Eerder deze week vertelde ik nog hoe mijn recepten ontstaan en dat ik vrijwel nooit een recept exact namaak. Een enkele keer dus wel, zo ook deze rijstevlaai. Ik had nog nooit eerder een vlaai gemaakt, het leek mij dus niet zo’n succes om direct zelf een recept te bedenken. Eerst maar eens aan de slag met een bestaand recept, dan kan ik een volgende keer gaan variëren. Ik pakte het Nederlands bakboek van de plank en ging op zoek naar een recept voor rijstevlaai. Daar hadden jullie immers om gevraagd. Onder het motto ‘u vraagt, wij draaien’, haalde ik alle benodigdheden in huis en ging aan de slag. Stiekem had ik verwacht dat het maken van een vlaai heel moeilijk zou zijn, maar dit viel dus echt reuze mee. Verrassend simpel zelfs!
UPDATE: januari 2018 heeft het recept voor de bodem een update gekregen. Je hebt nu wat meer deeg en het rijst beter wat voor lekkerdere en mooiere resultaten zorgt. Reacties (over de bodem) van voor die tijd hebben dus betrekking op de oude samenstelling.
Rijstevlaai
Ingrediënten
Bodem
- 200 gram bloem
- 5 gram droge gist
- 3 tl suiker
- snuf zout
- 30 gram gesmolten ongezouten roomboter
- 45 gram ei
- 70 ml handwarme melk
Vulling
- 700 ml volle melk
- 115 gram dessertrijst
- 100 gram suiker
- 2 tl vanille extract
- 2 eieren (geklopt)
Topping
- 400 ml slagroom
- 3-4 el suiker
- chocoladeschaafsel of -krullen
Instructies
-
Begin met het maken van het deeg voor de bodem. Hiervoor doe je de bloem, gist, suiker en zout in een kom. Voeg hier de boter, ei en melk aan toe. Kneed tot een zacht en soepel deeg dat niet meer plakkerig is. Dek het deeg af en laat rijzen tot het in volume verdubbeld is, ik had hiervoor iets meer dan een uur nodig.
-
Terwijl je deeg rijst, kunt je de vulling vast gaan maken. Je kunt gelijk beginnen, maar je kunt ook even wachten tot je deeg al een half uurtje tot drie kwartier heeft gerezen. Dan sluit het maken van de verschillende onderdelen straks net wat beter op elkaar aan.
-
Doe de melk en vanille extract in een pan, breng het aan de kook en voeg dan de rijst en suiker toe. Roer even los en breng weer aan de kook. Zet het vuur dan laag en laat het geheel inkoken tot de rijst gaar is. Het moet nu nog wel een vochtig papje zijn. Blijf tijdens het inkoken roeren om te voorkomen dat je rijst aanbrandt. Haal dan de pan van het vuur en roer de opgeklopte eieren door het rijstmengsel.
-
Terwijl je rijst staat te koken kun je even kijken of het deeg voor de bodem al is verdubbeld. Druk dan het lucht uit het deeg en kneed tot een gladde bal. Rol de bal deeg uit zodat hij in de vorm past. Bekleed de vorm met het deeg. Je hebt altijd stukjes die overlappen, dit kun je mooi afsnijden door je deegroller te gebruiken. Rol over de rand van de vorm heen (over het overlappende deeg dus) en je zult zien dat al het overtollige deeg netjes wordt afgesneden.
-
Prik nu wat gaatjes in de deegbodem, dek hem af en laat hem even een kwartiertje staan.
-
Nog even voor de duidelijkheid. Je kunt de bodem dus uitrollen en de vorm bekleden terwijl je rijst staat te koken. Vergeet niet de rijst met enige regelmaat door te roeren.
-
Wanneer je bodem en vulling klaar zijn, giet je de vulling in de vorm. Schuif de vorm in de oven en bak de vlaai in 25-30 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte). De vulling moet net gestold zijn. Laat de taart even in de vorm afkoelen voordat je hem eruit haalt en op een rooster helemaal laat afkoelen.
-
Als de taart helemaal is afgekoeld, kun je de slagroom aanbrengen. Dit kun je het best kort voor serveren doen, dan blijft hij het mooist.
-
Klop de slagroom op met de suiker en breng aan op de vlaaibodem. Chocolade schaafsel kun je eenvoudig maken van een reep pure chocola, hier zie je hoe je dat doet.
ziet er weer heerlijk uit. Ik heb veel aan je recepten, zo lekker makkelijk en lukken bijna altijd. top!!
Je recept voor de rijstenvlaai lijkt goed te doen @ ga hem ook proberen te maken. Eerst de ingredienten bij elkaar sprokkelen. Waar heb je de dessertrijst kunnen kopen?
Ik kocht het bij Albert Heijn, staat op de bakafdeling 🙂
De meeste vlaaibodums moeten blind gebakken worden voor de garing. Waarom deze niet?
Dat verschilt per recept, bij veel vlaaien kun je de vulling gewoon gelijk meebakken.
Dat ziet er echt heel professioneel uit, Laura! ik heb dit boek ook en maak er af en toe iets uit, deze ga ik volgende week (weekend) uitproberen, dank zij jou ben ik enthousiast!
Lijkt me heerlijk! Ik vroeg me altijd al of hoe je rijstevlaai precies moet maken. Gelijk het recept opgeslagen; ik ga het zeker eens een keer maken. Lijkt me inderdaad heel goed te doen 😀
Nog lekkerder wordt het als je de eieren splitst (mag er gerust nog eentje meer zijn) en de eiwitten stijfgeklopt erdoor spatelt
Dat kan ik mij voorstellen, bedankt voor de tip! 🙂
Hee Laura, dat ziet er lekker uit! Rijstevlaai is mijn lievelingsvlaai 😉 wel een vraagje, hoe krijg je je rijstevlaai zo mooi uit de vorm? Misschien kun je een keer een vlog maken? Lijkt me leuk 🙂
Ik heb een vorm met losse bodem, dat werkt heel gemakkelijk met dit soort taarten 😉
Ik leg altijd papier erin
Wat ziet hij er mooi en lekker uit!
Als je verse gist gebruikt, hoeveel heb je dan nodig?
Het staat allemaal uitgelegd: https://www.laurasbakery.nl/verschil-tussen-droge-en-verse-gist/#:~:text=Kun%20je%20verse%20gist%20vervangen,door%201%20gram%20droge%20gist.
Ziet er echt heerlijk uit. Ik ben echt dol op rijstelaai mijn absolute favoriete taartsoort.
Ziet er echt heerlijk uit. Ik ben echt dol op rijstevlaai mijn absolute favoriete taartsoort.
Zo makkelijk! Dan moet ik het zelf ook maar eens proberen!
Als Limburger is dit een recept naar mijn hart! Vlaai is zo lekker, vooral rijstevlaai en kruimel pudding! Echte Limbo’s snijden een vlaai wel in 10 stukken in plaats van 12
Oh echt waar, nog niet eerder gehoord. Heeft dat een speciale reden of is dat gewoon gebruikelijk? Leuk om te weten!
Ik denk omdat ze dan een groter stuk hebben 🙂 Laura
Ik zat ook al te kijken naar mijn vorm… Limburgers houden niet van kleine stukjes. Ik haal er denk ik 8 uit
De echte “echte Limburger” komt niet verder dan 8 stukken, groetjes uit Heerlen 🙂
Dat waren mijn gedachte ook meteen. ?
Gisteren gemaakt en vandaag gegeten. Super lekker en inderdaad makkelijk. Ik had er zelf nog een vanillestokje door gedaan. Ik ga hem zeker nog een keer maken!
Jammer, mijn taartvorm is 31 cm!
Je kunt heel eenvoudig recepten omrekenen hoor: http://www.handigebaktips.nl/recepten-omrekenen/ 🙂
Oh tijdens het doorscrollen kreeg ik al hoofdpijn.ziet er heel ingewikkeld uit haha #concentratieprobleem
Als je de tekst even rustig leest zul je zien dat het absoluut niet moeilijk is 😉
Hallo,wat doe ik fout als mijn deeg niet echt rijst? Heb alles gedaan hoe het moet.gr priscilla
Misschien stond je deeg op een te koude plek?
Ik had zelfs de kom met het deeg op de verwarming gezet.en niets drie keer geprobeerd en niet gelukt :-(.gr
Wel goed doorgekneed? Zou ook nog kunnen dat je gist niet meer goed was.
Geweldige site! Al veel van je mogen leren! Maar probeer nu de rijstevlaai te maken. De deeg verdubbeld niet. Heb de reactirs gezien. Gist is nog goed en het staat warm, heb ook nog een keer gekneed……what’s wrong? ?
Hmm, dat is vreemd. Het rijst wel? Of doet het helemaal niets? Als het wel al iets gerezen is zou ik het gewoon uitrollen en daarna gewoon even in de vorm verder laten rijzen.
Hmm vreemd ik zie dat mijn reactie van vorige week er niet tussen staat.blijkbaar toch iets niet goed gedaan!
Ik vertelde in ieder geval dat ik erg blij met het recept ben. De bodem was makkelijk om te maken en kwam supermooi uit de oven. De vulling was stevig en de bodem goed gaar. Ik vond de rijstvulling alleen wat flauw naar mijn smaak. De volgende keer wat meer vanille en/of liqor 43 want deze vlaai is zeker voor herhaling vatbaar!
Bedankt weer Laura!
Wat leuk om te horen dat hij in de smaak viel! Wat extra smaak toevoegen kan geen kwaad, klinkt heerlijk 🙂
Tip van een Limburger
Pap mengsel beetje laten afkoelen dus niet warm in de vlaai gieten.
Die 2 eieren scheiden eigeel beetje kloppen met 30gram suiker wat je door het rijstepap mengsel mengt.
Daarna eiwit opkloppen zonder suiker( bij stevig eiwit) de helft van het eiwit doorspatelen bij je rijstepap en de helft ervan in de vorm doen, daarna de resterende helft eiwit doorspatelen bij je rijstepap en over de andere helft gieten. Beetje glad strijken en meteen de oven in .
wordt ie luchtig en krijgt ie ook meteen een kleurtje zoals een rijste moet uitzien.
misschien beetje moeilijk uitgelegd maar hoop dat heet iets duidelijk is
Bedankt voor de tip, dit ga ik de volgende keer eens proberen!
Ik heb hem vandaag gemaakt en hij is heerlijk!
Alleen is de rijst niet gaar,20 minuten zachtjes laten koken in de melk maar hij is nog hard.
De smaak is er niet minder lekker om maar toch jammer.
Dat is gek, die zou dan toch echt wel gaar moeten zijn.
Hallo Laura.
Bedankt voor dit super recept! Heb hem vanmorgen gemaakt en is super geworden! Heb een paar vriendinnen die gevoelig op bepaalde levensmiddelen reageren en daarom heb ik wat dingen aangepast. De volle melk heb ik vervangen voor rijstmelk en de bloem door speltmeel. Ik heb bij de vulling wel een extra ei gedaan omdat je het vet van de melk mist, maar misschien was het niet eens nodig. En ik moest noodgedwongen bakpoeder gebruiken omdat mijn gist inactief geworden was. Was iets over datum. Maar dat is super gegaan! 190 Graden was alleen met mijn oven een beetje te heet, dus volgende keer gaat ie iets lager. Maar hij was echt super! Hoop dat ik met mijn reactie ook anderen met voedsel gevoeligheden geholpen heb zodat ze dit recept ook gaan proberen! 🙂
Goed te horen dat hij met deze aanpassingen zo lekker is geworden! Thanks voor het delen 🙂
Ik ben op zoek na een glutenvrije variant om.uit te proberen voor mijn dochter
Hoi Miranda,
Ik denk dat als je de bloem vervangt door glutenvrije bloem, je verder het recept gewoon kan volgen. Mijn dochter moet ook glutenvrij eten, en volgens mij is dat prima te doen.
Succes!
Ik ben hem op dit moment aan het bakken met glutenvrije bloem. Zal snel laten weten hoe dat is gegaan!
Hoi Laura! Ik wil deze vlaai vandaag maken voor vrijdag. Kan ik dan voor de versheid het beste nu alleen nog maar de bodem en rijstvulling maken (en evt invriezen??) en dan vrijdag de topping doen? Hoor graag je advies!
Ik heb eerlijk gezegd geen ervaring met het invriezen van een vlaai, maar ik denk dat het wel lukt. Goed luchtdicht verpakken en dan vrijdag de topping inderdaad. (al kun je voor die ene dag ertussen ook gewoon de taart goed verpakken en buiten de koelkast bewaren, topping wel vrijdag dan)
Ik als Limburger vries altijd vlaai in die over is van een feestje ofzo. Zowel die van de bakker als de zelfgemaakte. Komt er net zo lekker en vers uit als ie erin gaat.
Ik had een probleem met het deeg. Deze wilde niet rijzen, heb t zelfs op de verwarmig gezet maar werd nauwelijks groter. Ook na t uitrollen is het ook niet verder gerezen in de vorm. Jammer want de vulling was heerlijk! De gist was niet oud of zo dus begrijp niet wat er fout is gegaan.
Heb je het deeg wel goed en lang genoeg gekneed?
Meestal is het voornoemde probleem dat de (verse) gist direct in aanraking is gekomen met het zout of de melk te warm is geweest. De melk om de gist te activeren mag beslist niet warmer zijn dan ca 38° C want dan sterft de gist. De meest wenselijke temperatuur is ca 28° C.
Bij gebruik van droge gist moet deze gemengd worden met de bloem en het zout (even met een garde goed doormengen) alvorens de melk wordt toegevoegd.
Het is ook niet verstandig de melk in de magnetron te verwarmen, en zeker nooit met de gist erbij!
Vlaaideeg wordt in de regel kort gekneed omdat een grote gluut-vorming niet wenselijk is ivm met uitrollen en opdrukken van de vulling door ovenrijs.
Thanks Nico…gisteren was het rijzen een fiasco, ook bij mij (waar ik normaliter nooit issues met gist voor blini-mix oid). Ik meen me wel te herinneren dat ik wellicht eerst de handwarme melk en op het laatst pas de gist heb toegevoegd.
Ik heb een tijdje terug nogmaals de taart gemaakt, met goed gevolg. Ik heb echter nu het deeg laten rijzen in mijn oven (waar een rijs-programma op zit) IDEAAL! Verder heb ik de tips van gesplitse eieren e.d. van de Limburgers gevolgd en hij was heerlijk. Ik had alleen geen tijd meer voor chocokrullen of slagroom erop. Ik doe de volgende keer er denk ik een extra zakje vanillesuiker doorheen :P.
Ben nu toevallig de rijstevlaai aan het maken staat in de oven ben benieuwd hoe hij smaakt.
Hoi laura,
Ik heb wederom de vlaai gemaakt nu met iets meer suiker en liqor 43 erdoorheen, echt heerlijk.
Hij zag er zo mooi uit!
Nu vraag ik me af: bij de rijstevlaai bij bijv. de multivlaai is de rijstvulling heel romig en zacht. Bij deze vlaai is het meer vaster. ( zag ik ook op jouw foto)
Hoe kan je de vulling ‘losser’ maken? (ik weet even niet hoe ik het uit moet leggen)
Bakken ze misschien de vulling niet mee met de vlaai of korter?
Al was ie zo ook heerlijk!
Ik durf je niet te zeggen hoe zij het maken, het zal een andere samenstelling zijn en misschien bakken ze hem veel korter?
Is dat juist niet waar Gaston het over heeft? (zie eerdere reactie) Heb je zijn tip nog geprobeerd Laura? Ik wil hem deze week maken voor mijn verjaardag maar ben zenuwachtig dat het dan wellicht niet lukt of er niet zo uitkomt zoals ik zou willen :).
Heb ik nog niet geprobeerd. Ik zou hem gewoon maken, gaat vast goed 🙂
Ook hier het probleem dat het deeg niet rijst. Heb het nu nog een keer door gekneed en de verwarming aan gezet. Kijken of dat helpt
Een goede warme plek helpt het best bij dit recept inderdaad, hopelijk rijst het lekker door nu 🙂
Hee,
Ik heb pas de rijstevlaai gemaakt, hij zag er prachtig uit, maar de smaak viel mij wat tegen.
De rijstvulling was heel vast en droog en er zat eigenlijk niet veel smaak aan.
Ik heb de rijst ongeveer 45 minuten laten inkoken op de laagste stand.
Was dit te lang? Heb je nog tips voor een volgende keer?
Alvast bedankt!
45 minuten is inderdaad wel heel erg lang, ik weet niet meer exact hoe lang ik het heb laten inkoken maar maximaal 15 minuten.
Vandaar! Ik dacht dat het niet zo heel vochtig moest zijn. Dus daarom had ik het zo lang gekookt. Ik probeer het gewoon nog een keer 🙂
Bedankt voor je reactie!
Ik heb hem 15 minuten laten koken en ook nog wat kaneel toegevoegt. Ook wij vonden de rijst te vast en niet smeuïg….
Jammer 🙁
Zou goed kunnen dat het op jouw fornuis sneller gaat, kan ook aan de pan liggen. Volgende keer minder lang laten koken dus.
Het is mij zelfs de eerste keer niet gelukt mij aan het recept te houden ..
Ik had rijst gekookt, in water voor bij het eten, maar ik vond hem te nat gebleven. Dus rijst in de koelkast, nieuwe koken en een recept voor rijstevlaai zoeken.
Kortom, ik heb bij de gare rijst en goede scheut melk en de twee eieren gedaan en zo heerlijk smeuïge vlaai gebakken.
Daarnaast ben ik nauwelijks zoete dingen gewend, dus heb ik ook de helft minder suiker gebruikt.
Morgen ga ik het nog een keer maken met nóg iets minder suiker en daar lekker mee ontbijten.
Toprecept Laura, bedankt!
Hoi Laura,
Het is inderdaad een makkelijk recept en de smaak was prima! Toen ik de “rijstepap” op de bodem deed was de vorm helemaal gevuld. Nadat de vlaai gebakken was, was de rijstepap een heel stuk ingezakt. Heb je enig idee waar dit aan zou kunnen liggen?
De rijst neemt nog meer vocht op, dus het is niet gek dat het wat inzakt hoor
Hoi Laura,
Ik, meisje van twaalf, heb de vlaai ook gemaakt. Het is heel simpel en de smaak was ook super. Bedankt voor dit heerlijke recept!
Hoi Laura,
Ziet er lekker uit, ik ga hem vandaag proberen. Even een vraagje, zou het een goed idee zijn wat slagroomversteviger toe te voegen aan de slagroom? We krijgen deze vlaai vast niet in een dag op en ik ben bang dat de room anders te slap wordt.
Kun je zeker doen!
Mag het gist gelijk bij de bloem en het zout?
Ik dacht dat het gist namelijk niet met het zout in aanraking mocht komen omdat anders het deeg niet rijst!
Zout en gist voeg ik elk aan een eigen kant van de kom toe. Bij mixen komt het dan pas bij elkaar (met de rest van de ingrediënten)
Ook bij mij rijst het deeg niet, was nog kruimelig en heb nog een klein beetje boter er bij gedaan.
Heb wel roomboter gebruikt, misschien ligt het daar aan.
En het deeg had ik bij de houtkachel gezet voor de warmte.
Word er een beetje door ontmoedigd.
Roomboter is wel goed. Belangrijk is het deeg lang genoeg kneden. Je gist was nog wel goed?
Ja had net nieuw gehaald, nu ga ik het zout maar denk ik onder in de kom doen misschien is het zout per ongeluk wel met het gist in aanraking gekomen en verder in de keukenrobot mixen.
Dankje wel
Hoi Laura,
Eindelijk een haalbaar recept voor mijn favoriete vlaai!
Wat ik me nog wel afvraag is: wat bedoel je precies met ‘geklopt ei’ bij de ingrediënten? Gewoon even losgeklopt? Of echt flink geklopt zoals je bijvoorbeeld slagroom moet kloppen?
Ik hoor graag snel van je! Ik wil de taart graag maken voor mijn verjaardag komend weekend.
Groeten,
Lisette.
daar bedoel ik loskloppen mee 🙂
Dankjewel!
Hoi, ik heb afgelopen zaterdag de rijstevlaai gemaakt en heel de middag mee bezig geweest om de bodem goed te krijgen. Eerste keer had ik de boter niet gesmolten waardoor het deeg te koud was. Tweede keer lukte ook niet met rijzen, derde keer 10 minuten gekneed, vochtige theedoek en op de verwarming gezet. Gelukkig was het de derde poging super gelukt. Heb dat ook nog nooit gedaan dus ff kijken hoe ik dat doe. Maar echt een makkelijk recept en de vlaai kwam heel mooi uit de oven. Het belangrijkste, hij is heerlijk en moeilijk om van af te blijven. Oeps, bijna al op. Paar stukjes aan visite gegeven. Ik dank dat ik wel minder suiker in de pap doe. Maar jij bakt zulke lekkere dingen. Dit is het eerste baksel van jou. Mijn complimenten hoor!
Wat fijn dat het gelukt is! En inderdaad de bodem luistert vrij nauw om echt een goed resultaat te krijgen.
Heerlijk! Ik heb een handje cranberry’s door de vulling gedaan. De chocolade bovenop heb ik ook vervangen door cranberry’s. Voor de topping cranberry’s mengen met wat suiker, daarna de staafmixer er op (niet te lang) zodat er kruimels ontstaan. Daarna over de slagroom strooien.
Kan de instant gist vervangen worden door gewone droge gist?
instant gist is droge gist 😉
Ah oke, las een artikel wat anders beweerde. Bedankt voor je snelle reactie!
Zou het misschien makkelijker zijn om dit recept een update te geven met de tips die in de comments staan? Wij zien nu pas de tips (van jou) dat het gist en zout niet bij elkaar in de kom moet.
En ons deeg rijst nu niet ?
Staat op de planning 🙂 En met instant (droge) gist zou dit overigens niet uit moeten maken. Goed kneden en laten rijzen op een warme plek is het belangrijkst.
Ik doe het zout eerst mengen met de bloem, even goed er doorheen mengen en dan pas de instant gist er bij doen dat gaat bij mij nu goed, want ook bij mij rijsde het deeg niet als ik het anders deed en verder doe ik het wel in mijn keukenmachine kneden.
Hoi, Ik lees dit recept en wil graag de rijstevulling vervangen voor een fruitvulling. Nou vroeg ik mij af of je deze bodem ook zonder de vulling kan bakken? Dan kan ik daarna het fruit erop doen.
Dan kun je beter een andere bodem maken. Het fruit/de vulling bak je altijd mee met de bodem, dat maakt het een vlaai. Dit recept: http://www.laurasbakery.nl/zandtaartdeeg-basisrecept/ is beter geschikt voor wat jij wilt.
Dankjewel!
Hmmmm, waarom moet de taart zo lang afkoelen? 😉
Hij staat nu in de koelkast, morgen met slagroom afmaken. Ben zó benieuwd!!
N.a.v. alle reacties wat dingen aangepast: kaneelstokje en 2 kardemompeulen mee laten koken met de rijst. Qua kooktijd de tijd op het pak aangehouden. Mijn pap was toen nog behoorlijk vloeibaar, bij afkoelen dikte hij mooi in.
Door de afgekoelde pap de opgeklopte eidooiers gedaan en de stjjfgeslagen eiwitten. Dat in de bodem gedaan.
Ik werk vaker met gistdeeg, zonder problemen. Toch rees bij mij het deeg ook niet zo heel erg. Uiteindelijk toch maar gebruikt,benieuwd dus of de bodem gelukt is.
To be continued…… 😉
Vandaag de rijstevlaai gemaakt voor een verjaardag. Hij was heerlijk. Bij mij rees het deeg ook niet zo erg maar hij is toch goed gelukt. Bedankt voor het recept!
Het vernieuwde recept geeft idd een andere dikkere bodem. De reacties van mijn bezoek waren positief. Wat maakt nu het verschil? En wat waren de oude verhoudingen nog maar weer?
Dank voor je heerlijke recepten!
de verhoudingen waren nagenoeg hetzelfde. Dit is meer deeg en in verhouding ook iets meer gist. Fijn te horen dat de reacties positief waren!
Hij staat nu in de oven alles ik goed gelukt hopelijk ook het eind resultaat fijn dat je alles uitgelegd krijgt. Bedankt Laura heerlijk on het te zien hoe ik een goede bakker kan zijn.
hi Laura moet je de ei eerst kloppen en dan wegen. is 40 gr misschien gelijk aan 1 ei?
Gewicht van het ei is zonder schil. Een M ei is gemiddeld 50 gram.
Oh Laura, ik heb je rijstevlaai gemaakt
En die is lekkerrrr maar ik heb een 18 cm springvorm gebruikt
en ik heb alles minder gebruikt
Maar zooooo goed gelukt.
Altijd al gek geweest op rijstevlaai en wilde het al zolang zelf een keer proberen. Nou dat was vandaag het geval en wat een succes! Ik heb de eieren bij het papmengsel eerst gescheiden en opgeklopt voordat ik ze erdoor spatelde, resultaat een heerlijk luchtig rijstmengsel. De taart is niet te zoet en de slagroom en chocolade maken het echt af! Voor herhaling vatbaar!
Goeiemorgen Laura, gisteren deze rijstevlaai gemaakt op mijn verjaardag voor mijn ouders! Ze vonden hem heerlijk, en ik ook! Bedankt voor dit lekkere recept! Groetjes Sandra
Hey Laura,
Ik heb deze vlaai van het weekend gebakken en hij was erg lekker! Goed gelukt en goed in de smaak gevallen. Wel had ik de vlaaibodem volgens eigen recept gemaakt en nog een dun laagje banketbakkersroom toegevoegd onder de rijstevulling voor net een subtiele smaak om de rijstevulling wat te breken. (Ik was bang dat alleen rijstvulling wat saai zou worden.) Hij was erg populair, dus dit is zeker een recept om nog vaker te maken! 🙂
hoi Laura vandaag de rijstevlaai gebakken. Fijn recept!
Maar vond de rijst erg stevig en de bodem vrij droog. Ik sneed een stuk en kon hem zo als een pizzapunt eten.
Heb jij nog tips?
Misschien heeft hij in jouw oven wat minder lang nodig.
hoe komen jullie aan een ei van 45 gram ?
Door het ei te kloppen en daar 45 gram van af te wegen 😉
Moet er echt volle melk in het recept? Ik gebruik normaal lactose vrije melk vanwege een allergie en deze melk is halfvol.
Dat is vanwege het vetpercentage, in het geval van lactosevrije melk zal dat sowieso wel anders zijn. Ik heb er geen ervaring mee, maar zou het gewoon proberen. Smaak wordt hooguit anders 🙂
Bedankt voor je reactie!
Oké ga de vlaai snel maken en ben benieuwd naar het resultaat. Ik houd je op de hoogte!
Helaas, deeg wilde niet rijsen en vulling te nat…
Denk dat masterchef voor mij niet inzit dit jaar.
Hoi hoi,
ik heb eerder een vraag als een reactie. ik ben lactose intolerant, zou de melk en de slagroom ook vervangen kunnen worden door de lactose vrije variant of beïnvloed dit het recept te veel?
groetjes
stephanie
Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar denk dat het zou moeten lukken. Gewoon eens proberen dus 🙂
Hallo Laura,
Is het mogelijk om op de ene dag de bodem te maken incl bakken en de volgende dag de vulling erin te doen en dan nogmaals te bakken?
Dat zou ik niet doen in dit geval.
Hallo Laura,
Ik heb gisteren deze rijstevlaai gemaakt. Hij smaakt goed alleen is hij erg machtig. Klopt dit of heb ik iets verkeerd gedaan?
Groetjes Charlotte
Dat is lastig te zeggen, wat de een machtig vindt hoeft de ander natuurlijk niet zo te vinden 😉
Jammie! Ik ga m binnenkort proberen! Kan ik ipv een vlaai vorm ook een aardewerk quichevorm gebruiken?
Dat moet lukken hoor 🙂
Ik heb een vraag over de eieren moet je de ei splitsen voor het opkloppen of niet
Groeten maaike
Nee dat hoeft niet, anders zou het in het recept staan.
Bak je de vlaai in een hete lucht oven of in een gewone oven?
Boven- en onderwarmte
Ik heb net de rijstevlaai gemaakt in een 24cm taart vorm.
Maar ik vind hem zo hoog voor een vlaai. Ik wilde er een foto van plaatsen maar dat lukt niet.
Ik heb ook geen vlaaibakvorm.
Kan hij evt in een 26cm bakvorm gemaakt worden, en hoe lang zou hij dan in de oven moeten?
rijstvlaaien zijn altijd wat hoger. In een iets grotere vorm zal de tijd niet veel verschillen, gewoon even goed in de gaten houden dus.
Mijn taart is afgekoeld, maar niet gaar. Kan ik hem nog eens afbakken?
Kun je zeker proberen.
Was super gelukt!
Super recept! Ziet er goed uit en smaakt heerlijk!
Ik had alleen wat moeite de bodem en rand gelijkmatig bekleed te krijgen (in springvorm, bij gebrek aan vlaaivorm), en de randen vielen steeds terug. Uiteindelijk wel gelukt, maar is daar eventueel nog een slim trucje voor?
Heel flauw: maar een vlaaivorm gebruiken. Die randen staan niet helemaal rechtop waardoor het beter blijft zitten.
Hier en daar iets over de vorm laten uitsteken en het deeg niet uitrollen, maar in de vorm op zijn plaats drukken werkt bij mij altijd een in elke vorm.
Hi, ik ben van plan om morgen voor het eerst rijstevlaai te maken en dit recept klinkt super! Denk je dat ik voor de 70ml handwarme melk ook volle melk kan gebruiken?
Ja hoor, geen probleem.
Hallo Laura, hoe komt het dat de rijstevlaai niet stijf word ?
Lastig om te beoordelen op afstand. Heb je iets veranderd aan het recept of de bereiding?
Hoi Laura,
Ik wil graag de rijstevlaai maken maar dan alleen de vulling. Ik koop al een kant en klare bodem. Moet ik de rijstevlaai dan ook nog afbakken? Of is het voldoende om de vulling op de bodem te doen en dan in de koelkast te bewaren?
Hoe je dat het beste aan kunt pakken durf ik niet te zeggen, gezien ik de bodem en de vulling samen afbak.
Beste,
Met een kant-en-klaar bodem kan je geen rijstevlaai “bakken”!
Het eigeel in de vulling zorgt voor de (tweede) binding van de vulling in de oven. De kerntemperatuur van de vulling mag dan de 85°C niet overschrijden omdat het eigeel dan overgaat in “gebakken ei”.
Het enige dat je zou kunnen doen is rijstpudding maken met de gewenste dikte (zoals je die zou kunnen storten uit een vormpje) en die over de kant-en-klaar bodem verdelen. Je moet dan wel rekening houden dat je ook geen mooi bruin velletje op de bovenkant van de vlaai krijgt … opspuiten met slagroom zal dan ook noodzakelijk zijn, anders val je gelijk door de mand dat het geen echte rijstevlaai is 😉
Succes!
Beste,
Met een kant-en-klaar bodem kan je geen rijstevlaai “bakken”!
Het eigeel in de vulling zorgt voor de (tweede) binding van de vulling in de oven. De kerntemperatuur van de vulling mag dan de 85°C niet overschrijden omdat het eigeel dan overgaat in “gebakken ei”.
Het enige dat je zou kunnen doen is rijstpudding maken met de gewenste dikte (zoals je die zou kunnen storten uit een vormpje) en die over de kant-en-klaar bodem verdelen. Je moet dan wel rekening houden dat je ook geen mooi bruin velletje op de bovenkant van de vlaai krijgt … opspuiten met slagroom zal dan ook noodzakelijk zijn anders val je gelijk door de mand dat het geen echte rijstevlaai is 😉
Succes!
Hey ja ik heb een half recept van mijn oma. En daar komt bakken niet in voor. Heel apart. Want in alle recepten zie ik afbakken staan. Zal nog eens vragen hoe ze het precies doet. Hij is wel altijd super lekker ?
Prima gelukte rijstevlaai, met jouw recept. Mijn Limburgse visite was onder de indruk.
Kijk, dat is nog eens een compliment!
Rijstevlaai staat in de oven, geklopte eieren nog op het aanrecht….
Komt dit nog goed of kan ik opnieuw beginnen??
Dat gaat helaas niet meer goed komen.. Eieren zorgen voor de binding.
Ik wil graag een rijstevlaai met sloffenbodem maken. Hoe bak ok dit af en hoe heet en hoelang?
Dat durf ik zo niet te zeggen.
hallo Laura
ik heb vandaag een rijstevlaai gemaakt ik ben zelf benieuwd of het is gelukt ik kook heel graag maar hier in de filipijnen kun je niet alles vinden ik hoor graag of je nog meer recepten hebt
Wat leuk Jan, hopelijk vind je nog meer lekkers op mijn blog. Genoeg keuze!
Ben nu de rijstevlaai aan het maken.
Zal wel een keer laten weten of deze smaakt.
Overigens al div keren iets van de site gemaakt en dan gaat goed TOP!
Hij komt net uit de oven. Maar voor mijn gevoel is de bodem nog al klef, en niet krokant. Klopt dat?
Oei, dat is niet de bedoeling! Ook al hoort een vlaaibodem ook nooit echt ‘knapperig’ te zijn, maar het moet natuurlijk wel gaar zijn.
Heb de rijstevlaai laten proven door een liefhebber en die vertelde dat de vlaai erg lekker was !
Wat leuk, bedankt Jan!
Hallo,
Leuk om alle reacties en tips te lezen.
Gister heb ik de rijstevlaai gemaakt. Met de tips om de eiwitten appart erbij te doen! Goeie tip!
Voor het deeg had ik een ander recept gebruikt.
Het rijsde bij mij de pan uit! Een deel van het deeg in de diepvries gelegd zodat ik er deze ochtend nog een kruimelpudding vlaai van kon bakken.
Ik las over deeg in de diepvries leggen. Daarvan wordt de gist inactief. Toch maar weer in de koelkast gelegd, zodat ik er meteen mee aan de slag kon. Tot mijn verbazing was het deeg nog gerezen!
Goed! Aon de geng! (Zeggen we in Maastricht) Pudding gemaakt van custard via hetzelfde principe als de rijstenpap. Kruimels gemaakt. Deeg nog doorgekneed en nog een half uur laten rijzen op een warme plek.
De vlaai zit nu in de oven. Het ziet er goed uit!
Hallo Laura,
Heerlijk recept. Ik wil hem graag opslaan in mijn collecties, maar dat lukt niet. Ik vermoed dat het linkje niet goed gekoppeld is, er wordt namelijk steeds de foto van de rijstevlaai groot geopend. Kun je daar iets aan doen zodat ik het recept altijd snel kan vinden?
Alvast bedankt!
Ohjee dat is echt niet de bedoeling. Ik ga er achteraan! Hopelijk is het snel gefixt 🙂
Helaas, ik kan het recept nog niet opslaan. Krijg wel telkens de mooie foto van de vlaai te zien! Ook leuk 😉
Zo deze rijstevlaai vandaag voor de 2 e keer gemaakt.
Nog steeds erg lekker !
Wat goed Jan!
Hoi Laura,
Ik blijf aan ’t kneden maar het blijft plakkerig. Hoe kan dit?
Zonder verdere info lastig te zeggen, maar je zou wat extra bloem toe kunnen voegen.
Dat ga ik proberen. Heb er weinig verstand van ? vroeg me al af of dat kon.. Dankje
Ik mis bij jou rijstevlaai het mooie bruine velletje aan de bovenkant. De eieren moet je scheiden, dooier en eiwit. De dooiers roer je door het afgekoelde rijstmengsel en het eiwit klop je op tot dit stijf is. Let op: als het rijstmengsel te heet is zullen je eidooiers stollen, dus laat voldoende afkoelen voordat je de eidooiers erdoor roert.
Zodra de vlaai is gevuld leg je het geklopte eiwit op de vulling en roer je dit voorzichtig in de bovenlaag van de rijstvulling (eiwit goed verdelen over de gehele vlaai). Tijdens het bakken ontstaat dan een mooi bruin velletje op de vlaai zoals je hem ook in de vitrine van de bakker ziet liggen.
Probeer maar eens en succes.
Groet van een voormalig bakker
Ik heb thuis een quiche vorm, die is wat dikker (soort steen) dan jij op de foto’s gebruikt? Maakt dit uit voor het deeg? Kan mij voorstellen dat het hierdoor misschien wat langer duurt voordat deze gaar is?
Dat kan er inderdaad invloed op hebben.
Ik heb vandaag jouw recept voor rijstevlaai gemaakt. En hij was heerlijk. Alleen 190 graden is veelste hoog voor de vlaaibodem. 180 zou beter zijn
Ik heb perongeluk vluggort ipv desserrijst uit de supermarkt meegenomen. Is het mogelijk om dit te gebruiken?
Dat denk ik niet.
Hoi Laura,
Moet het na de eieren nog wat verder koken of helemaal van het vuur? Ik ben bezig met de rijstevlaai, benieuwd hoe het zal smaken.
Ook lekker om sloffendeeg te maken en samen met rijstpap af te bakken.
Ik heb ook problemen met het deeg. In het recept staat niet duidelijk hoe lang je moet kneden. Er staat als het niet meer plakt. Dat deed ie niet meer. Ik moest met de hand doen. Denk dat dit bij mij de oorzaak is
Het moet zeker 10 minuten gekneed worden, afhankelijk van of je het met een staande mixer doet of met de hand.
Recent gemaakt in mini, cupcake vorm bekleed met deeg en dan vullen, ook goed gelukt en leuk als dessert op bv buffet met frambozen.
Ivm lactose vrij melk vervangen door amandelmelk en daarom helft van de suiker gedaan, was heel goed gelukt.
Zou ik ook kant en klare rijstepap van de zuivelboerderij kunnen gebruiken?
Ik durf het niet te zeggen.
Hallo Laura,
Met veel plezier bezoek ik regelmatig je site en maak er van alles van. Succes verzekerd. Dus dank daarvoor. Het laatste wat ik gemaakt heb is de rijstevlaai. Inmiddels zelfs twee keer en hij is heerlijk. Wel kwam ik er de eerste keer achter dat ik de rijstepap wat te veel had laten inkoken, dus dat heb ik de tweede keer beter gedaan. De bodem blijft echter aan de droge kant. Heb je nog tips om dat te verbeteren? Binnenkort maak ik hem weer omdat mijn zoon dan jarig is en het zijn lievelingstaart is.
Misschien de taart toch iets te lang gebakken?
Hoi… Vraagje… Kan het ook met halfvolle melk?? Of moet het perse volle melk zijn? ?
Alvast bedankt
Groetjes
Elyanne
Het kan zeker, met volle melk is het vooral lekkerder 😉
OK bedankt ! Dan gaan we volle kopen!! Enne ik ben Limburger… We zullen zien of deze net zo lekker is als de Limburgse Vlaai ??
Spannend! Laat je het even weten? 😀
Yes! ? Al maak ik me niet druk… Alle recepten van je zijn top! De no bake stroopwafel cheesecake is mijn lievelings so far… ?
Hi!
Ik zie dat je hier dezelfde hoeveelheden voor de bodem hebt gebruikt als bij het basisrecept voor vlaaibodem, maar hier heb je een vorm van 24 cm en in het basisrecept 25 cm. Is dat zodat de rijstevlaai zo wat hoger wordt, of is het een foutje of maakt het niet zoveel uit welke vorm je gebruikt?
Alvast bedankt!
Liefs
Je houdt dan iets meer deeg over, een iets kleinere (of grotere) vorm kan dus prima.
Hoi Laura, bedankt voor je twee mooie boeken( basis en het bakboek) . Mijn eerste rijstevlaai heb ik net gemaakt, het heeft 2 dagen geduurd totdat ik het durfde. Alleen heb ik in de slagroom vergeten 3 schepjes suiker in te doen,maar de smaak van de rijst is perfect,het pure chocola bovenop valt lichter uit. Groet Albert
Hoi Lauren, Ik wil je bedanken voor het fijne recept van de rijstevlaai. Bij mij wil haast niets rijzen maar bij jouw recept ging het prima. De taart is net uit de oven maar ziet er schitterend uit. Groetjes Bert.
Goed recept. Ik heb wel zo’n 140 gram rijst gebruikt omdat het mijn ervaring is dat de vulling anders te laag is.
12 porties uit één vlaai? Nah. Bij vroegere familiefeesten in Limburg, verjaardag of zo, was het aantal vlaaien gemakkelijk vast te stellen: aantal personen gedeeld door twee. Na het middageten om 12 werd om 2 uur of zo weer koffie gemaakt en werden de vlaaien op tafel gezet en die waren een paar uur later dan op. Vlaaien zijn geen gebak maar Bourgondisch voedsel en je moet toch elke vlaai even proeven, niet?
Hallo,
Als je een hogere rijstevlaai wil maken, met dus meer rijstvulling, moet je dan gewoon het recept verdubbelen (Ik gok namelijk dat het deeg genoeg is om hem hoger te maken? Of gaat het dan mis? En qua baktijd in de over, zo’n 45 minuten?
Alvast bedankt!
Misschien dat deze tool je verder kan helpen? https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/
Hallo,
Deze glutenvrij gemaakt, de bloem vervangen door dezelfde hoeveelheid Schar mix C. Goed gelukt!
Ook de rijstenvulling wat meer gemaakt voor een dikkere laag, alles x1.2 gedaan (140 g rijst enz.). Moet wel wat langer koken maar zelfde tijd in de oven. En de tip van het splitsen van de eieren gebruikt.
Was goed geslaagd! Dankjewel voor het fijne recept!
Hallo Laura, ik heb vandaag de rijstevlaai gebakken, maar toen ik hem na afkoelen uit de vorm haalde, bleek de bodem nog niet gaar te zijn. Verder ziet hij er heerlijk uit. Kan ik hem nu nog een keer in de oven zetten om de onderkant gaar te krijgen? Zou het zonde vinden om hem weg te gooien. Ik hoop dat je me kunt helpen. Alvast bedankt!
Ik denk dat het nu geen zin meer heeft. Heb je wel de baktijd uit het recept aangehouden?
Ja ik heb het precies zo gedaan, als in het recept stond. Ik heb het toch geprobeerd met alleen onderwarmte 10 minuten en afgedekt met aluminiumfolie. Wonder boven wonder was de bodem nu wel gaar. Ik had het ook echt niet meer verwacht. In ieder geval bedankt voor je reactie. Misschien dat andere bakkers er wat aan hebben.
Oh gelukkig is het nog gelukt!
Hoi Laura!
Dit recept is super lekker, maar ik heb een vraagje. Weet jij misschien hoe het komt dat de rijstevulling na het bakken in de oven best wel vast is? Heb ik de rijst dan te lang door laten koken?
Alvast bedankt voor je reactie! 😊
Dat klinkt inderdaad wel zo ja.
Ik woon in de VS en ik had opeens zo’n zin in rijstevlaai! Helaas verkopen ze hier geen dessert rijst, maar ik heb arborio rijst gebruikt en dat een uur laten koken (wel gedoe, continue roeren). Maar hij is heerlijk gelukt! Hartelijk dank voor het delen!
Ik kook de pan rijst niet op het vuur, maar in een wollen deken. Dan brand het niet aan en hoef je niet te roeren. Rijst aan de kook brengen op het vuur (hier wel even roeren), van het vuur af halen en een wollen deken om de pan heen wikkelen en een paar uur laten staan (roeren niet nodig). Werkt ook voor gewone rijst met afgepaste hoeveelheid water (1deel rijst : 2 delen water)
Hoi
Ik woon in Noorwegen en heb geen vlaaivorm. Kan je ook een gewone springvorm gebruiken?
Dat kan maar is wel anders, ik zou je dan eerder een quichevorm aanraden.
Hai laura heb deze vlaai gemaakt ik heb alleen de eieren helemaal opgeklopt tot ze bijna wit waren daar de enigzinds afgekoelde rijstepap doorheen gemengd met wat vers limoenrasp en sap.plakjes appel bovenop daar weer een beetje suiker overheen bakken en daarna om het mooi te laten glanzen een beetje abrikozengelei.Zelfs mijn man die eigelijk niet zo van rijstevlaai houd vond ‘m erg lekker@
risotto rijst gebruikt in plaats van dessertrijst en de eieren gesplitst. De dooiers zo door de rijst gemengd en de eiwitten eerst tot schuim geklopt en luchtig door het rijstmengsel geen gespateld. resultaat: Vulling was top… aan mijn bodem moet ik nog werken ….
PS. de rijstepap gekookt in de magnetron ….. eerst 9 minuten op 750 Watt en daarna 12 minuten op vol vermogen… wel af en toe doorroeren… werkt perfect en brand niet aan dus ook geen bruine velletjes door je rijstepap ..
12 minuten half vermogen moet het uiteraard zijn