Arretjescake deluxe

Gepost: 17 maart 2014 Laatst bewerkt: 25 juni 2024

arretjescake 1a

Ik ben er dol op: arretjescake! Voor wie bij deze naam geen belletje gaat rinkelen een korte uitleg: een arretjescake is niet te vergelijken met een variatie op de gewone cake die we allemaal kennen, het is echt een ander recept en heeft ook een andere bereiding. Arretjescake wordt namelijk niet gebakken. Hoewel de basis hetzelfde is, verschilt het recept per streek.

Ook het ontstaan van de arretjescake wil ik nog even met jullie delen. Het recept komt namelijk uit een strip in een promotieboekje. Het stripfiguur Arretje Nof werd rond 1900 door de Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) Calvé-Delft gebruikt ter promotie van producten. In één zo’n strip maakte Arretje Nof een cake met één van hun producten en die heette, je raadt het al, Arretjes Cake.

Tot zover een stukje geschiedenis over deze heerlijke chocolade bom. Dan gaan we nu echt verder met het recept wat gelukkig lekker simpel is. Het moeilijkste is het lange wachten als hij in de koelkast staat om op te stijven 😉 .

arretjescake 2a

ARRETJESCAKE DELUXE

Opslaan
Recept afdrukken

4.49 van 27 stemmen

Arretjescake deluxe

Een heerlijke chocolade bom deze arretjescake. Hier het recept voor de deluxe versie met Maltesers.
Porties: 16 personen (20 x 20 cm vorm)

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 300 gram suiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 10 el cacaopoeder
  • 250 gram gesmolten ongezouten roomboter
  • 240 gram theebiscuitjes
  • 1 zak Maltesers (175 gram)

Instructies

  • Klop de eieren luchtig en voeg dan de suiker, vanillesuiker en cacaopoeder toe. Klop dit op de hoogste stand zo’n 5 minuten goed door. Voeg de gesmolten boter toe en meng tot een glad geheel.
  • Breek de biscuitjes in stukken en voeg deze toe aan het chocolade mengsel. Hou 16 Maltesers apart, voeg de rest van de zak toe aan het mengsel. Roer de Maltesers en biscuitjes goed door het mengsel heen.
  • Bekleed een bakvorm met bakpapier en stort hier het beslag in. Verdeel het mengsel in de vorm en druk goed aan met een spatel, zorg dat de bovenkant redelijk egaal is. Druk dan de Maltesers  op de cake, doe dit zo zodat bij het aansnijden op elk stukje een Malteser ligt.
  • Zet de bakvorm in de koelkast en laat de cake hier een nacht staan. Haal hem daarna uit de vorm en snijd hem in stukken.
Tips

Als deze deluxe versie van de arretjescake nog niet genoeg is voor jou kun je prima variëren. Voeg bijvoorbeeld noten toe of andere koekjes en chocolaatjes.
Bewaren

Bewaar de blokjes cake in een afgesloten trommel in de koelkast, hier blijft hij een paar dagen goed.

arretjescake 3a

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

130 reacties

  1. Simone schreef:

    Ik Ben gek op arretjescake. Het is een van die recepten die we vroeger thuis veel maakten en hoewel ik het zelf niet zo veel maak vind ik het wel echt heerlijk. Beetje caloriebom ook natuurlijk dus vandaar niet zo vaak op tafel hier…:)

  2. Trudy schreef:

    Had er nog nooit van gehoord. Het ziet er heerlijk uit. Jammie.

    Kan je trouwens ook eens een recept maken voor simpele pindarotsjes?
    Mijn man is er gek op, maar in de chocolaterie nogal prijzig…

    1. Letty schreef:

      Pindarotsjes heb ik pas nog gemaakt.
      Chocolade smelten daar doe je pinda’s door hoopjes maken stijf laten worden en smullen maar.
      Succes.

      1. Trudy schreef:

        Dank je wel!

      2. Bianca schreef:

        Goed idee! Pindarotjes daar is mijn mannetje ook helemaal gek op… Wat voor chocolade is het beste te gebruiken voor Melk pindarotjes? Ik weet alleen dat als je chocolade gebruikt de bakwereld dat je het beste puur kunt gebruiken met de hoogste cacaopercentage erin. Hoe daoe je dat dan met liefhebbers van melk chocolade

        1. Laura's Bakery schreef:

          Voor pindarotsjes zou ik gewoon de chocola gebruiken die je lekker vindt. Of dat nu wit, melk of puur is. Ik ben zelf ook een liefhebber van melkchocola. Maar bij het bakken gebruik ik wel puur, dat proef je in bijvoorbeeld de cake uiteindelijk helemaal niet terug. Met melkchocolade vind ik het dan toch echt minder lekker.

  3. Kayleigh schreef:

    Ohhh jam! Dit lijkt me zo lekker 😀

  4. Mayke schreef:

    Moet je nog ergens op letten bij de eieren ivm salmonella? Zou je ook gepasteuriseerd ei kunnen gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan ook prima! Bij verse eieren is de kans op salmonella overigens klein, maar voor de zekerheid is gepasteuriseerd ei een goede oplossing.

  5. Janny Thijssen schreef:

    Klinkt erg lekker maar waarom zitten er eieren in? Heb al vaak arretjescake gemaakt maar altijd zonder ei.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Er bestaan verschillende recepten voor arretjescake, sommige met en andere zonder ei. Dit is het (meest) traditionele recept.

  6. Brigitte schreef:

    Leuk recept! Lijkt me ook erg lekker met die kokosbiscuitjes van Verkade.

  7. Sonja schreef:

    Ik las een recept dat je ipv ei ook een el vanille vla kan gebruiken. Ik ga deze zeker proberen…. Alleen de foto doet me al watertanden!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik inderdaad ook een keer gelezen. Geen idee hoe het resultaat dan is, maar zeker het proberen waard 🙂

  8. Roos schreef:

    Ik had hier nog nooit van gehoord, maar ik wil dit zeker een keer uitproberen! 🙂

  9. Kimberly schreef:

    Ik heb het nog nooit gegeten maar het lijkt me al zo lang zo lekker! Ik ben benieuwd naar de smaak 😀

  10. Chantal schreef:

    Ik heb dit recept nu twee keer geprobeerd te maken. Maar toch gaat er iets verkeerd, want hij wordt maar niet hard. De chocolade blijft zacht, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Heeft iemand een idee wat ik verkeerd doe? Ik volg exact het recept

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vreemd zeg. Wat van soort boter gebruik je? En je laat hem ook gewoon lang genoeg in de koelkast afkoelen. (het is overigens niet de bedoeling dat hij helemaal keihard wordt hoor, maar wel lekker stevig en makkelijk aan te snijden)

      1. tineke jansma schreef:

        Ja ik heb hem nu ook 2 keer gemaakt en bij mij word het ook niet hard heb het een nacht in de koelkast gehad maar nee hoor jammmer jammer weer erg zacht snap nie wat ik fout doe

        1. Laura's Bakery schreef:

          Hoi Tineke,
          Het is ook niet een cake die keihard wordt alsof je een chocoladereep eet. Hij wordt stevig, maar niet echt heel hard. Je moet hem wel gewoon prima in stukjes kunnen snijden.

          1. Janita schreef:

            Het recept van mijn oma wordt gemaakt met pakjes diamant ipv roomboter! Zo schijnt hij vanouds hier altijd gemaakt te zijn, deze wordt echt heel stevig!

          2. Laura schreef:

            Ik hoor wel vaker dat dat wordt gebruikt, maar stiekem trekt het mij niet zo. Ik gebruik wel roomboter 😉

  11. Janet schreef:

    Heerlijk, al zo vaak gemaakt. Maar een mixer gebruik ik niet. Gewoon door elkaar roeren is voldoende. Krijg al zin om een te maken.

  12. Debby schreef:

    Ik maak deze ook vaker 🙂 maar dan zonder ei! Ook geen kans op salmonella en wordt goed hard! in Limburg heet het overigens “plekskeskook” ipv pletskes 🙂

    1. Peggy schreef:

      ik ben ook van Limburg maar pletskeskoek is een in laagjes opgebouwde koek van koffiecreme en droge biscuit koekjes. Tenminste zo ken ik de pletskeskoek.
      Het is natuurlijk zo dat arretjes koek vaker ook pletskeskoek genoemd wordt omdat er in beide koekjes zitten

  13. klly schreef:

    Is het mogelijk om het ei weg te laten of te vervangen voor iets anders?

    1. Laura's Bakery schreef:

      In dit recept zou ik het niet weglaten. Er bestaan wel recepten voor arretjescake zonder ei, daar zou je eventueel even op kunnen googelen.

  14. Petra schreef:

    Leuke en lekkere variant op pinda rotjes is ipv pindas het met cornflakes te doen errrruggggg lekker

    1. Cnavia schreef:

      Idd Petra, cornflakes “rotjes” zijn crimineel lekker. 🙂 Kan ik iedereen aanraden om eens te maken, goedkoop, simpel en zoooooo lekker

  15. Manon schreef:

    Superlekker!! Volgens het recept van mijn moeder gaat er een reep pure chocolade in en geen vanillesuiker, die maltesers zijn een hele goeie aanvulling! Kokosbiscuit zag ik ook langskomen in de comments en dat heb ik ook eens gedaan! Ook ni verkeerd! Voor aankomend weekend staat er monchoutaart op de planning mmmm maar dan met digestive koekjes! Zo zie je maar weer dat we het allemaal anders geleerd hebben! Liefs!

  16. Manon schreef:

    De reep chocola gesmolten uiteraard 🙂

  17. joep schreef:

    Hallo moet je 10 eetlepels cacaopoeder
    Of 1 eetlepel cacaopoeder

    1. Laura's Bakery schreef:

      je hebt echt 10 eetlepels cacaopoeder nodig voor dit recept.

  18. mojique schreef:

    Dit ziet er inderdaad erg lekker uit. Nou ben ik al een tijdje op zoek naar een recept voor glutenvrije theebiscuitjes, waar ik onder andere deze cake mee zou kunnen maken. Heb jij misschien hier een recept voor?

    1. Laura's Bakery schreef:

      geen biscuitjes, maar wel glutenvrij: http://www.laurasbakery.nl/glutenvrije-en-lactosevrije-koekjes/
      Ik weet niet of er misschien in de supermarkt glutenvrije biscuitjes te krijgen zijn?

      1. mojique schreef:

        Ze zijn er wel maar zoals bij veel glutenvrije etenswaren knap prijzig. Vandaar dat een recept zoek want je kunt er heel veel kanten mee op. Die glutenvrije koekjes van jou zijn trouwens erg smakelijk. 🙂

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat vind ik leuk om te horen! Ik zal mijn ogen en oren een open houden, mocht ik nu ergens tegen een goed recept aanlopen dan ga ik daarmee aan de slag 🙂

          1. mojique schreef:

            En dan zou ik graag dat recept van je willen hebben, haha! 😉

          2. Laura's Bakery schreef:

            geen probleem 🙂

  19. mara dunlop schreef:

    hai,

    arretjescake is natuurlijk heerlijk maar ik heb een probleem met de rauwe eieren..is dat niet gevaarlijk?

    grtjs mara

    1. Laura's Bakery schreef:

      Rauwe eieren zijn in principe niet gevaarlijk, maar mensen in risicogroepen kunnen ze beter niet eten (jonge kinderen, oudere mensen en zwangere vrouwen).

  20. Angela Engelage schreef:

    Ik heb de arretjescake gemaakt vandaag, maar deze is keihard geworden. Ik kwam er met een mes bijna niet door heen. Heb geen idee wat ik fout gedaan heb.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat gek, hij blijft bij mij altijd redelijk zacht. Kan het zijn dat je koelkast heel erg koud staat?

  21. Lucie schreef:

    ik heb gisteren de arretjescake gemaakt, heerlijk! Ik vond het nooit lekker maar deze variant wel. Alleen jammer dat hij niet hard wordt, dan maar een vorkje erbij.

  22. Thessa schreef:

    Verslaving van mij!

    Bij elke familie verjaardag staat de arretjescake op tafel. Niemand van mijn vriendinnen kende het. Als ik het nu niet maak krijg ik commentaar haha

    Maar inderdaad ieder recept is anders.

  23. Lianne schreef:

    Gaat er echt 300 gram suiker in?

    Ook bij mij wil de arretjescake maar niet hard worden.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Arretjescake wordt ook niet keihard, deze niet in ieder geval. Hij wordt stevig zodat je hem in blokjes kunt snijden, maar wordt niet heel hard.

  24. Lianne schreef:

    Bedankt voor uw reactie!

    Maar bij mij was het net chocolademousse.. Dus ik heb toch iets verkeerd edaan.. Poging nr 2

  25. Yvette schreef:

    Bij mij word de chocolade een soort chocoladepasta, moet het eigenlijk niet dikker zijn?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het moet inderdaad steviger zijn, maar het wordt ook niet keihard hoor. Heb je alle ingrediënten goed afgewogen en het geheel lang genoeg laten rusten in de koelkast?

  26. Hanneke schreef:

    Als je de boter te heet laat worden, stijft de cake niet mooi op.
    Op heel zacht vuurtje tot de helft laten smelten, dan het vuur uit en de rest door de al aanwezige warmte laten smelten.

    1. Laura's Bakery schreef:

      goede tip, dankjewel!

  27. Bianca Verhulst schreef:

    Hallo Laura,

    Zou je de cake ook in kunnen vriezen?

    Groetjes Bianca

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, goed luchtdicht verpakken en dan kun je hem invriezen.

  28. Annet schreef:

    Hallo allemaal,

    Ik wil de pret niet drukken maar jaren geleden zijn ik en mijn gezin heel ziek geweest. Een recept waar rauwe eieren in verwerkt zitten eten wij nooit meer! We zijn nog nooit zo ziek geweest en hoop het ook nooit meer mee te maken.
    Het duurde mij drie weken voordat ik weer was opgeknapt. Mijn zoon (toen 4 jaar) moest nadat hij een derde van zijn gewicht kwijt was opgenomen worden in het ziekenhuis.
    Hij woog nog maar 12 kilo. Daar kregen we de bevestiging dat het inderdaad om een salmonella vergiftiging ging.
    Dus wil je dit risico nemen……hier een link hoe je zelf eieren kan pasteuriseren. Je kunt ze hier en daar ook kopen.

    http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=363109

    Succes!

    Annet Manshande

  29. Wendy schreef:

    ik heb laatst nog arretjescake gemaakt. Ik ben idd niet zo dol op rauwe eieren. In plaats van eieren heb ik er 2 repen pure chocolade door heen gedaan. Wel moet je dan rekening houden dat je er minder cacao in doet. Het resultaat is perfect.
    Succes

    Gr

    Wendy

  30. Fenz schreef:

    Lekker recept! Ik maak arretjescake zonder eieren. In plaats daarvan doe ik per ei 2 eetlepels vanillevla erin. Resultaat is heerlijk. Ik vind het namelijk niet zo prettig dat mijn kids rauwe eieren eten.

    1. Laura's Bakery schreef:

      vla is een prima alternatief inderdaad!

      1. Christine schreef:

        Behalve de vanille vla doen wij er ook een flinke hoeveelheid gustard in. En wij voegen kokosschaafsel toe. Dit naar Canadees recept. De laatste keer heb ik er M&M’s door en op gedaan. Heel kleurig effect.

  31. Lies schreef:

    Hallo! Dank voor je lekkere recepten. Ik heb ook op jouw site info opgezocht over het invriezen van cakes, koekjes etc en daarin zeg je dat je goede luchtdichte verpakkingen nodig hebt. Heb je het dan over vriezerzakken, of bakjes? En heb jij zelf al goeie gevonden en zo ja, waar? Dank alvast!

  32. Gea schreef:

    Het orginele recept gebruikt diamant frituurvet. Dan wordt het wel hard

  33. jeroen schreef:

    eieren kun je vervangen door vanillevla. op dit recept zou je dan 100 tot 150 gr vla moeten doen.(3 eieren is ongeveer 150gr)

  34. jeroen schreef:

    voor het stevig worden kun je het beste de roomboter voor de helft vervangen door margarine pakje (geen kuipje).

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bedankt voor de tips! 🙂

  35. Petra schreef:

    Ik heb de arretjescake nu een paar keer gemaakt en ipv eieren gebruik ik 100ml ongeklopte ongzoete slagroom, werkt perfect en smaakt héérlijk!!
    Eet zelf geen tarwe, dus gebruik ik speltbiscuitjes van Molenaartje + palmsuiker.

    1. Laura's Bakery schreef:

      De tip van slagroom kende ik nog niet, die ga ik onthouden. Bedankt!

  36. Marije schreef:

    Hoi Laura!

    Ik heb jouw recept gebruikt. Het staat nu in de koelkast. Hopelijk is hij goed gelukt.

    Complimenten voor je mooie website 🙂
    !

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dankjewel! Hopelijk heeft hij gesmaakt! 🙂

  37. Steef schreef:

    Bedankt voor het recept, ga het snel een x proberen! Doe er zelf trouwens altijd (mini) marshmallows doorheen, ook echt een aanrader!

  38. Christine schreef:

    Ik maak regelmatig arretjes cake, zonder ei en met kokosvet ipv boter. Vroegrr heette het Arretje Nof en werd het gemaakt met Delfia vet, dit was een kokos of palm vet. Aldus de overlevering in het oude recept van mijn man’s oma.

  39. Mirando schreef:

    Kan je ook de cacaopoeder weglaten?
    Kon deze namelijk nergens vinden in supermarkt.

  40. Miranda schreef:

    an je ook de cacaopoeder weglaten?
    Kon deze namelijk nergens vinden in supermarkt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, die kun je in dit recept niet weglaten. Elke supermarkt verkoopt het hoor, staat meestal ergens bij de koffie.

      1. Miranda schreef:

        Oké dank je wel

        1. Miranda schreef:

          Gelukt!
          Nu in de koelkast!
          Ben benieuwd want ik ben geen goede bakker,al verschillende creaties verpest hihi!

          1. Miranda schreef:

            Is erg goed gelukt!!
            Wel zware kost maar erg lekker!!

  41. Anne schreef:

    Kun je de cacaopoeder niet vervangen door kokos ofzo? Zou dit willen maken als traktatie, maar een klasgenoot is allergisch voor chocola.

    1. Laura's Bakery schreef:

      In dit recept is de cacaopoeder niet te vervangen, dan zul je een ander recept uit moeten zoeken.

  42. Carolien schreef:

    Hallo Laura
    Zelf ben ik geboren en getogen in Noord Limburg gemeente Venlo maar hier bij ons heet het ook gewoon arretjescake van pletskeskoek had ik nog nooit gehoord het woord pletste betekend hier in het dialect ’n gewoon koekje de oudere generatie gebruikt dit woord nog wel eens.
    Misschien dat ze het in ’n ander deel van Limburg wel pletskeskoek zeggen.
    Als je het helemaal goed wil zeggen dan spreek je het uit als pleskeskook geen koek maar kook

  43. Carolien schreef:

    Sorry spelfout
    Pletskeskook moet het zijn

  44. pak de pan schreef:

    Ziet er lekker uit met die maltezers bovenop! Heb zelf een iets ander recept maar dit recept ga ik zeker binnenkort uitproberen!

  45. Bianca schreef:

    Arretjescake is hier favoriet. Dit recept heb ik in een boekje staan, varieer nog weleens met crispy M&M’s…..erg lekker en het oogt ook erg leuk die gekleurde M&M’s.

  46. Jenny schreef:

    Ik lees hier veel over cakes die niet hard worden. Ikzelf gebruik basterdsuiker. Dat scheelt misschien…
    Je kunt ipv de eieren ook 50gr gesmolten pure chocolade gebruiken. Als dat afkoelt helpt het de cake ook binden.

    De maltesers erop zijn wel echt schot in de roos ?

  47. Hetty Buisman schreef:

    Heb deze gemaakt zonder eieren, en in plaats van roomboter ca. 5 eetlepels kokosolie ( vaste vorm) gebruikt, de suiker heb ik vervangen door 100 gr “rietsuiker en stevia”. 6 eetlepels cacao en 2 repen van 100 gram pure chocolade. Maltesers alleen als decoratie en een pak Maria biscuitjes verkruimeld. En 3 uurtjes in de koelkast.

  48. Suus schreef:

    hoi!
    Er staat in het recept dat de boter gesmolten moet zijn, mag het ook nog warm zijn of niet?
    alvast bedankt voor je reactie:)

    1. Laura schreef:

      Boter moet je altijd laten afkoelen tot kamertemperatuur

  49. Gerdien schreef:

    Bedankt voor dit heerlijke recept!!Kan bijna niet mis gaan! Echt een blijvertje!

  50. Sharon schreef:

    Hai,

    Ik heb deze cake met paaseitjes gemaakt alleen hij blijft zo zacht en plakkerig. Zelfs na een nacht in de koelkast.
    Ik heb er stukken van gesneden nu, maar kan het niet in een broodtrommel doen. Dan plakt alles aan elkaar.

    Enig idee hoe dit komt?

    Groetjes
    Sharon

    1. Laura schreef:

      Arretjescake blijft altijd ietsjes zachter, het zou kunnen dat het extreem zacht blijft als je te grote eieren hebt gebruikt bijvoorbeeld.

  51. Suus schreef:

    Kan het ook zonder Maltesers?

  52. Irene schreef:

    Hier ook niet te snijden, 1 grote pasta kleefboel ? Smaak is wel goed maar zo kan ik het niet serveren…
    en ja ik heb alles afgewogen en precies zo gedaan als in het recept.
    Koelkast is prima koud en de “cake” heeft er een nacht in gestaan.

  53. Patricia schreef:

    Gisteren einde van de middag de arretjescake gemaakt, daarna in de koelkast laten staan tot ongeveer half 11 vanmorgen en hij was perfect! Goed te snijden, inderdaad niet knoerthard, maar dat hoort ook niet bij arretjescake. De reviews van de collega’s zijn lovend, dus deze gaan we zeker nog eens maken. Bedankt voor het recept Laura!

  54. Patricia schreef:

    Is het ook mogelijk om het ‘beslag’ in muffinpapiertjes in een muffinvorm te doen, of zou het dan niet hard genoeg worden? Of zouden de papiertjes niet los gaan?

    1. Laura schreef:

      Het kan, maar ze zullen niet goed loslaten van de papiertjes.

      1. Patricia schreef:

        Daar was ik al een beetje bang voor. Het leek me een goed alternatief bij gebrek aan (gebaks)bordjes en vorkjes op het werk bij mijn vriend, maar dan snijd ik er gewoon kleinere (eenhaps :))stukjes van, dan zijn er geen bodjes/vorkjes nodig. Bedankt voor de snelle reactie!

  55. Meike schreef:

    Denk je dat ik in plaats van roomboter ook lurpak smeerbaar kan gebruiken? Of zal die dan niet hard worden?

    1. Laura schreef:

      Zou ik niet doen, kans is groot dat het niet hard (genoeg) wordt.

  56. Anne schreef:

    Ik zet de cake altijd even in de vriezer, dan weet ik zeker dat deze hard genoeg is. Maar de variant met maltesers ga ik binnenkort proberen 🙂

  57. Annemarie schreef:

    Kan het ook zonder eieren ? Ik heb een paar zwangere dames die verslaafd zijn aan maltesers ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb wel eens gehoord dat mensen bij een arretjescake de eieren vervangen door vla, maar ik heb er zelf geen ervaring mee.

    2. Froukje schreef:

      Ik maak het altijd zonder ei! Alleen boter en chocolade, en golden syrup (is engelse lichte suikerstroop, maple syrup kan ook al verkopen ze het in NL wel tegenwoordig).

      Tiffin heet het in Engeland. Met een scherp mes goed snijdbaar en zachter dan chocolade, een beetje een gianduja/ganache gevoel.

  58. Danielle schreef:

    Mijn Arretjes cake had ik in een ovenschaal gemaakt. Na een nachtje in de koelkast was hij onderin nog te zacht. Gelukkig had ik nog twee uurtjes voor ik hem zou serveren. Ik heb ‘m gesneden (een volgende keer hak ik de Maltezers wat kleiner, denk ik en gebruik ik een kunststof schaal) en op een serveerschaal gelegd. Deze nog twee uurtjes in de vriezer gedaan. Het zag er heerlijk uit toen ik ‘m tussen een buffet van lekkers zette!
    Bij het proeven vond ik ‘m te zoet, maar kennelijk heb ik niet zo’n ‘sweet tooth’ als jij, Laura, want dat had ik bij meerdere recepten van je. ?

  59. Heline schreef:

    Welke bakvorm kun je hiervoor het beste gebruiken?

    1. Lian van Rens schreef:

      Een 20×20 cm bakvorm zoals een browniepan.

  60. Saskia schreef:

    Kan je deze ook invriezen?

  61. Mieke schreef:

    Hoi
    Sorry het is me niet helemaal duidenlijk hoeveel 10 el cacaopoeder is. Eetlepels?lijkt me vrij veel. Hoeveel gram is het ongeveer?

    Alvast Bedankt

    Groet Mieke

    1. Laura Kieft schreef:

      Een el is inderdaad een eetlepel en 10 is de juiste hoeveelheid. Ik heb het niet afgewogen in grammen, dus dat kan ik helaas niet zeggen.

      1. Geke schreef:

        Arretjes cake is hier traditie op elke verjaardag. met het recept van Oma. Maar veel eenvoudiger recept dan hier boven. Met 5 el cacao en 12 lepels suiker 1 ei 200gr theebiscuit en 1 blok diamant vet.(gesmolten)Goed mixen.
        In Portugal zag ik het in de etalage liggen bij een bakker en navraag leerde dat het precies zo gemaakt werd. Zooooo vreselijk lekker.

        1. Laura Kieft schreef:

          Dat komt door het blok vet dat je verder minder nodig hebt, ik gebruik zelf alleen liever geen blok diamantvet.

  62. Suzanne schreef:

    Ik maak hem zoals het mij is geleerd. Met frituurvet en de vriezer in. Zonder Malteser maar met krenten en rozijnen. Vind hem dan net zo lekker hoor. En ook wel eens met licor 43 gemaakt

  63. Dorien schreef:

    Hai!

    Een leuke variatie hierop is met rumessence en kokos! Kokos er ook bovenop strooien… zo lekker! (Beetej bounty effect)

    Groet,

    Dorien

  64. Jet schreef:

    Gemaakt volgens recept en het was perfect! Top reacties gehad. Mensen praten er nog over. Variatie zijn ook aan de arretjescake gegaan..
    Variatie met rum/rozijnen lijkt me geweldig. Maar eens proberen.
    Thanks voor top recept!

  65. Valerie schreef:

    Toevallig onbewust de verkeerde roomboter gekocht, waardoor ik er bij het proeven pas achter kwam wat ik had gedaan, maar goed voor een heerlijke variatietip: in plaats van ongezouten roomboter juist gezouten roomboter gebruiken voor een salty-caramelachtige twist aan de arretjescake. AANRADER!

    1. Laura Kieft schreef:

      Haha, geluk bij een ongeluk! Lijkt me inderdaad superlekker.

  66. Gerrit schreef:

    Mijn arretjes cake is zo hard als beton geworden, kan het niet snijden, ik heb geen ei gebruikt, wel smelt chocolade en cacao poeder en gesmolten roomboter.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je ei weglaat dan verliest het smeuïgheid, dus op zich een logisch gevolg dat je arretjes cake (helaas) erg hard is geworden. Heb je een betonboor in huis? 😉

      1. Gerrit schreef:

        Dit was het recept
        Gang Taart
        Keuken Nederlands
        Keyword arretjescake zonder ei
        Voorbereidingstijd 25 minuten
        Totale Tijd 2 uren 25 minuten
        Geschikt voor 10 Plakjes
        Calorieën 230 kcal
        Ingrediënten
        200 Gram Bruine basterdsuiker
        50 Gram Pure chocloade
        60 Gram Cacaopoeder (geen mix voor chocolademelk)
        200 Gram Roomboter
        200 Gram Biscuitjes
        Bereiding
        Smelt de boter. Doe je dit een pan, zorg dan dat de boter niet bruin wordt.

        Smelt de pure chocolade. Het beste een pan met heet water, de chocolade in een kom doen, en deze kom in de pan met heet water zetten, zonder dat het water in contact komt met de pure chocolade.

        Meng de gesmolten roomboter met de basterdsuiker en de cacaopoeder.

        Breek de biscuitjes, of de volkoren koekjes in niet al te grote stukjes.

        Meng de gesmolten chocolade door het mengsel van roomboter, cacaopoeder en basterdsuiker, roer goed door, en voeg de stukjes biscuits of volkoren koekjes toe.

        Meng alles goed door elkaar.

        Bekleed een cakevorm met bakpapier, en vul de cakevorm met het mengsel.

        Strijk de bovenkant, bijvoorbeeld met een lepel of een spatel, goed glad.

        Plaats de cakevorm gedurende minimaal twee uur in een koude koelkast.

        Haal nadien de cake uit de cakevorm, en snij de arretjescake zonde ei in plakjes of stukken.

        Als je stukken arretjescake zonder ei over hebt, bewaar dit dan altijd in de koelkast, zeker als het wat warmer is.

        Omdat de cake niet gebakken is, wordt de cake bij warmte snel zacht.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Het was geen recept van Laura’s Bakery zo te zien? Dan kun je beter navraag doen bij die site.

  67. Kevin schreef:

    Hai Laura. Kan ik de arretjescake ook in een ronde ovenschaal maken. Of in een cakevorm.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ronde ovenschaal zou dan de beste optie zijn!

  68. Daphne schreef:

    Hi! Bij mij is de arretjes cake echt enorm smeuïg… is echt heel erg zacht wel.
    Hebben meer mensen dit?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je misschien grote eieren gebruikt?

  69. Daphne schreef:

    Dat zou kunnen, maar hebben altijd de normale wel eigenlijk.
    Heb je een aantal gram ei misschien? Voor de volgende x?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat gek en vervelend zeg. Bij het bakken is het standaard om medium eieren te gebruiken, alleen als er een ander formaat bedoeld wordt dan staat dit erbij vermeld. Een medium ei weegt ongeveer 50 – 60 gram, dus ook dat kan nog verschillen helaas.

  70. Daphne schreef:

    Oké bedankt. Ik ga het zo nog eens proberen te maken! Hopelijk lukt het dan wel goed 😉

  71. Denise Van der Meij schreef:

    Hoi.

    Kan ik dit recept ook maken zonder ei? Of heb je hiervoor een alternatief vanwege zwangerschap?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan zou je gepasteuriseerde eieren kunnen proberen.

  72. Lieke schreef:

    Ben benieuwd of er mensen zijn die dit geprobeerd hebben met gepasteuriseerde eieren! Wil m dit weekend maken en me zoveel mogelijk aan het recept houden, maar ivm een zwangere wil ik geen rauw ei gebruiken.

    Groetjes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept