Ik ben lang niet altijd dol geweest op loempia’s, de grote zal ik nog steeds niet snel eten trouwens. Op een of andere manier vind ik mini loempia’s veel lekkerder, de verhouding tussen vulling en korstje klopt dan gewoon beter. Hetzelfde heb ik overigens met bitterballen, die vind ik lekkerder dan kroketten. Ben ik de enige die dat soort gekke dingen in haar hoofd heeft zitten? In ieder geval, ik wilde zelf eens kleine loempia’s maken. En dan wel uit de oven! Een frituur heb ik niet en ik ben ook niet van plan die aan te schaffen. Dus zo ontstonden deze mini oven loempia’s. Een groot succes en ik weet nu al dat ik ze veel vaker ga maken, het is namelijk echt niet moeilijk. En of je ze nu als soort borrelhapje of voorgerecht maakt, ze zullen zeker weten in de smaak vallen.
Mini oven loempia's
Ingrediënten
- 10 vellen filodeeg
- 150 gram kipfilet (in blokjes/reepjes)
- 250 gram Chinese wokgroenten
- 50 gram mihoen
- peper, zout, knoflook
Extra nodig
- olijfolie (voor insmeren vellen filodeeg)
- sweet chili saus (om mee te serveren)
Instructies
- Haal de vellen filodeeg op tijd uit de vriezer (als je geen verse gebruikt), zodat ze ruim de tijd hebben om te ontdooien. Op de verpakking zie je hoe lang dat gemiddeld duurt.
- Bereid de mihoen volgens de verpakking. In mijn geval deed ik de mihoen in een maatbeker en vulde deze aan met gekookt water tot de mihoen helemaal onder water stond. Laat staan tot de mihoen gaar is (zie verpakking), giet dan af.
- Bak de kip met een scheutje olie in een wok gaar, breng op smaak met zout, peper, knoflook en eventuele andere smaakmakers. Voeg niet te weinig toe, want er komen natuurlijk nog allerlei groenten en mihoen bij.
- Voeg de wokgroenten toe en bak deze een paar minuten mee. Voeg als laatst de mihoen toe, zorg dat deze goed door het groentemengsel vermengd zijn.
- Dan is het tijd om de loempia’s te maken! Halveer de vellen filodeeg (of vouw ze dubbezodat je 20 halve vellen hebt. Smeer ze in met olijfolie en leg er een tweede vel op. Als je ze dubbelvouwt, smeer je het vel eerst in met een beetje olijfolie.
- Plaats wat van de vulling op de onderste helft van het filodeeg, zorg dat de randen vrij blijven. Vouw de onderkant deels over de vulling, vouw de randjes naar binnen. Rol dan de mini loempia op en leg hem met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer ze in met olijfolie.
- Bak de mini loempia’s in 15-20 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) tot ze goudbruin en knapperig zijn.
- Serveer ze met sweet chili saus en dan kun je smullen!
Tips
- Je kunt ze overigens het best gelijk opeten, hoe langer ze staan, hoe minder knapperig ze worden.
Serveer ze met sweet chili saus en dan kun je smullen!
Je kunt ze overigens het best gelijk opeten, hoe langer ze staan, hoe minder knapperig ze worden.
Wat een superleuk recept! Snel proberen 🙂 kun je ze ook invriezen en dan later afbakken?
Ga zo door!
Dan zou je ze eerst moeten bakken, want je kunt het ongebakken filodeeg niet weer opnieuw invriezen. Maar ik heb er geen ervaring mee, dus durf niet 100% te garanderen dat ze dan ook weer zo lekker knapperig zijn.
Als ik ze van te voren wil maken is het dan beter om wel al af te bakken en opnieuw op te warmen of klaar zetten en dan afbakken?
Ik zou ze klaar zetten en dan later insmeren met olie en afbakken.
Wat zien ze er heerlijk uit, lekker knapperig en ook nog uit de oven. Dank je wel voor het recept!
Wat een leuk idee, dit ga ik onthouden!
Hi, mag ik vragen welke filodeeg u hebt gebruikt? Miss een foto van de verpakking?
Dankjewel alvast
Foto van de verpakking heb ik niet, maar het was een rechthoekig doosje waar de vellen in zaten. Ik kocht ze bij AH.
Ga je in je recepten uit van een elektrische oven of hete lucht? En maakt het voor dit recept?
boven- en onderwarmte. Bij hetelucht moet je de temperatuur lager zetten.
Vandaag gemaakt en ze zijn HEERKIJK! Heb er nog wat over, ga proberen ze in te vriezen ?
We hebben er gister een aantal in de koelkast bewaart en vandaag weer opgewarmd in de oven: 10 min bij 180 graden. Ze waren net zo lekker als gister!! Nu nog kijken of die we ingevroren hebben ook net zo lekker zijn als we ze weer opwarmen.
Goed te horen!! Fijn dat ze zo lekker waren 🙂
Ik heb ze zondag gemaakt. Ze werden alleen veel groter dan ik gedacht had. Ik had duidelijk veel te groot filo deeg. (bij de Turkse winkel gekocht). Ga ze zeker nogmaals maken met het filo deeg wat jij gebruikt. Vind ik dat in de koeling of de vriezer bij AH?
Het ligt in de vriezer, een rechthoekig doosje met 10 vellen in totaal 🙂
Gisteren de mini loempia’s gemaakt ze waren heerlijk heb het zonder vlees gedaan. Er worden hier in de toekomst geen loempia’s meer gemaakt dat in de frituurpan moet. Dank je wel voor het recept.
Hoi hoi
Ik snap het deel niet van halveren of dubbel vouwen?
Moet je dan het deeg door de helft snijden?
En wat is dan dubbel vouwen?
Of je legt twee vellen op elkaar en halveert deze door het te snijden/knippen, of je vouwt 1 vel dubbel. Gaat erom dat je met 2 laagjes op elkaar werkt.
Hi Laura,
Ik snap hem ook niet helemaal. Op de foto is je deeg langwerpig dus het lijkt niet of het dubbel is gevouwen of gesneden. Als ik mijn deeg zou halveren of dubbelvouwen heb ik nog maar een heel klein stukje over. Dus hoe zit het precies met halveren of dubbelvouwen?
Het deeg dat je ziet is al gehalveerd en bestaat uit 2 lagen 😉
Wat een leuk recept. Kan je het filo deeg ook vervangen door rijstvellen? Ivm gluten allergie.
Daar heb ik eerlijk gezegd geen ervaring mee, ik denk dat het wel moet lukken.
hi,
kan het ook met loempiavellen uit de vriezer in plaats van filedeeg?
Ik zou even kijken op de verpakking. Ik gebruikte eerst zelf loempiavellen en vond dat die niet mooi goudbruin kleurden in de oven. Maar misschien zijn er meerdere soorten.
Met loepiavellen gaat het zelf nog beter. Alleen moet je ze niet met olie invetten maar met een losgeklopt ei bestrijken voordat je ze gaat bakken. Deze kun je dan heel goed invriezen.
Goed om te weten, ik had het eerst met loempiavellen gedaan en die werden niet mooi. Had die inderdaad met olie ingesmeerd, volgende keer eens proberen met ei.
Hoi Laura,
Zou ik de vulling ook een of twee dagen van te voren kunnen klaarmaken en vervolgens bewaren in de koelkast?
Dat kan, zou het wel max 1 dag bewaren.
Hallo Laura,Ik woon in Canada,en Wilde vragen wat mihoen is ?Kan je dat vervangen Met iets anders?
Mihoen is een hele fijne (dunne) soort noedels, ik kan me bijna niet voorstellen dat ze niks hebben in Canada dat erop lijkt. Ben je al bij een Chinese speciaalzaak geweest?
Dat zijn Rice noodles.
kan ik deze ook met garnalen maken ipv kip?
Waar in de oven moeten de loempias?
Als het er niet bij staat dan altijd midden in de oven.
Kan je het ook frituren?
Ja dat kan ook!
Hoi laura,
Kan ik ze ook al helemaal klaar rollen en dan pas morgen afbakken?
Ik heb dat zelf niet geprobeerd, maar denk dat het wel kan. Dan zou ik ze goed afgesloten in de koelkast bewaren tussendoor.
Hoi even een vraagje kan ik de loempia ook in de airfyer doen? Als ik het in de hetelucht oven doe wat voor temperatuur raad je dan aan?
Dat lijkt me geen probleem. Bij een heteluchtoven raad ik altijd een 10-20% lagere temperatuur aan. Ook in de airfryer gaat het vaak sneller dan in de oven.
Deze zijn zo lekker! Ik maak ze al jaren😃 de groente maak ik wat fijner kort in de blender. En ik rol er grote van. Het beste kun je ze meteen afbakken anders wordt het deeg te zacht. Dank je wel voor dit recept!
Hoi Laura, wat een super leuk recept. Ik wil ze graag en dag van tevoren maken. Kan ik ze dan het best ongebakken voorbereiden en in de koelkast zetten of al afbakken en de dag erna opwarmen?
Dan zou ik ze eerst bakken en daarna nog opwarmen, anders wordt het filodeeg wellicht te vochtig.
Hallo,
Met welke kruiden kan je de groente op smaak brengen?
Groet
Naast peper, zout en knoflook zou je wellicht een heel klein beetje 5-spice kunnen proberen. Of laos/gember, is ook lekker erbij.