenheden.

De baktemperatuur blijft hetzelfde, maar de baktijd wordt iets korter. Begin met 20 minuten en controleer dan of ze meer tijd nodig hebben in de oven.

Saucijzenbroodjes

Opslaan
Recept afdrukken

4.28 van 44 stemmen

Saucijzenbroodjes

Heerlijk smeuïge en kruidige saucijzenbroodjes. Lekker voor bij de lunch of om te serveren naast een kom soep of een salade.
Porties: 10 broodjes

Ingrediënten

VULLING

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ei
  • 6 el paneermeel
  • 1 el grove mosterd
  • 1 el ketchup
  • 2 tl worcestersauce
  • 0,25 tl speculaaskruiden of een klein mespuntje
  • 0,5 tl nootmuskaat
  • 0,5 tl zout

BROODJES

  • 10 vierkante plakjes bladerdeeg
  • 1 eigeel losgeklopt met een tl melk

Instructies

  • Leg de bladerdeegplakjes uit de vriezer te ontdooien. Kneed alle ingrediënten voor de vulling door elkaar. Rol er 10 gehaktstaven van, ongeveer van de lengte van het bladerdeegplakje.
  • Leg het plakje bladerdeeg met de ‘plakkerige’ kant naar bovenen leg de gehaktstaaf in het midden van het plakje.
  • Vouw het bladerdeegplakje dicht. Druk rondom aan met een vork zodat het saucijzenbroodje dicht zit. Maak zo alle bladerdeeg en gehaktstaven op.
  • Leg alle saucijzenbroodjes op een bakplaat met bakpapier en bestrijk met het losgeklopte eigeel. Laat een half uur rusten en bestrijk hierna nogmaals met het eigeel. Bak de saucijzenbroodjes in 30 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 190 °C (boven-en onderwarmte).

Tips

  • Je kunt er ook mini-saucijzenbroodjes van maken. Deel elke plak bladerdeeg dan door drieën en voer verder dezelfde handelingen uit. De baktijd zal dan iets korter zijn.
  • Je kunt ook half-om-half gehakt gebruiken voor een smeuïger (vetter) resultaat.
Bewaren

De gehaktstaven laten zich goed invriezen. Het vouwen van de saucijzenbroodjes kun je dan doen op het moment dat je ze wilt eten, je moet bladerdeeg namelijk niet ontdooien en opnieuw invriezen. Alleen met zelfgemaakt bladerdeeg kun je de volledige saucijzenbroodjes ongebakken invriezen en binnen drie maanden afbakken.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

18 reacties

  1. Lida schreef:

    Beste Laura,

    Ik zie geen recept staan van deze heerlijk uitziende sauccijzenbroodjes.

  2. Cees schreef:

    Waar is het recept?

  3. Fried Peters schreef:

    https://www.laurasbakery.nl/saucijzenbroodjes/

    Echt wel, het recept stond er gewoon……….

    Ga deze dit weekend uitproberen.

  4. Iris schreef:

    Waarvoor dient het 30min. rusten na het insmeren met eigeel? En wat is de plakkerige kant van het bladerdeeg? Mij is nooit eerder een verschil opgevallen tussen beide kanten (a)

    1. Laura's Bakery schreef:

      De ene kant is wat droger en de ander wat plakkeriger. Dat zie je eigenlijk vanzelf als je een plakje bladerdeeg goed bekijkt.

  5. Loes schreef:

    Gaat er nog ei door het gehakt? Of gebruik ik het ei alleen om te strijken over het deeg?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het gaat door beiden (zie de ingrediëntenlijst en het recept).

  6. Amie schreef:

    Ik vind zelf de mosterd wat veel. Ik heb 2el gebruikt voor 1kg gehakt. Vond het nog veel. Verder zijn ze super goed gelukt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het kan ook helpen om een zachte soort mosterd te gebruiken i.p.v. de grove als je niet weg bent van mosterd.

  7. Geeri schreef:

    Tijdens mijn zoektocht naar een leuk recept om saucijzenbroodjes te maken kwam ik dit tegen. Geen spijt van want wat zijn ze goed gelukt. Ik heb halve saucijzenbroodjes gemaakt. Zo wordt het een klein borrelhapje. Morgen serveer ik ze bij de brunch 😋

  8. Maya schreef:

    Lekker! Bedankt voor het recept! Ik deed er ook nog wat foelie, beetje chili en uienpoeder door. En ze gingen in empanadavellen, geen bladerdeeg hier in Uruguay (of zelf maken, maar is heel veel werk). Bedankt voor het recept!

  9. Remi schreef:

    Heb het recept een klein beetje aangepast door mosterd weg te laten, en wat uien poeder en chili poeder toegevoegt. Kon zeker wel wat peper en zout gebruiken. Volgende keer iets wat meer bladerdeeg of minder vulling. Ik geef dit recept een 8.

  10. Jeroen schreef:

    Geprobeerd, ik snap de smaken op zich wel. Maar ik vind de verhouding niet juist. Je moet heel subtiel zijn met speculaaskruiden (echt een snufje, geen halve tl), daarentegen mist het wel iets zout en peper. Ik denk dat je niet 50 gram vulling per broodje moet rekenen, maar wat minder. En eigenlijk is half-om-half altijd de beste keuze, al zit je dan met iets meer vet dat ontsnapt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Natuurlijk altijd goed om recepten aan te passen naar je eigen smaak, ons team vindt ze op deze manier het meest lekker.

  11. Tineke schreef:

    Voor een verjaardag 30 broodjes gemaakt, heb in plaats van ketchup curry gebruikt en een milde mosterd. Ze vielen goed in de smaak. Straks 40 broodjes maken voor traktatie op het werk. Een blijvertje voor ons dus!

  12. OuweTaart schreef:

    Grappig om te lezen dat je deze niet zelf hebt kunnen proeven en dat dit het eerste recept van jou is dat ik oprecht niet lekker vind. Twee keer tot op de letter nauwkeurig gevolgd (niks mis met mijn oven, andere recepten gaan helemaal prima). Het gehakt is dens en droog, onvoldoende zout terwijl de rest vd de kruiden qua smaak “ingewikkeld gedoe” geeft aan de smaakpapillen.
    Uiteindelijk een recept geprobeerd met soesjesdeeg door het gehakt, 100% rund, lekker smeuïg met behoud van enige stevigheid.
    Ik hoop dat het je ooit lukt ze toch te proeven en dit recept te verbeteren maar alle begrip als het niet gebeurt, ik zal bv nooit meer van m’n leven kaasfondue eten 😀

  13. Rosita Dirven schreef:

    Topping Waarom losgeklopt ei met melk ,wat doet de melk en waarom 30 min laten staan ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit is voor het mooiste resultaat. Meer lees je hier: https://www.laurasbakery.nl/zo-krijg-je-een-glimmende-laag-op-je-baksels/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept