Zak van Sinterklaas loempia’s

58

Het laatste sinterklaasrecept van dit jaar is een hartige. Ik nam mijn recept voor ovenloempia’s als basis en veranderde de vorm, dat leidde tot deze ontzettend leuke zak van Sinterklaas loempia’s! En ook deze variant maak je natuurlijk gewoon in de oven. Als je met elkaar eet op pakjesavond kun je ze serveren bij de maaltijd, maar ze doen het ook goed op tafel met nog meer hartige hapjes. Ik vond het zelf ontzettend leuk om deze filodeeg pakketjes te maken en vraag mij inmiddels af wat ik nog meer met filodeeg en verschillende vormen kan maken. Ik heb nog wel wat ideetjes, dat gaan jullie vast nog terugzien.

Zak van Sinterklaas loempia's

Hoe leuk zijn deze zak van Sinterklaas loempia's? Een super vrolijk en lekker recept voor Sinterklaas.
Porties: 10 stuks

Ingrediënten

  • 10 vellen filodeeg
  • 150 gram kipfilet (in blokjes/reepjes)
  • 250 gram Chinese wokgroenten
  • 50 gram mihoen
  • peper, zout, knoflook

Extra nodig

  • olijfolie (voor insmeren vellen filodeeg)
  • sweet chili saus (om mee te serveren)
  • bakkerstouw

Instructies

  • Haal de vellen filodeeg op tijd uit de vriezer (als je geen verse gebruikt), zodat ze ruim de tijd hebben om te ontdooien. Op de verpakking zie je hoe lang dat gemiddeld duurt.
  • Bereid de mihoen volgens de verpakking. In mijn geval deed ik de mihoen in een maatbeker en vulde deze aan met gekookt water tot de mihoen helemaal onder water stond. Laat staan tot de mihoen gaar is (zie verpakking), giet dan af.
  • Bak de kip met een scheutje olie in een wok gaar, breng op smaak met zout, peper, knoflook en eventuele andere smaakmakers. Voeg niet te weinig toe, want er komen natuurlijk nog allerlei groenten en mihoen bij.
  • Voeg de wokgroenten toe en bak deze een paar minuten mee. Voeg als laatst de mihoen toe, zorg dat deze goed door het groentemengsel vermengd zijn.
  • Nu is het tijd om de zak van sinterklaas te vormen! Neem een vel filodeeg en smeer het in met olijfolie. Vouw het vel dubbel zodat er een brede rechthoek ontstaat, smeer de bovenkant nogmaals licht in met olie. In het midden schep je wat van de loempiavulling. Breng alle uiteinden voorzicht naar het midden toe, vouw deze zo goed mogelijk om de vulling heen zodat er geen (grote) gaten ontstaan. Neem een stukje bakkerstouw en wikkel dit een paar keer om het filodeeg, eindig met een knoopje. Nu ziet je loempia er al echt uit als een zakje!
  • Doe dit zo bij alle loempiavellen en zet ze op een met bakpapier bekleder plaat. Mochten er loempia’s zijn die nog niet helemaal voorzien zijn van een laagje olijfolie, smeer je die nog even extra in. Dit zal misschien het geval zijn bij de eerste paar loempia’s die je hebt gemaakt.
  • Bak de zak van sinterklaas loempia’s in 15-20 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Tips

  • Je kunt het mengsel op smaak brengen zoals je zelf wilt. Je kunt bijvoorbeeld ook nog ketjap toevoegen aan de vulling.
  • Bewaren: het lekkerst om gelijk te serveren, na verloop van tijd worden ze zacht. Je kunt ze dan wel weer opnieuw opwarmen, dan worden ze ook weer wat knapperiger. Bewaar ze in de tussentijd verpakt in de koelkast. Invriezen kan ook, goed verpakt zijn ze tot 3 maanden houdbaar.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

4 reacties

  1. Linda schreef:

    Dit ziet er lekker uit! Staan dit soort recepten ook in een van jouw boeken?
    Groetjes van Linda

    1. Laura Kieft schreef:

      In mijn tweede boek staat ook een hoofdstuk met hartige hapjes 🙂

      1. Linda schreef:

        Top!! Bedankt voor de reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *